Author Topic: Нощен транспорт  (Read 440729 times)

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Нощен транспорт
« Reply #1580 on: 24.08.2023, 22:28:21 »
Ще се возят предимно съмнителни типове.   :/
Хайде стига толкова. Наслушахме се достаъчно на тоя аргумент, еми не е истина.  :help: Разбира се че има и такива, но по-голямата част от ползващите го са си нормални хора.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline bonbon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #1581 on: 27.10.2023, 16:57:06 »
Нощният транспорт се завръща.
1.11, 2 лв, линия Н1 Люлин-Младост и линия Н2 Обеля -Студ. град.
« Last Edit: 27.10.2023, 17:50:53 by bonbon »

Offline Tisho

• Маниак
  • В 0135 СН - уникалният автобус на Варна!
    • View Profile
« Reply #1582 on: 27.10.2023, 19:22:32 »

Страхотна новина.
И само след седмица - масов протест на таксиджийското лоби, което взима по 20-25 кинта от Центъра до Младост и продължава да е алчно и нагло за повече пари.  :angry: :angry: :angry:
Фен на швейцарските автобуси MAN 10.190 HOCL / Lauber, MAN SG280H, SL200, NL202, NG272, Lion's City, MB O305/G/Heuliez, Conecto/G, Citaro/G, електробуси, тролеи, трамваи, метро и влакове.

Почивай в мир, Тони!

МАН а е най доброто нещо което се е случило за софийския ГТ след метрото в последните 20 години.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1583 on: 27.10.2023, 22:53:39 »
Абе при тая липса на персонал не знам колко е добре. И тая цена от 2 лева ми се вижда твърде ниска, като подигравка с труда на хората. Поне 5-6 лева трябва да е такава услуга. Тука хубаво бяхме давали пример с други западни градове, където цената е около 5-6 евро, или 5 пъти по-скъпо.

Най-много нощни линии мисля че има в Букурещ, 25 нощни линии. Вижте в разписания https://www.stbsa.ro/eng/schedule

Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online HST

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1584 on: 28.10.2023, 02:28:58 »

Страхотна новина.
И само след седмица - масов протест на таксиджийското лоби, което взима по 20-25 кинта от Центъра до Младост и продължава да е алчно и нагло за повече пари.  :angry: :angry: :angry:

2018-та г. пускането на НТ не оказа никакво влияние на оборота, който правех като такси... хем тогава бяха 4 линии...
Таксито те оставя на адреса, а автобуса - на спирката, от която се прибираш пеша посреднощ...
НТ е за фенове и стотинкаджии...

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1585 on: 28.10.2023, 11:16:23 »
2018-та г. пускането на НТ не оказа никакво влияние на оборота, който правех като такси... хем тогава бяха 4 линии...
Таксито те оставя на адреса, а автобуса - на спирката, от която се прибираш пеша посреднощ...

2018 ги нямаше маломерните електробуси като Карсан и Хайер, с тях ако се действа умно може да се организира и нощен транспорт до адрес, а не до спирките в кварталите.

Online HST

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1586 on: 28.10.2023, 11:26:06 »
Сега маломерни автобуси има, шофьори обаче - не съвсем...
Умните действия не са характерни за ЦГМ и сие... но утре има избори... може и да се променят нещата.

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1587 on: 28.10.2023, 13:28:43 »
Ще се завърне порочната практика , шофьори да работят на нощна линия и после с друг пътен лист да работят кола "до прибиране ". Което води до смени от порядъка на 11-12 часа. И вечерта отново на нощна линия.
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #1588 on: 28.10.2023, 14:19:42 »
И за хора, които не искат да пълнят гушите на наглите бакшиши. Също така, доста низко да наричаш хората с по-скромни финансови възможности, които не могат да си позволят такси, "стотинкаджии". Но щом си бил шофьор на такси, не се изненадвам.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1589 on: 28.10.2023, 22:10:30 »
Известно време и аз карах такси, вярно че беше по времв и около пандемията и нощен гт нямаше, но никога не съм бил против него. И между другото от този ми период ми е останало членуването в няколко таксиджийски групи във фб, където вече се надава вой. В друг мой период пък ми се налагаше понякога да пътувам за работа в 4 сутринта от Люлин до Младост, това беше 2018-та и тъкмо го бяха пуснали, което ми спасяваше живота така да се каже, защото 20-те лева, които бих дал за такси в тези случаи никой нямаше да ми ги поеме.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1590 on: 29.10.2023, 09:58:52 »
И тая цена от 2 лева ми се вижда твърде ниска, като подигравка с труда на хората. Поне 5-6 лева трябва да е такава услуга. Тука хубаво бяхме давали пример с други западни градове, където цената е около 5-6 евро, или 5 пъти по-скъпо.
Глупости на търкалета. 5 лева ако е цената ще има доста по-малко пътници, защото голяма част от хората, особено ако са повече от един човек, вече ще си хванат такси и е много вероятно приходите от НТ да са почти същите при цена от 5 лева и цена от 2 лева, само че при 2 лева ще са превозени повече хора. А това за западноевропейските градове е чиста лъжа.  :P
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1591 on: 29.10.2023, 12:17:53 »
бяхме давали пример с други западни градове, където цената е около 5-6 евро, или 5 пъти по-скъпо.
А това за западноевропейските градове е чиста лъжа.  :P

Градовете на запад в които нощния транспорт има отделна тарифа са по-скоро единици, в повечето столици нощния транспорт е на нормална цена и е включен в месечните карти.
« Last Edit: 29.10.2023, 12:23:08 by fafan »

Offline turboto96

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #1592 on: 01.11.2023, 09:13:40 »
Дам, започва на през 1 час... 
А, разписанието са го качили по много умен начин, така се виждат първите 3 курса и половина, явно последните 2 не е зор да се виждат, зора е да се натърти, че от 4 до 22, тази линя не се движи. :help:

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1593 on: 01.11.2023, 09:28:59 »
Дам, започва на през 1 час... 
А, разписанието са го качили по много умен начин, така се виждат първите 3 курса и половина, явно последните 2 не е зор да се виждат, зора е да се натърти, че от 4 до 22, тази линя не се движи. :help:

Те са общо 5 курса, последните 2 за да ги видиш трябва да проявиш изобретателност и с малко трикче ще ги видиш и тях.

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #1594 on: 01.11.2023, 10:01:41 »
Ти да, но масовият потребител 1. Дали ще се сети за това трикче? 2. Дали има желание да се занимава с глупости? 3. Дали му е работа сам да си разкрива разписанието? :rolleyes:
едит: Не знам колко са на щат там в ИТ отдела им, но все си мисля, че биха могли да заделят ресурс от 15 човекоминути и да направят да се вижда това разписание - то е работа за 5 минути плюс 5-10 минути тестване на различни устройства. Ако се налага, нека да помолят за помощ тук, във форума. Аз бих откликнал с удоволствие в свободното си време! :)
« Last Edit: 01.11.2023, 10:11:58 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1595 on: 01.11.2023, 10:13:54 »
И тая цена от 2 лева ми се вижда твърде ниска, като подигравка с труда на хората. Поне 5-6 лева трябва да е такава услуга. Тука хубаво бяхме давали пример с други западни градове, където цената е около 5-6 евро, или 5 пъти по-скъпо.
Глупости на търкалета. 5 лева ако е цената ще има доста по-малко пътници, защото голяма част от хората, особено ако са повече от един човек, вече ще си хванат такси и е много вероятно приходите от НТ да са почти същите при цена от 5 лева и цена от 2 лева, само че при 2 лева ще са превозени повече хора. А това за западноевропейските градове е чиста лъжа.  :P
Айде бе! Колко е цената на билета за нощен траспорт в Берлин, Брюксел, Амстердам, Мюнхен, Париж, Стокхолм? При търсене из гугъл лично аз намирам цени между 2.80 и 7 евро, или между 6 и 14 лева за единично пътуване. На тази база написах че цена от 2 лева ми се струва смешно ниска за нощен превоз с чисто нов автобус. За мен лично 5 лв е ок, при положение че с такси е 20. То хубаво нещо да е достъпно но да е твърде евтино също не е добре. 2 лева беше и като го пуснаха при двойно по-ниска СРЗ и МРЗ от сега.

Всяко нещо, което е с твърде ниска цена рано или късно се маргинализира.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1596 on: 01.11.2023, 10:30:33 »
И какво предлагаш? Билета да стане 10 лева ли? Пък за пет години СРЗ да е нараснала чак двойно... :rolleyes:

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1597 on: 01.11.2023, 10:36:31 »
Не знам колко са на щат там в ИТ отдела им, но все си мисля, че биха могли да заделят ресурс от 15 човекоминути и да направят да се вижда това разписание

IT отделът им е явно пълна скръб, отдавна като ми трябват разписания ползвам сайта на Dimitar155 от форума, прегледно, удобно, бързо, с две думи точно обратното на сайта на ЦГМ:

https://forum.gtsofia.info/index.php?topic=9999.0

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1598 on: 01.11.2023, 10:46:54 »
И какво предлагаш? Билета да стане 10 лева ли? Пък за пет години СРЗ да е нараснала чак двойно... :rolleyes:

Чак 10 не, но 4-5 мисля че е ОК. Същото важи и за излетните линии но това е отделна тема. Освен това за да е ефективен НТ трябва да са като в Будапеща или Букурещ 20-30 линии, синхронизирани и обхващащи цялата метрополия. Което разбира се с тази липса на персонал в момента е абсурд. А някак София няма стар град с много заведения като в Будапеща или Букурещ който генерира постоянно цяла нощ десетки пътници, тука са по-разпръснати някак си.

Първата схема отпреди 12-13 години с 3-4 линии пресичащи се и изчакващи се в центъра и отделна по-скъпа тарифа беше може би оптималното решение, като линията Младост-Студентски-Люлин при няколкото му експериментални пускания беше относително натоварена. Тогава проблема беше че пускаха основно най-старите О 302-ки, О 305-ци, Кента, че даже и Чавдар 141 по линията за Дружба, но преди 12-13 години съм се прибирал от Студентски до Младост дори в автобус с правостоящи. При второто пускане Младост-Люлин също беше относително силна, както и донякъде тази до Студ. град, но като че ли първия път преди 12-13 години беше най-добрата схема, защото Младост-Студентски центъра и Люлин бяха на една линия.
« Last Edit: 01.11.2023, 10:50:38 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1599 on: 01.11.2023, 11:01:01 »

Айде бе! Колко е цената на билета за нощен траспорт в Берлин, Брюксел, Амстердам, Мюнхен, Париж, Стокхолм? При търсене из гугъл лично аз намирам цени между 2.80 и 7 евро, или между 6 и 14 лева за единично пътуване.

Берлин - няма отделна тарифа за нощния транспорт, ползват се нормални билети.
Брюксел - няма отделна тарифа за нощните автобуси, пътува се на нормална цена (работят само петък и събота до 3 часа обаче)
Амстердам - единствено тук от изброените от теб градове се плаща отделно за нощните автобуси
Мюнхен - няма отделна тарифа за нощните автобуси и трамваи
Париж - няма отделна тарифа за нощните автобуси
Стокхолм - няма отделна тарифа за нощния транспорт

Така че не търсиш както трябва с гугъл.