Затова, като млади и дейни хора, обитаващи реалността на съвременния социализъм (социалните мрежи като този форум, Фейсбуци и т.н.) е редно да спрем само да мрънкаме, а да изискваме. След изборите, аз лично ще си запиша час при новия кмет, независимо кой е... Който иска, може да дойде с мен и да поставим въпросите и изискванията си заедно като общество.
Тук сме достатъчно много и достатъчно компетентни, за да направим собствени предложения и да изискваме да бъдат разгледани и евентуално - интегрирани в проектите.
Това, което може да се получи от Сердика и района може да бъде един огромен изложбено-културен комплекс, да не говорим, че той , ако се разгърне да обхваща Сердика 2, а не да се вливат пари в паркинг, компелксът ще прави ествествен връзка между трите основни зелени и културно-исторически ядра на града: градската градина и дворът на Археологическият музей, градинката с джамията и банята, площад Св. Неделя.
Да не говорим, че Западната порта не е наложително да се покрива с бетон, като може да се организира като атриум. Същото важи за пространството пред ЦУМ - Мария Луиза си остава със сегашните габарити, а на мястото на паркинга се отваря атриум, който ще повиши пътникопроводимостта на подлезния комплекс, ще изложи намерените останки в естествена среда (всички руини изглеждат мног по-добре, когато над тях няма таван), пред ЦУМ ще се оформи едно далеч по-приятно пространство, отколкото има сега - пълно с коли, а под самия булевард се оставя достатъчно пространство за експониране на останките, магазини, даже и изложбени пространства, а за гараж да се остави един етаж, директно под станцията, която е най-долу...
Лично аз намирам подобна инвестиция за напълно оправдана, предвид дивидентите за градското ядро - вкарването на целия пешеходен пътникопоток под земята, експонирането на останките, запазването на духа на Сердика, запаването на паркинга на ЦУМ като вместимост...
В центъра на града има предостатъчно други места, в които може да се разположат паркинги, да не говорим че те могат да бъдат многоетажни, а не подземни - LA отдавна са се светнали, че на мястото на една сграда и със същата стойност може да се изгради паркинг без да се влагат огромните суми за подземни постройки...