Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780805 times)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #1960 on: 03.06.2020, 12:12:24 »
Абе за високи блокове, строени преди 1977, човек трябва да има едно наум. След голямото земетресение антисеизмичните изисквания сериозно са променени.
но те са издържали през 1977 без сериозни повреди, нали? от началото на 70-те са и високите блокове в Иван Вазов, близо до читалище Петър Берон. у нас винаги е имало антисеизмични изисквания, особено след 1928 г.
О да, в цялата страна има много високи блокове, строени преди 1977. Специално в нашия квартал - "Възраждане" в Русе поправяха конструктивно 2 от тях след земетресението през 1977 (все пак в Русе беше доста по-силно от София).

Offline mitakaailqka

• Маниак
  • Мразя чолаков! Мразя хебросбус! Мразя петко!
    • View Profile
« Reply #1961 on: 03.06.2020, 12:14:19 »
В интернет  може ли да се намери някъде дадена сграда кога е построена?

Offline karamelina

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1962 on: 06.06.2020, 20:37:25 »
Здравейте, някой знае ли нещо за блокове 207 и 208 в Младост 2?

https://www.google.com/maps/@42.6411463,23.3682698,3a,75y,107.19h,107.38t/data=!3m7!1e1!3m5!1sEPFmUUIxB0Gh-j8K6hi0mA!2e0!6s%2F%2Fgeo2.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DEPFmUUIxB0Gh-j8K6hi0mA%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D13.834865%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192

208 преди е бил продължение на 207, даже и по нотариалните актове си го пише така.  Прави ми впечатление обаче, че на картата на София от 1979 ги има, а на стените намираме надписи УВО 81, 7.6.1981 - на по-високите етажи. А както и да го смятам, с казарма 2 години ми е малко странно да е построен 79та и да го има на картата. 

Иначе вътре всичко е от гипсови блокчета, само носещите са панел. На външните стени има въздушни възглавници запълнени с вата, всички врати са с оберлихт освен холните, а баните са правени с плочки.

Offline KDaskalov

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #1963 on: 07.06.2020, 16:39:02 »
Здравейте и поздрави за интересната тема! Моят въпрос е дали някой знае къде могат да се намерят архитектурни планове и чертежи на панелните сгради в България. Интересът ми е от любителско-моделистка гледна точка. Към момента успях да открия нещо подобно единствено в сайта на Столична община, направление "Архитектура и градоустройство" в проектите на национална програма за енергийна ефективност "Типови проекти за рехабилитация и саниране на едропанелни жилищни сгради (ЕПЖС)". Само че там са обновени фасади, ето и линк: https://www.sofia-agk.com/Pages/Render/333

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1964 on: 07.06.2020, 17:03:30 »
По-назад в темата имаше, но са загинали, заедно със загиването на доста сайтове за хостинг на снимки...

Offline Dimitar155

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1965 on: 07.06.2020, 17:29:16 »
Районните администрация би трябвало да пазят чертежите, но надали някой ще тръгне да ги търси из архивите. Предполагам че би могъл да питаш в Домостроителен комбинат - София АД, но незнам дали имат чертежи и дали биха ги дали, ако имат.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1966 on: 08.06.2020, 16:06:20 »
207-ми и 208-ми блок са си класически ЕПК лукс от края на 70-те и началото на 80-те.  Няма носещи панели при тази технология а колони и изляти стени. Модерна технология дори и до ден днешен, всички външни стени на тези ЕПК-та от 80-те са фабрично със топлоизолация от окачени сандвич-панели. Има по няколко сантиметра стиропорена изолация вътре в самите панели. На съвременните такъв тип строителство обаче външните стени ги правят с окачени стъклени фасади.

3-стайните апартаменти са огромни почти по 100 квадрата като кухните и хола нямат преграда помежду а нещо като портал и става едно огромно помещение. Двустайните са мислени добре, около 45 квадрата са, защото са като гарсониера в панелен блок, но фабрично кухнята е направена в хола като бокс, което масово се преправя в класическите гарсониери. Така се печели цяла отделна спалня. Има и боксониери по около 25 квадрата, в тези блокове без тераса, а крайните двустайни са малко по-големи по към 55 квадрата и кухненския бокс е светъл. По-малките прозорчета на западните фасади. Това знам за тях, в квартала са ми имам познати които живеят в тези блокове и съм влизал и в 3-те типа апартаменти.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline karamelina

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1967 on: 11.06.2020, 13:06:26 »
Аз съм в 207ми и сандвичът при мен е с вата по средата, която беше събрала бая оси - огромни гнезда вътре. На съседката пък сандвичът беше със строителни чували. В гарсониера съм - кухнята е по-голяма от при панелките, балконът също е бая голям, холът е по-малък - 5 на 3.60. Лошото е, че преградните стени на кухнята и банята, между които е шахтата са правени от едни гипсови блокчета  - промонта, които не са особено подходящи за окачване на тежка санитария и кухненски шкафове. Шахтата пък реално е по продължение на цялата стена - около 1.90 е като в нея се намират и двата въздуховода без да са отделени от ВиК тръбите.

Коридорът е малък и няма вграден гардероб, а отделно помещение килер (по мое мнение доста удобно решение)

Интересно ми беше кога са строени, тъй като от съседите всеки има различна информация, която явно зависи от годината на нанасяне.  :D
Аз като намерих надписите от строителни войски по панелните стени се зарадвах, че са след 80та и има шанс технологията да е предвидила и големите земетресения, но май ще се окаже, че не е така.

Не ми харесва обаче системата им за оттичане на водата от балконите - и на трите високи блока зад ХИТ е такава - има наклон и "процеп" дълъг 2.30м  и висок 10 см. Съответно таванът на долния етаж се изяжда до арматура, както и фасадните панели на долните тераси - буквално е като водопад.

Като човек живял в панелка от раждането си, още ми е странно това ЕПК.
« Last Edit: 11.06.2020, 13:09:05 by karamelina »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1968 on: 12.06.2020, 13:23:41 »
Ние сме почти съседи. И при мен някои стени са от гипсови блокчета. Някои съседи ги събориха и изградиха наново от газобетон или други тухли. Не знам дали има смисъл. Дори понякога правят мизерии като ги събарят тези стенички и ги градят наново изпуснат някое блокче в шахтата, което пък спука някоя тръба и почне да подлива навсякъде по кухните и баните. И понеже няма ревизионен отвор на тези шахти това няма намиране от къде тече. При нас така разбиваха тия стенички на 5-6 етажа подред докато го намерт. Пък и зор да накараш всички да са на този ден вкъщи, да се съгласят да им разбият новоремонтираната баня.

Със сигурност всички тия ЕПК-та в горната част на Младост 2 са след 80-та. Примерно между 81-ва и 87-ма са поетапно строени, като последни са 201 и 212-ти блок. Твоя е някъде 81-82-ра според мен. Съседи са ми разказвали, за първия 22-етажен като са го построили 83-та и са се чудели кои ще са късметлиите да им се падне да им дадат апартамент на последните етажи с такава невероятна панорама. А са се били населили в 207-ми, който тогава е бил чисто нов. Значи да е някъде 81-82-ра. Но със сигурност е по новите норми, без значение дали е точно 80-та или 82-83-та.

Вярно е това като недостатък че бетона се изяжда до арматура, не само на балконите, ами и на някои външни стени се вижда показала се арматура. Ерозия на бетона се казва това. Това го има и при другите високи блокове 370-372. Все пак по наблюдения арматурата се показва и ерозира бетона там където не е носещо, така че не е такава беда освен естетически.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1969 on: 12.06.2020, 15:05:55 »
Знаете ли нещо за двата високи блока в Младост-2, на Малинов, с меден покрив? Били построени специално за номенклатурата, дипломати и т.н.?
По рейс и по жена не се тича!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1970 on: 12.06.2020, 15:16:31 »
Уж да, макар че живееха в тях и обикновени хора. Например един от учителите ми по физическо и по ски. Едва ли учител по физическо и ски е взимал кой знае каква заплата. До съвсем скоро редовно същия го виждах да преподава на деца и да спортува на Алеко в идеално здраве въпреки годините си, сигурно вече над 70, но откакто започна пандемията не съм го засичал никъде. Влизал съм и в тях веднъж и вътре крайните апартаменти са нещо огромно, от по 120 квадрата, като хола е слят от 2 стаи все едно и е огромен. С голям прозорец и тераса. Освен медения покрив дограмата не е стандартната, ами специална изработена двукатна за да не духа, подовете с паркет. Като цяло са били връзкарски блокове, но явно в тях са попадали и небогоизбрани навремето, крайно нуждаещи се макар и единици.

В единия като че ли навремето на 1-вия етаж един от апартаментите беше детска градина, после нещо като детски лекарски кабинет, не помня точно, а сега този хубав голям апартамент седи изоставен, празен със счупено стъкло на едната стая. Във филма "търси се съпруг на мама" жената живее в един от тези блокове.

Като стана въпрос за връзкарски блокове, същите вероятно са били и тези високите на станция Жолио Кюри. Наскоро из рекламите в нета излезна продажба на имот в един от тях и е нещо огромно също. И са с интересна архитектура. Интересни са и блоковете за новобрачни семейства на ХМС, единия от които на 24 етажа( 25 етажа с мезонетите на тавана) Като ония години да ти се падне апартамент на 24-тия етаж било като да нацелиш 6-ца от тотото, имаше ги в едно филмче и така се бяха изразили.
« Last Edit: 12.06.2020, 15:19:03 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1971 on: 12.06.2020, 15:28:58 »
Тези на Жулио Кюри са си дипломатически, на БОДК - бюро за обслужване на дипломатическия корпус. По-точно, това е бюро за шпиониране на посолствата и на дипломатите, затова тези блокове са бъкани с подслушвателни устройства...

Има един унгарски блок, облицован с плочки и с прозорци в естествен цвят, намазани с безир, в ж. к. Изток, малко след края на Борисовата градина, близо е до сп. Александър Жендов...
« Last Edit: 12.06.2020, 15:33:16 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1972 on: 12.06.2020, 19:54:40 »
Интересни са и блоковете за новобрачни семейства на ХМС, единия от които на 24 етажа( 25 етажа с мезонетите на тавана) Като ония години да ти се падне апартамент на 24-тия етаж било като да нацелиш 6-ца от тотото, имаше ги в едно филмче и така се бяха изразили.
Блоковете 1 А, Б, В и т.н. (между тях има високи и ниски) е трябвало да бъдат еталон - разчупена архитектура, ниски тела с магазини и т.н. За съжаление са изградени при изключително лошо качество и щастливите в началото млади семейства са си патили доста там.

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1973 on: 12.06.2020, 23:57:16 »
Уж да, макар че живееха в тях и обикновени хора. Например един от учителите ми по физическо и по ски. Едва ли учител по физическо и ски е взимал кой знае каква
Абсолютно същите два блока само че без шапки ги има и в близост до тм ухо Бъкстон.
В единият младостки съм ходил на частни уроци - 1998 г. За съжаление не съм имал възможност да се разходя из апартамента но категорично беше нещо внушително. Нищо общо с познатото тогава соц. строителство.
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline karamelina

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1974 on: 13.06.2020, 15:54:38 »
Ivo,  много благодаря за информацията! Наистина е полезна. (А панорамата си заслужава дори от 207ми - направо да не повярва човек за Младост). А такива гипсови блокчета гледам, че в Германия и Италия са доста популярни и се произвеждат, така че явно си е вярно за ЕПК лукса.

Около Кюри високите наистина са деипломатически. Ако не се лъжа такъв е блокът на Цариградско при  детелината за "Яворов". Едно време  в училището ми учеха бая деца на дипломати и някои живееха там.

А в Младост 2, някъде около КАМ маркет-а трябва да има и блок на УАСГ - проектиран си е от тях за техните нужди.

Offline swenstyle

• Начинаещ
  • *
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1975 on: 18.06.2020, 20:16:12 »
Здравейте, хора
попаднах на тази тема тъй като имам нужда от помощ и търсех из гугъл
аз съм архитект и за един апартамент в панелен блок в София, от общината ми искат да са описани точно типовете на панелите които ограждат апартамента.
номенклатурата на блока е БЛОК ТИП БС 69 СФ-312-312 7ЕТ.+МАГ.
има ли сред вас практикуващи строителни инженери, които могат да се заемат да изготвят конструктивното становище, или по някакъв друг начин да ми помогнете, например: къде могат да се намерят тези номенклатури, въобще съществуват ли на хартия, има ли ги сканирани, купуват ли се, свалят ли се от някой държаван сайт?
силно се надявам янкой от вас да ги има.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1976 on: 18.06.2020, 20:18:23 »
Ако не се лъжа авторът на темата е точно твоят човек, но се вясва твърде рядко във форума.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1977 on: 08.07.2020, 00:28:31 »
След снощната буря се замислих за това кои сгради и кои квартали страдат най-много при подобни ситуации.

Прав ли съм, че най-много страдат сгради, които строени преди втората световна война и такива, които строени в последните 2-3 десетилетия? А относно кварталите - най-много страдат в историческия център и в най-модерните квартали, при които видимо няма някакво разумно планиране на разположението на сградите и съпътстващата инфраструктура?

Може ли да кажем, че типовите панелни и ЕПК блокове, които са разработени и строени по времето на социализма в България, са така проектирани, че са добре защитети от наводнения? И че жилищните комплекси, които са проектирани от нулата по времето на социализма са така планирани и реализирани, че почти няма ситуации с "реки" и "езера" по инфраструктурата?

Това дали е съвпадение (т.е. има и други фактори) или може да кажем, че централизираното държавно планиране от времето на социализма има своите предимства спрямо хаотичното развитие на кварталите в акуалния исторически период?
« Last Edit: 08.07.2020, 00:32:43 by vasko »
vasko - оригиналът! :)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1978 on: 10.07.2020, 08:25:50 »
Наводненията повече са функция на инфраструктурата - не само улиците, а канализацията. След като каналите са прекарани, практически е невъзможно да бъде променено тяхното ниво. Примерно в Младост-3, където ни е офисът, канализацията е плитко заложена и затова етаж -1 и гаражите на -2 и -3 се оттичат чрез помпи. Южния колектор от СОП до Южния парк го правят вече 20 години, така че това не е работа за ден-два. Отнасят го южните квартали поради това, че витошките реки многократно превишават нормалния си дебит, а и дъждът най-често удря оттам с най-голяма сила.
Колкото до сградите, най-уязвим елемент са ниско разположените прозорчета на мазетата. Това в новите сгради е по-рядко срещано, тъй като нулевото ниво са магазини или гаражи. Разбира се, ако улицата не може да се оттече, водата нахлува в сградите независимо от тяхното качество на изпълнение. Допълнително оттичането на улиците се възпрепятства, тъй като обикновено дъждът е предшестван от буря, при която нападат клони и листа и запушват отворите на шахтите.
Подлезите са уязвими, тъй като явно е доста скъпо да имат аварийна изпомпваща система, а отворите на каналите им може да се окажат под нивото на придошлата вода и да връщат обратно.
« Last Edit: 10.07.2020, 08:46:25 by blagun »

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #1979 on: 06.08.2020, 09:15:32 »
Бл. 69 в ж.к. Захарна Фабрика е доста интересен. Сградата е тип общежитие (не знам дали е била такова), но с открити коридори, което си представям какъв бич е било за сметките за парно през зимата. Терасите също са доста интересно проектирани да бъдат разположени шахматно, като въпреки доста малката си квадратура всяка една тераса се споделя между две жилища. Понастоящем сградата е санирана и коридорите са затворени с дограма. В Street view има заснето през 2012 и 2019г., така че любопитните могат да направят сравнение.

Някой има ли идея каква е историята на този блок?
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.