Author Topic: Трамваи на пешеходна пътека  (Read 23886 times)

Offline Sir Humphrey

• Запален по ГТ
    • View Profile
Потърсих вече съществуващата тема, в която да задам въпроса си, но не намерих, и затова създавам нова.

Така....
Всеки ден за работа пресичам бул. "Витоша" на пешеходната пътека, която се намира малко след спирката при подлеза на НДК на 7 и 1 в посока кв. "Иван Вазов".
Днес вече за трети път трамвай спира, за да ми даде предимство да мина.
Това нормално ли е? Дали е директива на ръководството на "Електротранспорт" или ватманите са се напатили и предпочитат да дават път?
Доколкото си спомням съгласно ЗДвП релсовите ППС имат предимство пред всички останали участници в движението.

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://skyscrapercity.com
Re: Трамваи на пешеходна пътека
« Reply #1 on: 01.09.2009, 09:31:48 »
 В цял свят автобусите, трамваите и тролеите спират на пешеходна пътека. Това е въпрос на култура, а не на наредби. СЪщо така съм почти сигурен, че няма как някаква наредба да отменя закон, където е записано, че на пешеходна пътека, пешеходците имат предимство :)

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
« Reply #2 on: 01.09.2009, 09:49:01 »
Независимо от вида на превозното средство, винаги пешеходецът е с предимство на конкретно обособените места за пресичане.

Offline Sir Humphrey

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #3 on: 01.09.2009, 10:25:29 »
Чл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.

ерго, водачите на релсови не са длъжни да пропуснат...

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4 on: 01.09.2009, 17:39:59 »
Тиристор и останалите да ме извинят , но не може един трамвай , тежащ 35 тона с 150 пътника да спре за да пропусне пешеходец .
Това го правят , защото имат много време между спирките .

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #5 on: 01.09.2009, 19:17:21 »
Тиристор и останалите да ме извинят , но не може един трамвай , тежащ 35 тона с 150 пътника да спре за да пропусне пешеходец .

Щом в Европа може и тук може...В Лион винаги са ми правили място трамваи, тежащи много над 35 тона и возещи много над 150 пътника. Както казах, това е въпрос на култура.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #6 on: 01.09.2009, 20:00:18 »
Щом в Европа може и тук може...В Лион винаги са ми правили място трамваи, тежащи много над 35 тона и возещи много над 150 пътника. Както казах, това е въпрос на култура.
Спирането у нас е една идея по специфично от това на Бомбардиетата.

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #7 on: 01.09.2009, 20:04:02 »
Спирането у нас е една идея по специфично от това на Бомбардиетата.
Няма значение, и без това в центъра трамваите не се движат бързо, а пешеходни пътеки има на малко места.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #8 on: 01.09.2009, 20:25:35 »

Няма значение, и без това в центъра трамваите не се движат бързо, а пешеходни пътеки има на малко места.
Заповядай един ден да се возиш при мен. Условието обаче е да изкараш цяла смяна  и след това отново ще коментираме.

Offline LG_

• Строител
  • Модератор
  • Нямам спирка
  • for a better infrastructure
    • ICQ Messenger - 354966774
    • View Profile
    • Email
« Reply #9 on: 01.09.2009, 21:44:35 »
Заповядай един ден да се возиш при мен. Условието обаче е да изкараш цяла смяна  и след това отново ще коментираме.

Сериозно, ако имах време аз бих отделил един ден да съм в трамвайна кабина. (стига да не правя административен проблем на ватмана).

В цял свят автобусите, трамваите и тролеите спират на пешеходна пътека. Това е въпрос на култура, а не на наредби.

Вярно че елемента с културата също го има, но наредбата си е от значение.

Аз бих искал да попитам още веднъж, понеже мисля че не стана ясно за простите като мене у нас трамваят длъжен ли е или не да спира на зебра, ако се абстрахираме от разписанието.

Локум, за Лион можеш ли да дадеш повече инфо за траммовете в Лион? Какви са пешеходните пътеки там, пресичащи трамвайния път? Като нашите по Мария Луиза, Ботев и Величков ли са?
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.(Марк Твен)

Quote from: geogregor
Underground trains already resemble more of the cattle transports than transportation system for humans.
Actually cattle could never be transported in such awful conditions due to animal welfare regulations. But no one gives a damn about how Londoners travel!

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #10 on: 01.09.2009, 21:50:48 »

Аз бих искал да попитам още веднъж, понеже мисля че не стана ясно за простите като мене у нас трамваят длъжен ли е или не да спира на зебра, ако се абстрахираме от разписанието.

Трамваят, като всяко превозно средство би трябвало да е длъжен да даде предимство на пешеходците. Това важи за абсолютно всички превозни средства на градския транспорт. Пешеходецът е с най-голямо предимство, пресичайки на определените за това места.
« Last Edit: 01.09.2009, 22:00:26 by martin4o »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #11 on: 01.09.2009, 21:53:19 »
Говориш наизуст... По-горе е цитиран законът.

Offline T1000

• Ferrari S.p.A.
    • View Profile
    • www.diecast-utopia.com
« Reply #12 on: 01.09.2009, 22:01:26 »
Цитат от дебрите на нета:
Пешеходна пътека тип "Зебра". Означава се с широки непрекъснати линии успоредно на оста на пътя. Пешеходците имат предимство и пред пътните превозни средства с изключение на трамваите.
Пешеходна пътека. Очертава се с две успоредни прекъснати линии, перпендикулярни или коси към оста на пътя. Пешеходците нямат предимство освен пред завиващите нерелсови превозни средства.

Подкрепен от Закона за движение по пътищата:
Чл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно
превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или
преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.

Чл. 120 (2) Когато пешеходец, стоящ на банкета или тротоара, сигнализира с ръка за
намерението си да премине по пешеходната пътека, водачът на нерелсово пътно превозно
средство е длъжен, без да създава опасност за движението, да спре, за да пропусне
пешеходеца.

Разбира се възможно е изключение според знаците за трамвая и/или указанията от евентуален регулировчик.
I'll be back®

Offline martin4o

• View Profile
    • Email
« Reply #13 on: 01.09.2009, 22:04:43 »
Говориш наизуст... По-горе е цитиран законът.
Аз казвам как според мен трябва да е. Други участници ме обориха, тъй като не се спира така лесно трамвай и то през 200-300 метра в някои участъци.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #14 on: 01.09.2009, 22:18:28 »
Локум, за Лион можеш ли да дадеш повече инфо за траммовете в Лион? Какви са пешеходните пътеки там, пресичащи трамвайния път? Като нашите по Мария Луиза, Ботев и Величков ли са?
Не съм Локум, но защото този трамвай ми е любим, държа за пореден път да го покажа във форума.
Та два модела. Бялото е Лион 100, а в сребристо Лион 1300:  ;) :P :D

Offline freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #15 on: 01.09.2009, 23:55:32 »

Напротив!Точно в Лион живях една година до спирка Croix Luizet на линия Т1 и ми е направило впечатление че ватманите на трамваи в Лион са много нетолерантни към пешеходците-никога не спират,а тръгват дори когато пред тях минава човек,който е слязъл от трамвая.Единственото което си правят труда да няправят е да надуят звънеца че тръгват.Това обаче е нормално,тъй като 90% от трасето там е изолирано от останалото движение  и ватманите нямат навик да се съобразяват с никого.

Направил съм цяла тема за Лион в Транспорта в света има много снимки на трамваи оттам,a понеже трасето е изолирано пешеходните пътеки са едно коридорче направено от метални кръгчета(представи си другия тип пътека от зебрата но вместо правоъгълници ограниченията са кръгчета и са метални) ;)

« Last Edit: 02.09.2009, 00:02:33 by freepigeon »

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
« Reply #16 on: 02.09.2009, 00:23:09 »
Щом има точна наредба за действието на водачите на НЕРЕЛСОВИ превозни средства, то е ясно, че трамваят не влиза сред тях. Тогава може би е наистина въпрос на личен жест от страна на ватманите.

Offline T1000

• Ferrari S.p.A.
    • View Profile
    • www.diecast-utopia.com
« Reply #17 on: 02.09.2009, 08:53:26 »
По принцип аз винаги ги пускам трамваите, защото мога да изчакам 7 секунди, а за него определено е доста по-гадно само тръгни-спри и т.н. Но и на мен ми се е случвало да "упорстват" да мина  :D Така че явно наистина е въпрос на лично решение и когато не бързат с разписанието и ситуацията им позволява, дават път :fan:
I'll be back®

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #18 on: 02.09.2009, 09:20:00 »
Като съм с колата и аз пропускам хубавите жени, така че възможно е ватманките да правят същото за мъжете, които "хващат окото" ... особено по-младите. А може и да имат време по разписание ... знае ли човек, след няколко часа с трамвай по София не се знае какъв акъл им идва.
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline RADOCVET

• Moderator
  • Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #19 on: 02.09.2009, 10:44:58 »
нека не забравяме че към релсови превозни средства спадат влакове и локомотиви, и при всички положения те са с предимство, тъй че драги пешеходци давайте предимство на трамвая че дори при желание на ватмана не винаги същия може да спре
Може да нема ред, ама требе да се спазва!