Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 382450 times)

Offline KRAKOMOBILA

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5251
  • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #20 on: 06.01.2010, 16:42:47 »
Интересно е, че в Надежда миналата година беше довършен блок от типа Бс-69-Сф. Което си е доста след края на основното стройтелсто на такива жилища.

НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!

Offline alpha_adversativum

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 596
  • View Profile
  • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #21 on: 06.01.2010, 18:42:51 »
Не беше миналата година. Май вече минаха 3-4 години оттогава.

Много интересна тема! Моят блок вероятно е от серия Серия Бс-VІІІ-Сф. Доколкото знам е завършен  през 1969 г. Панелите са със глазура от малки камъчета. Ето рисунки на оригиналния му вид. Задната фасада не е довършена.
Да, точно от тази серия е. Именно тези малки камъчета съставляват мозайката. Със същото покритие са и фасадните панели на Бс-69-Сф до 1977 г., когато мозайката е премахната. Сградите, построени след 1977 г., са само на мазилка, като местата на фугите се очертават с тъмна боя.

Сещам се за още разлики между Бс-2-64 и Бс-2-69. Например при първите няма подпокривно пространтво, асансьора спира през етаж(на 1-ви, 3-ти, 5-ти, 7-ми и 8ми), кръга на парното се затваря в самите жилищни помещения на последният етаж(не знам точно как да го кажа сигурно се сещате за какво става въпрос).
Да, първоначално блоковете от серията Бс-2-64 са с ниско подпокривно пространство. Малко преди замяната с Бс-2-69 се преминава към високо (най-вероятно през 1969-70 г.). Блокове Бс-2-64 с високо подпокривно пространство има например в Мусагеница. А парното в първите такива блокове май наистина е с горно подаване.

За мен панелното строителство е едно от най-добрите и удобните. Кварталите изглеждат някак си добре планирани, чисти и подредени(сега естествено измежду тях са изникнали някакви нови грозни сгради). Панелните сгради дават комфорт и научават на хигиенни навици милиони. Милиони за пръв път почувстват благодарение на панелните сгради какво е да имаш топъл душ всяка вечер, ток, вода, вътрешна тоалетна, просторна стая с балкон и др.
От качеството на самото строителство определено има какво да се желае. Има редица неща, които са свършени не така, както би трябвало - икономисване на материали, недобра обработка на заварките срещу корозия и т.н. Ако се извърши ремонт, в който тези недостатъци се отстранят, една панелна сграда може да просъществува не по-малко от от една сграда, изградена по традиционен способ. "Саморазрушаването" на онзи блок в Надежда, което медиите раздухаха, не се дължи на дефекти в конструкцията, а на слягане на почвата под основите, срещу което не е застрахована нито една сграда, ако ще и по космическа технология да е строена. Що се отнася до облика на кварталите - естествено, че ще изглеждат добре планирани. Колкото по-голям терен е обхванат от единна градоустройствена концепция (дали тя сама по себе си е добра или лоша, това е друг въпрос), толкова по-добре.

Червеното кръгче:
Стара снимка на Хаджията.
Това е Бс-69-Сф от около 1980 г. - крайна секция, южно ориентирана, най-вероятно тип 213-Ю (двустаен-едностаен-тристаен-юг).

Сетих се и за още нещо интересно-от последният тип сгради Бс-69-сф има и вариант на 4 етажа, но се среща много рядко. Такива има в Овча Купел, и доколкото знам също са с по 2 апартамента на етаж, с 4-стайни и тристайни и май са най-новите панелни сгради. Може и да са единствените такива 4-етажни. В град Банкя има и 3-етажни от този тип, като само покривната част е различна. Иначе най-новият панелен квартал е Овча Купел, нали? Там някои блокове за завършени дори след 90-та година. За съжаление обаче и там зелените зони вече се застрояват.
Такива триетажни има и в Обеля. Мисля, че те са от последната модификация Бс-69-Сф-Уд-БП-87.
Овча Купел наистина е един от най-новите. Най-новият може би е безвъзвратно пропадналата идея за цивилизоване на територията на Модерно предградие северно от Сливница. Така и не можах да намеря цялостния проект за този квартал. Много исках да видя как е трябвало да изглежда. От края на 80-те докъм 1994 г. там успяха да изринат малка част от копторите и да построят десетина блока. След това закриха ДК и строителството спря.

Аз живея в блок от серия Бс-VІІІ-Сф, той е един от първите в Младост 1. Мога да кажа, че има какво да се желае от планировката - банята и тоалетната са отделни, но са ужасно малки, а е тристаен апартамент. От източната страна, която е по-слънчева, няма балкони.
Когато разработват Бс-69-Сф през 1969 г., взимат точно това предвид. Оказва се, че при дълбочина на сградата 2х5,1 м вътрешната планировка има сериозни недостатъци. Затова при Бс-69-Сф тя е увеличена до 2х6,6 м, което води до драстично подобрение във вътрешното разпределение на жилищата.

Иначе преди живях в Овча купел, старата част, в един от последните панелни блокове, като се нанесохме там през 1991г., а едната секция на блока я завършиха чак през 1996г. Блокът е на 8 етажа, но е друг модел, не е Бс-69-Сф. Интересното е, че там таванът беше с около 15-20 см. по-нисък, балконите също бяха доста по-тесни, явно накрая са гледали да икономисват :D
В Овча купел е строено само по Бс-69-Сф (тогава нищо друго не е произвеждано). Мисля, че конкретната модификация е Бс-69-Сф-Уд-85 (тук може и да бъркам :blush:). Сигурен ли си, че блокът е панелен? Да не е някакво ЕПК?

Иначе на мен ми е интересно какви са модификациите на високите блокове, над 12 етажа, както и блоковете в Зоната. Дали всички са панелни или има с пълзящ кофраж?
В България няма панелно строителство с етажност над 9. Всичко над 9 етажа е кофраж - едроплощен (ЕПК), пълзящ (ПК), тунел-кофраж (ТК) и др.

Много интересна тема, поздравления за комшията  :fan:

Ще е интересно ако ни извади информация и за ЕПК строителството.
ЕПК блоковете нямат типове. Сградите се правят по отделни проекти. Сграда по един проект може да бъде повторена няколко пъти (напр. ЕПК блоковете в Люлин 4 и 5), а може и да не бъде.

Offline bdz43r

 • Защо пиша толкова много?
 • ********
 • Posts: 2683
  • View Profile
  • http://bgrail.info/photos.php
  • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #22 on: 06.01.2010, 23:31:52 »
Посещавал съм един от експерименталните блокове на ул. Траен мир. Има ли някакви подробности и за тях?
Направи ми впечатление, че на пръв поглед е традиционен (тухлен), но в ъглите на стълбищната клетка има сглобки с ъглови планки и болтове.

Offline Ivo

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 12169
  • View Profile
  • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #23 on: 06.01.2010, 23:47:18 »
В Овча купел е строено само по Бс-69-Сф (тогава нищо друго не е произвеждано). Мисля, че конкретната модификация е Бс-69-Сф-Уд-85 (тук може и да бъркам :blush:). Сигурен ли си, че блокът е панелен? Да не е някакво ЕПК?Мисля, че се сещам за какво става въпрос. Има 2-3 такива блока в София-панелни са си, единият такъв в старата част на Овча Купел, има един такъв в Овча Купел 2. Прилича малко на Бс-69-Сф, но балконите са издадени навън, и прозорците са по-тесни. Такива из провинцията има много, почти навсякъде, няма смисъл да изброявам градове, защото май почти във всички градове има такива, дори цели панелни квартали почти само от такъв тип. Не знам какъв тип се водят и защо в София има само 2-3 такива.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ozzy

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 11960
  • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #24 on: 07.01.2010, 00:47:04 »
Блокът е панелен, намира се на ул. Народно хоро - бл.40. Не намирам в момента негова снимка, ако Иво ходи към НБУ, може да мине да го снима ;)
Който върви след стадото, той гази в лайната му.

call.sofia.bg - сигнализирайте за всякакви нередности Столична Община

Offline etnies

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 7104
 • Нощен Експрес
  • View Profile
  • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #25 on: 07.01.2010, 01:32:05 »
Много интересна тема, поздравления за комшията  :fan:

Ще е интересно ако ни извади информация и за ЕПК строителството.
ЕПК блоковете нямат типове. Сградите се правят по отделни проекти. Сграда по един проект може да бъде повторена няколко пъти (напр. ЕПК блоковете в Люлин 4 и 5), а може и да не бъде.

Всъщност точно от въпросните ми тръгна питането (534, 538, 539, 540 и аналозите им 430/1/2/3)
Аналози не е точна дума, тъй като макар външно да изглеждат еднакво имат разлики във вътрешното разпределение, броя на апартаментите на етаж. Абсолютно еднакви са входа, разположението на стълбищната и асансьорната клетки, общото етажно помощение. Същия модел съм забелязал и
в Младост (68, 310, 313), Мусагеница (92), Сухата река (18) и т.н.

Offline greg

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1156
  • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #26 on: 07.01.2010, 11:31:36 »
Поздрав за хубават и интересна тема!....................................
1. За мен панелното строителство е едно от най-добрите и удобните. Кварталите изглеждат някак си добре планирани, чисти и подредени.........
2. Панелните сгради дават комфорт и научават на хигиенни навици милиони. Милиони за пръв път почувстват благодарение на панелните сгради какво е да имаш топъл душ всяка вечер, ток, вода, вътрешна тоалетна, просторна стая с балкон и др.
1. В общи линии наистина е така. Все пак монолитните блокчета в квартали като Изток и Западен парк например са по-кокетни (поне на външен вид). Тези по-стари квартали (преди панелния бум) са може би и по-добре планирани. При липсата на типичните градски улици с тротоари в панелните квартали, макар че има и повече зелени площи, но и кал, не може да се усети необходимата за европейска столица чистота.
2. "Хигиенните навици на милиони" не са продукт на панелните сгради (знам, че малко се шегуваш). С идването в градовете, паралелно с индустриалната революция, много хора за пръв път придобиват някои екстри - "топъл душ всяка вечер, ток, вода, вътрешна тоалетна, просторна стая с балкон и др.". Това става и значително преди панелното строителство. Например още от 30-те год. на ХХ век апартаментите (дори и къщите) из София имат тези екстри, макар и на бойлери. Също така дори много къщи из селата още от 60-те години на ХХ век имат вътрешни тоалетни и т.н.
.....Макар и да бе селска страната ни до преди 50 години, българинът не е лишен от "хигиенни навици". Ако някой млад чужденец прочете тези писания ще си помисли, че едва ли не благодарение на панелните сгради сме се култивирали!!!!!.........

Offline Muslon

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 533
  • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #27 on: 07.01.2010, 11:55:54 »
Нямаше ли панелен завод срещу сегашната била на България?! Там където трябваше да се строи мол.

Offline greg

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1156
  • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #28 on: 07.01.2010, 12:12:40 »
Нямаше ли панелен завод срещу сегашната била на България?! Там където трябваше да се строи мол.
Точно в тази част на София (България - Каблешков) не вярвам да е имало подобен завод.

Offline ozzy

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 11960
  • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #29 on: 07.01.2010, 12:22:44 »
.....Макар и да бе селска страната ни до преди 50 години, българинът не е лишен от "хигиенни навици". Ако някой млад чужденец прочете тези писания ще си помисли, че едва ли не благодарение на панелните сгради сме се култивирали!!!!!.........
По този въпрос може да се поспори. Според мен много хора живеят още със селския си манталитет. Например в нашия вход има хора, които си хвърлят боклуците директно през прозореца, елхите от Нова година също се хвърлят през прозореца; като готвят, отварят входната врата, за да се усеща миризмата в целия вход на готвено... А това е блок, в който са заселвани т.нар. "интелигенция" - лекари, учители, общинари, комсомолци...
Колкото до редовното къпане, някои хора от по-старото поколение продължават да се къпят по веднъж в месеца, както е било едно време на село. Доказателството може да се усети в автобусите и трамваите :fan:
Който върви след стадото, той гази в лайната му.

call.sofia.bg - сигнализирайте за всякакви нередности Столична Община

Offline Balkanton

 • Наистина съм луд
 • *******
 • Posts: 1291
  • View Profile
  • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #30 on: 07.01.2010, 12:27:04 »
Нямаше ли панелен завод срещу сегашната била на България?! Там където трябваше да се строи мол.
Май беше за производство на мозаечни плочи или нещо подобно.

Offline alpha_adversativum

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 596
  • View Profile
  • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #31 on: 07.01.2010, 21:08:22 »
Посещавал съм един от експерименталните блокове на ул. Траен мир. Има ли някакви подробности и за тях?
Направи ми впечатление, че на пръв поглед е традиционен (тухлен), но в ъглите на стълбищната клетка има сглобки с ъглови планки и болтове.
Това, което се сещам в момента, е, че тези блокове са строени с големи надлъжни междуосия (нещо от порядъка на 6 или 6,6 м), което позволява много повече вариации във вътрешното разпределение. Освен това в тези блокове са използвани готови санитарни кабини. В Народната библиотека имаше една книга, която разглеждах преди време и в която има доста информация, вкл. снимки от строежа на тези блокове. Някой път, като имам време, може да снимам нещо от нея.

Мисля, че се сещам за какво става въпрос. Има 2-3 такива блока в София-панелни са си, единият такъв в старата част на Овча Купел, има един такъв в Овча Купел 2. Прилича малко на Бс-69-Сф, но балконите са издадени навън, и прозорците са по-тесни. Такива из провинцията има много, почти навсякъде, няма смисъл да изброявам градове, защото май почти във всички градове има такива, дори цели панелни квартали почти само от такъв тип. Не знам какъв тип се водят и защо в София има само 2-3 такива.
Блокът е панелен, намира се на ул. Народно хоро - бл.40. Не намирам в момента негова снимка, ако Иво ходи към НБУ, може да мине да го снима ;)
Наистина дайте снимки да го видим. Може да излезе нещо интересно. :)

Всъщност точно от въпросните ми тръгна питането (534, 538, 539, 540 и аналозите им 430/1/2/3)
Аналози не е точна дума, тъй като макар външно да изглеждат еднакво имат разлики във вътрешното разпределение, броя на апартаментите на етаж. Абсолютно еднакви са входа, разположението на стълбищната и асансьорната клетки, общото етажно помощение. Същия модел съм забелязал и
в Младост (68, 310, 313), Мусагеница (92), Сухата река (18) и т.н.
Да, има няколко от този вид из София. Наистина може да има разлики (напр. бл. 430 е по-различен от останалите в неговата редица), но това са вариации на един основен проект. Така или иначе това е кофраж и всичко се излива на място. Следователно всякакви изменения в проекта са възможни, стига сградата да не се срути. ;)

Нямаше ли панелен завод срещу сегашната била на България?! Там където трябваше да се строи мол.
Там е имало производствена база (да го наречем "филиал" :)) на ДК1. Според някои източници именно там е произвеждана Ос-68-Гл.

Впрочем видях, че имам няколко схеми на вътрешно разпределение на секции от различни номенклатури. Ако проявявате интерес, може да ги кача. :)
« Last Edit: 07.01.2010, 21:10:47 by alpha_adversativum »

Offline Muslon

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 533
  • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #32 on: 08.01.2010, 10:38:14 »

Там е имало производствена база (да го наречем "филиал" :)) на ДК1. Според някои източници именно там е произвеждана Ос-68-Гл.

Впрочем видях, че имам няколко схеми на вътрешно разпределение на секции от различни номенклатури. Ако проявявате интерес, може да ги кача. :)

Сигурен бях. Имам доста ярък спомен за производствено хале и огромни количества панели.

Давай схемите! Това е много интересно!

Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 13559
  • View Profile
  • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #33 on: 08.01.2010, 22:34:26 »
Да се търси някаква суперестетика и красота в панелите е пресилено. Но и панелните комплекси могат да бъдат планирани с човешко лице. Ето снимка от панелен Нови Загреб:Обърнете внимание на отстоянията, зеленината, широките вътрешноквартални улици (те на снимката не се виждат - вижте ги на Гугъл Земя). Сравнете това с нашенските улици-лабиринти в Младост-1, Белите брези, Мотописта...

Offline etnies

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 7104
 • Нощен Експрес
  • View Profile
  • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #34 on: 09.01.2010, 06:20:05 »
Благуне, ако погледнеш снимка от 1990 повечето  комплекси изглеждат по подобен начин. Все пак тогава минималното отстояние между блоковете е 12, а не 6 метра както сега.
Между другото напоследък Люлин изглежда доста зелен - вероятно заради вече порастналите дървета.

Offline alpha_adversativum

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 596
  • View Profile
  • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #35 on: 09.01.2010, 19:10:29 »
Давай схемите! Това е много интересно!
ОК.

Серия Бс-2-64, секция тип 213:


Серия Бс-VІІІ-Сф, секция тип 213:


Серия Бс-2-69, секция тип 222:


Серия Бс-2-69, тройна секция тип 222-34-222:


Серия Бс-69-Сф, секция тип 213 (левият край не е излязъл както трябва):

Тази секция не е строена самостоятелно, а само като елемент от тройна секция 312-222-213. Такива тройни секции се срещат много рядко. Много по-често се среща секция 312 (самостоятелно или като елемент от двойна секция 312-222), която има вътрешно разпределение, напълно огледално спрямо тип 213.

Offline KRAKOMOBILA

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5251
  • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #36 on: 11.01.2010, 17:34:27 »
Браво, страхотна информация.  :fan:

НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!

Offline etnies

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 7104
 • Нощен Експрес
  • View Profile
  • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #37 on: 11.01.2010, 17:46:32 »
9 етажа ли е максимумам на панелното строителство?

Offline difian

 • Урбанистът
 • Moderator
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 15668
  • Skype Me™!
  • View Profile
  • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
  • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #38 on: 11.01.2010, 19:00:04 »
В университета ни учат, че 8 е оптимумът за жилищни блокове като цяло. Всичко нагоре е неефективно.

Offline KRAKOMOBILA

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 5251
  • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #39 on: 11.01.2010, 19:19:34 »
В университета ни учат, че 8 е оптимумът за жилищни блокове като цяло. Всичко нагоре е неефективно.
Незнам до колко е неефективно, но аз живея в 9 етажен Бс-69-Сф  :)

НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!