Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780825 times)

Offline Ivanko

• Напредващ
  • Меценат на женската красота.
    • Skype Me™!
    • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #1740 on: 18.06.2017, 14:24:35 »
Е това е странно. Без балкон. Нищо де, и в нас го правих на два пъти. Първия път ми излезе т-образен. Сега го поправих. А в по-новите варианти на 312 (става въпрос за един блок с половин-шестоъгълни балкони във Фондовите) по някаква причина има два малки прозореца на тристайния и два балкона. Но холът е разположен в стая без балкон и с малък прозорец. Така че това е интересно. В стаята с балкон пък хората бяха направили детска, но това няма значение. Двете стаи са равни по размер, преходни една към друга. Но това е след 1987-88. 
Ето схема по предположение на БС-2-63 с цицина  :rolleyes:

Между другото гледам, че на БС-69-СФ и секция 3112 няма балкон на едната гарсониера, защото:
Предна: малък пр.-голям пр.-балкон-СТЪЛБИЩНА-малък пр.-балкон.
Задна: балкон-голям пр.-малък пр.-малък пр.-балкон-балкон.

Легенда: Тристаен, гарсониера 1, гарсониера 2, двустаен.
« Last Edit: 18.06.2017, 16:01:57 by Ivanko »
Ако някой забележи грешка в това, което съм публикувал тук, винаги ще е от огромна полза за мен да бъда поправен.

Благодаря,
Иванко

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #1741 on: 18.06.2017, 16:51:57 »
Ще бъде страхотно ако някой се заеме и направи онлайн енциклопедия на жилищни квартали, на панелки в София. Не като Уикипедия, а със постоянно съдържание. Може и за небостъргачи в София да се направи енциклопедия.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1742 on: 18.06.2017, 17:54:45 »
За какви небостъргачи? За блокове, по-високи от 19-20 етажа или и за небостъргачи... като небостъргачи?
Ако някой забележи грешка в това, което съм публикувал тук, винаги ще е от огромна полза за мен да бъда поправен.

Благодаря,
Иванко

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1743 on: 18.06.2017, 23:14:41 »
На секция 3112 и двете гарсониери са с тераса, трябва някой път да взема да ти ги пречартая да видиш точно как са направени. 3-стайния е също с много голям преходен хол, пак над 6 м. с голям прозорец, самия апартамент е огромен, около 85 квадрата мисля беше.

Апартаменти без балкон има много и в ЕПК- строителството. Например повечето боксониери са без балкон. В моя блок има и с балкон и без боксониера. В повечето панелни тип общежитие, боксониерите също са без балкон.

Във високите блокове в Слатина до трамвайната линия, 22-етажните пък има нещо като огромна боксониера. Около 48-50 квадрата, която взима 3 междуосия от блока, 2 тесни и едно нормално. Представлява едно огромно помещение с 2 прозореца, и по-тесен кухненски бокс с тесен балкон.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1744 on: 19.06.2017, 09:42:37 »
Добре, аз не съм се загледал. За общежитията е ясна работата. Аз не съм ги сочил тях, и за това ми е странно. Има общежития само с балкони. Тези по Добринова скала примерно, близко до люлинските ЕПК-та, където живее леля ми. Но само с балкони май е единствено при БС-69-СФ-УД-83 и то от задната фасада. Откъм предната не съм бил.

Като говориш за ЕПК-блокове, и изобщо за високи блокове, най-ярък пример за София е 1В. Там, да ти кажа, има едно момченце от нашия 4-ти клас, което живее там. Според него на последния етаж има два петстайни мезонета или нещо от сорта. Детето пък живее на предпоследният етаж в двустаен.

Благодаря,
Иванко

Offline benz

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #1745 on: 20.06.2017, 21:42:05 »
Ето тук ги има разпределенията на всички масови (и не чак толкова) серии панелни сгради.
https://www.sofia-agk.com/Pages/Render/258

Според мен показаните сгради от Бс-2-63 са си "фабрично" по този начин. Много вероятно е този тип да е някаква доработка на местния ДК, интересно обаче каква е самата конструкция. Ако на някой му се занимава може да се поразтърси из сайтовете за имоти, със сигурност ще има поне един среден апартамент за продажба. :D

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1746 on: 21.06.2017, 10:45:14 »
Но пак, софийските БС-2-63 имат лоджии (моя блок https://www.google.bg/maps/@42.7256582,23.3107921,3a,75y,309.78h,106.71t/data=!3m6!1e1!3m4!1sCsc97EfWGX6Oi5m3tU7vLQ!2e0!7i13312!8i6656)
А тези от ДК-Велико Търново са само с непрекъснати балкони, т.е. тази екстра с бетонената стена откъм крайните секции, външни крайни апартаменти я няма. Да разбирам, че парапета е стъклен с метални рамки, ама можеше да го съберат това нещо отстрани.
https://www.google.bg/maps/@43.0623734,25.604218,3a,75y,307.46h,97.14t/data=!3m6!1e1!3m4!1sdRYOZ74_yg7aMvAuiIAEqQ!2e0!7i13312!8i6656

Благодаря,
Иванко

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1747 on: 21.06.2017, 16:39:58 »
Ето тук ги има разпределенията на всички масови (и не чак толкова) серии панелни сгради.

Според мен показаните сгради от Бс-2-63 са си "фабрично" по този начин. Много вероятно е този тип да е някаква доработка на местния ДК, интересно обаче каква е самата конструкция. Ако на някой му се занимава може да се поразтърси из сайтовете за имоти, със сигурност ще има поне един среден апартамент за продажба. :D

Не знам, но който е правил това нещо за 432 е кух, без извинение.
https://www.sofia-agk.com/FileBrowser/File?path=esoft/obshtinski_tipovi_proekti/SANIRANE_SO_P-1/31-432_Delivery_pdf/01_A_pdf/A_31-432.pdf
Ако погледнете по-надолу, се вижда, че в ъгловата част на 432 някой е решил да слага реклами. Всъщност това е невъзможно, тъй като 432 е ЪГЛОВА с 90 градуса ъгъл. Така, че там, където ще слагат реклами, ще са връзките към другия блок. Така че, sofia-agk е за коша като гледам.

Благодаря,
Иванко

Offline benz

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #1748 on: 21.06.2017, 17:20:53 »
Но пак, софийските БС-2-63 имат лоджии (моя блок https://www.google.bg/maps/@42.7256582,23.3107921,3a,75y,309.78h,106.71t/data=!3m6!1e1!3m4!1sCsc97EfWGX6Oi5m3tU7vLQ!2e0!7i13312!8i6656)
А тези от ДК-Велико Търново са само с непрекъснати балкони, т.е. тази екстра с бетонената стена откъм крайните секции, външни крайни апартаменти я няма. Да разбирам, че парапета е стъклен с метални рамки, ама можеше да го съберат това нещо отстрани.
https://www.google.bg/maps/@43.0623734,25.604218,3a,75y,307.46h,97.14t/data=!3m6!1e1!3m4!1sdRYOZ74_yg7aMvAuiIAEqQ!2e0!7i13312!8i6656
При тази серия балконите са си конзолни, част от подовия панел, като тези от на кухните от северната/западната фасада на блока. Просто са оформени като непрекъснати лоджии. Бетонната стена при крайните апартаменти няма никаква носеща функция, дебела е 6-7 см. Както се вижда във Велико Търново са сложили метална рамка с армирано стъкло вместо нея. Въпрос на конкретен типов проект... :D Виж и твоя блок, най-добре се вижда при средните апартаменти, където няма усвоявания и остъкления. Какво го разделя от комшиите отляво и от дясно - от единия край на балкона имат такава бетонна стеничка, а от другия е рамка с армирано стъкло.

Не знам, но който е правил това нещо за 432 е кух, без извинение.
https://www.sofia-agk.com/FileBrowser/File?path=esoft/obshtinski_tipovi_proekti/SANIRANE_SO_P-1/31-432_Delivery_pdf/01_A_pdf/A_31-432.pdf
Ако погледнете по-надолу, се вижда, че в ъгловата част на 432 някой е решил да слага реклами. Всъщност това е невъзможно, тъй като 432 е ЪГЛОВА с 90 градуса ъгъл. Така, че там, където ще слагат реклами, ще са връзките към другия блок. Така че, sofia-agk е за коша като гледам.
Не мисля, че е точно за коша, но както и да е. Пообъркали са се, наистина. Логичното място за реклами е ФАСАДА ИЗТОК. Но все пак да имаме предвид, че са разглеждали всяка една секция отделно... И аз съм намирал други несъответствия, предимно за разположението на баните/тоалетните, но нека да не издребняваме толкова.

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1749 on: 21.06.2017, 17:41:12 »
На великотърновските армираното вместо бетонна стена, което се вижда на някои етажи е от собствениците. Защото на повечето други места не го виждам. Или пък е махнато от тях!?

Шестият им етаж има покрив на лоджиите, а ако бетонните стени отстрани нямат носеща функция, то тогава тоз покрив бая отчаян ще да е, че да лети  :D Откъде ли ще си е купил двигатели да лети?
Но шегата настрана. В София нещата са ясни, там имаме стъкло-стена-стъкло-стена, и т.н. На тези стени покрива може да се опре. Но на стъклото? Там как ще стоят нещата? В смисъл, ако има още една плоча отгоре, която да носи всичко, ще я разбера работата, но ако не?

Благодаря,
Иванко

Offline benz

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #1750 on: 22.06.2017, 23:54:30 »
Тези стени на крайните апартаменти/между апартаментите/или рамките със армирано стъкло нямат носеща функция. Конкретно бетонните стени мисля, че са същите като на баните/тоалетните с дебелина 5-6 см, съвсем абсурдно е да носят каквото и да е. Ако питаш за "козирката" над терасите на последния етаж, мисля, че тя също е част от покривния панел (който всъщност е като подовите :D)

ЕДИТ: Ето и една снимка от строежа на тези сгради, която намерих  тук
Пише, че е от Момкова Махала (по настоящем Надежда-4), но там няма сгради от този и тип и би трябвало да е жк Свобода.
Мисля, че дава отговор на колегата Иванко.

« Last Edit: 03.07.2017, 08:36:12 by difian »

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1751 on: 23.06.2017, 10:18:07 »
 :D
Аз си ползвам старите имена, имам предвид Свобода, Толстой. Надежда преди са наричали по-скоро районът около Ломско Шосе (според баба ми и дядо ми)
Тоест си зависи. Така, че не знам с точност Момкова Махала какво е, а и съм бил почти навсякъде в Надежда, изключения са споменатото. А и Надежда 6.
 Между другото, на две от снимките в статията, виждам и няколко подобни блока само с балкони. Тъй като се замисля може и да са БС-VIII-СФ. Не, че няма 2-63 с балкони на задната фасада, но пак.

Благодаря,
Иванко

Offline hrupka

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1752 on: 24.06.2017, 04:03:00 »
Имам ги проектите на всички модели и секции панелни блокове, част от тях, ако не и всичи ги имаше и в темата, имаше и сканирани учебници итн.

Може ли да споделиш?  :)

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1753 on: 24.06.2017, 16:53:32 »
Той ще сподели, щото е як.  8) Освен това Бенц беше дал по-назад в темата разпределения на всичко в отдел архитектура и градоустройство. Но там се дава в най-добрия случай примерна схема... той Иво може да има по-точни.
Така де.

Гледам, че блоковете БС-2-63 в Свобода имат козирки на входа, които "висят" над самия вход. Това в Толстой го няма... Защо!?
« Last Edit: 24.06.2017, 22:15:51 by Ivanko »

Благодаря,
Иванко

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1754 on: 25.06.2017, 19:05:06 »
Бенц се оказа прав - ето тук намерих БС-69-СФ-БП-87, който има ъглова 432 построена  като крайна, т.е. няма друг блок, с който тя да сключва ъгъл.

Предна фасада

Задна фасада

Ако се вгледате по-добре на втория линк, ще забележите странен блок с фасадни тухло-панели. Стълбищната клетка наподобява тази на БС-IV-VIII-72-ГЛ, заради трите малки прозореца, характерни за последната. Не зная дали това е панел или е някакъв кофраж, ЕПК, ПК, Т-К, и др.

Всичко се намира в Надежда 6, недалеч от метростанция Ломско Шосе.
« Last Edit: 03.07.2017, 08:35:31 by difian »

Благодаря,
Иванко

Offline bigblondewolf

• Маниак
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 55310178
    • View Profile
« Reply #1755 on: 28.06.2017, 12:00:59 »
Тези стени на крайните апартаменти/между апартаментите/или рамките със армирано стъкло нямат носеща функция. Конкретно бетонните стени мисля, че са същите като на баните/тоалетните с дебелина 5-6 см, съвсем абсурдно е да носят каквото и да е. Ако питаш за "козирката" над терасите на последния етаж, мисля, че тя също е част от покривния панел (който всъщност е като подовите :D)

ЕДИТ: Ето и една снимка от строежа на тези сгради, която намерих  тук
Пише, че е от Момкова Махала (по настоящем Надежда-4), но там няма сгради от този и тип и би трябвало да е жк Свобода.
Мисля, че дава отговор на колегата Иванко.

Откъде е четвъртата снимка - цветната снимка на едно голямо кръстовище?
Семейният скандал е като рок концерт. Винаги започва с новия материал и завършва със старите хитове

Offline speedemon

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1756 on: 28.06.2017, 15:08:57 »
Бях писал по назад в темата (86стр.) , за един Бс-2-63 от две тройни секции 33-323-33, идеята е, че по номенклатура е строен до 70-те, а в техническият паспорт и във всички документи се твърди, че сградата е построена 1978 година, още ми е любопитно възможно ли е, и ако да защо според вас?

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1757 on: 28.06.2017, 18:49:09 »
БС-2-63 с 33-323-33 не видях. В смисъл, че само при БС-69-СФ може да се разграничи дали секцията е двойна или тройна, даже ще дам информация и как, последователно за 33-322 и 33-323-33 на БС-69-СФ. При 33-322, входът с двустайните има външни балкони на предната фасада, а средният такъв е леко "издут" откъм задната фасада, т.е. помещенията вероятно са по-големи. При секцията с тристайните, предната фасада изглежда съвсем нормално, като при стандартен блок от този тип, само откъм задната се редуват балкон-голям прозорец-балкон-голям прозорец-балкон. На първия етаж откъм секцията с двустайните има четиристаен и тристаен заради преходния вход; оставащите две стаи от средния двустаен там се разделят поравно на двата ляв и десен апартаменти. При 33-323-33 е същото, като още една секция 33 се добавя, съставяйки нов тристаен в средната. Там на първия етаж са два четиристайни.

@speedemon, по това което дадох отгоре, явно няма БС-2-63 с тристайни, освен ако не им липсва една ос някъде. Ако съм с грешка, да ме поправите.

Освен това, провинциалните ДК-та са по-напред с материала от софийските, и създават странни и чудати неща, характерни само за там, например секции с ъгли - 40 или 45 градуса, с олекотен 10-ти етаж, и др. Ако изключим предположението ми, че те са се стараели тогава да изкарат някакви панелки, които да са горе-долу добри, и тогава да се занимават с експерименти, нищо чудно да има такива секции. До тук добре. Сега следващото, къде си прочел, че блокът е построен през 1978. Снимай го това нещо, ако е възможно. По номенклатура тези блокове се строят до 1968, и много малко в началото на 1969-та - именно моят блок е от най-последните такива. Също си помисли, дали ти не си погледнал някъде другаде за 1978, и да не си прочел както трябва нещо.

Единственият останал вариант е ако някъде някое ДК е продължило да изгражда стари номенклатури до по-късно, а за такива не знам. Ама все пак нищо чудно, защото стъклени парапети в София въвеждат доста късно, към края на производството на БС-VIII-СФ, а почти всички БС-2-63 от ДК-Търново са такива. А и твоя е такъв. Не знам. Пусни снимки от документацията, ако е възможно.

Благодаря,
Иванко

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1758 on: 30.06.2017, 21:46:45 »
Намерих много яко 4-етажно бебе БС-69-СФ-БП-87 с различно подпокривно пространство, нови видове секции 3113 (предната фасада при нормална 3113 или 333 трябва да е в ред отдясно наляво: балкон, стълбищна клетка, балкон, голям прозорец, малък прозорец. Но тук вместо последните три е балкон, среден прозорец и отново балкон) , готини панели с тези тухлички по тях... и интересни плочи по балконите. Прави впечатление и различната дограма - както виждате съм подчертал "среден прозорец" в предишното изречение. Това би трябвало да е голям прозорец, но той е съставен от три части - две малки и една голяма по средата, докато тук трите части са що-годе равни. Задната фасада е същата, със забележка, че последната ос отляво надясно се намира по-навътре от обичайното (не съм сигурен дали това е вярно, тъй че ако греша ме поправете!). Ако съдя по преходния вход, който изважда едната гарсониера, от която остава една стая, на първия етаж ще има 4-1-3.

Предна фасада

Задна фасада

На известно разстояние по-надолу има подобен блок, който има различни стълбищни прозорци, а панелите на клетката не са покрити с тухлички отвън. Иначе не мисля, че той се различава по нещо от почти-близнака си по-нагоре по улицата.

Предна фасада

Задна фасада

Чудя се, ако някой живее в БС-69-СФ  под 5 етажа да пише дали има асансьор, и ако не, какво има на мястото му.

Блоковете се намират в кв. Обеля 2.
« Last Edit: 03.07.2017, 08:34:45 by difian »

Благодаря,
Иванко

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1759 on: 30.06.2017, 22:27:43 »
Коментирано е вече, че 3-етажните нямат асансьор. Тези с 4 етажа мисля също нямат.