Author Topic: Нощен транспорт  (Read 316334 times)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Нощен транспорт
« Reply #1600 on: 01.11.2023, 11:35:34 »
Виж сега колко евро е билета за единично пътуване по тази обикновена тарифа, че си е баш толкова. 39 Крони в Стокхолм намирам, което е около 4 евро или 8 лева.
В Брюксел 1 пътуване нощна линия ми излиза също цена около 5 лева. Общо взето навсякъде е между 5 и 10-12 лева единичен билет за нощен транспорт. Дали е една тарифа или отделна не знам, не съм търсил, факт че при търсене в Гугъл излизат такива тарифи като търся колко струва едно пътуване с НТ в тези градове.
« Last Edit: 01.11.2023, 11:41:21 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1601 on: 01.11.2023, 11:41:16 »
Е сигурно е толкова, но толкова струва единично пътуване по принцип в тези градове, не само нощем. Трябва да се има предвид че почти никой освен туристи не плащат тези билети за единично пътуване, всички си имат месечни карти и те важат и за нощния транспорт, не като при нас незнайно защо ги извадиха, и трябва да се съпостави цената на този билет със средната заплата в сътоветния град, съотношението сигурно е сходно с нашето.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1602 on: 01.11.2023, 11:45:39 »
20-30 линии са прекалено много за град като София, достатъчни са 6-7 на половин час с общ възел за прекачване и валидност на месечните и годишните карти. При 4-5 лева цена на билета пътникопотокът ще е малък, тъй като за група 2-3 пътници ще се окаже приблизително на същата цена като такси.  :rolleyes:

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1603 on: 01.11.2023, 11:55:07 »
Всъщност доколкото разбирам в Букурещ например е 3 леи, или малко над 1 лев пътуване в нощен транспорт, може би там е най-евтино при СРЗ съвсем малко по-висока от тази в София, но да кажем като нашата, като пише че имат една от най-голямата система от нощни линии от големите градове. Честно казано там не се качих на НТ защото малко преди 0.00 часа още си се движеха дневните линии заедно с нощните. https://www.stbsa.ro/eng/trips_eng

Може би наистина въпреки по-високата СРЗ спрямо 2017-2019та? и 2011-та? , когато имаше НТ на 5 лв. хората ще се дърпат.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1604 on: 01.11.2023, 12:24:13 »
Всъщност доколкото разбирам в Букурещ например е 3 леи, или малко над 1 лев пътуване в нощен транспорт, може би там е най-евтино при СРЗ съвсем малко по-висока от тази в София..

Еми ето, значи при нас е надута цената, щом при румънците е лев и нещо, толкова горе-долу трябва да е и при нас. Отделна тарифа има смисъл само ако нощния транспорт няма да получава дотации и трябва да се самоиздържа, тогава е оправдано, така е например в Швейцария, там общините нямат право да дотират нощни линии, щом така или иначе обаче ще се дотира и така или иначе се смята в общия кюп с пробега на всички линии няма смисъл от отделни билети, това създава само излишна бюрокращина.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1605 on: 01.11.2023, 13:17:17 »
3 леи за 90 минути с валидиране при всяко прекачване. Месечната карта в Букурещ за наземен транспорт и метро е 140 леи и е малко по-скъпа от софийската, годишната е 1200 леи и e значително по-скъпа. :)

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1606 on: 01.11.2023, 13:26:23 »
Айде бе! Колко е цената на билета за нощен траспорт в Берлин, Брюксел, Амстердам, Мюнхен, Париж, Стокхолм?
В Берлин е 3.20, което е цената на дневния билет, за Бога! А и всички карти важат!
Брюксел, цитирам:  Simply use your tickets or season tickets, without any additional cost.
Амстердам: 5.40 при цена на билета от 3.40, тоест, сравнено с нас, цената на НТ щеше да е около 2.50. Картите важат.
Мюнхен: Всички дневни биети и карти важат през нощта.
Париж: Картите важат, цената на билета е същата като през деня, но не се позволява прекачване.
Така че- никъде не е 2 пъти по-скъпо от дневните билети, а картите се признават.
така е например в Швейцария, там общините нямат право да дотират нощни линии, щом така или иначе обаче ще се дотира и така или иначе се смята в общия кюп с пробега на всички линии няма смисъл от отделни билети, това създава само излишна бюрокращина.
В Цюрих от 2021 няма допълнителна такса за НТ, важат си дневните билети и карти.
« Last Edit: 01.11.2023, 13:29:12 by Chezare »

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1607 on: 01.11.2023, 13:31:24 »
Аз искам Иво да ни обясни, каква му е идеята за по-висока цена!? Разликата за дмс на шефовете на ЦГМ ли да отива, да купят нови паяци, да ги раздават като помощи и компенсации на бакшишите, че им е “изяден хлябът”!?  :rolleyes:

Offline georgi64

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1608 on: 01.11.2023, 14:00:48 »
Така направен нощния транспорт е пълна глупост . Той трябва да е съставен от съществуващи линии който просто стават денонощни. Защото когато познаваш линиите пътуваш с тях .А когато много рядко ти се наложи да пътуваш нощес няма как да се ориентираш така лесно къде на какво да се качиш и прекачиш за да си направиш пътуването. :neznam:

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1609 on: 01.11.2023, 14:20:02 »
Съществуващите линии не са удачни - много от тях минават през места с минимален пътникопоток през нощта и покриват малки части от кварталите. Нужни са дълги диагонални нощни линии, които минават по натоварените нощем направления от центъра към големите квартали и покриват оптимално всеки квартал. :rolleyes:

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1610 on: 01.11.2023, 14:31:13 »
Примерно N1 минава пряко през идеалния център по Цар Освободител и Тодор Александров между Младост и Люлин и имаше приличен пътникопоток, през деня по това направление се движи МД 1.  :rolleyes:

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1611 on: 01.11.2023, 14:32:05 »
Аз искам Иво да ни обясни, каква му е идеята за по-висока цена!? Разликата за дмс на шефовете на ЦГМ ли да отива, да купят нови паяци, да ги раздават като помощи и компенсации на бакшишите, че им е “изяден хлябът”!?  :rolleyes:
Ами според него - за заплати на персонала, които заплати той така или иначе си ги получава :rolleyes:

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1612 on: 01.11.2023, 14:34:19 »
Пътникопотокът при цени на билетите за нощния транспорт 4-5 лв ще е малък и няма да има приходи за увеличение на заплатите на водачите. Дори сега чрез оптимизация на разходите е напълно възможно да се постигнат чисти заплати примерно 2500-3000 лв, близки до началните в международните превози.  :rolleyes:

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1613 on: 01.11.2023, 17:47:37 »
В Цюрих от 2021 няма допълнителна такса за НТ, важат си дневните билети и карти.

Даже от 2020, но по това време заради пандемията е нямало нощни линии, а от 2011 в Базел не се доплаща, иначе на други места из Швейцария е стандарт, друго което често се ползва като схема за финансиране там е кметството да си намери частен спонсор, например в Цюрих дълги години и май все още нощните линии се спонсорират от Цюрихската кантонална банка.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1614 on: 01.11.2023, 18:53:49 »
За нощния транспорт съм, но е абсалютно недопустимо водачите, които са работили през нощта, сутрин да доработват баш в час пик, понеже не правели достатъчно часове. Да отиват сутрин да си почиват, да се наспят, пък следвящия работен ден да ги пишат на друг график.
По рейс и по жена не се тича!

Offline Stoi4o

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1615 on: 01.11.2023, 21:38:21 »
И аз съм за нощния транспорт,но без водачи до кога ще изкара?Малко ми намирисва че го пускаме за да го спрем скоро пак.

Offline 2828

• Защо пиша толкова много?
  • 506
    • View Profile
    • Email
« Reply #1616 on: 07.11.2023, 03:11:40 »
Малко преки впечатления от първия курс на N2 днес.
От Обеля до Клокотница бях само аз, там се качи едно момче и на Лъвов мост също. От Батенберг нататък на абсолютно всяка спирка се качваха между двама и петима човека. На Хемус вече имаше правостоящи.
Като цяло има някои подобрения спрямо предишния опит - ранните курсове от крайните спирки, интервалът е по-голям, но са на кръгъл час и разписанията са доста по-стегнати.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #1617 on: 08.11.2023, 00:37:10 »
Как беше в другите 3 автобуса като се засякохте в центъра?

Offline 2828

• Защо пиша толкова много?
  • 506
    • View Profile
    • Email
« Reply #1618 on: 09.11.2023, 01:49:28 »
Само другия N2 успях да видя, че дойде празен от Студенстки, но то е нормално предвид наличието на 94 и 280 по това време. Другият път ще се загледам по-внимателно.

Offline 04Boris22

• Наистина съм луд
  • 2055
    • View Profile
    • Email
« Reply #1619 on: 11.11.2023, 01:32:14 »
Та, возих се преди около седмица на Н1 и забравих да го вметна тук, но сега се сетих :D
По същество: категорично за нощните линии съм. Всеки голям европейски град, за какъвто "се дъха" София, има нощен градски транспорт и мисля, че беше крайно време да се върне нашият.
След като снимах Н1 и Н2 на Батенберг си хванах Н1 до хотел Плиска. Беше прилично пълен, десетина човека си имаше. Това, което обаче е безумно, е липсата на трета кола, която правеше интервала 40 минути. Не толкова е проблемът, че колите от 3 са на 2, а до толкова, че времената са жестоко орязани и закъснееш ли 1 минута няма избиване. На Младост 4 директно въртиш и тръгваш...

Н2 посока Обеля го видях на Батенберг и си беше пълничък също. Предполагам, че Н2 се използва повече от Н1, главно заради Студентски град.

Тайничко се надявам Н3 и Н4 наистина да ги пускат от Нова година, както обещават. :rolleyes:
над 8000 мои снимки във Flickr:
https://www.flickr.com/photos/198506535@N07/

Фен на всички дизелови автобуси!