Хе, постът на fizik ме провокира да направя коментар. Първо, в този изкоп се откри български паметник, при това доста важен - средновековна църква от XIII в., вероятно Св. Богородица Пречиста. Тъй като и нейните развалини стърчаха над долното ниво на тавана, както и османското здание на моите снимки, ги извадиха и не зная къде ще ги експонират. Да вметна, че ми е интересно точно как ще направят тавана над османските руини – надявам се, че няма да ги съкратят, а ще могат да излеят по-тънка плочка с кофраж. А таванът не е нисък, горе стърчат средновековните и османските развалини, но римското ниво е на 4-5 и дори повече метра по-надолу. Там предстои да се доразкопае и ако се експонира както трябва, ще се получи много интересен лабиринт за посетителите между древните сгради с римска улица, избени помещения, кладенци, портици, атриуми, колонади, канализация, по-късни развалини на горни нива и т. н.
О още нещо по повод коментара на fizik. Питаш с какво ще се гордеем, ако няма български находки. Мисля, че трябва да си даваме сметка, че макар в нашите очи да сме велики (и наистина си имаме нашите исторически проблясъци, които ни дават поводи за гордост), все пак нашите съграждани и предци, живели в града ни много преди нас, са били поданици на наистина велики империи, в сравнение с които историческото значение на българската държава е, как да кажа, доста по-малко. Така че, ако намерим под паважа на нашите улици останки от времето на Римската или Византийската империи, те са точно толкова важен повод за нас софиянци да се гордеем със славното и богато на история минало на града ни, както и развалините на българските църкви и градски жилища. И заслужават всеки инвестиран лев, за да бъдат съхранени и експонирани както трябва.