Author Topic: Таксуването в метрото  (Read 94497 times)

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Таксуването в метрото
« Reply #180 on: 11.09.2012, 18:08:49 »
Гледат и наскоро дори се разправяха, защото контрольорката не си беше сверила часовника.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #181 on: 11.09.2012, 21:38:29 »
Аз, пък наскоро ми се случи да попадна на контрольор обаче стана нещо странно, контрольора проверяваше, очаквах всеки момент да провери мен, загледах се кого проверяваха и интересното беше, че всички които бяха проверени около мен бяха с електронни карти и на тях ми се видя логото на ЦГМ, тоест вероятно са били карти за метро и ГТ едновременно, а аз така и не бях проверен, наистина странна случка.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline titijoji

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #182 on: 12.09.2012, 09:34:39 »
Мой приятел ми сподели, че от МС Г.М. Димитров си купил билет, пътувал е до Люлин. Билетът е бил издаден 20 минути, поне така е показвала валидиращата лента, преди пътуването. Към Опълченска се е качил контрольор, който му е казал, че пътува с невалиден билет. Той се беше заканил да се оплаква, но явно издаването на билети и 30 мин. времеви срок имат значение.

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #183 on: 12.09.2012, 18:36:21 »
Аз, пък наскоро ми се случи да попадна на контрольор обаче стана нещо странно, контрольора проверяваше, очаквах всеки момент да провери мен, загледах се кого проверяваха и интересното беше, че всички които бяха проверени около мен бяха с електронни карти и на тях ми се видя логото на ЦГМ, тоест вероятно са били карти за метро и ГТ едновременно, а аз така и не бях проверен, наистина странна случка.
Електронните карти си ги отчитат на апаратите и затова имат най-голям интерес към тях. Преди две години в навечерието на Нова година пътувах с трамвай посока Мария Луиза 84 и се случи да се качат три тумби контрольори... Изредиха ми се почти всички, а бях единствен пътник по това време.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #184 on: 12.09.2012, 19:13:01 »
Днес пък касиерката на Младост-3 беше излязла да бърше парапета на стълбите, на касата имаше табелка "Купете билети от автомата", а на автомата от 10 дни стои лист, че не работи. Така видях няколко човека, които се промъкнаха гратис :/

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #185 on: 12.09.2012, 20:39:31 »
И аз съм виждал хора, които минават през турникета за хартиени карти, без нищо направо си влизат и си пътуват. Е сега, можге наистина да имат хартиени карти, но 100% има и хора, които се качват без да си заплатят.

Иначе това за 30-те мин. е логично донякъде, предвид бързото пътуване с метрото, каква работа може да имаш повече от половин час? Най-дългите пътувания с прекачването са около 33-35 мин, точно се връзва във валидността на билета. Едва ли някой ако пътува от Младост до Лозенец ще пътува без прекачване около един час, то с 88 ще стигне 2 пъти по-бързо, освен ако не е запознат с маршрута и къде да се прекачи.

AGENT 006, и на моята карта има логото на ЦГМ, но интересно че като си я заредя за всички линии важи и за метрото. Уж за двете линии на метрото щеше да е около 35 лв, а пък за всички линии е 50лв, демек излиза че плащаш 35 лв. само за две линии, и още 15 за почти 100 линии, и градски и крайградски, че можеш да стигаш чак до съседните градчета. Дори хартиената карта ми важеше за метрото, минавах си без проблем. Сега мислех, че електронната ако искам за метрото трябва да дам отделно 35 лв, но се оказа че дори и така си важи. Това е супер надалавера, а тези които имат карта само за метрото са супер на загуба, защото не могат да ползват без доплащане никакъв довозващ транспорт. Като сложат и останалите билети ще им излезе доста солено, и май никой няма да си я купува тази карта само за двете линии.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #186 on: 12.09.2012, 23:34:42 »
Всякакви карти за ЦГМ - едномесечни, 3-месечни, пенсионерски и т.н. важат и за метрото. Цената от 35 лв само за метролиниите е абсолютно неадекватна в този си вид - поне трябваше да важи за зони на довозавне около метростанциите.

Offline 2828

• Защо пиша толкова много?
  • 506
    • View Profile
    • Email
« Reply #187 on: 13.09.2012, 00:32:27 »
Когато купувах билет от автоматът на НДК като го издаде, видях, че има 2 билета. Или някой е забравил да си го вземе, или автоматът ми е дал 2 билета. До тук добре. Качих се на метро към НДК, като таксувах намереният билет. Таксува се успешно. От метрото слезох на гарата и след по-малко от 30 минути, пак опитах да се кача(от гарата). Таксувах купеният билет и ми каза, че баркодът е невалиден. Явно не можеш да таксуваш билет от друга станция...

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #188 on: 13.09.2012, 00:41:47 »
Онзи ден на МС Младост-3 видях, че един човек си купи карта за един ден, обаче нещо ми се видя различна, явно от ЦГМ вече икономия от хартия правят, защото новите карти са доста смалени, а пък вече не се перфорират, сложиха му печат с датата.  :fan:

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #189 on: 13.09.2012, 09:14:03 »
Е това лошо ли е ?

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #190 on: 13.09.2012, 11:07:40 »
Когато купувах билет от автоматът на НДК като го издаде, видях, че има 2 билета. Или някой е забравил да си го вземе, или автоматът ми е дал 2 билета. До тук добре. Качих се на метро към НДК, като таксувах намереният билет. Таксува се успешно. От метрото слезох на гарата и след по-малко от 30 минути, пак опитах да се кача(от гарата). Таксувах купеният билет и ми каза, че баркодът е невалиден. Явно не можеш да таксуваш билет от друга станция...

Не ме учудва. За да може да стане това, трябва всички турникети на всички станции да са свързани в реално време, а това не е така. Системата е отделна за всяка станция, а не централизирана.

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #191 on: 13.09.2012, 12:49:56 »
То няма и смисъл да влизаш в Станция А с билет, закупен от Станция Б
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #192 on: 13.09.2012, 15:31:22 »
Това е мярка срещу тези, които си купят билет на Станция А, пътуват до Станция Б и дадат билетчето на друг, който е на Станция Б (билетите на метрото не се перфорират или блокират по друг начин за повторна употреба от турникета).
Който не иска да чака всеки път на опашка на каса или автомат, просто си купува електронна карта с 10 импулса. Май че след първото зареждане може да я дозарежда и с по-малко от 10 импулса (на цела 1 лв, разбира се).

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #193 on: 13.09.2012, 16:13:47 »
Има по два автомата на станция, никога не ми се е случвало да чакам повече от двама човека пред мен, при работещ автомат. Това с импулсите е още по-хитро, но пак не виждам смисъл човек да си купи билет за метрото от друга станция. Затова и не е проблем това да е „забранено“
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline Ray Of White

• Писател
  • **
    • ICQ Messenger - 24666462
    • View Profile
    • Email
« Reply #194 on: 13.09.2012, 16:22:59 »
Това е мярка срещу тези, които си купят билет на Станция А, пътуват до Станция Б и дадат билетчето на друг, който е на Станция Б (билетите на метрото не се перфорират или блокират по друг начин за повторна употреба от турникета).
Който не иска да чака всеки път на опашка на каса или автомат, просто си купува електронна карта с 10 импулса. Май че след първото зареждане може да я дозарежда и с по-малко от 10 импулса (на цела 1 лв, разбира се).

Цената на едно пътуване с електронна карта тип "многократен билет" в метрото е 0,80 лв, а не 1 лв.

Offline gogo

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #195 on: 13.09.2012, 17:08:45 »
Зависи. Ако зареждаш 10+ единици, то цената е 80 стот. Ако са 5-9, е 90 стот. За по-малко не съм сигурен дали може да заредиш.

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #196 on: 13.09.2012, 17:53:23 »
Всички тези "мярки" са безмислени, ако автоматите и турникетите са окабелени и са в етернет с един централен сървър, който виси в централния диспечерски пункт. Това би довело и до други предимства, като сигнализиране ако някъде се развали турникет или автомат или на някой автомат тръгне да му свършва хартията. Всичко това са абсолютно подразбиращи се неща за метросистема, строена през 21 век.

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #197 on: 13.09.2012, 18:45:53 »
Не виждам смисъл от такава система.

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #198 on: 13.09.2012, 19:29:13 »
Може в картата за 35 лева да вкарат и допълнителни маршрути, а не само метро. Например да вкарат трамвай 10 - това ще е продължение на метрото. Също така може да се вкарат 384, рейса, дето се върти само в Младост като довозващ, сигурно има измислени довозващи и в Надежда...

А дневните карти много ме дразнят - крайно време е да въведат система не един ден, а 24 часа - независимо дали си я купуваш в 5 сутринта или в 5 вечерта в момента картата е само до края на деня, а при 24 часа, закупена в 5 вечерта, ще можеш да я ползваш и на следващия ден преди 5 вечерта...
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
« Reply #199 on: 13.09.2012, 22:26:09 »
Също така може да се вкарат 384, рейса,

Да нямаш предвид 314. Защото 384 е толкова довозващ за Младост,че то по-добре пеша да ходиш  :laugh:

И да не съм офф: Вместо да си внимаш 2 билета от ст.А,просто си сложи левчето в джоба и след това си взема билет от ст. Б  :laugh:
« Last Edit: 13.09.2012, 22:28:20 by Neronov »