Не съм фен на стъклените похлупаци. Като знам и как се изпълняват, пред Шератън ще имаме оранжерии. Атрумите са далеч по-плавен преход между сталиниските колоси и античното ниво. Да не говорими , че тогава ако входовете а атрумите се организиррат като широки стълбища, аранжирани с колони, самите атриуми да се организират с оригинални фризове и т.н. на посетителите ще им се създаде усещането, че влизат в антична Сердика, а и пътникопроводимостта и пластичносстта на подлезите ще се усвеличи многократно.
Според мен, атриуми пред ЦУМ, Шератон и откъм Синода, ще превърнат пространството в ефективна пешеходна зона, тъй като реално ще свалят площада на първо подземно ниво сред руините без даа се жертва нуждата на софиянци от светлина, без да се усеща теснотата на подлезните пространства, а горе си остават колите, без обаче да стесняват пешеходците. Едно подлезно пространство с подобни пропорции ще е значително по-добре обслужващо двете метростанции, дори и Съдебната палата...
Подобна организация на простраанството е напълно възможна. Сините малки кръгчета са стандартни пешеходни изходи, каквито имаме сега на подлезните изходи на Сердика с козирките, големите сини кръгове са плавни рамп, комбинирани със стълбиа, които да се подходите към атрумите (дори и атрумите да имат някаква покривна конструкция, тя може спокойно да е отваряща се, за да може в хубавите дни да е открит атрума. Виолтовия кръг е зоната, в която двете касови зали на Сердика ще могат да организират свое самостоятелно пространство под формата на реставриран изглед с колонади от Сердика или нещо подобно, което да пренася всички излизащи от станциите в археологическия комплекс веднага - заявявайки статута си на главната атракция на града. Жълтите полета са атрумите, които прехвърлят площада на ниво -1, червеното са подлезните пространства, в които също ще има място за експонация на разкритеи разкопки, всички търговски, изложбени и т.н. пространства, връзките с останалите ключови точки от градското ядро (Стамболийски, Алабин и градската градина) и не на последно място - самите експонирани останки, комбинирани ъс съвеременни решения и функции на пространството.