Author Topic: Нощен транспорт  (Read 440766 times)

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
Re: Нощен транспорт
« Reply #940 on: 23.02.2018, 17:02:09 »
Да, и аз нещо такова имах предвид. Ясно че линия на 30 мин не е оправдано също както липсата на транспорт.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #941 on: 23.02.2018, 17:14:01 »
Като цяло тенденцията е полетите на летище София да се увеличат. На 23.02. последният кацащ е в 2:40, като реално е кацнал в 2:50. Дали биха успяли пътниците да хванат евентуален автобус в 3ч.? По-скоро не. От друга страна има излитащ за Аликанте в 5:20. Според мен е оправдано да има нощна линия до летището, но трябва задължително да е съобразена с полетите, които не излитат и кацат всеки ден по едно и също време. 84 не е добър вариант за през нощта.
Отделно забравяте, че има работещи на летището, Луфтхаза техник, те в момента се придвижват с лични МПС и таксита.
« Last Edit: 23.02.2018, 17:17:37 by ozzy »

Offline Марин Петров

• Маниак
    • View Profile
« Reply #942 on: 23.02.2018, 17:22:51 »
Разкриването на специални спирки само за нощните линии ще увеличи разходите по проекта бая - спиркознаци, пейки, навеси. Още по-лошо е, че линиите ще са почти сигурно в началото експериментални със срок от 6 месеца. Така че най-вероятно в началото ще се търси начин да спират само по съществуващи спирки от дневната мрежа.
Може като за начало да се сложат само спиркознаци с разписание. Вече ако нощните линии останат за постоянно може да се помисли за пейки, навеси, ел. табла и т.н.

Но без такива допълнителни спирки е абсурдно. Нали идеята е да обслужва колкото се може повече хора? Да вземем идеята на младежите от Спаси София:
-Тъмносинята линия върви по Васил Левски, завива по Цар Освободител и отива към Света Неделя. Ако не се направят допълнителни спирки, рейсовете ще спират на спортната палата и след това чак на Света Неделя. Абсурд. баш в центъра да няма качествено обслужване. трябва да има спирка в района на ректората (след завоите във всяка посока); спирка при военния клуб; пред БНБ и тогава при Света Неделя.
-Червената линия върви по Стамболийски, завива за малко по Ботев и продължава по Тодор Александров към Люлин. Ако няма допълнителни спирки, това означава, че от Света Неделя следващата спирка ще е чак след тунела до тоя големия мебелен магазин. Тука говорим за поне 5-6 спирки, които трябва да се открият.
- Зелената линия се движи от Света Неделя по Стамболийски до Константин Величков. Ако няма допълнителни спирки, това означава, че от Света Неделя следващата спирка ще е на Опълченска. А задължително трябва да има в района на Възраждане.
Тия видях на пръв поглед. Сигурно има и още места, където ще трябват допълнителни спирки.

Подчертавам, че аз взимам идеята на Спаси София само за пример. Иначе аз изобщо не подкрепям Света Неделя като централна станция.

По-добре е да има диаметрални линии - намалява се необходимостта от прекачвания а и не е нужно курсовете в различни посоки да се срещат. :rolleyes:
Моето момче, прав си за едно нещо. Ако са диаметрални - няма да има нужда от прекачване за част от пътниците. Но дали ще има много хора, които ще пътуват по диаметрите? Според мен повечето ще сменят посоките в центъра.

А моята идея е насочена към хората, които са си подпийнали, който са изморени и сънени и т.н. Като има два рейса с № 3 на тях може да се объркват. За много хора номера е важен. А не какво пише до него. Така е истината. Мислете ги за идиоти, тъпанари, каквито искате. но това са хората. а предполагам не искате хората да останат недоволни и да не ползват услугата. И пак де се окаже пропаднал проект.

Относно линията до летището. Според мен не пречи да има рейс на 30 минути. Освен полетите има и много хора, които работят там. не само на самото летище. Там има РВД и един куп нови фирми и организации. Освен това, ако линията не е само с функции на експрес до летището, тя ще върши и друга работа. Както аз предлагам да обслужва и Младост. Летище - Брюксел - Малинов - Сахаров - Йерусалим - Цариградско - Батенберг.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #943 on: 23.02.2018, 18:22:21 »
Никъде не виждам летището като дестинация за нощна линия - а това един от най-сериозните генератори на нощен пътникопоток.
И да, и не. От 00:00 часа нататък има само на Т1 2 полета към 02:00 и после ранно излитащите към 06:00. Тук по-скоро трябва да се увеличи работното време на А84/184, а кацащите към 2 часа надали оправдават линия на 30 минути.

Както вече коментирахме в съответната тема, не са само пътниците които се нуждаят от 24-часов транспорт до там, а и служителите. Смените им започват и приключват между 2 и 4.

Като цяло тенденцията е полетите на летище София да се увеличат. На 23.02. последният кацащ е в 2:40, като реално е кацнал в 2:50. Дали биха успяли пътниците да хванат евентуален автобус в 3ч.? По-скоро не. От друга страна има излитащ за Аликанте в 5:20.

Официално такива полети изобщо не би трябвало да има, защото летището е с разрешение за полети от 6:00 до 24:00. Но по неясни причини обаче все пак ги има.

Иначе аз изобщо не подкрепям Света Неделя като централна станция.

Май най-подходящо е свързващата централна спирка да е на някое кръгово кърстовище като Паметника Левски или Руски паметник, така автобусите могат да се наредят в една хубава редичка по кръга и после да се измъкнат.
« Last Edit: 23.02.2018, 18:28:56 by fafan »

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #944 on: 23.02.2018, 18:47:02 »
...не е нужно курсовете в различни посоки да се срещат. :rolleyes:
Напротив, това е задължително! Ако пътуваш Люлин-Младост ти е все тая дали Младост-Люлин е там. Но ако идваш от друго място (напр. Овча купел) трябва да имаш еднаква възможност за прекачване както за Люлин, така и за Младост.
Ако са диаметрални то също е задължително да се обръщат коректно табелите, за да няма безумното питане "за къде е рейса". При радиалните не е толкова фатално.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #945 on: 24.02.2018, 13:36:57 »
Ако са 4 линии (8 радиуса) ще трябва да се нареждат 8 автобуса на Батенберг. Малко ми е чудно как ще се събират...

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #946 on: 24.02.2018, 14:58:05 »
4 срещу 4

Вариант 1: Четирите, които се движат от запад на изток паркират косо в източната част с предници към бордюра. Четирите, които се движат от изток на запад - косо в западната част. Това, за да не си пречат при маневрите на заминаване.

Вариант 2: Движещите се от запад на изток паркират успоредно от северната страна на паркинга - откъм Двореца, но не в активните ленти. Движещите се от изток на запад след ул. Дякон Игнатий свиват по южния край на паркинга - откъм градската градина и паркират в южната му страна. Така ще е максимално удобно за пътниците, тъй като отворените врати ще са една срещу друга. На 4 спиркознака ще се означат по две направления - по едно западно и източно, като часовете на тръгване и по двете са същите.

Възможен е вариант с 84, но първият курс трябва да тръгва около 04ч. от центъра (не от Гурко, а от централната спирка).
Да, курсовете, стигащи след 0:00 и тръгнали преди 05:00 трябва да са до централния хъб на нощните линии.
« Last Edit: 25.02.2018, 07:46:40 by blagun »

Offline georgi64

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #947 on: 03.03.2018, 00:14:44 »
Не е ли по добре да са маршрутки вместо автобуси и общината частично да ги субсидира ако са на загуба  :neznam:

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #948 on: 03.03.2018, 10:47:57 »
Не е ли по добре да са маршрутки вместо автобуси и общината частично да ги субсидира ако са на загуба  :neznam:
Не мисля. Маршрутките са с доста малък капацитет и за мен (предполагам и много други) са по-некомфортни от всеки автобус.
Не случайно където има маршрутки се водят допълнителни, подпомагащи основните линии.

Offline georgi64

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #949 on: 03.03.2018, 17:29:30 »
Имам предвид нещо като това

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #950 on: 03.03.2018, 17:53:03 »
Това е добър вариант. Зависи обаче от пътникопотока. По-запознатите може да кажат разликата в разходите за гориво и експлоатация като цяло.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #951 on: 03.03.2018, 17:57:26 »
Tова може да е допълващ транспорт, който тръгва от крайните спирки на основните линии и обслужва отдалечени квартали в полу-таксиметров режим. За основните линии единствения въпрос е дали да са къси или съчленени автобуси, с тези 15-местни бусчета няма да се постигне никакъв транспортен ефект. 3-4 таксита събират колкото това на снимката.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #952 on: 03.03.2018, 19:39:03 »
А пък на мен ми направи впечатление, че в далеч по-малък град като Бургас има нощен транспорт. Или поне така е отбелязано на схемата. При това в София е много по-оживено по заведенията, там след 22.00 часа няма почти никой по улиците да видиш ми направи впечатление. Линията е една но маршрута е доста обиколен и обхваща голяма част от града. Така и не могах да го засеа да видя дали се движат къси или съчленени автобуси. Някой ако има впечатление може да каже.

На всичкото отгоре доста линии се движат дори след 0.00 часа.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
« Reply #953 on: 03.03.2018, 19:49:49 »
Така и не могах да го засеа да видя дали се движат къси или съчленени автобуси. Някой ако има впечатление може да каже.

Малки маршрутки Карсан, почти същите, като показаната по-горе. Нека да се знае,че Бургас и до преди влизането на новата транспортна схема миналта година разпилагаше с нощен транспорт - една от двете линии на частните оператори се движеше 24 часа, на итнервал от 1 час, пак с къси маршрутки и с подобен маршрут.

Offline New_Passenger

• Ограничени права
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #954 on: 05.03.2018, 13:45:20 »
А пък на мен ми направи впечатление, че в далеч по-малък град като Бургас има нощен транспорт. Или поне така е отбелязано на схемата. При това в София е много по-оживено по заведенията, там след 22.00 часа няма почти никой по улиците да видиш ми направи впечатление. Линията е една но маршрута е доста обиколен и обхваща голяма част от града. Така и не могах да го засеа да видя дали се движат къси или съчленени автобуси. Някой ако има впечатление може да каже.

На всичкото отгоре доста линии се движат дори след 0.00 часа.

Така е, но има едно но. Ако живееш в Бургас и искаш да отидеш на купон на Слънчев бряг или да останеш до късно в Поморие или Равда примерно, ще трябва да се охарчиш за такси тъй като последния рейс който свързва Бургас с близките курорти е около полунощ.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline Emperor

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #955 on: 09.03.2018, 11:58:40 »
От 7 април ще бъдат въведени 4 линии, които ще се движат от 00:00 ч. до 4:00 ч. и ще дублират част от съществуващите или изграждащите се трасета на столичното метро. Линия N1: от кв. "Люлин" до "Младост", Линия N2: от кв. "Обеля" до "Студентски град". Линия N3: от кв. "Овча купел " до "Левски". Линия N4: от кв. "Дружба" 2 до "Гоце Делчев". Това обяви на пресконференция зам.кметът по транспорт в Столичната община Евгени Крусев.

Всички линии ще се пресичат на пл."Александър I", където ще има специален спиркознак. Интервалът на движение ще бъде през 40 минути. Абонаментните карти обаче няма да важат, а всеки пътник ще трябва да заплати 2 лв. за пътуването. В превозното средство ще има кондуктор и задължително видеонаблюдение.

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #956 on: 09.03.2018, 12:21:24 »
Звучи като по поръчка. :fan: В бъдеще може да обхваща и много други квартали, но това определено е добро начало. Хайде да видим какво ще излезе всъщност и каква успеваемост ще има. Единственият въпрос, който ми хрумва е кои са тези автобуси със видеонаблюдение?

Offline spicy_e

• View Profile
    • Email
« Reply #957 on: 09.03.2018, 12:27:36 »
Ютонгите.

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #958 on: 09.03.2018, 12:28:49 »
Извинявам се за циничния израз, ама от г*за ли си го извадиха тоя интевал от 40 минути? Много по-удобно щеше да е на 30 минути или на час, защото не се налага да помниш кога точно има автобус на твоята спирка. Нормалното нещо е човек да си знае, че в :05 и :35 (примерно) спира определената линия, независимо от часа. Да видим с какво още ще ни изненадат, защото с тези интервали, малък брой линии и това, че картите не важат, малко остава човек да предпочете такси...
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline coast96

• Маниак
    • View Profile
« Reply #959 on: 09.03.2018, 12:52:13 »
Линията за Гоце Делчев по маршрута на 204 ли ще минава или през Костенски Водопад?