Author Topic: Нощен транспорт  (Read 440888 times)

Offline Kukicha

• Наистина съм луд
  • 3306/1119 ✝(2003-2022)✝
    • View Profile
    • Email
Re: Нощен транспорт
« Reply #2140 on: 27.06.2025, 20:14:27 »
И така и не се разбира в коя от двете посоки ще минава през летището.

И в двете посоки, така че ако няма нормални табели с актуалната посока на всеки автобус ще бъде весело, вместо на Батенберг някои заблудени туристи може да попаднат и в Дружба.
Това и аз го отразих като един от негативите на тая промяна, но за някой тия проблеми са "нонсенс". А за дублирането на спирките в участъка към Летището да не говорим. Късмет да разбереш в коя посока ще отиде Н4, ако не са табелите.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2141 on: 27.06.2025, 20:22:06 »
И така и не се разбира в коя от двете посоки ще минава през летището.

И в двете посоки, така че ако няма нормални табели с актуалната посока на всеки автобус ще бъде весело, вместо на Батенберг някои заблудени туристи може да попаднат и в Дружба.
Това и аз го отразих като един от негативите на тая промяна, но за някой тия проблеми са "нонсенс". А за дублирането на спирките в участъка към Летището да не говорим. Късмет да разбереш в коя посока ще отиде Н4, ако не са табелите.

Да кажем че на междинните спирки там няма голямо значение, не ми се вярва по среднощ някой да се засили да слиза на Нова телевизия или Александрия.

Този проблем ще го има между другото до известна степен и сега с обединяването на 84 и 184, което също го приеха набързо без много да мислят, преди когато беше една линия и се въртеше по този начин между терминалите беше доста объркващо за някои пътници които попадат за първи път в нашата джунгла.
« Last Edit: 27.06.2025, 20:24:13 by fafan »

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #2142 on: 27.06.2025, 21:00:06 »
На табелите в съответната посока се изписва, че маршрутът е "през/via ..." и знаеш къде ще се озовеш...  :rolleyes:

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2143 on: 27.06.2025, 21:14:29 »
На табелите в съответната посока се изписва, че маршрутът е "през/via ..." и знаеш къде ще се озовеш...  :rolleyes:
И можем само скришно да се надяваме да се направи това изписване и да се направи точно това отбелязване както трябва. Аз лично не съм сигурен,че посока Дружба е смислено това минаване през летището. Оправдано е в посока Център, защото мисля че доста малко хора ще чакат Н4 на летище да ги откара до Дружба 2

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2144 on: 27.06.2025, 22:01:41 »

Така би трябвало да се направи, но как ще го направи екипът по табелките в крайна сметка е отделен въпрос, знаем че те си имат отделно мнение по подобни въпроси и тяхното мнение е меродавното. Не е лошо да има и гласово оповестяване на български и английски докато автобусът се върти като пумпал между терминалите и разклона за летището, поне няколко пъти, дали ще го има и дали ще работи както трябва пак никой не знае.

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2145 on: 28.06.2025, 19:54:18 »
Така би трябвало да се направи, но как ще го направи екипът по табелките в крайна сметка е отделен въпрос, знаем че те си имат отделно мнение по подобни въпроси и тяхното мнение е меродавното. Не е лошо да има и гласово оповестяване на български и английски докато автобусът се върти като пумпал между терминалите и разклона за летището, поне няколко пъти, дали ще го има и дали ще работи както трябва пак никой не знае.
Е то би трябвало и табелите да са на български и английски ама дали заданието ще е читаво направено

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2146 on: 13.07.2025, 11:06:32 »
Има вече разписания на курсовете до летището и като ги гледам няма да върши никаква работа този автобус.

Кръгчето до двата терминала го дават за 17 минути по разписание че ще се прави, което ми се вижда много малко, няма и минутка престой на терминалите, така че и там ще имаме закъснения сигурно.

От центъра автобус пристига в 3:35 и 4:35 на Т1. Първият е твърде рано, а вторият твърде късно за полетите от 6 часа нататък.

Към центъра автобусите на Т1 ще минават в 23:28, 00:28, 01:28, 2:28, 3:28. Поне това е добре, пристигащите ще бъдат обирани преди да пристигнат тези от центъра, които ще са предимно заминаващи.
« Last Edit: 13.07.2025, 11:13:12 by fafan »

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
« Reply #2147 on: 13.07.2025, 12:20:07 »
А можеше просто отделна линия до летището...

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2148 on: 13.07.2025, 12:40:03 »
[
няма и минутка престой на терминалите,
Посредата на маршрута не е нужен престой. Отваряш, затваряш и потегляш. То през деня няма време там , та през нощта.  :help:
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #2149 on: 13.07.2025, 12:42:04 »
4:35 е перфектно за полетите от 5:40 нататък. Особено за лоу кост. За другите ако ще чекираш багаж - трябва да провериш да не би да затворят гишетата.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2150 on: 13.07.2025, 12:58:41 »
4:35 е перфектно за полетите от 5:40 нататък. Особено за лоу кост. За другите ако ще чекираш багаж - трябва да провериш да не би да затворят гишетата.

Има ли още компании излитащи от SOF, които не предлагат онлайн чекиране? Знам, че има глад за кадри, но самите гишета не работят ли съобразно разписанията на полетите?

[
няма и минутка престой на терминалите,
Посредата на маршрута не е нужен престой. Отваряш, затваряш и потегляш. То през деня няма време там , та през нощта.  :help:

Ако са с много багаж пътниците, искат не искат ще има престой. Иначе в случая може би е добре, че не се застоява на терминалите, защото си мисля, че ще се използва като шатъл през нощта и ако има някой, който бърза за полет от единия на другия терминал няма да иска автобусът да престоява дълго.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2151 on: 13.07.2025, 13:18:44 »

Има ли още компании излитащи от SOF, които не предлагат онлайн чекиране? Знам, че има глад за кадри, но самите гишета не работят ли съобразно разписанията на полетите?

На нормални летища в нормални държави има и услуга чек-ин на предния ден, това е точно за такива пътници с много багаж за ранните полети. България Еър го имаше като услуга преди да дойде концесионера, но сега гледам и те са го махнали, другите авиокомпании никога не са го имали като услуга на софийското летище. Алтернативата е self bag drop, но и там могат да възникнат проблеми. Иначе чекиране рано сутрин с много полети и много багаж е игра на тото на нашето летище - може за 20 минути да мине, но и един час висене се случва именно защото работят само малка част от гишетата. Така че не е случайно че те искат 2 часа преди полета на гишето.

Ако са с много багаж пътниците, искат не искат ще има престой. Иначе в случая може би е добре, че не се застоява на терминалите, защото си мисля, че ще се използва като шатъл през нощта и ако има някой, който бърза за полет от единия на другия терминал няма да иска автобусът да престоява дълго.

Нещо не си представям какви ще са тези пътници които ще искат да ползват нощния Н4 вместо шатъла да се превозят по нощите от единия до другия терминал. Може някакви служители евентуално, но пътници... Проблем е как си представят от ЦГМ да качат например една тълпа от 20-30 неговорещи български туристи с огромни куфари, които не са наясно за къде е автобусът, кой ще им продаде билетите и т.н. за 1 или 2 минути. Само питането "ду ю спийк инглиш" от всеки от качващите се ще отнеме повече време.
« Last Edit: 13.07.2025, 13:29:35 by fafan »

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2152 on: 13.07.2025, 13:36:02 »
Досега не съм имал проблеми със self bag drop у нас, на запад почнаха много да го имплементират. На SOF проблемът е с мудните и бавни security проверки, като често рано сутрин за сума полети има 2-3 дълги опашки.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2153 on: 13.07.2025, 19:53:24 »
А къде са допълнителните курсове на 84 които обещаваха? Последният е в 23:45, преди него има даже един N4?  :neznam:

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2154 on: 13.07.2025, 20:20:47 »
Досега не съм имал проблеми със self bag drop у нас, на запад почнаха много да го имплементират. На SOF проблемът е с мудните и бавни security проверки, като често рано сутрин за сума полети има 2-3 дълги опашки.
То това им беше поводът да увеличат т.нар. летищни такси. Преди ръчният багаж се проверяваше от гранични полицаи, които действаха доста по-бързо. Ама по някакви си закони и наредби не могло - трябвало да са служители на летището, на концесионера или на наземния оператор. Тези такси не са ми ясни - защо като пътуваш с влак/автобус няма гарови/автогарови такси? Също системата с чекин гишетата - така е направена, че 40 минути преди часа за излитане просто изключва и спира да приема багаж / да издава бордни карти за съответния полет, дори и още да има опашка от хора. Съответно служителят на гишето абсолютно нищо не може да направи. Въобще софийското летище си е бардак още от едно време, след реконструкцията също, че и сега при Исус Кавалера. Най-добре беше, когато имаше 284 отгоре по Брюксел, не знам защо Буратина го спря. Можеше да се движи и денонощно, през 25-30 минути, айде между 12 и 4. 30 сутринта нека е през 40.
« Last Edit: 13.07.2025, 20:22:48 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2155 on: 14.07.2025, 13:35:45 »
284 беше наистина отлична линия. Нещо подобно искаха да направят от групичката по табелите с Х84, ама не им се получава. Между другото 84 сега като единствена линия е бая изтънена, 12 минути делник, 20 минути празник, над 30 минути вечер. Това не е нормално за автобусна линия до летище. 60 минути за нощния също са ненормално много, не може да разчиташ на един единствен курс, представям си ако не направиш връзката на Батенберг и Н4 отпраши преди да дойде твоя, какво правиш тогава? Знаем вече за много случаи когато не са се изчаквали заради закъснения.

« Last Edit: 14.07.2025, 13:38:18 by fafan »

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2156 on: 14.07.2025, 13:38:27 »
...защо като пътуваш с влак/автобус няма гарови/автогарови такси?
Има.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2157 on: 15.07.2025, 11:48:28 »
Има ли информация колко пътника са били първия ден от и до летището?

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #2158 on: 15.07.2025, 13:07:25 »
В Google maps N4 не е отбелязан на спирките до летището.

Offline Kukicha

• Наистина съм луд
  • 3306/1119 ✝(2003-2022)✝
    • View Profile
    • Email
« Reply #2159 on: 15.07.2025, 15:15:58 »
Вчера 3615 по Н4 съвсем целенасочено си караше с грешни посоки цяла вечер...В посока Дружба 2/Летище беше с табели за Гоце Делчев. Дали нарочно, за да стане съвсем объркване на Летището, ако изобщо е имало някакви пътници.