Author Topic: Трамваи на пешеходна пътека  (Read 23877 times)

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Re: Трамваи на пешеходна пътека
« Reply #20 on: 02.09.2009, 12:29:29 »
Влаковете не ги мешайте, те не са ППС и ЗДП не ги третира.

Offline BATMOON

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #21 on: 03.09.2009, 10:47:41 »
Тиристор и останалите да ме извинят , но не може един трамвай , тежащ 35 тона с 150 пътника да спре за да пропусне пешеходец .

Щом в Европа може и тук може...В Лион винаги са ми правили място трамваи, тежащи много над 35 тона и возещи много над 150 пътника. Както казах, това е въпрос на култура.
Извинявай, не те познавам, но пишеш за култура, та да те попитам:
 На челото ти пише ли , че си българин, та затова ги караш да спират. А ако казваш, че е въпрос на култура, имайки предвид своята, то ИЗВИНЯВАЙ.
НА КРИВАТА РЕЛСА, ПАНТОГРАФЪТ Ѝ ПРЕЧИ

Offline buzpedsed

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #22 on: 03.09.2009, 11:21:37 »
В Страсбург даже има табели, които казват че трамваят има предимство.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #23 on: 03.09.2009, 16:05:40 »
В Страсбург даже има табели, които казват че трамваят има предимство.
Това се знае навсякъде от тези , които имат сиво вещество  и без да е писано на табела .

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://skyscrapercity.com
« Reply #24 on: 03.09.2009, 16:16:58 »
Тиристор и останалите да ме извинят , но не може един трамвай , тежащ 35 тона с 150 пътника да спре за да пропусне пешеходец .

Щом в Европа може и тук може...В Лион винаги са ми правили място трамваи, тежащи много над 35 тона и возещи много над 150 пътника. Както казах, това е въпрос на култура.
Извинявай, не те познавам, но пишеш за култура, та да те попитам:
 На челото ти пише ли , че си българин, та затова ги караш да спират. А ако казваш, че е въпрос на култура, имайки предвид своята, то ИЗВИНЯВАЙ.

Какво точно се опита да кажеш!? От моя гледна точка е редно всички превозни средства, независимо от вида си да спират на пешеходни пътеки. Разбира се, специално при трамваите е желателно пешеходните пътеки, които пресичат линиите да се ограничат до  минимум.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #25 on: 03.09.2009, 16:50:50 »
Желателно е да има подлези и навсякъде тръбно-решетъчен парапет -от високия .

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #26 on: 03.09.2009, 20:32:00 »
Въпрос на култура е и пешеходците да се научат да пресичат където и както трябва. А не като на Алабин да тръгват по 100 човека на червено, когато в същото време на трамвая, идващ от Съд. палата му свети зелено.
Говорили сме си със София 70, че някои кучета имат повече сиво отколкото повече пешеходци в София.....

Колкото до пропускането на пешеходци от страна на трамваи - според мен го правят, когато имат време, когато са закъснели предполагам, че избиват времето.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #27 on: 28.02.2012, 13:32:10 »
Малко да отупам прахта ...
Локум , от известно време когато се прави маркировка за пешеходна пътека релсите и габаритът на трамваите остават чисти.

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #28 on: 29.02.2012, 01:28:21 »
Което означава точно това, което пише в закона - пешеходците нямат предимство пред трамваите на пешеходна пътека. Водачите на мотрисите биват принуждавани да спират, за да не ударят изскочил човек. С други думи пешеходната пътека е валидна, стига в момента на това място да не преминава трамвай. Ясно е защо - реакция на водача, техническо състояние на мотрисата, метеорологични условия, маса на трамвая, в зависимост от броя пътници; видове спирачки и пр. Друг е въпросът, когато пешеходната пътека е на светофар - той е по-важен от пътните знаци, а маркировката е на най-ниското ниво в стълбицата. Трамваите също имат светофар и тогава спират пред пешеходна пътека, но не заради пешеходците, а заради останалите участници в движението по кръстовищата.
Много са безотговорни хората на пътя, а някои нямат и минимума знания. Децата в детската градина пеят песничката за трицветния светофар, но мисля, че обучението спира до там. По мое време, в училище имахме два учебни часа по трудово обучение, в което ни запознаваха с правилата и знаците. Това беше. Мисля, че в гимназията трябва да се кара шофьорския курс за "B" категория и това трябва да е задължително. Не само за техникумите. Никой не иска да прави всички шофьори, но това е начинът хората да бъдат образовани за своето поведение на пътя. Държавата трябва да субсидира този "предмет" - затова плащаме данъци и спазваме законите. Особено сега, когато се учи до 12. клас - нормално младежите и девойките излизат от системата на средното образование на 19 години. Предметът ще се съобрази с това - да бъде в 11. или в 12. клас, за да няма дупка във времето на преподаване и явяване на изпита. Човек колкото е по-млад, толкова по-лесно се учи. След години по-трудно се взема книжка. Сигурен съм, че идеята ще има огромна подкрепа сред децата и техните родители.
« Last Edit: 29.02.2012, 01:32:22 by tm0 »
------------------------

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #29 on: 08.03.2012, 15:33:17 »
Малко да отупам прахта ...
Локум , от известно време когато се прави маркировка за пешеходна пътека релсите и габаритът на трамваите остават чисти.

Нещо не разбирам, моля те поясни като разгледаш снимките ми.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #30 on: 08.03.2012, 16:13:24 »
Чл.119 и 120 ЗДвП визират задълженията на водачите на ППС на пешеходни пътеки. В редица случаи правилата не се отнасят за ватманите:

"Чл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.

(2) При заобикаляне на спряло пред пешеходна пътека пътно превозно средство водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да се движи с такава скорост, която да му позволи да спре, за да пропусне преминаващите по пешеходната пътека пешеходци.

(3) (Отм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)

(4) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г., доп. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Водачите на завиващите нерелсови пътни превозни средства са длъжни да пропуснат пешеходците.

Чл. 120. (1) Когато преминаването на пешеходците през пешеходна пътека се регулира с пътен светофар или от регулировчик, водачът на пътно превозно средство е длъжен:

1. при подаване на сигнал, който забранява преминаването - да спре пред пешеходната пътека;

2. след подаване на сигнал, който му разрешава преминаването - да пропусне пешеходците, които все още се намират на пешеходната пътека;

3. да не навлиза на пешеходна пътека, ако не е убеден, че няма да бъде принуден да спре и да остане на пешеходната пътека след подаване на сигнал, който забранява преминаването.

(2) Когато пешеходец, стоящ на банкета или тротоара, сигнализира с ръка за намерението си да премине по пешеходната пътека, водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен, без да създава опасност за движението, да спре, за да пропусне пешеходеца."

Иначе може да има знаци, променящи това предимство - както пред ССЦ за ТМ6. Разбира се, общите постановки - "да преминава бавно с готовност да спре" важат за всички.
« Last Edit: 08.03.2012, 16:16:34 by blagun »

Offline CNN

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #31 on: 16.11.2012, 09:39:29 »
Демек трамвая излиза, че е с предимство, защото е релсово превозно средство.

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #32 on: 17.11.2012, 12:36:16 »
ДА ,с предимство пред всички участници в движението , които са без специален режим на работа , вкл. пешеходци , освен ако няма пътен знак , който да им отнема предимството.

Offline xЗm

• Наистина съм луд
  • www.spirka.org
    • View Profile
    • spirka.org
    • Email
« Reply #33 on: 19.11.2012, 00:18:44 »
Само не разбрах, как може да е с предимство, а на графа, в района на временната спирка до ул. Мальовица, да беше направена пешеходна пътека тип зебра специално за трамвайното движение.
Подобни изцяло "противо-трамвайно-предназначени" пътеки има и на други места из столицата. Как, аджеба, клетия пешеходец ще напарви разлика между всички тях?

Offline T1000

• Защо пиша толкова много?
  • Ferrari S.p.A.
    • View Profile
    • www.diecast-utopia.com
« Reply #34 on: 19.11.2012, 06:25:54 »
Той клетият пешеходец не знае какво да прави на зебри и подобни "животни" по принцип...
I'll be back®

Offline xЗm

• Наистина съм луд
  • www.spirka.org
    • View Profile
    • spirka.org
    • Email
« Reply #35 on: 19.11.2012, 10:39:59 »
Сетих се още една подобна пешеходна пътека - единичния коловоз на Скобелев.
Улицата е затворена за всякакво движение, изключая трамваи.

Offline CNN

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #36 on: 19.11.2012, 22:26:34 »
Бай Ганя си е Бай Ганя и все си мисля, че се отдалечаваме от Европата. Трябва да има някаква разяснителна кампания по този казус, защото очевидно се мили, че на пешеходна пътека пешеходеца е с предимство и може да си се разхожда за удоволствие.

Offline 701

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #37 on: 19.11.2012, 23:00:26 »
Само не разбрах, как може да е с предимство...
Според ЗДвП е с предимство. Справка - чл. 119, ал. 1. Ако и трамваят трябваше да пропуска пешеходците щеше да пише: "Водачът на ППС...", а не "Водачът на НЕрелсово ППС...". А и не ти пожелавам да изпиташ усещането, когато се изпързалят 30-40 тона, заради едно такова говедо, изскочило в последния момент и с горда стъпка пресичащо и говорещо по телефона.
lo chupen todos a los que no les guste 701

Offline CNN

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #38 on: 19.11.2012, 23:31:28 »
Само не разбрах, как може да е с предимство...
Според ЗДвП е с предимство. Справка - чл. 119, ал. 1. Ако и трамваят трябваше да пропуска пешеходците щеше да пише: "Водачът на ППС...", а не "Водачът на НЕрелсово ППС...". А и не ти пожелавам да изпиташ усещането, когато се изпързалят 30-40 тона, заради едно такова говедо, изскочило в последния момент и с горда стъпка пресичащо и говорещо по телефона.
Незабравяй и тези с тапите в ушите и слушащи силно музика.

Offline xЗm

• Наистина съм луд
  • www.spirka.org
    • View Profile
    • spirka.org
    • Email
« Reply #39 on: 19.11.2012, 23:37:42 »
Вий хубаво си цитирате закона, в който наистина е записано така.
Но удобно подминавате 3 безспорни факта:
1. Наличието на гореописаните пътеки
2. Спецификата, че всеки подобен закон е локално модифициран. Във Австрия не е така, предполагам и в други ЕС държави. Със сигурност има и такива с уредба като в България => въпрос на местно законодателство, а не на световна практика.
3. Пешеходецът според същия закон не е участник в движението, съответно познаването на закона не се изисква от него, докато не стане такъв. Иначе казано - пешеходецът не е законодателно длъжен да знае за съответните алинеи, членове, букви и т.н.