Author Topic: Имена на метростанциите от Втори метродиаметър  (Read 97005 times)

Offline atony

• Писател
  • **
  • Tram driver, subway lover.
    • View Profile
Софийското метро е може би единственото, в което имената по табелите на станциите се различават от практическите имена на крайните станции. Като се има предвид големината на мрежата, това не би трябвало да е проблем.

Като човек, возил се на метро в доста европейски градове, смея да отбележа, че там крайната станция съвпада с написаното по картите-пътеводители, съвпада с информационните табели по станциите и съвпада с написаното на челната табела на приближаващ се влак. :rolleyes:
Едно е по табелите и влаковете да пише крайната станция по маршрута, но линията надали се казва според крайните си точки, все пак те се променят. Аз не съм се возил в толкова чужди метросистеми, но знам, например, че в Москва имената на линиите са според крайните станции на първия открит участък. Лондонските имена нямат нищо общо пък със имената на станциите. В Мадрид им сменят имената, но там това не е името на линията.

Offline lopik

• Приятел на ГТ
    • View Profile
Кой говори за имена на самите линии?

Имах предвид, че у нас например на Централна гара идва влак, на който отпред пише "Джеймс Баучер", но на табелите на перона пише "Лозенец". Не всеки чакащ на перона знае, че Джеймс Баучер всъщност е име на булевард, който пък се намира в Лозенец. :rolleyes:

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
Не всеки чакащ на перона знае, че Джеймс Баучер всъщност е име на булевард, който пък се намира в Лозенец. :rolleyes:
Точно! Точнто това е проблемът, за който аз говоря! Няма какво повече да добавя.

А между другото, не трябва да бъркаме име на линия и маршрут на линия. В случая името на линията е "Линия 2" (в други държави си има конктретни собствени имена или се обозначават с цветове и т.н.)

"Надежда-Лозенец" е маршрутът на линията. И за това се предполага, че наименованията, използвани в този маршрут са съществуващи станции.  ;)
vasko - оригиналът! :)

Offline atony

• Писател
  • **
  • Tram driver, subway lover.
    • View Profile
"Надежда-Лозенец" е маршрутът на линията. И за това се предполага, че наименованията, използвани в този маршрут са съществуващи станции.  ;)
Маршрута трябва да е "Обеля - Дж.Баучер", а другия "Сливница - Летище", ако считаме логиката ви. "Надежда - Лозенец" е просто ориентир за запознатите с географията на града кои два квартала свързва линията. Съгласен съм, че по таблата в станциите трябва да се изписва крайната станция по маршрута (може и с някоя важна станция преди нея, както Люлин/Обеля)

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
Не всеки чакащ на перона знае, че Джеймс Баучер всъщност е име на булевард, който пък се намира в Лозенец. :rolleyes:
Точно! Точнто това е проблемът, за който аз говоря! Няма какво повече да добавя.

Но не е чак такъв проблем. Джеймс Баучер към момента е крайната метростанция в Лозенец, видно от картите. На перона на метростанция централна гара посока Лозенец не е така объркващо изписването на влака Джеймс Баучер, по-скоро изписването Цариградско шосе в обратната посока може да е объркващо.
И понеже говорим за Джеймс Баучер, още по-абсурдно и по-объркващо е изписването Джеймс Баучер по влаковете по линия 1.
  Истински случай: Влизам през западния вестибюл на метростанция Опълченска. Тъкмо пристигна влак от Люлин за Младост и навлизаше от другата посока влак за Люлин. И тогавва ме попитаха кой влак е за Люлин или Младост /не помня точно/. Въпросът разбира се е елементарен и докато отговарям следва допълнителен въпрос "Какъв е този Джеймс Баучер?" Да, въпросът бе уместен. И на двата влака /на единия отзад, на другия отпред /  бе изписано Джеймс Баучер. Това наистина е объркващо. ..... И докато се обясняваме пропуснахме влаковете.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
По скоро си чешем клавиатурите. Някой да е забелязал че има карти на София в метростанциите, че там са отбелязани диаметрите и че всичко като информация има. Това че някой евентуално можел да се обърка, си е негов проблем. Той същия този може и да не може да чете, сега няма да му рисуваме планина за МС Витоша и гора за МС Западен парк, стадионче за Васил Левски и панелка за някой от тези квартали...
Всичко си е окей, таблата сега ще се подменят и най-вероятно Лозенец ще отпадне за сметка на Хладилника (Витоша).
Всички които използват метрото в София, дори и третата възраст знаят че метрото ни е във форма на панделка. Няма как да се зареди само маршрут Сливница, като влака след Сливница продължава за Баучер. Така че просто пътниците трябва да започнат да се ориентират, а не да чакат като американците, за всяко нещо да има табела и на табелата да има още 2 такива с указания за посочената вече табела.

ПС: И благодаря за изясняването на кварталите, явно е че не знаех кое къде е.  ;)