Author Topic: Изграждането на отсечка "Национален стадион"-"Младост1"  (Read 372156 times)

Offline Vladislav

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
Да ви кажа, акълът не ми го побира за какво им е това нещо. Все още не е готово и е рано да го обсъждаме, но като знам как се изпълнява всичко у нас, предполагам че ще се получи една грозна и абсурдна бутафория, която няма да има нито смисъл, нито елегантност, поради споменатата традиционна липса на качество и изпипване на елементите на инфраструктурата у нас. Винаги съм държал нещата да не са строго утилитарни и да не стоят на гол бетон, а да се влагат средства за естетическо оформление на обществените простраснства. Но изпитвам силно съмнение за този "нос". В края на краищата, посочете ми една обществена сграда или едно външно пространство, изградени през последните 60 години в България, които да доставят удоволствие и да носят в себе си истинска архитектура!
« Last Edit: 22.06.2009, 10:43:07 by Vladislav »

Offline Vladislav

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
Е, тука май трябва да си взема думите назад. Снощи минах край "обекта" почти в 10 вечерта. Все още трима души работеха в тъмницата и сглобяваха украсата. Доколкото можах да видя на светлината на уличните лампи, това нещо е всъщност доста добре измислено и е изпълнено изцяло от неръждавейка. Ако е поне отчасти грижливо изпълнено, няма да стои толкова зле. С ламарина е обвит само краят на коничната конструкция, който прилича например на блок, в който са закотвени въжетата ня окачен мост. От това нещо излизат няколко тръби, които оформят цялото впечатление на обтяжки, които държат тунела. Добавени са доста детайли, които на дневна сметлина могат или да подобрят или да развалят впечатлението, но според мен цялото нещо е замислено от скулптор и може би ще се получи.

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Ето какво е публикувал Локума в другия форум...
Изглежда, че това съоръжение по някакъв начин ще бъде интегрирано в пешеходен преход или нещо подобно...

Offline Крюшо

• Приятел на ГТ
    • View Profile
Ето какво е публикувал Локума в другия форум...
Изглежда, че това съоръжение по някакъв начин ще бъде интегрирано в пешеходен преход или нещо подобно...

Въпреки настилката, се съмнявам, че това ще се използва за някакви пешеходни цели. Според мен е просто архитектурно решение за края на тубата. И намирам идеята за страхотна!

Offline Sir Humphrey

• Запален по ГТ
    • View Profile
http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=744980:

Нова градска инсталация от метал обогатява визията за метрото

Нов елемент на градската среда се появи в района на "Младост 1" на последната спирка на софийското метро месец след откриването му. Дизайнерската инсталация по проект на арх. Красен Андреев и скулптора Данаил Манолов беше монтирана в неделя като част от метростанция 13. Представлява композиция, естествен естетически завършек на поликарбонатния тунел, който започва след метростанция "Интерпред" и излиза при пазара на "Младост 1".
Замисълът на автора, скулптора Дани Манолов, чиято дипломна работа "Кукера" е поставена в зелената площ на кръстовището на бул. "Евлоги Георгиев" с ул. "Граф Игнатиев", е да обогати градския дизайн около новото метро. "Без съвременен и характерен синтез метрото - това екологично, бързо и модерно транспортно средство за всяка урбанизирана среда, би се ситуирало в града случайно, скучно и безлично", коментира скулпторът. Той е завършил Националната художествена академия през 2003 г. и негови работи от стомана, камък, бронз и керамика са част от колекции в България, Сърбия, Унгария, Германия, Шотландия, Швейцария и САЩ.
Работата  по реализация на идеята продължава близо година. "Целта ми беше да се подчертае и визуално връзката между станции №11 и №13, които се намират на емблематични места в столичния град. Ситуационните проблеми на пръв поглед са сходни. Целта на проекта е да придаде освен естетически завършек на двата края на поликарбонатния тунел с твърди и пластични средства и материали да се подсили въздействието за скорост, посока и устрем. Двете части на композицията от неръждаема стомана са в синтез с околната среда. Би било признак на далновидност да се реализира и другата част от проекта пред станция "Интерпред".
"Творбата е първата, която преминава през пространствата и се проектира в развитието на града, така както би трябвало да се случи с едно съвременно, концептуално и пластично решение, свързано с градоустройството, синтеза и техните пластични проблеми", коментира скулпторът. По думите му от 2 до 4% от стойността на всеки архитектурен проект, който се защитава във Франция, Холандия или Германия за обект с обществен достъп, трябва задължително да са отделени за пластики, скулптури и други форми от т.нар. синтез на изкуствата.

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
Поне на мен нещо хич не ми се вписва в тубата.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Поне наистина не изглежда като отрязано вече...

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Мда, сега изглежда като оглозгано. А и не съвпада с размерите на тубата.
« Last Edit: 29.06.2009, 11:42:27 by bdz43r »

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
Радиусът на арката на скулптора е по-голяма от радиуса на арката на тубата, получава се известно разминаване. Моето лично мнение е, че не ми харесва особено, но определено е по-раздвижено от голия бетон преди

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
Защо наистина радиусите не са еднакви!? Ако причината е в по-високото ниво на дизайнерското решение, то да бе намален радиуса му. Баси, защо винаги у нас всичко криво, евтино направено, недоизпипано, недомислено, грозно... И смятам, че ако това произведение бе допряно до тъбата, а не на разстояние от нея, щеше да е по-сполучливо - все едно част от тубата. Така просто е отделена от нея и тубата си седи пак отрязана. Извод: интересна идея, но с типично нашенска посредствено-аматьорска реализация!
Я мислех, като да си умрем от старост, а оно така стана, като да си умрем от смех, хе-хе-хе...

Offline Jorr

• Маниак
    • View Profile
на реднера са с еднакъв радиус. това е ДОСТА странно, не може да са чак толкова кьорави.

според мен би било по-хубаво ако цялата "ракета" бе покрита - доколкото виждам на рендера ще си останат доста празни места по нея. частта при интерпред изглежда по-добре.

бтв тубата не се ли прекъсва и при ракова болница на две места?

Offline conecto

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 303555835
    • View Profile
    • Email
И в момента тубата изглежда отрязана - този клюн трябваше да е покрит, за разминаването в радиусите нямам думи. По-добре да имаше масички на KFC на това място  :D. Дано не реализират идеята и пред Интерпред.

Offline niko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Идеята е хубава :), ама верно не е направено както требва. :(

Offline Vladislav

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
Наистина е забележително, как у нас е невъзможно нещо да се направи изпипано в детайлите! Причината металната арка не съвпада със сечението на тубата не е разлика в радиусите - ако погледнете по-внимателно, ще видите, че диаметърът е същият. Само че инсталацията е поставена върху бетонен постамент, който я повдига с повече от половин метър, поради което хоризонталните диаметри на тунела и арката не са на едно ниво. Защо? Очевидно е, че скулпторът е имал предвид центровете на двете полуокръжности да съвпадат. Както казва Бай Ганьо: "България, майка мила", като ударението в "България" пада на и :)

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
 Темата е заключена, но ще се възползвам от модераторските си права да пиша и в такива теми. Изходът на тунела след станция Кюри: