Author Topic: Нощен транспорт  (Read 440583 times)

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Нощен транспорт
« Reply #1700 on: 25.12.2023, 14:21:40 »
Фафане, хейта не ти ли идва малко в повече по принцип, че напоследък нищо градивно и положително не сме чули от теб? Ясно е, че заради гръмкото лобиране, масираната кампания и дори известната доза популизъм, сега всички очакват коренна промяна за 3 дни, но няма как да стане. Няма да стане дори и за един мандат...

На мен пък популизмът ми идва малко в повече, нощният транспорт си беше техен престижен проект, особено на "НПО"-то от сглобката, други поддръжници сред партиите в СОС за нощния няма и трудно ще намерят, спомни си групата на ГЕРБ колко дълго блокираше повторното пускане. Да се пускат съобщения в стил "пускаме, откриваме, от утре тръгва благодарение на нас..." и т.н. без да са се избистрили позициите и без да се изясни финансирането, подсигуряването на водачи, без да е ясно натоварването и пътникопотоците е меко казано несериозно.

В крайна сметка целта трябва да е не от мандат на мандат да тръгва и да спира този нощен транспорт, а да се етаблира като трайна услуга и да стане такава част от транспортната схема, че следващия мандат, който и да го вземе да не го спре на втория ден, за това се иска малко повече усилие от това което виждам дотук.
« Last Edit: 25.12.2023, 14:25:20 by fafan »

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1701 on: 25.12.2023, 17:20:34 »
За нощно трамвайно движение би имало смисъл може би единствено Петък-Неделя, и то може би единствено тм 5 между Княжево/Н.Петков и ЦГЧ, тм 7/27 между Борово и ЦГЧ и тм 10 между ЦГЧ и Хладилника. И по-вероятно лятно време, а не целогодишно.
В така отразеното положение съм съгласен, че така е най-смислено.

В крайна сметка целта трябва да е не от мандат на мандат да тръгва и да спира този нощен транспорт, а да се етаблира като трайна услуга и да стане такава част от транспортната схема, че следващия мандат, който и да го вземе да не го спре на втория ден, за това се иска малко повече усилие от това което виждам дотук.

И аз така мисля - трябва без особен популизъм да се направи една читава схема за нощен транспорт.
Но според мен Хладилника, Борово и Княжево заслужават нощен транспорт поне в някакъв вариант дори и в автобус по трамвайното трасе

Offline maxx

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Maxx FM
« Reply #1702 on: 27.12.2023, 01:16:02 »
N3 в този си вид в Овча купел обхваща само периферията. Можеше да продължи направо по бул. Овча купел, Любляна, Боряна, Монтевидео и пак по Линкълн до Овча купел 2.

Offline New_Passenger

• Ограничени права
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #1703 on: 27.12.2023, 12:31:37 »
Да обхване и квартала с къщите ли имаш предвид?
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1704 on: 27.12.2023, 13:56:29 »
N3 в този си вид в Овча купел обхваща само периферията. Можеше да продължи направо по бул. Овча купел, Любляна, Боряна, Монтевидео и пак по Линкълн до Овча купел 2.

Идеята е двата диаметъра на една линия да са горе-долу еднакви по дължина, сега при Н3 имаш 18 минути към Левски-Г, и 25 минути към Овча Купел до Батенберг, ако го разхождаш през Овча Купел още ще стане съвсем неизравнен. Ниската част на Овча Купел е на около 1000-1500 метра от Цар Борис, това е при нашите нощни линии добро разстояние за пешеходец, просто трябва да има една линия Н5 по Цар Борис III.
« Last Edit: 27.12.2023, 14:05:10 by fafan »

Offline New_Passenger

• Ограничени права
    • View Profile
« Reply #1705 on: 27.12.2023, 15:54:47 »
просто трябва да има една линия Н5 по Цар Борис III.

Там има ли необходим пътникопоток? По-скоро можем да говорим за частично покритие. Н4 минава по ген.Тошев а ла 204, точно между двата големи булеварда.
До преди 20 години дискотеката в подлеза на България и Гешов щеше да създаде огромен нощен пътникопоток :rolleyes:
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1706 on: 27.12.2023, 18:29:22 »
Там има ли необходим пътникопоток?

Ами щом някои партии в СОС искат нощен трамвай да пускат там, сигурно трябва да има някакъв пътникопоток, иначе не виждам как ще го оправдаят.

Offline New_Passenger

• Ограничени права
    • View Profile
« Reply #1707 on: 28.12.2023, 16:30:14 »
При това положение няма нужда от нощна автобусна линия там. Оптимален вариант би бил да се свържат ТМ5 и ТМ7 през НДК.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1708 on: 28.12.2023, 16:56:51 »
При това положение няма нужда от нощна автобусна линия там. Оптимален вариант би бил да се свържат ТМ5 и ТМ7 през НДК.
Курсовете на трамваите са значително по-скъпи от тези на автобусите, а нощем няма необходимост от возила с голям капацитет. Отделно, нощем се прави профилактика на трасетата и ККМ.

Offline Kukicha

• Наистина съм луд
  • 3306/1119 ✝(2003-2022)✝
    • View Profile
    • Email
« Reply #1709 on: 28.12.2023, 18:14:13 »
При новата промяна на Н4 оставиха Иван Вазов без нощен транспорт, което беше глупост, по стария маршрут през Витошка и Бяла Черква имаше повече хора отколкото сега да вози въздуха около болниците по Георги Софийски.

Offline 2828

• 506
    • View Profile
    • Email
« Reply #1710 on: 04.02.2024, 01:11:51 »
От известно време ми се мотае в главата следната идея за източните лъчи на нощните линии:
N1 - от Батенберг - СУ - Канала - Драган Цанков - Климент Охридски - Андрей Ляпчев - наляво по Сахаров - МС Младост 1 и по Малинов до Младост 4.
N2 - от Батенберг - НДК - Черни връх - Филип Кутев/Г.М. Димитров - Габровски - Ст. град.
N3 - както е в момента
N4  - от Батенберг - Орлов мост и по маршрута на 204 до Дружба, с две коли.
Разкрива се N5 с крайна/начална спирка Батенберг, през Редута и Гео Милев, разклона за летището(сегашния N4) и оттам до Т2. В посока летището може да минава по Дондуков и по Левски, за да се избегне обратният завой.
Предложението си има плюсове и минуси, но като цяло ще се покрият летището и повече квартали на София - горен Лозенец, Хладилника, Дианабад и др. Броят коли си остава същия.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1711 on: 04.02.2024, 16:23:43 »
На мен пък от самото начало ми се мотае в главата, че началната спирка трябва да бъде преместена от Батенберг на друго, по-подходящо място. Там ми изглежда твърде импровизирано и скалъпено, каквото дефакто си и беше...

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1712 on: 04.02.2024, 23:53:48 »
началната спирка трябва да бъде преместена от Батенберг на друго, по-подходящо място

На кое например? Няма много големи площади в центъра които да са отворени за движение от всички посоки... Евентуално площад Възраждане ми хрумва...

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1713 on: 05.02.2024, 12:42:01 »
Възраждане или Ал. Невски. Там поне си има обособени спирки. Даже като се замисря, точно Възраждане е най-подходящото място. Забучения колец пред двореца, играещ ролята на спиркознак може да се нарече всичко друго, но не и транспортен "хъб". Възраждане в наши дни може да не е значима и натоварена точка, може би щеше да е, ако все още имаше Син сити, но не е казано, че главната спирка непременно трябва да е на най-централното място.
« Last Edit: 05.02.2024, 12:46:54 by bagercho »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1714 on: 05.02.2024, 13:15:08 »
Възраждане за мен е абсурд, площадът е в периферията на центъра и не е много централно място. Пл. Батенберг за мен е ОК. Предложението на Спаси София за пл. Света Неделя не мисля, че ще по-удобно, и за маршрутите ще създаде повече затруднения.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1715 on: 05.02.2024, 13:53:56 »
То ако говорим че ни трябва централно място с голям пътникопоток трябва да е НДК - там винаги има хора и е познато място. Не мисля че и за линиите ще има кой знае какъв проблем

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1716 on: 05.02.2024, 13:58:05 »
НДК е много встрани от маршрутите на някои от линиите. Подходящо е да е някое кръгово като Руски паметник или Паметника Левски за да се наредят автобусите един зад друг и после един по един да се изтеглят от кръга.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1717 on: 05.02.2024, 14:19:56 »
Удачно е възелът за прекачване между нощните линии да е в идеалния център на оживено място с приличен пътникопоток. Възраждане е прекалено в периферията на центъра а и нощем няма източници на сериозен пътникопоток, същото важи за Руски паметник и Паметника Левски. Батенберг не е лош вариант, Света Неделя ще създаде трудности с изчакването между автобусите за прекачване, Ал. Невски няма удобен достъп от всички направления а и е по-към периферията на центъра. Да се сложи по-удачен спиркознак на Батенберг не е особено трудно.  :rolleyes:

Offline Whatnow14

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1718 on: 05.02.2024, 15:14:46 »
От известно време ми се мотае в главата следната идея за източните лъчи на нощните линии:
N1 - от Батенберг - СУ - Канала - Драган Цанков - Климент Охридски - Андрей Ляпчев - наляво по Сахаров - МС Младост 1 и по Малинов до Младост 4.
N2 - от Батенберг - НДК - Черни връх - Филип Кутев/Г.М. Димитров - Габровски - Ст. град.
N3 - както е в момента
N4  - от Батенберг - Орлов мост и по маршрута на 204 до Дружба, с две коли.
Разкрива се N5 с крайна/начална спирка Батенберг, през Редута и Гео Милев, разклона за летището(сегашния N4) и оттам до Т2. В посока летището може да минава по Дондуков и по Левски, за да се избегне обратният завой.
Предложението си има плюсове и минуси, но като цяло ще се покрият летището и повече квартали на София - горен Лозенец, Хладилника, Дианабад и др. Броят коли си остава същия.

Предложението е добро - доколко има нужда от линия до летището нямам данни и не мога да коментирам, въпреки че има хора, които работят на летището с работен ден, започващ преди 5. Със сигурност обаче има нужда да се махнат 50-те минути престой на обръщалото в Дружба 2 на всяка кола от Н4 - има какво по-смислено да се направи с този транспортен ресурс.
« Last Edit: 05.02.2024, 15:19:36 by Whatnow14 »

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1719 on: 05.02.2024, 15:21:04 »
Удачно е възелът за прекачване между нощните линии да е в идеалния център на оживено място с приличен пътникопоток. Възраждане е прекалено в периферията на центъра а и нощем няма източници на сериозен пътникопоток, същото важи за Руски паметник и Паметника Левски. Батенберг не е лош вариант, Света Неделя ще създаде трудности с изчакването между автобусите за прекачване, Ал. Невски няма удобен достъп от всички направления а и е по-към периферията на центъра. Да се сложи по-удачен спиркознак на Батенберг не е особено трудно.  :rolleyes:
То на Батенберг най-добре е да се разкара паркинга и мястото да се оформи като интермодална автобусна спирка, но дали ще го доживеем някога...