Author Topic: Описания и технически характеристики на ТМ в София (съдържание в началото)  (Read 152369 times)

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
В София няма трамваи с мазилна инсталация. ЧКД-тата са с най-голяма база на талигите (междуосие) - 1900 мм. Дювазите са с 1850 мм, талигите Т81 са 1600 мм.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
Може би ми е тъп въпросът, но някой може ли да ми обясни точно как е устроен механизмът, чрез който талигата на трамвая се "върти" в завоите. Май двуосните мотриси нямат такъв и затова скърцат толкова в завоите. Т.е. питането ми е на какъв принцип е закачена талигата, така че да поема завоите независимо от тежестта на целия трамвай.

Предполагам си проследил темата, но виж пак отговори №№ 31, 36, 37, 48, 58, 59 и 63. В отговор № 48 има чертежи, в тях във втория изглед (челно на талигата) е показан (в т.ч. с полуизглед/полуразрез) начина връзката на коша с надресорната греда на талига Т 81. На снимка Т65_1 в отговор №59 се вижда леглото на централния лагер при талига Т 65.
   За да се осигури завъртане на двуосна талига, това трябва да стане около една точка - това е точката в геометричния й център.
   По-ранните конструкции на талиги (в т.ч. и вагонни) връзката е била решена чрез сферичен лагер, у нас е така при трамвайните талиги Т 65. Този начин на лагеруване не гарантира целостта на връзката във вертикална посока.
   В по-късните конструкции сферичния лагер е бил заменен с централен болт твърдо свързан с рамата на коша, преминаващ през надресорната греда и лагеруващ в нея чрез радиално-аксиален лагер ... и, разбира се, завършващ с резба, тарелка и гайка.
   При криви с минимален радиус (18 m) талигата се завърта на 11 градуса спрямо оста на коша.
   В момента се налага производството на нископодови возила, в т.ч. и трамвайни мотриси. При тях конструктивно няма възможност да се изпълни надресорна греда, но действа изискването за двустепенно ресорно окачване. Затова е решено да няма надресорна греда, а пружините да опират в коша на мотрисата. Това, обаче фиксира талигата в съосно положение с коша с минимални премествания. Решението на този проблем е намерен в повечето и по-къси модули с повече съчленения между тях (в мрежата е пълно със снимки).
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Търся следната информация:
Можете ли по-подробно да опишете окачванията на трамваите (ако може сравнение между трамкар, дюваг и татра). Интересуват ме амортисьорите, пружините с тяхните константи и по възможност пределни натоварвания. Благодаря предварително
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
Търся следната информация:
Можете ли по-подробно да опишете окачванията на трамваите (ако може сравнение между трамкар, дюваг и татра). Интересуват ме амортисьорите, пружините с тяхните константи и по възможност пределни натоварвания. Благодаря предварително

За кога?
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Позволявам си да го постна тук, в качеството си на модератор лесно ще го преместя, ако някой даде по-добро решение. Ето линк към актуални шумови карти за град София. В частност, смятам че най-интересен би ни бил трамвайният транспорт, защото нееднократно е имало спекулации относно вредите, които той оказва, без да сме видели обосновка с доказателства.

http://gis-sofia.bg/index.php?id=127&lang=bg

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
Не по-малко от 80 dB развиваха ярмомелките България 1300 при спускането от Петте кьошета към подлеза на НДК. Нямаше такова мъчение за пътниците в европейска столица XXI век да се возиш в трамвай с въздушно управление.
------------------------

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Не знам да сме имали трамваи с въздушно управление, каквото и да значи това.

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
Не по-малко от 80 dB развиваха ярмомелките България 1300 при спускането от Петте кьошета към подлеза на НДК. Нямаше такова мъчение за пътниците в европейска столица XXI век да се возиш в трамвай с въздушно управление.
В интерес на истината, според диаграмата, бул Овча Купел е най-добре откъм шумово равнище, а там преобладават трамваите София 100 и България 1300. А и в тунелите има т.нар. ефект на Доплер, не мога да го обясня физично, явление, при което шумовият интензитет се засилва в затворени пространства. А не че трамваят е България 1300. Много си бяха добре 3хх по 6та линия, и достатъчно мощни, и достатъчно големи, и достатъчно топли...

Offline hitar_potter

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Ефектът на Доплер няма общо. просто звукът се отразява от стените на тунела и интензитетът му се увеличава.
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
В интерес на истината, според диаграмата, бул Овча Купел е най-добре откъм шумово равнище, а там преобладават трамваите София 100 и България 1300. А и в тунелите има т.нар. ефект на Доплер, не мога да го обясня физично, явление, при което шумовият интензитет се засилва в затворени пространства. А не че трамваят е България 1300. Много си бяха добре 3хх по 6та линия, и достатъчно мощни, и достатъчно големи, и достатъчно топли...
Да бе да... добре, че ги разкараха от 6! Беше ми писнало да се возя в тях.
НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
България 1300 са наистина много шумни - вътре е практически невъзможно да се разговаря от рева на двигателите и редукторите и бученето на компресора и мотор-генератора 600/24V. Карданните таралясници са осезаемо по-тихи, въпреки че имат всички други недостатъци на Българиите. :)

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
Не знам да сме имали трамваи с въздушно управление, каквото и да значи това.
Имах предвид въздухът под налягане, който осигурява спиране на трамвая и движение на вратите. Спирането е част от управлението и затова съм съкратил така двусмислено думите. Това ми е обяснението като пишещ във форума, а ти с работата и знанията в твоята област ще потвърдиш колко остаряло за съвременните транспортни изисквания е това управление на българските трамваи.
------------------------

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
Че защо ? Дори най-съвременните локомотиви и трамваи си имат въздушна спирачка.

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
За трамваите дай примери че ми звучи съмнително твърдението ти.
За локомотивите ще се направя че не съм прочел какво си написал.
« Last Edit: 27.02.2011, 10:29:27 by CKD »

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
Оказа се, че новите трамвайните мотриси за разлика от локомотивите вече не използват въздушно спиране. Извинявам се за невежеството (или поне не открих такива).

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
Ако и Дюваг и Т1, Т2, Т3 ги смяташ за нови - ок.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
Аз да попитам: Толкова ли е сложно да се изработи пантограф тип "пачи крак" за нуждите на трамваите и въобще кой е най-добрият пантограф - най-малко се чупи, лесен за подръжка, по-ефективен и т.н. Защото в другата тема има снимки на Т4D и откровено са свръхгрозни с българския сделан такъв.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
Ето ти един много по-грозен асиметричен пантограф. Според мен нашите пантографи са доста по-хубави от това произведение на "асиметричното" изкуство.

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
Това си е оригинален чешка асиметричен пантограф доработен от простите руснаци.