Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780749 times)

Offline encodersofia

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #2440 on: 06.11.2024, 20:29:27 »
Този от видеото с Димум Белене (две страници назад) не знам как си се разхожда така свободно. Аз като отидох преди няколко дни веднага ме излови един чичак охрана и каза, че не може да се снима. На другият атомен град повече му е провървяло, почти няма недовършени сгради, поддържа се и изглежда много добре.

Тези блокове от една страна са много интересни, но не знам как са за живеене. Толкова са разчупени, че даже май малко в повече. Ако завъртите изгледа има странни конструкции, които се ползват за паркинг, не знам това ли им е замисълът или са недовършени
https://maps.app.goo.gl/9LbA8KDJDVMEFmMcA

паркингът на блоковете е на повдигнато ниво заради наклона, отдолу има още неща. Вероятно и хотелът и другите блокове наблизо с тухлeни фасади са част от цялостен ансамбъл, не знам някъде дали има повече информация. Също в Белене и Свищов в центъра видях такива високи сгради с тухлени фасади и са много интересни, когато тухлените фасади са акцент, а не норма, както в UK
https://maps.app.goo.gl/fdQtKY3MbZjfNXXs9

Ниските панелки са доста по-симпатични от 8-етажните, а има и някаква поддръжка на междублоковите пространства
https://maps.app.goo.gl/AUTcPT6RjBXDzXwu6

и тук може да се огледате
https://maps.app.goo.gl/7C7YNAA8LWDTrxed8

Край на Street View репортажа от Козлодуй  8) . На живо прави много добро впечатление градската среда (поне първата линия до реката), най-вече, че не всяко свободно пространство е забито с ново строителство
« Last Edit: 06.11.2024, 20:38:15 by encodersofia »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2441 on: 07.11.2024, 05:01:17 »
Преди години нали правих проект за АЕЦ-а, исках да остона там за постоянно, но ме разкандърдисаха: "Недей! Ведомствени жилища вече няма, на всички им дадоха право да си ги купят. Няма квартири и наемите са много високи точно заради уж високите заплати в централата."
По рейс и по жена не се тича!

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #2442 on: 09.11.2024, 17:52:52 »
Здравейте,
От известно време търся информация, кога са построени тези блокове в кв.Изток - в обсега около Люлякова Градина и Самоков.   От старите въздушни снимки, виждам, че ги е имало още през 1966 г.  Каква номенклатура се водят?  Предполагам и не са панелно строителство, а тухла или греша?
Какъв тип "соц" строителство се водят?   Благодаря Ви предварително!

1958. Подробна информация за изграждането квартал Изток (тогава Сталин) с приложени скици:
https://bularch.eu/wp-content/uploads/2024/07/spisanie1958_4.pdf

1961. Статия за Буката, Вълчо Иванов (днес Света Троица), Хиподрума, Ленин (днес Яворов), Заимов, Изток, с приложени панорамни снимки:
https://bularch.eu/wp-content/uploads/2024/07/spisanie1961_8.pdf

1964. Статия за високите блокове в Заимов, Западен парк, Изток, Хиподрума, Ленин (Яворов) с приложени планове на кварталите:
https://bularch.eu/wp-content/uploads/2024/07/spisanie1964_1.pdf
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline momchil

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #2443 on: 18.11.2024, 23:12:18 »
В моя блок 22 етажен ЕПК също са два асансьора малък и голям. Нанесох се 2012- та, работеха и 2- та но не бяха ремонтирани. По едно време големия се повреди, останахме само с малкия, но ставаха опашки и се чакаше много. Решихме един ден да съберем пари около пандемията, сменихме двигател, въжета, таблото всичко само кабината и вратите са стари. По спомен около 30000 лева успяхме да съберем. След това миналата година същото и с малкия и сега напрктика и двата са нови и безшумни.

Преди това съм живял в панел и ЕПК също но асансьора си е бил все от соца, 90- те за нищо не можеше да събереш пари.
Иво, при вас в тези 22 / 24-етажните блокове 1А, 1Б и впрочее асансьорите не са ли по три на брой във всеки блок или поне така ми се струва? За 1Б и 1В съм сигурен че са с три.
Иначе чудесно че сте ги ремонтирали и двата! Между другото ако не е тайна колко ви е таксата поддръжка на месец за единия асансьор?

Offline momchil

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #2444 on: 18.11.2024, 23:13:43 »
На покрива на някакъв блок в Лозенец

i=TFKiQ7sxhDOiSCRA
Ах тези хитреци! Катерили са се по решетката на стълбището.  :D :D
Иначе добро видео са заснели.

Offline Mammoth

• Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
« Reply #2445 on: 19.11.2024, 11:24:14 »
В моя блок 22 етажен ЕПК също са два асансьора малък и голям. Нанесох се 2012- та, работеха и 2- та но не бяха ремонтирани. По едно време големия се повреди, останахме само с малкия, но ставаха опашки и се чакаше много. Решихме един ден да съберем пари около пандемията, сменихме двигател, въжета, таблото всичко само кабината и вратите са стари. По спомен около 30000 лева успяхме да съберем. След това миналата година същото и с малкия и сега напрктика и двата са нови и безшумни.

Преди това съм живял в панел и ЕПК също но асансьора си е бил все от соца, 90- те за нищо не можеше да събереш пари.
Иво, при вас в тези 22 / 24-етажните блокове 1А, 1Б и впрочее асансьорите не са ли по три на брой във всеки блок или поне така ми се струва? За 1Б и 1В съм сигурен че са с три.
Иначе чудесно че сте ги ремонтирали и двата! Между другото ако не е тайна колко ви е таксата поддръжка на месец за единия асансьор?
Като засегнахме темата за ЕПК и асансьорите, при мен в Света Троица блока е 22 етажа и сме оригинално с три асансьора - два малки и един голям, като единия малък не работи явно доста отдавна, защото на първия етаж вратата е зазидана, а кабината е някъде по етажите и се използва за части. И двата са на Асансьорен завод София, големия е по лиценз на ASEA, а малкия е с плъзгащи врати, доста приятен. Блока е строен 1989-90г.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #2446 on: 19.11.2024, 17:03:46 »
А, високите блокове до Техникума и Гара Захарна фабрика! :) Гъстонаселени са и им трябва допълнителен асансьор. Въпроса е че поддръжката е скъпа.
Нашият е 15-етажен, и асансьора е само един.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #2447 on: 19.11.2024, 18:37:55 »
А, високите блокове до Техникума и Гара Захарна фабрика! :) Гъстонаселени са и им трябва допълнителен асансьор. ВъпросЪТ е, че поддръжката е скъпа.
Нашият е 15-етажен, и асансьорЪТ е само един.
Правото на собственост завлича със себе си и редица задължения...

Съгласно ЗУЕС, задължително на месец трябва да събирате фонд "Ремонт и обновяване", който се събира от собствениците на база идеалните им части. Фондът за най-малкият дял е минимум 1% от минималната работна заплата, която към момента е 933 лв.

При мен, например, имаме 18 самостоятелни обекта, разпределени на 6 етажа, най-малкият от тях е с дял от 2 и нещо %, общо за всички дялове събираме 405 лв. на месец само за този фонд. Фондът за т. нар. режийни разходи за чистене, остветление, охрана, текуща поддръжка на асансьорите си е отделен... Имаме акумулирани няколко хиляди лева при нужда от ремонти...

Имаме голям скатен покрив от 400 кв., който от построяването на сградата през 1972 г. не беше обновяван и това ни беше съществен разход, при вас покривът е плосък и много по-малък за много по-голяма разгърната площ. Нямате прилежащи площи към сградата, ние имаме двор, за чиято настилка се налага да се грижим и също да обновим. Ние имаме средствата за ремонта на настилката на двора, като проблемът ни е организационен, за да не сме я оправили цялата все още.

Вероятно не третирате фасадата като обща част на сградата и всеки е правил незаконно каквото си иска с припознатата като "лична" част - демек не изразходвате от общите средства за ремонт на фасадата... При нас също това е заварено положение, преди да поема нещата и да ги вкарам в законов ред. Накрая с общите средства ще трябва да уеднаквим всичко, че да отговаря на нормативните изисквания и проекта на сградата...

Имаме да дадем към 500-600 лв. за ВиК и известна сума за освежаване на стълбищата... Оттам-насетне във фонда ни се акумулират средства за бъдеща спешна нужда, тъй като няма да имаме необходимост от скъпи ремонти и подобрения за много дълъг период. И както казах, за доста малка сграда, имаме акумулирани значителни суми по фондовете... И то при спазване на минималното условие по ЗУЕС за вноска от едва 1% от МРЗ за най-малкия дял.

Та в обобщение, говориш откровени глупости за скъпото и невъзможното за поркиване... Високата гъстота на обитване ви дава предимства, но явно като повечето сгради в режим на етажна собственост - нямате никакво управление. Ще се радвам поне да не сте се набутали с пишман "професионален" управител.  :rolleyes: :)

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #2448 on: 19.11.2024, 19:14:11 »
Ние плащаме в този фонд. Има колкото щеш блокове с неработещи асансьори. Като си толкова умен, направи така че всички блокове в България да имат работещи асансьори и изкорени порочната практика с пишман управителите.
« Last Edit: 19.11.2024, 19:16:37 by New_Passenger »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2449 on: 20.11.2024, 11:05:21 »

А не съм в тези, а в другите 22 етажни блокове горе. Иначе някъде наистина са предвидени 3 или 4 асансьора а са инсталирани 2. Може би има изискване за сгради над 21 етажа да са 2 асансьора а не един. При нас са 161 апартамента във входа и събираме по 15 лева на човек.
Освен асънсьора сменихме и дограмата на стълбището и входа боядисали сме навсякъде без фасадата. Не знам защо не можахме да се включим за саниране за разлика от един от блокове близнаци на нашия. Може би наистина като цяло голям висок блок е по ефективен и се поддържа по лесно. Про нас домоуправителя е почти от построяването на блока и си разбра доста. Проблем е че по някаква причина не работи отоплението на един щранг в една колонка апартаменти и вече месец не може да се разбере точно защо не иска да тръгне. Обезвъздушат го какво ли не тръгва замалко слабо и след няколко часа пак е студен.
« Last Edit: 20.11.2024, 11:08:05 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2450 on: 20.11.2024, 11:13:20 »
А, високите блокове до Техникума и Гара Захарна фабрика! :) Гъстонаселени са и им трябва допълнителен асансьор. ВъпросЪТ е, че поддръжката е скъпа.

Съгласно ЗУЕС, задължително на месец трябва да събирате фонд "Ремонт и обновяване", който се събира от собствениците на база идеалните им части. Фондът за най-малкият дял е минимум 1% от минималната работна заплата, която към момента е 933 лв.

При мен, например, имаме 18 самостоятелни обекта, разпределени на 6 етажа, най-малкият от тях е с дял от 2 и нещо %, общо за всички дялове събираме 405 лв. на месец само за този фонд. Фондът за т. нар. режийни разходи за чистене, остветление, охрана, текуща поддръжка на асансьорите си е отделен... Имаме акумулирани няколко хиляди лева при нужда от ремонти...

Имаме голям скатен покрив от 400 кв., който от построяването на сградата през 1972 г. не беше обновяван и това ни беше съществен разход, при вас покривът е плосък и много по-малък за много по-голяма разгърната площ. Нямате прилежащи площи към сградата, ние имаме двор, за чиято настилка се налага да се грижим и също да обновим. Ние имаме средствата за ремонта на настилката на двора, като проблемът ни е организационен, за да не сме я оправили цялата все още.

Вероятно не третирате фасадата като обща част на сградата и всеки е правил незаконно каквото си иска с припознатата като "лична" част - демек не изразходвате от общите средства за ремонт на фасадата... При нас също това е заварено положение, преди да поема нещата и да ги вкарам в законов ред. Накрая с общите средства ще трябва да уеднаквим всичко, че да отговаря на нормативните изисквания и проекта на сградата...

Имаме да дадем към 500-600 лв. за ВиК и известна сума за освежаване на стълбищата... Оттам-насетне във фонда ни се акумулират средства за бъдеща спешна нужда, тъй като няма да имаме необходимост от скъпи ремонти и подобрения за много дълъг период. И както казах, за доста малка сграда, имаме акумулирани значителни суми по фондовете... И то при спазване на минималното условие по ЗУЕС за вноска от едва 1% от МРЗ за най-малкия дял.

Та в обобщение, говориш откровени глупости за скъпото и невъзможното за поркиване... Високата гъстота на обитване ви дава предимства, но явно като повечето сгради в режим на етажна собственост - нямате никакво управление. Ще се радвам поне да не сте се набутали с пишман "професионален" управител.  :rolleyes: :)

Мен ме е яд че заради регулациите застроиха всичко с разни изчанчени 6-7 етажни блокче с наклонени покриви. Чак сега последните 2-3 години почнаха да строят хубави нови високи сгради отново, като капитол Резидънс, новите сгради на артекс,  Сентръл парк, М Тауър, Витоша арт и тн. Високи сгради с правилни форми и добра среда около тях. Дано това стане по трайна тенденция че преди бяха ужас новите райони и сгради, сега почнаха много добре да ги правят. Даже по проект новите сгради в капитол Резидънс гледам са на 23-24 етажа. Дали не са правили някакви нормативни промени? Определено на София много и отиват такива високи сгради като в Манхатън, особено на големите булеварди и около центъра.
« Last Edit: 20.11.2024, 11:16:00 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2451 on: 20.11.2024, 12:50:02 »
Ние плащаме в този фонд. Има колкото щеш блокове с неработещи асансьори. Като си толкова умен, направи така че всички блокове в България да имат работещи асансьори и изкорени порочната практика с пишман управителите.

Трудно ще му е, вероятно за етажни собствености които не събират такъв фонд не са предвидени никакви санкции.

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #2452 on: 20.11.2024, 15:25:49 »
И какви средства генерирате, като не можете да си поддържате асансьорите? При нас сме 18 обекта и е по-тежко да се генерират средства, при вас вероятно са 100+... Дори всеки да има 1% идеална част, пак бихте генерирали по 933 лв. на месец, над 11 000 лв. на година. Влагате ли по 11 000 на година за ремонт на покриви, на стълбищни клетки, хоризонтални шрангове, подмяна на дограма и измазване на фасада?!? За какво ги ползвате тези пари? Какъв Ви е проблемът, та не можете да си поддържате изрядни асансьорите?!?

Дай да обикалям да оправям и други неща - семейни проблеми, лошо планиране на финансите, при трети - дето не могат да си изберат хубав цвят за стаята... Където живея, на цената на личното ми време и знания съм сложил нещата в ред, но защо да го правя и за други? Споделям обаче елементарни насоки, че нещата не са толкова сложни и някои оплаквания са крайно нелепи и недостоверни...

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2453 on: 20.11.2024, 15:45:14 »
И какви средства генерирате, като не можете да си поддържате асансьорите? При нас сме 18 обекта и е по-тежко да се генерират средства, при вас вероятно са 100+... Дори всеки да има 1% идеална част, пак бихте генерирали по 933 лв. на месец, над 11 000 лв. на година. Влагате ли по 11 000 на година за ремонт на покриви, на стълбищни клетки, хоризонтални шрангове, подмяна на дограма и измазване на фасада?!? За какво ги ползвате тези пари? Какъв Ви е проблемът, та не можете да си поддържате изрядни асансьорите?!?

Асансьорът е скъпо нещо. Например в блок с антена на мобилен оператор целият наем от антената на покрива отива за ремонти и поддръжка на асансьорите и пак не стига.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2454 on: 20.11.2024, 16:35:34 »

Мен ме е яд че заради регулациите застроиха всичко с разни изчанчени 6-7 етажни блокче с наклонени покриви. Чак сега последните 2-3 години почнаха да строят хубави нови високи сгради отново, като капитол Резидънс, новите сгради на артекс,  Сентръл парк, М Тауър, Витоша арт и тн. Високи сгради с правилни форми и добра среда около тях. Дано това стане по трайна тенденция че преди бяха ужас новите райони и сгради, сега почнаха много добре да ги правят. Даже по проект новите сгради в капитол Резидънс гледам са на 23-24 етажа. Дали не са правили някакви нормативни промени? Определено на София много и отиват такива високи сгради като в Манхатън, особено на големите булеварди и около центъра.
Иво ти на тия комплекси, дето са като емнайсеетажни гета в Петербург или Москва добри ли им викаш? Шегаджия. Иначе ние наскоро наскоро правихме ремонт на асансьора, защото от години бяха износени въжетата и накрая от асансьорния сервиз казаха, че ще го спрат от движение, та бързичко се събраха парите. Освежихме и вратите и бутониерата. Сега чакаме да сменят дограмата, защото останахме последния вход от блока със стара дограма. Има някои входове на блокове, които изглеждат потресаващо, вероятно предимно пенсионери живеят в тях.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2455 on: 20.11.2024, 16:59:46 »

Иво ти на тия комплекси, дето са като емнайсеетажни гета в Петербург или Москва добри ли им викаш? Шегаджия. Иначе ние наскоро наскоро правихме ремонт на асансьора, защото от години бяха износени въжетата и накрая от асансьорния сервиз казаха, че ще го спрат от движение, та бързичко се събраха парите. Освежихме и вратите и бутониерата. Сега чакаме да сменят дограмата, защото останахме последния вход от блока със стара дограма. Има някои входове на блокове, които изглеждат потресаващо, вероятно предимно пенсионери живеят в тях.

Ами при този тип застрояване има повече зеленина, градинки и е по лесно за транспортно обслужване. И във Виена вече строят такива сгради. Иначе стават едни задушаващи улици като в ман.ли без отстояния зеленина светлина гледка нищо. Неслучайно даже в тези сгради маломерен двустаен апартамент вече струва над 150-200 000 евро и много хора инвестират в такива. Изключение е Капитол резидънс където цените са много ниски и може да се купи такъв за 70-80 000 евро което е отлична и инвестиция. И то в центъра до гарата.
« Last Edit: 20.11.2024, 18:07:58 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2456 on: 20.11.2024, 17:40:17 »
Задушаващи гета може да има и при двайсететажни сгради, а зеленина да има и при шестетажни.  По-ниските сгради обаче са в къде-къде по-човешки мащаб, освен това са и по-лесни за управление и поддръжка. Иво, абсолютно навсякъде в Европа масово новите квартали се правят с ниски сгради до 7-8 етажа, по-високите са изключения и са да кажем по 2-3 за всеки квартал. Освен това се наблюдава, че тези мастодонти са значително по-предразположени към гетоизация, отколкото от 5-6 етажните малки сгради.
Не знам доколко е по темата, но като бях миналата година в Женева, наех апартамент в един блок с интересни асансьори- един, който спира само на четните етажи, и един, спиращ само в нечетните (освен разбира се, приземния етаж). Не съм посещавал скоро толкова високи блокове у нас и не знам дали е често срещано, но на мен лично ми се стори доста необичайно. :)

Offline mitakaailqka

• Маниак
  • Мразя чолаков! Мразя хебросбус! Мразя петко!
    • View Profile
« Reply #2457 on: 20.11.2024, 18:52:00 »

Асансьорът е скъпо нещо. Например в блок с антена на мобилен оператор целият наем от антената на покрива отива за ремонти и поддръжка на асансьорите и пак не стига.

Значи нещо домоуправителите не си вършат работата и/или ви шанят. При нас изоставен от 20 години асансьор се превърна в работещ, с ново табло и всичко, без да се събира нито лев отгоре. Всичко се покри от събраните пари от антените. Последно като гледах имаше някъде 3-4 хиляди в касата след като смениха таблото и електрониката и на другия асансьор(пак без да ни събират пари). Може би зависи и от това колко ви е таксата за входа. При нас мисля че е 6-7 лв/човек/месец

Offline radk0_99

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #2458 on: 20.11.2024, 19:43:55 »
Задушаващи гета може да има и при двайсететажни сгради, а зеленина да има и при шестетажни.  По-ниските сгради обаче са в къде-къде по-човешки мащаб, освен това са и по-лесни за управление и поддръжка. Иво, абсолютно навсякъде в Европа масово новите квартали се правят с ниски сгради до 7-8 етажа, по-високите са изключения и са да кажем по 2-3 за всеки квартал. Освен това се наблюдава, че тези мастодонти са значително по-предразположени към гетоизация, отколкото от 5-6 етажните малки сгради
Да, но мисля, че е редно да почерпим от западните столици опит как не се постига това свръх презастрояване на кварталите и нагъчкването на блок в блок.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2459 on: 21.11.2024, 08:13:04 »
Задушаващи гета може да има и при двайсететажни сгради, а зеленина да има и при шестетажни.  По-ниските сгради обаче са в къде-къде по-човешки мащаб, освен това са и по-лесни за управление и поддръжка. Иво, абсолютно навсякъде в Европа масово новите квартали се правят с ниски сгради до 7-8 етажа, по-високите са изключения и са да кажем по 2-3 за всеки квартал. Освен това се наблюдава, че тези мастодонти са значително по-предразположени към гетоизация, отколкото от 5-6 етажните малки сгради
Да, но мисля, че е редно да почерпим от западните столици опит как не се постига това свръх презастрояване на кварталите и нагъчкването на блок в блок.

За да няма презастрояване трябва квартал от блокове да се редува с квартал само с къщи и дворове. Ние унищожихме тези райони в София с къщи и дворове и сега градът не случайно се чувства презастроен, ако разгледаш западни градове такова им е устройството.