Author Topic: Имена на метростанциите от Първи метродиаметър  (Read 125957 times)

Offline s_o_kv_v_zp_l_s_o

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
Не знам за правописната грешка. Така ми пишат в писмото от СО. Обаче защо да се казва така станция 10 от 1МД, след като има много по добри и свежи имена.
Попринцип аз не харесвам името на станция да е на човек.

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://skyscrapercity.com
Грег, според мен станцията на Хемус трябва да си се казва "Хемус". Ясно ми е, че това е частен хотел, но просто това място така е известно. Още повече, може да се твърди, че станцията е кръстена на старото име  на Стара Планина :P  Да не говорим, че в цял свят има станции, които не са кръстени на улиците покрай тях.

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
Това ул. едва ли ще бъде изписано. А правописната грешка със сигурност ще я поправят. Навсякъде из района и по картите на София е изписано Фредерик Жолио Кюри.
...
...и тук във форума едно от предложенията бе именно Ф.Ж.Кюри
...
Ситуацията обаче с МС-10 при Хемус е малко по-различна. Толкова доколкото пл. Христо Ясенов не е особено популярно, дори въобще не се използва в разговорния език за площада, а се използват Хемус, Сити център, дори Балкански (старо название на площада, по подобие на Кръста)
Не виждам как ще заобиколят официално прието име... (Имам предвид съставките "ул.", "бул.", "ЖК")

С "Фредерик Жолио Кюри" биха излезнали от положението със съкратеното изписване : "Ф.Ж.Кюри" (ако имат достатъчно акъл в главите си).

А положението "НДК" и "Хемус"  е едно и също - въпрос на вече утвърдило се в практиката (и живота) на софиянци наименование не само на сграда, но и на пространство.
Съмнявам се, обаче да са правили проучвания по този въпрос - налице е липса на каквато и да е методология (и създаване на традиция) при наименуването.
Всъщност : налице е обикновено безхаберие, граничещо с некомпетентност!
« Last Edit: 15.03.2009, 16:37:17 by Tergo »
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !
                                                     Не на LRT : системата - убиец  !

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
Грег, според мен станцията на Хемус трябва да си се казва "Хемус". Ясно ми е, че това е частен хотел, но просто това място така е известно. Още повече, може да се твърди, че станцията е кръстена на старото име  на Стара Планина :P  Да не говорим, че в цял свят има станции, които не са кръстени на улиците покрай тях.
По тая логика значи и станция 10 от 1МД. трябва да се казва Интерпред (Това ми харесва) (y)

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
По тая логика значи и станция 10 от 1МД. трябва да се казва Интерпред (Това ми харесва) (y)
Не, логиката не е същата...Защото 99% от софиянци знаят къде е Хемус, но я има , я няма 50% които да знаят къде е Интерпред.

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
Глупости, Интерпред е яко известно къде се намира и повечето хора го знаят - все пак не е от 5 години, а от десетилетия...
Я мислех, като да си умрем от старост, а оно така стана, като да си умрем от смех, хе-хе-хе...

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
Глупости, Интерпред е яко известно къде се намира и повечето хора го знаят - все пак не е от 5 години, а от десетилетия...

Не ми обяснявай на мен, защото фирмата ми организира всеки месец обучения в Интерпред и са едни дълги, дълги обяснения къде е това, как да се стигне до него и т.н.

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
KRUPA е прав. Това, че има 2-3 % Софиянци, които не знаят къде е Интерпред, не означава, че станцията трябва да се казва по този отвратителен начин "ул. Жолио Кюри".
Ако не се знае къде е Интерпред, тъпата улица ли да се знае къде е ?
Интерпред е известно на над 95% от Софиянците и гостите на София.
Същото важи и за"Изток" и "Изгрев"

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
Ако иде реч за някои новопръкнали се столичании, да, все пак не е в центъра, за разлика от Хемус. Ама всеки софиянец си знае къде е Интерпред. Това е до осведоменост просто. Иначе принципът за наименование на станциите е един и същ. Или може да се кръщават на  търговски обекти, на хотели, на офис центрове, или не могат, това е. И ако могат, по-популярно наименование от това на Интерпред, съответното място НЯМА!
Я мислех, като да си умрем от старост, а оно така стана, като да си умрем от смех, хе-хе-хе...

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
Ако иде реч за някои новопръкнали се столичании, да, все пак не е в центъра, за разлика от Хемус. Ама всеки софиянец си знае къде е Интерпред. Това е до осведоменост просто. Иначе принципът за наименование на станциите е един и същ. Или може да се кръщават на  търговски обекти, на хотели, на офис центрове, или не могат, това е. И ако могат, по-популярно наименование от това на Интерпред, съответното място НЯМА!

Ами нека се осведомят и за Жолио Кюри. Така или иначе темата започна с Хемус, не с Интерпред и какво е подходящото име на онази станция, а не на тази, която ВЕЧЕ е решена.

Колкото до станцията при Хемус..според мен 2 са удачните варианта- Хемус и Музей Земята и хората

Offline Tergo

• Наистина съм луд
    • View Profile
Колкото до станцията при Хемус..според мен 2 са удачните варианта- Хемус и Музей Земята и хората
Тук си абсолютно прав. Тези двете имена са най-логичните, но да обясняваш на политици логика е загубена работа. ;)
Трети метродиаметър - подземен, с параметри на кл. метро !   Не на фалшивия "полуметротрамвай" !
                                                     Не на LRT : системата - убиец  !

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email

Ами нека се осведомят и за Жолио Кюри. Така или иначе темата започна с Хемус, не с Интерпред и какво е подходящото име на онази станция, а и, която ВЕЧЕ е решена.

На това ли му викаш "РЕШЕНА" ???
Днеска се казва окончателно - Изток, утре е ул. Жолио Кюри.
Щом казваш .

Offline Vladimircho

• Приятел на ГТ
  • И дълъг да е един трамвай, винаги ще се напълни
    • View Profile
    • Email
Ами то като гледам как са ги кръстили станцийте от МД 2 със сигурност хората ще се объркват, но иди давай акъл на общинари, пък те ако  се вслушат ще е чудо  :angel: :angel: :D :D

Offline ivan krastev

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Като цяло 2 имена не ми допадат от МД2 - Св. Неделя и това на Хемус . Първо Св. Неделя е далечно от метроостанцията и тази станция можеха да я кръстят по много начини - Средец , Сердика 2 или Пиротска , или Централни хали , но ......

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Е, хайде сега, Хемус! То на хотел Шератън не посветиха метростанция, та на мизерния Хемус ли? Добре си е Св.Наум, ако метростанцията е Арсеналска, ще трябва да има Манчестър Юнайтед и Ливърпул  :D

Offline ivan krastev

• View Profile
Можеха да я кръстят и на площада - Христо Ясенов , но пък спирката на ТМ9 беше Хемус ако не се лъжа ?

Offline popov.dinko

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
     Забравихте обаче, че станция може да се нарича и "Лозенец". Все Св. Наум, Арсеналска и т.н. е спора. Толкова ли е лошо горното - нали все пак е в кв. Лозенец ?!

Offline ivan krastev

• View Profile
То по принцип всяка една станция може да я кръстят по много начини - въпросът е да изберът име , което отговаря наи-точно на местоположението и !
« Last Edit: 16.03.2009, 09:05:07 by ivan krastev »

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
То по пеинцип всяка една станция може да я кръстят по много начини - въпросът е да изберът име , което отговаря наи-точно на местоположението и !

Бих коригирал - име, което е най-популярно сред хората.

В случая със станцията при хотел 'Хемус', всеки казва 'Ще слезна на Хемус' или 'Ще слезна на Сити Центъра'. Единици използват друго наименование, напимер 'трябва да слезнеш на Свети Наум; на Арсеналски или пък на пл. Христо Ясенов' (последното не знам има ли 2% от хората, които да знаят къде е този площад, макар какъв площад изобщо е това кръстовище!?).

Затова ако няма ограничение станциите да се наричат на хотели, бизнез и търговски центрове и т.н., именно 'Хемус' е най-подходящо име за въпросната станция. След нея мисля е 'Сити Център София'.

На същия принцип, наименованието 'Интерпред' е най-подходящо за станцията на МД1, тъй като е многократно по-популярно наименование от 'Ф. Ж. Кюри' и се знае точно къде се намира. Докато дори имената 'Изгрев' и 'Изток', сами по себе си за незапознатия може да породят съмнения примерно къде по-точно покрай съответния квартал спира, преминава ли през него и т.н. А сградата на Интерпред е една и се знае къде точно се намира.
« Last Edit: 16.03.2009, 02:57:32 by KRUPA »

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
А всъщност най-подходщящото име на станцияте на Хемус е "Музей "Земята и хората""