Author Topic: Ретро снимки  (Read 1083258 times)

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
Re: Ретро снимки
« Reply #1720 on: 06.04.2015, 22:22:27 »
НДК-то и околното му пространство БЯХА прекрасни когато ги построиха, преди да западнат, преди детският кът да се превърне в наркоманско средище, преди да се развалят оригиналните фонтани с цвета на трибагреника, и преди да се зарие в кучешки лайна и глутници питомни и бездомни кучета.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1721 on: 07.04.2015, 00:00:44 »
По-красиви от соц ансамбъла на Ларгото няма .
Красиво???? Сериозно???? Ансамбълът е невероятно грозен и груб! Имитация на сталински сгради, които пък са имитация на американски сгради от 30-те. Няма грам орнаменти, статуи, кръгли барокови кули, познати от сгради по Царя и Раковска и т.н. В най-добрия случай - подходящи за министерство на отбраната, дирекция на полицията или ДС. Но все пак това не би трябвало да са случайни сгради, а символ на града и страната, сърцето на властта - както Конгресът на САЩ и парламентите в Будапеща и Лондон. И даже в самата Москва сградите-символи на властта са великолепни образци на средновековно строителство. Ами вземете за сравнение даже съседните Белград и Букурещ, засегнати също от соца. В неособено красивия Източен Берлин гедерейците се отнасяха с презрение към сталинистката КарлМарксалее и дума не е ставало да бъде сравнявана с Унтер ден Линден.
« Last Edit: 07.04.2015, 00:03:14 by blagun »

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1722 on: 07.04.2015, 01:35:12 »
Смятам, че в това има огромна доза ирония ;)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1723 on: 07.04.2015, 09:13:46 »
НДК и изобщо преобразяването на района от Патриарх Евтимий (Аптека) до хотел Хемус е с положителен знак. Може да се намерят много кусури, некачествени изпълнения, даже грозилища като Петох**, но идеите да се отвори Витошка с комуникационна зона и да се направи зелен коридор откъм планината Витоша до централните части са достойни за адмирации. Може да се каже, че това е най-позитивният принос на соца за развитието на София. Жалко, че в зеления коридор бяха построени сгради - Хилтън, районът около Богатица и слава Богу, че не осъществиха напъните за по-мащабно строителство около басейна Спартак. Мисля, че и циреите-паркинги нямат място там :(
В тази зона имаше казарми (там беше митичното СВК - Столично военно комендантство - страшилището за всички бойци, пуснати в отпуск) и като се прибавят остатъците от арсеналите и гара Перловец, имаше огромна "ничия земя". А знаете ли, че в периода преди НДК с името "Южен парк" се наричаше частта от сегашната градина пред НДК между Патриарха и казармите!
« Last Edit: 07.04.2015, 09:22:06 by blagun »

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1724 on: 07.04.2015, 09:31:07 »
:fan: Абсолютно!

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1725 on: 07.04.2015, 09:39:56 »
:fan: Абсолютно!
Извинявай, Жоро, за временния блокаж на чувството ми за хумор  :P

Offline radley

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #1726 on: 07.04.2015, 12:05:22 »
В другия форум за небостъргачите някой беше публикувал това преди време и си го запазих на компа. Ще го постна тук, че ми се строи интересно, снимката я сложих аз, защото старият линк не работи, но беше от същия филм:
Така и така имаме жълти павета предлагам да се построи нещо такова в умален вариант:
:P
Може да се префасонира партийния дом и да го направят да прилича на кристален дворец. Или пък на мястото на паметника на съветската армия. Ако не друго поне ще стане туристическа забележителност. Къде-къде по-хубаво от предложенията за софийски небостъргачи които видях и са направо банални. И все еднакви цветове - сиво, черно, тъмно синьо, кафяво, металическо сиво. Сериозно, София има нужда от някоя по-атрактивна сграда, която да привлича окото или съществуващата такава да се обнови. Нещо, което да привлича туристически поток, монументално. Сега единствената такава е Александър Невски, който е прекрасен. Но нямаме нещо модернистично. За един милионен град да има само 1 голяма забележителност е смешно. НДК не е кой знае колко интересен за туристите честно казано, не и в сегашния си вид. Може би ако боядисат белите му стени с някакъв друг цвят може да придобие много по-атрактивен вид.
Моето лично мнение е, че наистина партийния дом и НДК се нуждаят от промяна и освежаване. Не може да поправят пространството около НДК, а самата сграда да си остане така. ;)

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #1727 on: 07.04.2015, 12:10:40 »
Доста от сградите в София в момента се нуждаят от почистване на фасадите. НДК не прави изключение от това. А за СУ да не говорим... Само че на СУ предпочетоха да омажат надрасканото с бяла боя  :angry:
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1728 on: 07.04.2015, 17:12:18 »
НДК си е морално остарял, още преди 15 години, един немец (познат на майка ми) като го видя и се учуди, че е от 80-те години, според него беше от 50-те.

Би могло да се модернизират някои от въпросните сгради, Ларгото е доста потискащо в този вид, и липсва зеленина. Но винаги ще се намерят противници, които пък не обичат стъкларии. Има и добри изпълнения, на частни инвеститори - примерно хотел Кристъл палас на ул. Шипка.

Offline radley

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #1729 on: 07.04.2015, 17:53:56 »
Не е нужно да има стъкло. По повод на предния ми пост - виждал фотошоп на НДК където бялото е сменено с друг цвят и изглеждаше много по-приятно. Не беше крещящ, а пастелен цвят. Не мога да намеря линка към поста, нито снимки в гугъл. Ако на някой му се занимава да пробва, аз тук нямам Фотошоп. То си е и до вкус - за мен бялото е подходящо за жилищна сграда, не за културен център или сграда на властта.
А тук НС оцветявано ли е или наистина е било жълто през 60-те:

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1730 on: 07.04.2015, 18:12:44 »
Би трябвало по това време НС наистина да е било жълто, защото на снимките от 60 - те години, НС изглежда точно както на тази.
« Last Edit: 08.06.2015, 18:26:28 by Magirus deutz »

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1731 on: 08.04.2015, 13:59:15 »
Бул. Цариградско шосе и Кино Изток през 1991г. : море от Икаруси и спокойствие :

Източник
« Last Edit: 12.04.2015, 21:38:37 by difian »
Направеното днес е недостатъчно за утре.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1732 on: 08.04.2015, 16:11:02 »
Бул. Цариградско шосе и Кино Изток през 1991г. : море от Икаруси и спокойствие : https://www.flickr.com/photos/96196284@N05/8912706246/in/set-72157633849535476
Спиркознакът е достра странен.  :P

vasko - оригиналът! :)

Online Balkanton

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
« Reply #1733 on: 08.04.2015, 17:33:15 »
Не е нужно да има стъкло. По повод на предния ми пост - виждал фотошоп на НДК където бялото е сменено с друг цвят и изглеждаше много по-приятно. Не беше крещящ, а пастелен цвят. Не мога да намеря линка към поста, нито снимки в гугъл. Ако на някой му се занимава да пробва, аз тук нямам Фотошоп. То си е и до вкус - за мен бялото е подходящо за жилищна сграда, не за културен център или сграда на властта.
А тук НС оцветявано ли е или наистина е било жълто през 60-те:

Според мен изборът на бяло-кафявата фасада и стилистика изобщо не е случайно, а е препратка към цветовете на родопската къща, като форма на превъплъщение на националното в тогавашната съврменна архитектура. Интерпретациите на националното са ключов момент във всички изкуства по това време, да не говорим, че тематично комплексът е посветен на конструираната годишнина от създаването на държавата.

Offline radley

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #1734 on: 08.04.2015, 19:12:52 »
Може би е така, но ако на родопска къща отива, то на една такава модернистична сграда според мен не седи толкова добре. Явно си е до личен въпрос на вкус. Съвсем други са формите и контекста и може би ако самата сграда беше в класически стил щеше да е друго.

Online RADOCVET

• Moderator
  • Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #1735 on: 09.04.2015, 20:44:52 »
Бул. Цариградско шосе и Кино Изток през 1991г. : море от Икаруси и спокойствие : https://www.flickr.com/photos/96196284@N05/8912706246/in/set-72157633849535476
Спиркознакът е достра странен.  :P

Такива се появиха някъде след '88ма.
Адмирации за снимката. Най-вече заради малашевския жълтурко по 280.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Online Balkanton

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
« Reply #1736 on: 12.04.2015, 15:58:03 »
В този клип, съставен от снимки от Румъния и България, направени от скандинавски туристи през 1971 г., е попаднала снимка на мотриса ДТО №269 пред Ларгото:
=6m51s

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1737 on: 14.04.2015, 12:41:45 »
Снимката по-долу е оттук. Туристическият автобус малко ми напомня на Чавдар, а дали не може и да е оригинална Сетра?  :neznam: Оцветяването е интересно! ;)

Online RADOCVET

• Moderator
  • Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #1738 on: 14.04.2015, 12:50:36 »
Икарус по 74. Бравус.  :fan:
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1739 on: 14.04.2015, 21:20:22 »
Икарус по 74.
Или по А260