Author Topic: Нощен транспорт  (Read 316472 times)

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
Re: Нощен транспорт
« Reply #880 on: 03.02.2018, 20:21:43 »
Да вися всеки път след работа по 40 минути, за да се възползвам от нощния транспорт, който даже най-вероятно ще ме закара на 1км от нас? Ми аз ще си ида с колата, хем ми е по-евтино, хем ми е по-удобно. Или ако нямам такава ще прежаля 5лв за такси примерно.

Offline Emperor

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #881 on: 03.02.2018, 20:27:44 »
Никой не те кара насила да го ползваш. Аз също няма да се възползвам от този вид транспорт, защото няма да стигне до мен, но го подкрепям защото е стъпка в правилната посока. Никъде не е писано, че нощният транспорт е за сметка на такситата и личните автомобили, той е нова алтернатива, за тези които не искат с кола или такси ;)

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #882 on: 03.02.2018, 20:30:59 »
Предложението на СС е твърде оптимистично/неизпълнимо към днешна дата.

Защо?
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #883 on: 03.02.2018, 20:54:26 »
Никой не те кара насила да го ползваш. Аз също няма да се възползвам от този вид транспорт, защото няма да стигне до мен, но го подкрепям защото е стъпка в правилната посока. Никъде не е писано, че нощният транспорт е за сметка на такситата и личните автомобили, той е нова алтернатива, за тези които не искат с кола или такси ;)
Никъде не съм написал, че е за сметка на нещо.
За мен това си е абсолютно разхищение на средства! Особено през седмицата ми повярвай, че тези автобуси ще са ЧИСТО ПРАЗНИ, най-много с петима пияници и наркомани! Който пътува със самолет най-вероятно ще има пари и за такси, а е повече от ясно, че няма да мъкне куфари и багажи по рейсовете, да виси по спирките, да кръстосва София 1 час и да се прибира пеша после!!!
Никой, който е нощна смяна няма да седи да чака автобус + това, както Stierlitz отбеляза, работните места с работно време, което свършва между 00:00 и 4:00 не са много.

Така като гледам маршрутите, това са над 40км обиколка (20 в посока) за линия. Ако на линия има по 2 коли и всяка от тях прави по 5 обиколки да речем - това са 1200км пробег!!!! Умножаваме 1200км по 3лв, което прави най-малко 3600лв на нощ (а цифрата със сигурност е по-голяма), само за да се движат автобусите! Като се има предвид, че трябва да се плащат и надници на кондуктори, обслужващ персонал по гаражите и т.н., а нощният труд е и по-скъп (средно по 50лв на човек са още поне 300лв само за кондукторите).
И какво излиза? Че на общината ще са и нужни по близо 5000лв (5 хиляди лева!!!) на нощ.... Тоест, за да се покрият всички разходи и билетът е по 2лв, да речем, трябва да има превозени 2500 души всяка нощ! Е дали е възможно това според вас?

Няма да коментирам пък каква измет ще се вози в тези автобуси...
То за транспортът през деня няма пари и е в лошо състояние, вие за нощен напирате. :angry:

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #884 on: 03.02.2018, 21:13:54 »
 Да не говорим, че е крайно време и Уиз, които са с най-много полети от София, да се махнат от т.нар. Терминал 1 и последният окончателно да даде фира.
По рейс и по жена не се тича!

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #885 on: 03.02.2018, 21:17:56 »
Искрено се радвам, че не са правени такива дискусии при изграждане на солидарната здравна система, защото ако това зависеше от мнението на някои потребители, пишещи тук, щяхме да я свършим като американската - с индивидуални лични сметки (за който иска да ползва, да си отделя), без солидарния принцип и щяхме да живеем с поне 15 години по-малко от останалата част на Европа.

5000лв на нощ прави точно 1 825 000лв на годишна база. При бюджет на СО от 1 433 000 000лв. Оставям другото без коментар! Само ще приканя няколкото потребителя, които редовно изкарват едни и същи доводи, да си купят един билет на нискотарифна компания Уиз Еър или Райън Еър до Берлин, Франкфурт, Милано, Виена или Париж, или да си запалят автомобилите, да минат Калотина, и да отидат до съседните Белград или Скопие и тогава да коментират по темата.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #886 on: 03.02.2018, 21:24:13 »
Оставям без коментар избълваното дотук. Само искам да кажа, че нощент транспорт и таксита не са взаимноизключващи се. В Загреб съм си хващал такси от единия край на града до автобусния терминал за западен Загреб. Оттам си хващах автобус и се прибирах. Така пътуването ми излизаше 10лв. вместо 20лв. И тук не става въпрос за имане или нямане на пари. Въпросът е чисто принципен.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #887 on: 03.02.2018, 21:27:50 »
След като изчетох изхожданията, пардон, мненията по темата, искам да предложа потребителите ИванТ и New Passanger за форумна награда - оправихте ми съботната вечер, мили приятели, пожелавам ви от сърце да заживеете в света, който си пожелавате, но от страната на тези, които според вас нямат толкова важни нужди - ей така, просто да вникнете в дълбокия смисъл на принципно плитките си мисли.
« Last Edit: 03.02.2018, 21:33:39 by The Freshmaker »
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline Stierlitz

• Маниак
    • View Profile
« Reply #888 on: 03.02.2018, 21:45:57 »
Основния проблем в момента - неудобните разписания след 20:00, автобусите масово започват прибиране в гаражите. След 21:00-21:30 интервалите на движение стават 20-30 минути. След 22:30-23:00 на практика автобусния транспорт приключва. Изключения след 20:00 са линии 94 и 280.

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #889 on: 03.02.2018, 21:50:27 »
Основния проблем в момента - неудобните разписания след 20:00, автобусите масово започват прибиране в гаражите. След 21:00-21:30 интервалите на движение стават 20-30 минути. След 22:30-23:00 на практика автобусния транспорт приключва. Изключения след 20:00 са линии 94 и 280.

Всички видове транспорт са така и то от най-ранното ми детство - т.е., ако човек не дай си Боже предвижда да се прибира с ГТ след 20 часа, трябва да има безкрайно количество търпение и свободно време, плюс всички останали качества, които изисква чакането 40 мин на спирка. И това понеже нали сме европейски град, столичен при това - ами мойте уважения, подигравка е това. То още отпреди да стане дума за нощен транспорт в София почва да няма вечерен транспорт от 20 часа нататък - и това при положение, че лятото се стъмва в 21:30 - просто не искам да задълбавам и тази тема, че плюнки ще ми излязат на устата докато давам примери кога, как и защо се е налагало да пълня гушите на полуграмотни и нерядко пияни таксиджии, понеже транспортът ни е на ниво държава от третия свят. При първото ми, ПЪРВОТО по дяволите ходене в Прага през живота ми с половинката се прибрахме без да имаме идея за разписания и т.н. от центъра до хотела в 1:30 през нощта с трамвай номер 9 по-безпроблемно, отколкото се прибирам от центъра до краен квартал в София след заведение в 21-22 часа - само това ще кажа. И това понеже, нали, сигурно е странно, вечер си поръчвам по питие в заведение, не карам пил, и не ми се дават по 15 лева за такси на немит дегенерат на два литра бира за такси - ми това е действителността, който както иска да си я пресъздава иначе.
« Last Edit: 03.02.2018, 22:13:10 by The Freshmaker »
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #890 on: 03.02.2018, 22:15:32 »
Поне до 1999-та година не беше баш така, във вечерните часове транспортът си беше сравнително начесто, особено по основните линии и особено през седмицата. Такова чудо след 8 вечерта от 5 тролея 4 да отиват за гараж никога не е било. А се налага да се пътува по това време било за работа понякога, била нещо спешно, било за гости, дискотека и т.н. и не на последно място ако влакът или самолетът ти пристига по никое време посред нощите....Знаете колко е опасно вечерно време из София и с каква измет е пълно. Е как при това убийствено чакане и то по отношение на най-масовите и основни линии хората няма да предпочитат колите и такситата......Сетих се, че чичо ви Благо беше ходил в Сараево, та просто от любопитство реших да се поразровя как е там.......Ами че при нас направо а цвете.   Сега в Сараево интервалите са по-зле от първите години след войната. Уж имат бая трамвайни и тролейбусни линии, но реално само две-три от тях са с нормално обслужване и се движат достатъчно до късно. Всичко останало е рядко щастие, а автобусите всичките са им така - в най-добрия случай по на 10-15 минути в пик, а в неделя е направо ужас - всичко тръгва най-рана в 7.30 сутринта и спира към 8.30 вечерта, за огромните интервали да не говоря. По крайградските линии е пък още по-лошо - нечовешко нарядко, ранни последни курсове, има и села с по 5-6, че и по един-два автобуса на ден. Имат си иначе и излетни линии, само с по два три курса сутрин и следобед празник. Обслужването на летището е същата трагедия, хората с куфарите пресичат един голям буревард и ходят повече от километър до тролея в село Добриня. А Сараево освен разпилян, си е и баирски град....И всичко това сигурно и там се оправдава с нямане на пътници. То че в Босна е зле, зле е, не е като в Хърватско, ама май и ние сме на път като тях или като в Пловдив и Скъпарна да станем. Така че нощен транспорт определено е нужен под някаква форма, но и очовечаване на интервалите вечерно време.
« Last Edit: 03.02.2018, 22:24:06 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #891 on: 03.02.2018, 22:23:38 »
Вътре има толкова глупости, че няма смисъл да почваме да ги дискутираме. Не може да се отрече сериозното сгъстяване около квартала на неформалния водач на тази "организация", от тази гледна точка концепцията определено е изпипана. Ще приключи там където се озова и картинката им за трамвай по П. Евтимий - в кошчето на общинската администрация.
Нещо по същество няма ли да кажеш? Много бързо прочете 51 страници, че да заключиш, че има "толкова глупости". Кои са те?

Не. Страниците съм ги прочел отдавна, защото тая идея за нощен транспорт "спасителите" каламбуркат не от вчера, както и много други актуални теми на деня. Манипулациите, псувните по посока общинската администрация и ръкоплясканията на дежурната им група по поддръжката ще си я правят в техния си форум. Тук нямам намерение да раздувам темата с безмислиците на "спасителите".

И какво излиза? Че на общината ще са и нужни по близо 5000лв (5 хиляди лева!!!) на нощ....

Някои градове дават за реклами по чуждестранни телевизии тези пари за едноминутен клип.

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #892 on: 03.02.2018, 23:12:04 »
И какво излиза? Че на общината ще са и нужни по близо 5000лв (5 хиляди лева!!!) на нощ....

Някои градове дават за реклами по чуждестранни телевизии тези пари за едноминутен клип.
И искаш да кажеш, че това са малко пари? 1 825 000лв на година, както го сметнал Веско76, са пари за семки. Иначе пари за детски градини, училища, инфраструктура, градски транспорт и всякакви други неща НЯМА.

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #893 on: 03.02.2018, 23:17:20 »
Откъде съдиш, че пари няма? Посочи ми един пример за детско учебно заведение, училище, инфраструктура, който да страда от липсата на финансиране в София?

Пари за ГТ няма, обаче не искаш да даваш пари за нощен ГТ. Къде е логиката?

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #894 on: 03.02.2018, 23:24:17 »
Не е по темата, но искам да препоръчам на всички специалисти по темата за какво има пари и за какво няма - да посетят село Чавдар, намира се на под 100 км от София... Та ако някой до момента не е бил на това място, да си представи поне в определена степен какво ли би било, ако парите в България се харчеха по предназначение, вместо да се крадат. И не, примерът не е изкуствено създаден, съвършен е всъщност. Ей така щеше да изглежда България, ако парите не се усвояваха "правилно", ако не всичко отиваше при правилните хора за правилните цели.
« Last Edit: 03.02.2018, 23:29:56 by The Freshmaker »

Offline Stierlitz

• Маниак
    • View Profile
« Reply #895 on: 03.02.2018, 23:47:37 »
Разходите са минимум 10 хил. лв. на нощ , смятаме по 3лв на километър.

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #896 on: 03.02.2018, 23:49:57 »
Разходите са минимум 10 хил. лв. на нощ , смятаме по 3лв на километър.

София има милиард и половина и отгоре бюджет на година, иначе благодаря за кръчмарските сметки... Просто София има бюджет по-близък до Виена, отколкото до Сараево, само дето крайният резултат сочи съвсем други неща...

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #897 on: 03.02.2018, 23:55:35 »
Откъде съдиш, че пари няма? Посочи ми един пример за детско учебно заведение, училище, инфраструктура, който да страда от липсата на финансиране в София?

Пари за ГТ няма, обаче не искаш да даваш пари за нощен ГТ. Къде е логиката?
Вместо да се дават грешни пари за глупости да сложат тоя пробег по редовните линии.

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #898 on: 04.02.2018, 00:00:15 »
И 10 000лв на нощ, това прави 3 650 000лв на годишна база. Тоест отново нищо на фона на стократно по-високия бюджет на СО, който се е увеличил само спрямо миналата година с цели 100 милиона лева........

Offline Stierlitz

• Маниак
    • View Profile
« Reply #899 on: 04.02.2018, 00:03:15 »
В плановете на Спаси София са заложили разписания и пробег от малко над 3000км. което прави 9000 лв.
За нормализиране на разписанията след 20:00 са нужни допълнително поне 20 хил. лв.