Не мисля че отреденото в Южен парк 2 място е подходящо за Военния паметник. Наистина, има проект на екип арх.Агура, арх.Константинов и др. направен през 1988 г. През 2000 г. е отреден терен в Южен парк 2, П-образния хълм до Арсеналски. Проектът е много силен, професионално направен, но мястото е с повече минуси. Мол, два музея с невоенна тематика, басейн Спартак. Освен това проектът е с гръб към булевард Арсеналски и с лице към парковото пространство, което означава че за тържествени ритуали ще се заобикаля. Освен това там има паркинг който ще пречи на тържествеия подход който е откъм Арсеналски. Моите уважения към екипа на професионални и уважавани архитекти, но локацията не е подходяща. Добре че не се е реализирал.
Колкото до Паметника 1300 и Военния паметник - или там изобщо да няма паметник или да се намери решение което да позволи и двата паметника да съществуват в парка на НДК. Така да се каже всичко или нищо.
Самият архитектурен ансамбъл на НДК отдавна вече го развалиха. Между другото, старите фенери много ми харесваха, бяха дизайнерски, и оригинални, демек направени специално за парка. Сегашните не са лоши, но не са оригинални. Харесват ми ниските лампи в Южния парк.
Пък обещанието за скейтборд и сноуборд съоръжения в Южен парк 2 все още не е изпълнено. Между другото, имало ли е някога там автокино като в Щатите? Или само като проект, но поради липса на инвестиционен интерес мястото се е превърнало уж временен паркинг?