Author Topic: Враца  (Read 480822 times)

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Враца
« Reply #1660 on: 13.07.2021, 14:20:16 »
Чичкото със светещата жилетка на 01:00 не му ли е работа да констатира нередности, а не да поучава водачите? Неприятен инцидент, вина имат и двамата водачи, дано бързо оправят тролея, щетите видимо не са големи.

ПП - ако го беше подпрял със ЗиУ, даже нямаше и да се усети :D
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #1661 on: 02.08.2021, 20:07:09 »
Врачани, някакви новини и впечатления за новите тролейбуси? Възстановиха ли 02, след ПТП-то?

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1662 on: 31.08.2021, 14:48:12 »
В неделя посетих за кратко Враца и се повозих на новите тролеи. Впечатлението ми като пътник е, че са доста прилични. Харесва ми салонът, планировката е много добра, седалките са тапицирани и удобни, има гласово оповестяване, камери, електронни табели в салона и отвън, бутони за отваряне на вратите. Имат някои дребни дефекти в салона, електродвигателят е малко по-шумен, в сравнение със Соларисите, но ускорява много добре. Вратите са шумни, и малко рязко потегля и спира - но това може би е до управление на самите шофьори.
Лошото е, че бутоните за вратите не се ползват. Шофьорите спират по спирките, само когато има пътници за слизане/качване. Кара се с прилично темпо. Преасфалтирали са колелото в жк. Дъбника, но ККМ е все така стара и амортизирана - дано я оправят. Интервалите на движение са сравнително големи - 30 минути, но е добре, че са тактови и разписанието го пише на повечето спирки. Няма обаче никъде карта на града с маршрутите и за човек, който не познава града като мен, е малко трудно да се ориентира.
Със сигурност са много по-добри от ЗИУ-тата, които при посещението ми през март 2020г. бяха крайно амортизирани и ръждясали. Дано са здрави и изкарат поне 10 години. Според мен са перфектни за нашите условия.
Кратко видео от салона и няколко снимки отвън, с телефонско качество:

« Last Edit: 31.08.2021, 15:23:54 by ozzy »

Offline KillKill

• Наистина съм луд
  • o_o
    • View Profile
« Reply #1663 on: 31.08.2021, 14:53:10 »
Впечатлен съм от гласовото оповестяване, мисля че е най-доброто за момента в градовете под 70 хиляди. Вградено ли е или е заслуга на ИБИС екипа ?

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1664 on: 31.08.2021, 14:57:36 »
Да вмъкна само една малка поправка - че този модел вече не носи названието "Сябар", а "Ольгерд".

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1665 on: 31.08.2021, 15:27:02 »
Да, огледах ги по-внимателно в сайта, наистина е Ольгерд, макар че има разлики в салона.

А, и другото, което ми се видя малко странно - срещу втора врата на пода има един капак, на който пише "авариен изход". Странно би било човек да се евакуира оттам :D
« Last Edit: 31.08.2021, 15:33:10 by ozzy »

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #1666 on: 31.08.2021, 15:57:40 »
За нашите условия трябват здрави машини, които са лесни за поддръжка, тъй като не можем да си позволим на всеки 10 години да подменяме подвижния състав, само защото е станал на 10 години или защото е навъртял определен пробег. Тази разработка дълбоко се съмнявам, че ще бъде безупречна след 10-12 години в експлоатация. Вече имаме представа как се представя у нас тролейбус среден клас след 12 години редовна експлоатация и почти никаква поддръжка - виждаме късите Шкоди в София. Твърдо съм на мнение, че тези тролейбуси няма да изглеждат така и няма да са в техническото състояние, както са късите Шкоди в София след такъв период на експлоатация.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline pesho

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #1667 on: 31.08.2021, 16:16:27 »
И защо да не са в този вид? Марка БКМ се ползва в Сърбия. В Белград тролейбусите им са от 2004та най-старите и имат приличен вид. Още си ги ползват там и нямат намерение да ги спрат скоро.
« Last Edit: 31.08.2021, 16:18:39 by pesho »
За развитието на общински градски транспорт в Русе и изгонването на частните фирми!!!

Offline mgt

• Маниак
    • View Profile
« Reply #1668 on: 31.08.2021, 16:26:16 »
...е заслуга на ИБИС екипа ?
И добре, че не "заслуга" на "екипа". Наблъскаха из цяла България гласът на Вачев, а колко по-приятен е женският глас-дикция, интонация...

Offline tauri

• Превозвач
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #1669 on: 31.08.2021, 16:36:03 »
Някой да направи справка колко тролейбуса могат да изкарат на линия от този модел. Има два аварирали; един за кардан и един не могат да го подкарат.
The Grand Tour

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1670 on: 31.08.2021, 17:24:43 »
В Белград ако знаете колко псуваници отнасят тракторите Беларус и от шофьори, и от ремонта. Имам служител сърбин, който е работил в белградските тролеи преди да дойде в Канада...Заради тях постоянно се говори за закриване на тролейбусния транспорт, спасяват го само протестите срещу закриването, понеже наистина тролейбусните линии са удобни и се ползват. Баща ми 13 години беше монтьор в Инжстрой - според него няма читав руски камион, трактор, багер, всичко е засрано още на чертожната дъска. Полските и чешките също давали страшно много фира, особено Шкода Европа, Сталова Воля, Варински и др.

Сега идвам от среща - "оперативка". Началникът ни, който е руснак, обяснява как в момента "потолокът" или таванът за експлоатация на флагман европейски градски автобус като Цитаро е между седем и девет години, след което следва брак, но ние в Америка не можем все още да си позволим такива работи. При тролеите, естествено е различно - няма ДВГ, всичко се износва по-бавно.....
« Last Edit: 31.08.2021, 17:38:59 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline KillKill

• Наистина съм луд
  • o_o
    • View Profile
« Reply #1671 on: 10.09.2021, 13:43:34 »
СЕ жали поръчката за рехабилитация на контактната мрежа. Някой по запознат да каже по темата.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #1672 on: 23.09.2021, 19:26:22 »
А кой е спечелил поръчката за рехабилитация на ККМ?
И кога се очаква пристигането на новите електробуси?
Колеги от Враца, някакви новини и впечатления покрай новите тролейбуси има ли?

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #1673 on: 06.11.2021, 23:33:24 »
След толкова много години в България дойде окончателното спиране на машините ЗиУ. От утре във Враца на линия няма да има повече.
Колеги, някой има ли информация това дали го изпълниха? В смисъл, всички Зиу-та ли са нарязани, няма нито един запазен за дълбок резерв? Ако все пак има, случвало ли се е да излезе?
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline pesho

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #1674 on: 06.11.2021, 23:48:50 »
Има потвърждение на директора на фирмата, че се отказва от рязане на всички зиута. Има избрано за музейно, но къде ще се прави не се знае.
За развитието на общински градски транспорт в Русе и изгонването на частните фирми!!!

Offline TheBulgarianRail

• Наистина съм луд
  • 👍👍👍
    • View Profile
    • Email
« Reply #1675 on: 28.11.2021, 20:41:32 »
ВР 0001 Т

ВР 0009 Т

ВР 0004 Т

ВР 0007 Т и ВР 0003 Т

ВР 0008 Т
]
ВР 0005 Т

ВР 0006 Т

ВР 0003 Т

Бъдещият музеен експонат

Останалите, чакащи брак

За да не става много дълъг поста можете да разгледате подробно всички снимки от Враца тук:
https://postimg.cc/gallery/1qJGQxp
Sa6o babeka
YouTube канал:
https://www.youtube.com/c/TheBulgarianRail

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1676 on: 04.12.2021, 13:50:16 »
Само във Фрог: МВР, ДАНС и КПКОНПИ удариха община Враца

МВР, ДАНС и КПКОНПИ влязоха в Община Враца. Това съобщиха източници на Фрог Нюз. По тяхна информация е започнала цялостна проверка на кмета на общината Калин Каменов и администрацията. Изземват се документи по съмнителни сделки. Всички проверяващи са от София. Сигналът първо пристигнал при Бойко Рашков и той разпоредил проверката.
Предполага се, че проверката е свързана пряко с прословутите нови тролейбуси, с които общината се бие гордо в гърдите. Според запознати източници именно от тези поръчки обаче кметът Калин Каменов е гушнал 1 млн. лв. рушвет. В града трябвало да се движат тролейбуси, произведени от завод във Варшава. „Някой“ обаче си затворил очите, че возилата всъщност са от Минск. Каменов е кмет на Враца от партия ГЕРБ от 2015 година.

Цялата статия: https://frognews.bg/novini/dans-kpkonpi-udariha-obshtina-vratsa.html
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #1677 on: 04.12.2021, 13:56:24 »
Хах е как във Варшава, като договора е сключен с Беларуската БКМ.
Дано не прецакат доставката на електробусите, че само това и трябва на Враца,  след толкова мъка с обществената поръчка за тях.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1678 on: 04.12.2021, 14:09:15 »
От първата новина, че ще се купуват тролейбуси/електробуси, както и при следенето на всички поръчки след това, не само във Враца, поне тук във форума, сме наясно за какво става въпрос и как се случват нещата. Малко са заслепените, които си мислят, че нещата са ОК, освен застъпниците на доминиращата до скоро властта партия, и такива, дето се радват на каквото и да е "ново" и си мислят, че да има някакво развитие е по-добро от това да имаме оптимално и устойчиво развитие.

От началото се писа, че градове с никакъв транспорт, с бракми на 1000 години, изведнъж ще проимат космически кораби по недоказана и ненадеждна все още технология. Това е едната сигнална лампичка.  Втората са нагласените поръчки и участниците, за което се и загърмя сега - досега във Варна, Стара Зсгора и Враца...

Въпросът е, зависимата прокуратура защо скача на герберски кметове и то точно за поръчките за превозни средства? Както писах по-горе, има за какво, но в логиката на конюнктурата е малко странно и е любопитна истинската причина, която не е, че има съмнения за нарушения... Ако беше това, още много общини и поръчки щяха да проверяват и за други неща да се самосезират!  :rolleyes:
« Last Edit: 04.12.2021, 15:23:59 by difian »

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #1679 on: 04.12.2021, 15:10:54 »
Хах е как във Варшава, като договора е сключен с Беларуската БКМ.
Дано не прецакат доставката на електробусите, че само това и трябва на Враца,  след толкова мъка с обществената поръчка за тях.
Договорът е с полската фирма Energis, не директно с БКМ. Общинската администрация във Враца активно рекламираше тролейбусите като полски. Крайно време беше властите да се задействат по тази скандална поръчка. Чудя се обаче защо Цацаров започна да удря герберски кметове, много интересна тактика.