Author Topic: Бургас - най-добрият град за живеене в България?  (Read 24996 times)

Offline SlaFF

• Запален по ГТ
    • View Profile
 :fan: :fan: :fan: Хайде да ни е честито!

Offline did_ko

• Нямам спирка
  • гигантски радиоактивен термит - мутант
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Щом статистиката го казва, така да е.Може да се желае още много , но и това което се започна тази година не е малко. Дано да се продължи в същия дух, та поне през 2011 задържим първенството (според статистиката).
Мразя да пиша и говоря за автобусите с марка "Чавдар" в минало свършено време.

Насилственото натъпкване на пътници в BRT  линиите е транспортен геноцид спрямо населението в Бургас

В ГТ Бургас НЕ ДОСТИГАТ АВТОБУСИ

Ако някои пост не ви харесва - можете да натиснете бутона "Информирай модератор".

Offline zirka

• Наистина съм луд
  • www.GTBURGAS.eu
    • View Profile
    • Email
Честно да си призная, тази тема не ми е интересна и не съм смятал да се влючвам в нея. Но, май нямаше как да се получи, нека не се заблуждаваме! 
''От общо 25 критерия Бургас получи максимален брой точки в областите: инвестиции в инфраструктурни проекти, работно време на магазините, детски градини, култура, безработица, чужди инвестиции и др. Проблеми за Бургас обаче остават екологичното състояние на града и престъпността.''
Инвестиции в инфраструктурни проекти: Ако морската градина е такъв, или центърът, добре. На първата преди година и половина преасвалтираха част от улиците, слагайки бордюри. Сега същите улици, които са уж пешеходни алеи, им слагат по-високи бордюри и покрай прекарването на ново осветление – което пак беше сменено преди 18 месеца, ще се наложи да ги асвалтират на ново. Тук идва проблем със зададените срокове, бързат да свършат сякаш ги е страх от нещо. Покрай това бързане, едни камиони по 20-30 тона, като минат през тези алей и асвалта отива на кино – то на пешеходец не пречи, ама защо така...? Само не ми е много ясно, като е алея за пехеходци, защо пак сменят тия бордюри и то с по-високи – вероятно да не излизат охлювите от зелените площи. Аз за друга вероятност не се сещам, като изключим обаче, по-високата им цена и по-стабилната комисионна. За тази морска градина може да се говори без край, но там има един мост – който бил държавна собственост и за това не можели да се разберат, кой да прави ремонта. То по тая логика и ивицата е държавна собственост, ама да се застроява не пречи. Каква идеална възможност се открива за взаимодействие между община и държава – ГЕРБ е на власт и в двете институции. Защо тогава тия в тая община не вземат да направят нещо наистина необходимо – рушащият се мост, или детелина в посока Созопол – М. Рудник, или някой надлез, където и да е, само да се облекчи движението.
По времето на социализма, когато са направили от чугун и гранит и Перник, и Правец, и противно на това, което се опитват да ни вталпят, че не можело да се каже и ''гък'', съм чувал как граждани негодуват остро и на глас. Но явно е имало защо центровете на тези градове да останат в историята, за разлика от сега!
 В края на мандата си, предишният кмет беше започнал реконструкция на центъра, а този, от енерцията го довърши. Две години по-късно, сегашният явно е решил в условията на криза да се нареди до тези два града от миналата ни история, само с тази разлика, че личностите живели там ще са останат част от нея, а този тука от криминалните хроники – надявам се ;D  :boxing: :devil:   
Е, на толкова безсмислени действия, няма начим да няма и нещо позитивно. Сменяли тръбопровод по-някаква главна улица! Ама на фона на всичките безобразия, това ми се струва като трън в поляната от теменужки.
 Работно време на магазините: Като няма какво да кажат, дрънкат глупости, що за критерий! При тия високи цени и наеми, остава и на половин ден да работят! А мина, забравиха други класации, за най-скъп град. Където не какво да е, а хлябът, е с най-висока цена!
 Детски градини: Сякаш с идването си, кметът ги е донесъл. С тази разлика, че преди, поне на тях не се посягаше! Сега в ОДЗ –2 (Зорница) се строи клиника. На някой може да му се вижда, че не е проблем тази клиника, ама то така се почва – по-малко.
 Култура: Култура на какво? На всичките безобразия на общината или на това, че отваш на плажа, примерно, и си оставяш бутилката от вода и фасовете, и си мислиш: ''като няма кошче...'' – сякаш с кошче си ги донесъл. И после отиваш на някакъв си бирен фест и си осташ с впечатление ''за духовно извисена личност'', и т.н.
 Чуждестранни инвестиции: Ако вземем да си мислиме, как така идват пари, които не се връщат! Нека си зададем въпроса, как се финансират тези проекти? Наскоро се споменаваше по някакъв повод, че Държавата плаща за членството си в ЕС почти три пъти повече, от това което ще получи, под една или друга форма. Поне да ги използват за нещо от което има смисъл, ми се струва!  
Сега се сещам... Какво стана със 112-е одрязани дървета в морската, по-погрешка! А необходимостта от събирането на подписи срещу това, както и срещу налудничевите идеи за построяване на спортни комплеси в района на морската градина и солниците в часта си близо до главния път и канала – на най-хубавите места! Който се занимава със спорт няма да чака да му построят такава площадка или да му направят вело-алея, той и без тях може! И наивно би било, на тово място, такива съоръжения да са с цел популяризиране на физическата култура. Чисто и просто безскруполни комерсиални интереси, криейки се зад нещо си.
 Съществува ли накаква закономерност, че хубава стока от реклама не се нуждае? На мене ми се струва, че има такова нещо. А щом кметът Ви е решил да гони Токио и Манхатън, кефете му се! Само един слепец може се да радва на тия глупост и да живее в заблуда!

« Last Edit: 21.11.2010, 18:47:35 by west_1 »
WWW.FORUM.GTBURGAS.EU

Offline west_1984

• Наистина съм луд
  • --==WEST_1984™==--
    • View Profile
Честит празник на Бургас и на всички бургазлии, нека си пожелаем Бургас да става все по-хубав и да продължава да се развива  :fan: :rolleyes:

Offline filipkarolev

• Напредващ
  • Ω∆Ψ – ЗНАНИЕТО ПРОМЕНЯ СЪЗНАНИЕТО!
    • View Profile
Когато завършат предизборните разкопки по всички улици, и ако всички проекти бъдат изпълнени както трябва, въпреки турските материали които се влагат в ремонта, тогава мога да кажа че Бургас наистина ще стане добър за живеене.
Но сега, докато Александровска е като военен полигон за тренировка на кашимерията и специалните части, мога да кажа че има още много да се поработи, и ще е добре всичко това да свърши преди да започнат пролетните дъждове.
Все пак по непотвърдени данни става въпрос за 30 милиона облигационен кредит, който е взела общината и от някъде дочух, че се готвят за още около 20 за да се завършат започнатите безобразия.
А и не вярвам "Ботева" да я оставят така с едното платно по-високо от другото, или поне да оправят джоба на Дома на нефтохимика, че вечер от тази спирка се качват и леко пийнали граждани и някой може да се приземи на чакъла.

За финал да разведрим настроението с едно клипче от моята колекция.
Когато завършихме видеосистемата и бариерната система на автогара Запад, понеже камерите поддържат висока собствена температура около (37-40 градуса), те бързо станаха любимо място за живот на всякакви видове паяци и друга пълзяща и летяща сган.
Ето как паяк си плете паяжина точно пред обектива на горна входна на автогара Запад.
« Last Edit: 10.02.2011, 14:53:49 by west_1 »

Offline peyodp

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Вторият кредит от 20 милиона не е за улиците, а именно за градския транспорт и програма „Джаспърс”, светофари, GPS-система, видеонаблюдение, велоалеи и т.н. Ул. "Александровска" е финансирана по оперативна програма на ЕС. А колкото до самите ремонти аз лично не смятам, че са „безобразия” – все пак е по-добре няколко месеца да потърпим мръсотията и калта и после всичко да свети, отколкото нищо да не се прави.

Offline Kraxx

• Маниак
    • View Profile
Правят 20 километра велоалеи в Бургас

http://www.monitor.bg/article?id=301772
To those who don't believe no explanation is possible, to those who do believe no explanation is necessary

Offline ku4eto

• Маниак
  • Безспир
    • View Profile
Правят 20 километра велоалеи в Бургас:

http://www.monitor.bg/article?id=301772
Ако качеството им ще е подобно на тази на бул. "Димитър Димов" след прелеза, по-добре без тях. А и дори да ги има тези велоалеи и дори да са с качествен асфалт, трябва да се обърне внимание и на друг проблем- тези велоалеи никой не ги зачита(за пешеходците говоря). Забелязал съм дори, че са си предпочитано място за вървене на въпросните(някак си явно по- им харесва да им е начертан марщрута :D). Но така или иначе, докато това нещо не се промени и в съзнанието на хората не влезе идеята, че тези алеи са за велосипеди, не за разходка, просто полза никаква не виждам.
« Last Edit: 16.08.2011, 14:15:52 by west_1 »
В този подпис няма да откриете псувни, нито намеци към някого.

Offline did_ko

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Но така или иначе, докато това нещо не се промени и в съзнанието на хората не влезе идеята, че тези алеи са за велосипеди, не за разходка, просто полза никаква не виждам.
В този ред на мисли в участъка по ул. "Димитър Димов" след прелеза в посока Сл. Бряг по цялото протеже на пътя от прелеза до кръговото до бензиностанция ЛУКОИЛ е направена такава велоалея, според мен изобщо не и е мястото на пешеходната зона. Все си мисля, че би трябвало да се отдели специално пространство за обособяването на такива велоалеи.
« Last Edit: 16.08.2011, 14:16:48 by west_1 »

Насилственото натъпкване на пътници в BRT  линиите е транспортен геноцид спрямо населението в Бургас

Ако някои пост не ви харесва - можете да натиснете бутона "Информирай модератор".

Offline peyodp

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Но така или иначе, докато това нещо не се промени и в съзнанието на хората не влезе идеята, че тези алеи са за велосипеди, не за разходка, просто полза никаква не виждам.
В този ред на мисли в участъка по ул. "Димитър Димов" след прелеза в посока Сл. Бряг по цялото протеже на пътя от прелеза до кръговото до бензиностанция ЛУКОИЛ е направена такава велоалея, според мен изобщо не и е мястото на пешеходната зона. Все си мисля, че би трябвало да се отдели специално пространство за обособяването на такива велоалеи.

В западна Европа велоалеите също са по тротоарите. Или така е поне в Хамбург (DE) и си функционират без проблем. Но като ще правят велоалеи наистина да ги правят използваеми, а не просто да се пише, че ги има. Няма да е лошо да се направят по-дълги маршрути и да се обозначат по съответния ред. Ето както например в едно малко градче до Хамбург.
« Last Edit: 16.08.2011, 14:17:14 by west_1 »

Offline Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
Едно много хубаво видео от Бургас ,което на 100% подкрепя твърдението от заглавието:   :fan:

Гледайте на 1080р  от гайката !

Цялото шоу е създадено със съдействието на Община Бургас  :fan:

Offline Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
Честито на всички колеги от Бургас  :fan: :fan: :fan:

Бургас взе приза ”Най-добър град за живеене”

Бургас е „Най-добрият град за живеене в България” за 2012 г. Кметът на морския град Димитър Николов получи приза от президента Росен Плевнелиев. Морският град получава приза за втори път, като първият беше през 2010 г.
Българските градове се променят за добро и то - бързо, изтъкна президентът при връчването на наградата на кмета на Бургас. Церемонията се проведе в Националния археологически музей.

Миналата година София бе победител в класацията за 2011 г. Сега столицата заема второ място, а трети е Благоевград. Престижната шестица допълват Варна, Стара Загора и Велико Търново.

Класацията се провежда за шеста поредна година и е съвместна инициатива на Дарик радио и в. „24 часа”. В проучването участие взеха 27-те областни града, които бяха оценявани по 29 критерия.

Бургас получи максимален брой точки в областите: чужди инвестиции, процент на безработни граждани, бездомни кучета, безплатен безжичен интернет на обществени места, брой денонощни аптеки, хубава главна пешеходна улица, работно време на магазините, близост до курорти. Проблеми за Бургас обаче остават екологичното състояние на града и броят на кражби на автомобили, предаде Дарик.

Тази година специални призове взеха и още пет града - София за града с устойчиво инфраструктурно развитие, Пловдив за „Арт град”, Ловеч за „Зелен град”, Кочериново за „Малък зелен град” и Трявна за „Красив град”.

Силистра, Видин и Търговище са градовете, получили най-малко точки по 29-те критерии. Репортерите на двете медии събираха в продължение на месеци актуална информация за качеството на живот в 27-те града.

Призът на София за устойчиво инфраструктурно развитие беше връчен от вицепремиера и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова подчерта, че тази награда е най-ценна, защото е фактор за работата на Столична община и допълни, че са вложени над 2 милиарда лева за инфраструктура в София,  предаде Фокус". София получи и награда за град с най-много wi-fi мрежи.

Призът на Трявна за "Най-красив град" бе връчена от министъра на културата Владимир Пенев. Кметът на града Драгомир Николов не присъства на церемонията заради обстановката след бедствието в общината.

Както всяка година специални награди получиха и градовете, събрали най-много гласове в интернет страниците на Дарик и "24 часа". Читателите на Дарик също определиха Бургас като града, който предоставя на своите жители най-добри условия за живот. Читателите на в. „24 часа” пък определиха Стара Загора като най-добрия град за живеене през 2012 г.

Класация на градовете по 29-те критерия за "Най-добър град за живеене":
1. Бургас – 66,5 точки. 2. София – 64,5 т. 3. Благоевград – 61,5 т. 4. Варна – 60 т. 5. Стара Загора – 59,5 т. 6. Велико Търново – 57 т. 7. Пловдив - 57 т. 8. Русе - 54 т. 9. Кюстендил - 51 т. 10. Габрово – 52,5 т. 11. Плевен - 50 т. 12. Сливен – 46,5 13. Хасково – 46 т.14.Добрич – 45 т. 15. Разград – 45 т. 16. Ловеч – 44 т. 17. Ямбол – 44 т. 18.Смолян – 43,5 т. 19. Кърджали – 42,5 т. 20. Враца – 42 т. 21. Пазарджик – 41 т. 22. Шумен – 40,5 т. 23. Монтана – 39 т. 24.Перник – 38,5 т. 25.Силистра – 37,5 т. 26. Видин – 37 т. 27. Търговище – 35,5 т.

http://burgas.dir.bg/news.php?id=13410381

Offline abs111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Присъединявам се към поздравите отправени към Бургас.В последната година,според мен, там се направиха редици подобрения.

Offline peyodp

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Не само през последната година, а въобще от 2007 година насам цялата община Бургас придобива все по-привлекателен облик и се развива много динамично в сравнение с други общини. Но смея да се съмнявам в това дали в Бургас се живее най-добре и дали хората тук имат най-добри шансове за реализация.

Относно класацията също имам известни резерви (макар и тази тема да е започната именно от мен). Че има огромен напредък в града - има, че Бургас изглежда в пъти по-европейски от други български градове - изглежда, че местната администрацията си върши добре работата - така е, но за мен тази класация е абсолютно несъществена и даже започва да дразни големият шум, който се вдига около нея. В крайна сметка става въпрос за една частна инициатива на едно частно радио, което може да си раздава т. нар. "награди" както си иска, на какъвто си иска принцип. Нито става въпрос за някаква авторитетна държавна медия (каквато в България смея да твърдя няма), нито за международно призната организация, която да отсъди, че сме най-добри. Това е все едно аз да си направя утре едно радио и да започна да раздавам награди за каквото ми хрумне. И аз се радвам за големия напредък и за това, че повечето бургазлии го оценят, а не мрънкат безпочвено, както прави една малка част от тях, но използването на тази класация за политически цели ми изглежда неуместно.

Offline io_bs

• Запален по ГТ
    • View Profile
Напълно съм съгласен с мнението на Пейо. Иначе да ни е честит приза :D

Offline zirka

• Наистина съм луд
  • www.GTBURGAS.eu
    • View Profile
    • Email
Бих предпочел да не си губя времето с подобни теми, щом не е свързана с ГТ, още повече, че бях си дал обещание да не пиша повече в тази тема, но съм провокиран за пореден път от случващото се.  Каквото и да си говорим идват избори, няма как да го прескочим, всичкото в основата си е пропаганда и е свързано по един или друг начин с политиката. Как да го отделим в друга тема, понеже контекстът на събитията ще избягат! Но е радостно, че някой участници са пораснали бързо и могат да разсъждават вече със собствените си възприятия. Този град е най - ГЕРБ - баджийският, всички значими проекти са тук, за кого е тайна, че може да си разработил невороятен проект, ама без одобрение на правителството ...! Кажете ми кога, ако не сега е най - подходящият момент да се изтъкне всичко отново! Ако е направено нещо положително хората го виждат, те не са слепи, още повече тъпи, че да им се поднася по този безобразен, ваксаджийски начин нещата. Още повече, че наблюдаващата се тенденция, даже и в световен план, е във вторият им мандат да преобладават своеволията, понеже се предполага, че достатъчно са захлебили властимащите, а даже в някои страни има ограничения за властване, но това е вече друга тема!
Достатъчно добре е описано в по - горното мнение, че да има какво да добавя. Но само да вмъкна, че официалната статистика ни лъже, камо ли частните подобни, платени от някого, извадки на уж ''общественото мнение''. А даже и да не съм прав – тогава още по - лошо: зле за обществото, което си мисли, че тези показатели му подобряват жизнената среда!       
« Last Edit: 22.03.2013, 00:47:55 by zirka »
WWW.FORUM.GTBURGAS.EU

Offline cvert

• Наистина съм луд
    • View Profile
Бих предпочел да не си губя времето с подобни теми, щом не е свързана с ГТ, още повече, че бях си дал обещание да не пиша повече в тази тема, но съм провокиран за пореден път от случващото се.  Каквото и да си говорим идват избори, няма как да го прескочим, всичкото в основата си е пропаганда и е свързано по един или друг начин с политиката. Как да го отделим в друга тема, понеже контекстът на събитията ще избягат! Но е радостно, че някой участници са пораснали бързо и могат да разсъждават вече със собствените си възприятия. Този град е най - ГЕРБ - баджийският, всички значими проекти са тук, за кого е тайна, че може да си разработил невороятен проект, ама без одобрение на правителството ...! Кажете ми кога, ако не сега е най - подходящият момент да се изтъкне всичко отново! Ако е направено нещо положително хората го виждат, те не са слепи, още повече тъпи, че да им се поднася по този безобразен, ваксаджийски начин нещата. Още повече, че наблюдаващата се тенденция, даже и в световен план, е във вторият им мандат да преобладават своеволията, понеже се предполага, че достатъчно са захлебили властимащите, а даже в някои страни има ограничения за властване, но това е вече друга тема!
Достатъчно добре е описано в по - горното мнение, че да има какво да добавя. Но само да вмъкна, че официалната статистика ни лъже, камо ли частните подобни, платени от някого, извадки на уж ''общественото мнение''. А даже и да не съм прав – тогава още по - лошо: зле за обществото, което си мисли, че тези показатели му подобряват жизнената среда!     
В крайна сметка никой не разбра какво ти е мнението.Правилно ли е избран Бургас за номер едно или не?

За избора на Бургас си мисля,че е правилно и веднага искам да се дистанцирам от мнението по горе,че конкурсът е от частна медия,ами те държавни не останаха,пък и те са по зависими от управлението на държавата.Иначе съм на 100% съгласен с написаното от Пейо.

Offline did_ko

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Емблематични за Бургас места от 30-те и 40-те години на миналия век, като Офицерския клуб, Старата поща и Туристическото дружество, ще оживеят за празника на града - 6 декември, Никулден.

В малкото ретро градче "Бургазъ", което ще бъде разположено в градинката до Общината, ще има още Бръснарница, Арменско кафене, Ваксаджийница, Фото студио, Салон за прически и разкрасяване, пазар за стоки /актуални през 30-те години/ и други атракции.

Автентичната атмосфера ще допълнят елегантни дами и господа, облечени по последна за времето си мода, а празничното настроение ще поддържат два духови оркестъра.

В ретро градчето ще има указателни табели и актуални обяви за услуги и стоки.

Бургазлии и гостите на града ще имат уникалната възможност "да върнат времето назад" и да си направят семейна снимка, предрешени с дрехи от скрина на прабаба си и дядо си.

Навръх празника ще излезе от печат и вторият брой на "Бургаски Вестникъ", издаван от Община Бургас. В него, освен радващите се на огромен интерес рибни рецепти, ще има и автентична рецепта за приготвяне на лимонада, атрактивна фотосесия от морския бряг, вълнуващи и колоритни  рибарски истории , важни обявления и забавни статии с ретро привкус.

Гостите на празника ще могат да се научат да правят и моряшки възли, докато обикалят ретро градчето.

Община Бургас е приготвила още много изненади, които ще зарадват жителите на града на Никулден. Всяка от тях ще бъде обявявана с приближаването на празника.

Източник: Община Бургас
« Last Edit: 13.11.2013, 21:55:12 by $h@IdEr »

Offline $h@IdEr

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 359945577
    • MSN Messenger - dilly-m@hotmail.com
    • AOL Instant Messenger - dillyan96
    • View Profile
    • Рекламни концепции на бургаски Солариси
    • Email
Една тъжна новина, на която попаднах, докато се ровех из сайта на общината:
София: Бургас предложи силна кандидатура, искаме ви!
Бургас 2019 падна, културната програма обаче остава :(
Дано поне пребоядисат Мерцедеса 9668, че стана банален с тези графити.

Offline did_ko

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Кой е най-добрият град за живеене, питат за седма поредна година "Дарик радио", DarikNews.bg и в. "24 часа" , като възможните отговори са 27-те областни града в страната - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.
В продължение на месец и половина екипите на двете медии ще събират информация за инвестициите, екологичното състояние, броя на детските градини, безработицата, средната продължителност на живота и други критерии, които определят качеството на живот в градовете у нас през 2013 г. година.
27-те областни града ще бъдат оценявани по 20 критерия:
Сред тях са инвестиции в инфраструктурни проекти и чужди инвестиции през 2013 г., както и основни предстоящи за реализиране големи проекти, екологично състояние на града, възможности за спорт в града и алеи за велосипедисти, детски градини.
Необходимо е още градът да има хубава главна пешеходна улица, подходящ брой места за паркиране и престой в задръстванията, добро състояние на пешеходните пътеки, място местните да пият хубаво кафе в центъра, безплатен безжичен интернет на обществени места, наличие на апаратура за лечение на инфаркт и наличие на кувьози.
Предимство ще имат градовете с летище или близост до летище - възможности за вътрешни и международни полети, университети и гимназии с изучаване на чужди езици, развиваща се култура.
Своето въздействие върху избора ще окажат и фактори като броят взломни кражби на глава от населението, безработицата, ражданията на глава от населението и броят живородени, както и средна продължителност на настоящия живот на населението.
Близостта до море, река, планина, курорти и броят слънчеви дни в годината също са от значение.
Досега победители в класацията са били Варна (2007 г., 2008 г.), София (2009 г., 2011 г.) и Бургас (2010 г., 2012 г.), като и трите града са печелили по два пъти.
И тази година читателите могат да гласуват и да посочат своя фаворит сред 27-те областни града. Гласуването приключва на 10 март.
Градът, получил най-много гласове в читателската класация, ще получи специален приз. Рекордьор в това гласуване от 2007 г. досега е Варна - избирана от читателите три пъти. След него се нарежда Стара Загора, посочван два пъти за най-добър град за живеене.

Източник: www.DarikNews.bg