Author Topic: Таксуването в метрото  (Read 94499 times)

Offline burtan

• Запален по ГТ
    • View Profile
Таксуването в метрото
« on: 14.11.2008, 10:43:48 »
Ето нещо от вчера:
Часовниците в метрото ще броят по нов начин от 2009 г.
от Ангел Богданов | 13 ноември

От 2009 г. електронните часовници в станциите на метрото ще показват времето, което остава до идването на следващия влак. Сега те отброяват времето, след като влакчето мине през метростанцията. Така човек трябва да прави изчисление колко остава до следващото, като погледне преди това графика на таблата на перона.
Догодина отброяването ще се промени, за да стане по-удобно за хората и да не се налагат изчисления, обясни директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев. Така той отговори на коментарите във форума на "Градски вестник" за начина на отброяване на времето под земята. Освен това пътуващите с метрото са недоволни от липсата на информационни табели в метроизходите. Обикновено там има две разклонения за изход, но не и табла, които да показват къде ще излезе човек или какъв тип превозни средства минават оттам. Според читатели информационните табели на пероните не са достатъчни за ориентация и често има объркали се, които трябва да платят нов билет, ако искат да преминат пак през перона.
Смятам че така ще бъде по-добре. А досега не бях чувал, някой да плати повторно билет само за да премине през перона, защото объркал страната от която е излязъл.
« Last Edit: 04.11.2009, 21:48:08 by LG_ »

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Таксуването в метрото
« Reply #1 on: 14.11.2008, 12:22:50 »
Еми билета си важи 1 час, могат без проблем да си влезнат отново. Ако пък са с абонаментна карта, съвсем няма да е проблем. А дали ще извървят 110 метра над земята или под земята, мисля че също няма значение.

Offline Dikovec

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #2 on: 14.11.2008, 13:08:04 »
Еми билета си важи 1 час

Това много ме съмнява... знам, че е коментирано и преди, но преди някоко седмици се качих от Сердика и слезнах на Обеля... там имах работа 15-20 мин и със сигурност (защото го засекох) се опитах да влезна със същия билет... не само че не успях, но и лелката ми се накара, че нямало такива неща  :annoyed:

Offline tauri

• Превозвач
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #3 on: 14.11.2008, 14:32:41 »
Билета важи един час без да излизаш от метрото. Това сигурно са го взели от Париж и другите подобни градове където трябва да смениш по три-четри влака за да стигнеш до място което не е в направлението на линията.
The Grand Tour

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4 on: 14.03.2009, 23:06:53 »
Връзката между пероните се осъществява на нивото на касовата зала. Така е при всички станции от новото разширение.

Offline s_o_kv_v_zp_l_s_o

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #5 on: 15.03.2009, 00:51:06 »
Значи няма да има проблем на никоя от новите станции да се слезе, и без закупуването на ново билетче да се влезе пак на другия перон. Включително и на Младост ( Опс извинявам се на станция "жк. Младост 1")
« Last Edit: 15.03.2009, 02:13:00 by s_o_kv_v_zp_l_s_o »

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6 on: 15.03.2009, 03:29:52 »
Няма да ги таксуват втори път (за щастие), но наистина не е мислено, че ще се получават подобни лоши ситуации. Същото ще е на Обеля, освен ако не решат последната станция за МД1 да е в Надежда и да е с островен перон.

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #7 on: 15.03.2009, 03:30:26 »
Е как, няма да ги таксуват втори път - нали това е идеята, да не се напуска станцията.

А и малко това натоварване на станция 'Младост 1' ми се струва преувеличено. Да, ще има пътници, които ще се прекачват, ама чак такъв неимоверен наплив..., малко се съмнявам честно казано. Който идва от центъра, ще хване метрото направо от СУ-Орлов мост или от Стадиона, а няма да се вози с автобус по 'Цариградско', за да хване метрото от станцията до МИЦ, да стигне от там с метро до 'Младост 1' и да се прекачи вече за 'Младост 4'.
Отделно, че от Дружба до Младост ще има и бърз трамвай уж, така че малко ми се преувеличава като че ли значимостта на станция 'Младост 1'...
Я мислех, като да си умрем от старост, а оно така стана, като да си умрем от смех, хе-хе-хе...

Offline Blago84

• Маниак
    • View Profile
« Reply #8 on: 15.03.2009, 11:47:00 »
При смяна на пероните не напускаш станцията и не те таксуват втори път, напускаш само перонната зала, качваш се в касоватаи преминаваш на другия перон, без да излизаш от платеното пространство. Само на Обеля не са го помислили - за да смениш пероните трябва да минеш през турникетите... Но греша ли, или метро-билетчетата важаха известно време след първата им регистрация в системата? Ако е така, то няма проблем да минеш през входините турникети втори път, ако билета ти е още валиден.
UPP@UIC

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #9 on: 15.03.2009, 11:55:04 »
Тия дни киснах доста на Обеля и стигнах до заключението , че може и да има вероятност след време да касовата зала да се качи горе, над пероните. Остава само въпросът с турникетите...

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #10 on: 15.03.2009, 12:00:21 »
от къде ще излязат хората?
По ескалатора.

Offline nico

• Писател
  • **
    • Yahoo Instant Messenger - nicko_va
    • View Profile
« Reply #11 on: 15.03.2009, 12:12:13 »
да бе, и като някоя баба запуши ескалатора (нищо лично) в кризисна ситуация???
К'во пра'йм  :D

Offline Blago84

• Маниак
    • View Profile
« Reply #12 on: 15.03.2009, 12:18:21 »
Ескалатора не е предвиден да се използва като стълба. Възможно е, но не му е това идеята, следователно стълбата няма как да се избегне.
Дори станциите, които нямат видими стълбища, имат скрити такива, които се отварят само в случай на авария. В противен случай всяка станция е потенциален смъртоносен капан.
UPP@UIC

Offline s_o_kv_v_zp_l_s_o

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #13 on: 15.03.2009, 13:58:52 »
Аз бях чел некъде, че когато тръгне 2МД. касата и турникетите ще се преместели, така че спокойно да се преминава от единия перно в другия без повторно таксуване или изобщо минаването през турникетите.
Относно за инвалидите се знаеше одвна, че всяка нова метростанция ще има асансьори. Даже ако се загледате малко в снимката на станция 10, която качих по нагоре се вижда малка част от асансьорите (те са малко по-навътре).
Така, че няма да има проблем с трудно подвижните хора. Асансьорите са за това.

Offline sharkb

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #14 on: 13.05.2009, 02:50:23 »
Да... точно това имах предвид - имаха как да дръпнат касата напред, че да обезпечат едно, макар и тясно коридорче...

Доколкото знам билетът важи един час. Т.е. ако до 1 час след първото таксуване излезеш от единия перон и влезеш на другия няма да има проблем и ще се таксува само 1 път.

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #15 on: 13.05.2009, 09:50:31 »
Да, ама лелката с неизвестен цвят на косата на касата в Обеля ми каза, цитирам:

"Билета важи 1 часа, ако сте вътре и се возите. Излезете ли после не можете да влезете отново с него!"
Аз: Добре, а ако искам сега на Сердика да сляза и да притичкам до Юнак, пак ли ще ме таксуват?
Отговора гласеше: "Още не'й излязла директивата и не мога да Ви кажа какво ще се случи на стадиона ако опитате да минете с този билет."

Offline Jorr

• Маниак
    • View Profile
« Reply #16 on: 13.05.2009, 11:48:37 »
Това звучи супер безумно. Идеята на едночасовият билет не е ли точно да можеш да използваш разни довозващи прекачвания?

Естествено, че като си вътре в метрото, няма никакво значение колко време седиш - час, два, три дни, не е като при нашата система някой да проверява билети на излизане за бога... Въпросната лелка не е била много много в час

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #17 on: 13.05.2009, 12:33:31 »
Мисля, че ти се бъркаш.Билетите са с отпечатан баркод и при закупуването му, касиерката марикара кода и той е активен за един час, през който може да се осъществи едно влизане в метрото(билетът става невалиден след един час или след едно маркиране). Това го направиха, след като по старата система можеше да маркираш един билет многократно...

Offline Jorr

• Маниак
    • View Profile
« Reply #18 on: 13.05.2009, 15:09:07 »
При положение, че билетът не се използва за нищо на излизане, какъв ТОЧНО е смисълът от този един час, ако не можеш да влизаш повече пъти с него? Да не можеш да си купуваш билети предварително ли, що ли? Аз друг смисъл не вдявам.

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #19 on: 13.05.2009, 15:11:39 »
Не знам и аз, но веднъж вече видях караница на Юнак между онзи сексапилен инспектор с патладжанообразната глава и едно момиче точно на тази тема...