Author Topic: История на маршрутната мрежа и на градския транспорт в Бургас  (Read 143112 times)

Offline cvert

• Наистина съм луд
    • View Profile

През коя година ги е имало тези линии 19 бърз и 91 бърз,че аз не се сещам въобще.През 88,89 и 90 съм бил на практика в автобусни превози и не си спомням да е имало табели с такива номера.

Offline zirka

• Наистина съм луд
  • www.GTBURGAS.eu
    • View Profile
    • Email
Нанесох корекции, уточненията са правилни! Доста се чудих по какъв начин да ги направя (по години, по номера...) така с начални и крайни спирки, предполагам е по-добрият вариант. Отделно могат да се направят пълните маршрути на линиите след 80-те години, защото и те са променяни.
Само няколко уточнения:
За линията 211А, помня я през 2007 г, че курса се е извършвал в 11:00 за ''М. рудник'' – махнах, допълнителното уточнение.
10 и 10А са минавали през центъра на Нефтозавода, когато му слагат ограда, линиите са спрени. Пътниците за Камено и Свобода са ползвали или пътническите влакове, или други преминаваци автобуси. До средата на 90-те години, Камено е в община Бургас, така е пусната линия 1 – Камено - ж.п. гара. Мисля, че съм чувал и за още една или две линии, може да се предположи къде са ходили, но никога не съм ги виждал.

Линия 19 съм я засичал отделно от 219 през 1994 година. Най - ясният ми спомен е за един бяло - син Икарус с табела 19 на предпоследната спирка в Меден Рудник. За маршрута й нямам представа, но съм виждал Икаруси по тази линия.
Няма спор какво си видял! Когато пускат тролеите, спират двете линии, 9 и 19. Даже, добре помня, че вървяха около месец,  двете с тролеите. Просто е нямало табелка, в момента, и шофьорът е сложил 19 – преди често се е случвало, я някоя цифра от табелката да се прикрие с друга, за да се получи желаната цифра, я да се пише на лист с маркер линията.
125, Чавдарът В 41-20 в един период ставаше 4А с голяма табелка, въпреки линията отдавна да беше закрита.

През коя година ги е имало тези линии 19 бърз и 91 бърз,че аз не се сещам въобще.През 88,89 и 90 съм бил на практика в автобусни превози и не си спомням да е имало табели с такива номера.
Дидко конкретизира за началото на 80-те. Спомням си табелките, че имах такава до скоро. Бяха бели, цифрата в черно, след нея в червено, вертикално ''бърз'' и после с черен надпис имаше само – М. рудник. Другата разновидност на 91, мисля беше, с хоризонтален надпис над цифрата ''бърз''. Но бяха от старите табели, после се появиха тези с зеления фон на цифрите и червен за бързите.             

« Last Edit: 15.12.2011, 22:44:11 by zirka »
WWW.FORUM.GTBURGAS.EU

Offline did_ko

• Нямам спирка
  • гигантски радиоактивен термит - мутант
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Още малко от историята на Бургас - въпросното обръщало на площад "Парижка комуна", за което е ставало въпрос неведнъж.
http://burgasbus.info/page.php?28
Мразя да пиша и говоря за автобусите с марка "Чавдар" в минало свършено време.

Насилственото натъпкване на пътници в BRT  линиите е транспортен геноцид спрямо населението в Бургас

В ГТ Бургас НЕ ДОСТИГАТ АВТОБУСИ

Ако някои пост не ви харесва - можете да натиснете бутона "Информирай модератор".

Offline west_1984

• Наистина съм луд
  • --==WEST_1984™==--
    • View Profile
Вчера попаднах на една страничка във Фейсбук със снимки от "Стария Бургас". Мисля, че ще бъде интересно на всички да се върнат назад в годините:

Източник: "Спомени от Народната Република"
https://www.facebook.com/Peoples.Republic.memories

Offline did_ko

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Една ретро снимка от групата "Старият Бургас" във Фейсбук. Предполагам, че е заснета съвсем в началото на 80-те години.
« Last Edit: 22.10.2013, 01:20:54 by $h@IdEr »

Насилственото натъпкване на пътници в BRT  линиите е транспортен геноцид спрямо населението в Бургас

Ако някои пост не ви харесва - можете да натиснете бутона "Информирай модератор".

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
Икарус 180 в Бургас, 1974 година:

Източник
« Last Edit: 21.11.2013, 15:16:55 by difian »

Offline Balkanton

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
Една ретро снимка от групата "Старият Бургас" във Фейсбук. Предполагам, че е заснета съвсем в началото на 80-те години.
Автобусът трябва да е бил произведен преди 1977 г., тъй като дотогава се произвеждат стандартно с цял голям капак между първата гума и втората врата, след това се заменят с две малки квадратни капачета, единото от които - за горивото. Вижда се също и триъгълникът на челото, означаващ съчленено МПС, също монтиран стандартно на първите партиди.
« Last Edit: 02.11.2013, 14:59:02 by Balkanton »

Offline Bus_lover

• Нямам спирка
  • Закривай!
    • View Profile
    • Email
В един друг сайт попаднах на две снимки, които май не са пускани във форума (или поне първата), та ето линкове към тях:

Първата снимка ми е най-интересна, главно защото е правена зад гимназията, в която аз съм завършил - тази за романски езици, която дели сградата си и с ПМГ, а в миналото (вероятно и когато е правена снимката) е била английска гимназия. Някой от по-дъртите пушки може ли да каже по какъв маршрут може да се е движил Чавдарът от снимката, който видимо е от междуградския модел М81?
Quote from: Анонимен мераклия
искам да започна работа като проверител към Бургасбус имам више образувание!

Чакам, чакам, останах си с чакането...

Монолог, ама всички скришно го четат и обсъждат!

Offline plastikat

• Moderator
  • Маниак
  • www.forum.gtburgas.eu
    • View Profile
    • Email
Не се излагай.  :blink: Това е Електротехникума и улица "Христо Ботев" . Виж снимката, открий 100-те прилики и сам ще разбереш дали съм прав  ;).
« Last Edit: 21.11.2013, 15:18:18 by difian »
www.forum.gtburgas.eu
Най-добрия транспортен форум.

Offline Bus_lover

• Нямам спирка
  • Закривай!
    • View Profile
    • Email
Леле, наистина не знам как съм се припознал! Сигурно е заради липсата на тролейбусна ККМ, а и като цяло повечето училища изглеждат по сходен начин. Въобразил съм си, че това е задният вход откъм "Цар Симеон I" и сега като си намерих снимка от мястото с Гугъл Мапс виждам, че даже самата сграда е различна. Моя грешка, мерси за поправката! Ето го и въпросното място, с което съм се заблудил:

https://maps.google.com/?ll=42.500084,27.472604&spn=0.000004,0.001837&t=h&z=19&layer=c&cbll=42.500084,27.472604&panoid=OUsRKPNIV-JI63A3MLyX7A&cbp=12,270.76,,0,0
Quote from: Анонимен мераклия
искам да започна работа като проверител към Бургасбус имам више образувание!

Чакам, чакам, останах си с чакането...

Монолог, ама всички скришно го четат и обсъждат!

Offline zirka

• Наистина съм луд
  • www.GTBURGAS.eu
    • View Profile
    • Email
^ :taz: И аз се заблудих по съция начин вчера, щях да пиша, но не ми остана време!
Почти не ги помня тия Чавдари, само мътни спомени, че ги пускаха последно Бургас - Равнец. Снимките трябва да са някъде през 70-те години, най-късно до към 1976 г. Тогава са изместили началната спирка от втората снимка, която е била в центъра само за градските линии, без 1. До края на 70-те зад тaзи начална се е намирала автогара, от която са тръгвали автобусите за селата. След пускането на АГ ''Запад'', мисля че е било 1979 г, въпросното място се преустроява – ако не бъркам е било пл. ''Баба Ганка''.

Интересни снимки излизат, на @Magirus deutz сме я/ги виждали, но все пак благодарим за нея! Не сме коментирали обаче, че Икарусът е без инв.н. На @Did_ko вече моделът 280 също! Най-вероятно някои от първите Икаруси с № 3хх - 4хх, те имаха триъгълници отгоре, а пък е и логично. По-късно трябва да са му сложили!

Още една снимка  – фото Лина Главинова. Вероятно е от 1988-89 г. Мястото е надлеза до стадион ''Черноморец'', точно старият вход за гаража. Използван е за вход на автобуси до средата на 80-те. С пускането на тролейбусния транспорт, аварийната група го използва до началото на 90-те. Освен Икарусът на снимката, другите Чавдари не се разпознават, а той трябва да е някой измежду: 00966, 00977, 00999, 01035. 
« Last Edit: 15.11.2013, 15:45:07 by $h@IdEr »
WWW.FORUM.GTBURGAS.EU

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
Какво е станало с бургаските Икаруси 280  в червено - черна разцветка?
« Last Edit: 25.11.2013, 22:33:24 by Magirus deutz »

Offline SlaFF

• Запален по ГТ
    • View Profile
Един по един бяха пребоядисани в различни цветови комбинации, но най-вече синьо-бяло. След това ги нарязаха. Отново един по един ...

Offline go6o

• Запален по ГТ
    • View Profile

Offline plastikat

• Moderator
  • Маниак
  • www.forum.gtburgas.eu
    • View Profile
    • Email
www.forum.gtburgas.eu
Най-добрия транспортен форум.

Offline go6o

• Запален по ГТ
    • View Profile
Това е в един двор в село Дебелт. Снимката е от 04.2012г. През лятото на 2013 година вече не беше там.

Offline did_ko

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Ремаркето на А 0960 Н. Колко време стоя в гаража не помня, вероятно някой си го купил (или припознал).

Offline go6o

• Запален по ГТ
    • View Profile
Снимка на Икаруса с инв№ 539 от стар вестник. Предполагам, че на снимката е още съвсем нов.

Offline Tony

• Защо пиша толкова много?
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Форум за градски Транспорт Варна

RIP 8155 (1992-2019), 8157 (1990-2019)

Offline zirka

• Наистина съм луд
  • www.GTBURGAS.eu
    • View Profile
    • Email
Според мен снимката е от 1982 или 1983 година. 517 също има стойка за триъгълник на покрива, както и този зад 436 (най-ляво на снимката) но триъгълниците им липсват. А това на предния капак на най-левия автобус на снимката дали е подкова или дефект от снимката? Ако е подкова евентуално някой може да го познае кой е.
Крайната в ж. к. ''Славейков'' – само колко автобуси има, при това съчленени. Веднага аналогия със сега навежда на констатацията, че обемът на превозите се е свил в пъти. Трябва да е към началото на 80 -те, най -късно до -към средата. 436 изглежда нов, той е с триъгълниче отгоре, а 517 е още старият автобус и той изглежда запазен, после идва жълт със същия номер на негово място. Последният 1057 трябва да е скоро пристигнал. Също табелките са от старите, по - късно ги заместват големите, зелени.
Точен си в годините – значи към '85, най  -късно '86 вече са бракувани – 436 и 517. 1057 към втората половина на 90 -те ремаркето му беше толкова изкривено от лявата страна, че имаше разминаване 15 -20 см с предната част... често му падаха възглавниците, но за сметка на това много го караха така, буквално, както се казва: – като за последно!

Снимка на Икаруса с инв№ 539 от стар вестник. Предполагам, че на снимката е още съвсем нов.
Ако беше сниман от страната на вратите, щяхме да разберем! Може би година след като ги доставиха, първите реклами изобщо бяха на него и 585. Бяха малки, между 2 -ра и трета врата, на него беше: ''ДЗИ – Държавен Застрахователен Институт", а на 585: ''Съветската книга – извор на знания и опит''. По - късно и на 610 сложиха същата, само че 2, до 1 -ва врата и на ремаркето.           
« Last Edit: 29.04.2014, 16:41:04 by zirka »
WWW.FORUM.GTBURGAS.EU