Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780882 times)

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #360 on: 05.03.2012, 00:03:42 »
Всички гореописани от теб проблеми се получават от налепите по железните тръби, които стесняват сечението. Виждал съм случаи тръба половин цол, отвътре да е останал отвор като грахово зърно и то именно на топлата вода. Когато някой под тебе пусне топлата вода, ти чисто и просто "правиш вятър на супата", ако тръбите са ти с налепи (железните тръби имат експлоатационен живот около 10 години, а налепите започват да се образуват още преди това). Ако си със стари тръби - викни майстор да ти ги "причука", за да отстрани поне временно част от налепите.
Не знам и дали си наясно с устройството на абонатната станция на входа. Блендата по принцип е хубаво да се регулира, но това трябва да се прави само ако е нужно, в началото на отоплителния сезон, или ако при много студено време температурата на тръбите е същата, като при по-топло време (блендата е притворена). Новите абонатни станции са оборудвани с все още работещи външни температурни датчици, които автоматично намаляват постепенно и спират подаването на топлина към кръга за отопление, след преминаването на определени градуси. В моята абонатна станция на входа съм настроил тази температура на 14 градуса (може да се настройва от 12 до 24 градуса). Тоест, ръчна намеса в работата на блендата през отоплителния сезон е нежелателна. Системата трябва да се регулира сама.
Новите тръби (Полипропилен) са с експлоатационен живот от 50 години, като при тях липсва възможността да се образуват налепи. При подмяна на тръбите и изолирането им с качествен материал  (вата, пореста гума...), топлата вода ще идва за около 5-10 секунди (разстоянието от централната тръба в шахтата до чучура на батерията), тъй като системата е в постоянен обмен и работи с пълен капацитет (има входяща и циркулационна тръба), а циркулацията се осъществява чрез постоянното действие на електрическа помпа в мазето. Водата, която тече от тръбата за топлата вода няма досег с водата на магистралните топлопроводи на Топлофикация. Тя се затопля, чрез топлообменник в абонатната станция.
« Last Edit: 05.03.2012, 00:05:59 by viktorlc »
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #361 on: 05.03.2012, 00:45:11 »
Всичко, което си написал ми е ясно, но в конкретните случай смятам, че проблемът изхождаше от недостатъчният капацитет на абонатните станции от соца. У нас все още има хора, които поздравяват с "честита баня", което не е случайно  ;) Радвам се, че от няколко години се отървах от Топлофикация и когато пак ми се наложи да купувам жилище това ще бъде задължително условие - да няма ТЕЦ, наред с това да не е панел.
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #362 on: 05.03.2012, 01:12:15 »
Централно топлоснабдяване и топла вода е най-добрият и енергийно ефективен начин за получаването на услугите. Лошото изпълнение и поддръжка  обаче са проблем на услугата в България.
По-евтино е само отоплението на дърва, и то ако са крадени  :D
Приказките, че на ток с климатик видите ли било по-евтино в повечето случаи не отговаря на истината. Да, ако грееш една стая от три и само между 17 и 24 ч - може и да е
А недостатъчен капацитет на абонатните станции ми звучи абсурдно за системи, които са проектирани за работа на 100% от кубатурата въпросната сграда.
Виж електрическите системи обаче не са оразмерени за отопление на ток.

A за бойлери и топла вода просто да не говорим  :devil:

« Last Edit: 05.03.2012, 01:13:57 by etnies »

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #363 on: 05.03.2012, 09:45:53 »
Аз отоплявам 55м2 (2 стаи + бокс) с 2 инвенторни климатика по 12 000BTU. За Януари месец отоплението ми струваше 160 лв. от общо 220 лв. сметка (на промишлен ток 1kW=0,22лв. една тарифа!) или иначе казано 727kW, което при "нормален" ток (дневна/нощна за битови абонати) би ми струвало около 130лв. От тази сметка вадя 60лв., защото пролет/есен, когато не се пускат климатиците плащам по толкова за бойлер, фурна, пералня и други. Климатиците не са спирани от Октомври (освен за почистване на филтри) и поддържат температура от 22-23ºС, все пак в къщи има човече на 1 година.  Хайде сега някой на ТЕЦ да каже, дали в по-студените дни не използва допълнителни отоплителни уреди и колко му е сметката всъщност.

Конкретно до @etnies, предполагам знаеш, че когато се проектира водопровода на дадена сграда си има стандарти. Аз се оплаквам от качеството на топлата вода, макар, че и към отоплителните "способности" на централното топлоподаване има резерви, но там има много възможности за подобрения - по-ефективни радиатори, изолация на сградата, качествена дограма и т.н. Та за топлата вода - няма "обикновенна" сграда, в която да е предвидено едновременно всяка точка (батерия) да е пусната и да тече гореща вода. Това са нормативи - имаш еди колко си живущи, еди колко си точки, прилагаш нормата (процент от максималната възможна едновременна консумация) и накрая получаваш необходимата мощност/дебит. Това е съвсем накратко и общо описано! Затова имам съмнения (сега не ми се рови да ги доказвам), че при масовото панелно строителство норматива е бил по-нисък от актуалните потребности.
Ето я сега действащата Наредба - http://www.mrrb.government.bg/index.php?do=law&id=189&lang=bg&type=7 Към нея има и приложения, които ми убягнаха, като я разгледах набързо...

На този линк са най-модерните тенденции накратко - http://www.bulclima.com/news-article/visokotemperaturni-termopompi-waterstage Ясно е, че бъдещето принадлежи на термопомпените системи в комбинация с геотермални и соларни технологии.
« Last Edit: 05.03.2012, 12:22:29 by giorev »
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #364 on: 05.03.2012, 21:24:00 »
За януари сме платили 90,72 лева отопление за четири помещения в апартамент 88 квадрата.
Апартаментът е на първи етаж, като под него не е абонатната станция. Имам северна стена, дълга около 8 метра, но апартаментът е с цялостна изолация от Неопор 8 сантиметра дебел, сменена дограма, като на двете стаи от запад (апартаментът е изложение запад-изток) стъклопакетите не са обикновени, а са с нискоемисионни и високоенергийни стъкла. Радиаторите са подменени с нови- алуминиеви на глидери, като специално съм изчислил за 20 градуса колко ребра да си взема и не слушам патките в магазина, защото те ти казват между 25 и 40 % повече ребра, за да си ги продадат. Още повече, техните измислени таблици са смятани за изтърбушена панелка без никакви подобрения, за подържане на температура от 22 - 24 градуса!!! Стандартната норма за комфорт е около 18-20 градуса температура на помещението.
Съседът на трети етаж е със сменени прозорци, но с обикновени стъклопакети и цялостна изолация от 5 сантиметра обикновено българско стиропорче. Топли се с климатик - за януари е платил към 170 лева ток, а в стаята на малкия му син се принуди да пусне радиатор (сложи си нов с алуминиеви глидери) и е супер доволен.  :help:
Миналата година, за целия отоплителен сезон съм платил някъде около 400  лева парно!
Тази година събираме пари във входа и ще сменим тръбите. С нетърпение чакам това да се случи, за да можем най-сетне да си пуснем топла вода от ТЕЦ, защото досега сме на бойлери (ток около 75-80 лева месечно!!!). Живея в Х.Димитър. Блокът е панелен - Бс-69-Сф, строен 1981 г.
« Last Edit: 05.03.2012, 22:05:16 by viktorlc »

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #365 on: 05.03.2012, 22:09:08 »
От климатик до климатик разлика голяма - за съседа ти. Ти сега си платил 90 лева, но през Август ще трепериш колко има да доплащаш ;) Всеки има право на мнение, моето е такова, каквото го изразих и не е някакво изключение, да не кажа, че ти си един от малкото доволни клиенти на Топлофикация София, за които съм чувал. Температура от 19ºС за мен поне е ниска, ако в апартамента ми с парно е толкова ще пускам духалка и сметката става двойна  :(

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #366 on: 05.03.2012, 22:23:05 »
Ми да си споделя и аз мъката... За януари сметката ми е 230 лева за 2 радиатора, от общо 5. 3 съм изключил защото не мога да ги плащам. И при положение, че радиатора ми в стаята е с 24 ребра + тръба от инсталацията минава през стаята и беше на макс постоянно, беше толкова студено, че котката искаше да се пъхне в пижамата ми и се принудих да пускам електрическа печка.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #367 on: 05.03.2012, 22:27:33 »
Е, да ! Не оспорвам, че всеки има различно усещане за студ, но твоето определено е над стандарта. Лятото няма да треперя, защото сметките, които идват са изчислени по коефициент 1,2 (за да сме точни - 1,1996) спрямо миналогодишното потребление за месеца. Имам показанията на датчиците на радиаторите колко съм потребил миналата и тази година и до този момент сигурно ще платя около 600 и нещо за този отоплителен сезон, заради по-студените януари и февруари.
Освен това, аз, заедно с още един съсед, се занимаваме с техническата поддръжка във входа и при съмнение, че някъде се подменят радиатори (чуват се шумове), парното се спира и не се пуска, докато не се осигури достъп, за да се види какво е положението. Хората са солидарни с това действие, защото знаят, че после всички ще плащаме тарикатлъка на съответния нахалитет. Във входа сме 20 апартамента.
Опитвам се да убедя съседите в ползите на енергийната ефективност и отчасти като че ли успявам, но за съжаление изтървахме сроковете за участие в програмите на ЕС...
« Last Edit: 05.03.2012, 23:37:53 by viktorlc »

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #368 on: 05.03.2012, 22:30:54 »
Ми да си споделя и аз мъката... За януари сметката ми е 230 лева за 2 радиатора, от общо 5. 3 съм изключил защото не мога да ги плащам. И при положение, че радиатора ми в стаята е с 24 ребра + тръба от инсталацията минава през стаята и беше на макс постоянно, беше толкова студено, че котката искаше да се пъхне в пижамата ми и се принудих да пускам електрическа печка.
А какви са ти радиаторите? С обикновени ламаринени радиатори (преди да сложа алуминиевите) плащахме към 1000 лева годишна сметка, вярно, без топлоизолация, но със сменена дограма.
Ако не са ти подменени радиаторите и дограмата и нямаш изолация ще е така.
Ако имаш тези неща, значи някой сериозно краде от входа!

Offline alpha_adversativum

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #369 on: 05.03.2012, 22:33:33 »
Живея в тристаен апартамент в панелна сграда от серия Бс-69-Сф. Не използвам парно отопление от повече от 10 години (радиаторите ги дадохме за скрап) и нямам намерение да използвам. През последните две години успях поетапно да сменя всички дограми с петкамерни PVC със стъклопакети с К стъкло, дебели 32 мм. Не съм правил никакви изолации. Това лято поставих три инверторни климатика с по 12 000 BTU. През януари (всички знаем колко студено беше) два от тях работеха по повече от 12 часа на ден, винаги, когато има хора вкъщи, и поддържаха температура 22-23 градуса. Сметката ми за ток за периода 08.01-08.02 е 88,02 лв., което определено е повече от приемливо. Сега чакам фактурата от "Топлофикация" за януари. Ако съдя по предни години, най-вероятно сметката ще бъде стотина лева, от които 80 ще бъдат за "сградна инсталация", т. е. пари, които законодателството те задължава да хвърлиш на улицата. Толкова от мен по въпроса за евтиното и енергоефективното отопление.

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #370 on: 05.03.2012, 22:38:55 »
А какви са ти радиаторите? С обикновени(...)
Чугунени са. Ясно ми е, че трябва изолация, но нямам възможност, особенно с такива сметки. Малко порочен кръг се получава. Идеята ми е че за тези пари поне да беше топло...

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #371 on: 05.03.2012, 22:48:01 »
Не го написах, но щом ще влизаме в подробности - моят апартамент е топъл, източен със само 6 метра външни стени (тухла четворка), стъклопакета подмених с нискоемисийно стъкло и с това се изчерпват добрите новини. Дограмата е PVC на Blick - най-евтината, която е намерил строителя, изолацията е смешна работа - 2 см. стиропор. Населен е апартамента само под мен. От двете ми страни, както и отгоре не се отоплява!

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #372 on: 05.03.2012, 22:58:52 »
Чугуна е бая тежък - върни петте радиатора за скрап и си купи с парите два алуминиеви за двете стаи. Глидерите са така проектирани, че поемат от долу студения въздух и изхвърлят отгоре топлия, а няма само лъчение напред, което да кара уреда да отчита като луд. Разликата е огромна. От това си действие, се получава движение на въздуха и завесите ми над радиатора се движат, все едно духа вятър.
Относно сградната инсталация - ако решите изцяло да спрете отоплението на входа, без всякакво друго отопление - по стените зимата ще се образува лед , а жилищата ще започнат да играят ролята на хладилници. В моят вход има доста пенсионери, които са със спрени радиатори, но чинно си плащат сградната инсталация, защото с тази една или две тръби, минаващи през всяка стая, се поддържа температура от 12-15 градуса в стаята, без да броим изолация и прозорци. Най-лесно можете да направите сравнение - температурата вкъщи и температурата на стълбището, което е неотопляемо и с несменени прозорци, за да разберете горе долу какво ще е ако спрете изцяло парното във входа. Даже ще е по-зле, защото панелите на апартаментите вече няма да отдават топлина към стълбищната клетка.
Ако вече сградната инсталация е много висока - значи някой краде. Започва да действа следната схема:
1. Висока сметка за парно и сградна инсталация -> спираме радиаторите
2. Временно намаление, после увеличение -> Топлофикация са мошеници, да го д*хат -> купувам климатик на изплащане (най-често)/духалки/маслен радиатор...
3. Сметките за парно са високи, сметките за ток също са високи, но Топлофикация стават още по-големи мошеници ->
4. Съседът отгоре с нелегално подово отопление или с втори радиатори се разхожда по бански и отваря да се проветрява по два часа на ден в най-студеното време и си вика "да живее комунизма, аз съм най-големия тарикат на света"...

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #373 on: 06.03.2012, 00:20:33 »
Ето един неизвестен модел панелни блокове, от едно Горнооряховско Ж.К. Изглеждат красиви и разчупени, разположени са амфитеатрално,но за да стигнеш до там от гарата трябва да изкачиш едно сигурно 1000 стъпала(на втората снимка)

Иначе от този модел панелни блокове има в още в Павликени, Дряново, в планината между Трявна и Плачковци(Бангейци или там какво се водеше някъде се падат) Стойчовци. Предполагам строени навремето заради мините в Стара Планина. Някой знае ли къде са произвеждани, дали са на ДК Столник? Отоплението в някои от тях, които са по отдалечени в планината е на твърдо гориво, защото видях да пушат комините, а отпред струпани дърва и въглища.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #374 on: 06.03.2012, 00:59:10 »
Ето извлечение от финансовите ми трасакции с Топлофикация за последните 2 месеца:
  17.01.2012     Топлофикация София ЕАД       236.58     Стрелбище,**   
  17.01.2012     Топлофикация София ЕАД       59.44     Дианабад,**   
  17.01.2012     Топлофикация София ЕАД       191.02     Кюлявков 25 **   
  14.02.2012     Топлофикация София ЕАД       67.61     Дианабад **   
  14.02.2012     Топлофикация София ЕАД       294.24     Стрелбище **   
  14.02.2012     Топлофикация София ЕАД       253.46     Кюлявков **   

- Стрелбище** - панелка 65 кв.м., пластмасова дограма, тенекиени радиатори, изолация няма, но е вътрешен апартамент, топлят се всичките 3 стаи
- Дианабад** - ново строителство 73 кв.м. (чиста площ), пластмасова дограма, алуминиеви радиатори, изолация енергиен клас А, топли се 1 стая винаги и още една - веднъж на 2-3 дни
- Кюлявков** -  ново строителство 115 кв.м. (чиста площ), пластмасова дограма, алуминиеви радиатори, изолация енергиен клас А, топлят се всичките 5 стаи
Да отбележа, че на Кюлявков** обикновено изравнителните сметки са с минус 130-150 лв за сезон. Радиаторите в стаите обикновено са на 3, когато сме будни и сме там, на 2 - за спане и на 1 - при отсъствие. Всички врати на стаите обикновено са отворени, за да шари котката (иначе тя си ги отваря). Единствено в кабинета ми през седмиците с кучешките студове радиаторът беше на 5, но стаята е с 3 френски прозореца плюс врата+прозорец към тераса плюс 2 външни стени плюс ивица от тавана с делебина 1 метър, над която горният подпокривен апартамент е тераса. Така че фактите говорят, че централното отопление може да бъде ефективно и финансово изгодно при добра изолация и добре изпълнена система.
Разбира се, при вехта абонатна станция, неизолирани тръби и много отказали се от отопление апартаменти нещата са безнадеждни...

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #375 on: 06.03.2012, 02:10:53 »
При мен, в панелен блок Бс-69-сф, парното работи на 2 в спалнята, през нощта на 3, в хола седи все на 2.5,както и в другата стая и поддържа постоянно доста топло-около 17-19 градуса. Само в големите студове бяха на 4, тогава така бяха засилили парното, че пареше като котлон и вдигна до 21-22 градуса! И то при положение че е на 8-ми-етаж, и понеже е нависоко и накрая на града, последен блок духа отвсякъде.

То ако става въпрос, най-ефективно и най-евтино е на твърдо гориво, както в панелките при град Плачковци, като се нажежи печката до червено става баня направо. В хижите се топлят така и става супер топло. Естествено, за град като София е крайно неподходящ метод за отопление, представете си пред блоковете струпани въглища, дърва, сгурия, но за сметка на това може би най-евтин и най-ефективен(не и за София естествено)
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline vass

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #376 on: 06.03.2012, 02:30:18 »
При мен, в панелен блок Бс-69-сф, парното работи на 2 в спалнята, през нощта на 3, в хола седи все на 2.5,както и в другата стая и поддържа постоянно доста топло-около 17-19 градуса. Само в големите студове бяха на 4, тогава така бяха засилили парното, че пареше като котлон и вдигна до 21-22 градуса! И то при положение че е на 8-ми-етаж, и понеже е нависоко и накрая на града, последен блок духа отвсякъде.

То ако става въпрос, най-ефективно и най-евтино е на твърдо гориво, както в панелките при град Плачковци, като се нажежи печката до червено става баня направо. В хижите се топлят така и става супер топло. Естествено, за град като София е крайно неподходящ метод за отопление, представете си пред блоковете струпани въглища, дърва, сгурия, но за сметка на това може би най-евтин и най-ефективен(не и за София естествено)
Имаше някакво изледване, което твърдеше, че е по-евтино ако през деня не спираш парното. Аз лично през нощта почти го спирам, но като се прибера държа да е много топло, да кажем към 25, 26 градуса. На хладно и се спи по-добре. Все пак ако в жилището няма хора през деня, най-евтино и ефективно е инверторен климатик от висок клас, прави ти ако искаш и 30 градуса почти веднага, но изстива и много бързо. Това е перфектно решение за хора, които са на работа по цял ден и се прибират и искат 3, 4 часа да им е топло, и то бързо да се затопли. Ако имаш такъв случай можеш да се замислиш над това. :)
« Last Edit: 06.03.2012, 02:31:50 by vass »

Offline alpha_adversativum

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #377 on: 06.03.2012, 21:47:23 »
Ето един неизвестен модел панелни блокове, от едно Горнооряховско Ж.К. Изглеждат красиви и разчупени, разположени са амфитеатрално,но за да стигнеш до там от гарата трябва да изкачиш едно сигурно 1000 стъпала(на втората снимка)

Иначе от този модел панелни блокове има в още в Павликени, Дряново, в планината между Трявна и Плачковци(Бангейци или там какво се водеше някъде се падат) Стойчовци. Предполагам строени навремето заради мините в Стара Планина. Някой знае ли къде са произвеждани, дали са на ДК Столник? Отоплението в някои от тях, които са по отдалечени в планината е на твърдо гориво, защото видях да пушат комините, а отпред струпани дърва и въглища.
Според мен това е просто Бс-ІV-VІІІ-72-Гл. Произвеждани са в много ДК из страната, не само в Столник.

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #378 on: 08.03.2012, 14:16:12 »
Идеята се върти от поне 10 години, а статията е от Понеделник - дано има и нещо реално свършено скоро:

Планират подобрение на визията на жилищните блокове в столицата
Понеделник, 05 март 2012 08:58      Радостина ПОПОВА   

Столичната община планира естетизация на облика на жилищните блокове в София, за да се подобри визията на градската среда. Предстоящото масово саниране ще бъде основният метод, по който това ще се постигне. Реновирането ще се извършва със субсидия от европейските фондове по оперативна програма „Регионално развитие“.

По схемата ще се осигуряват около 50% от стойността на проектите. За остатъка собствениците ще могат да вземат кредит, гарантиран от държавата. Ще се финансират поставянето на изолация, смяната на дограма, ремонтът на покрива и монтирането на слънчеви панели.

В момента кметството разработва 14 типови проекта, по които столичани ще санират блоковете си. От общината се надяват, че санирането ще помогне и за решаването на проблема с многобройните остъклени балкони, които придават разнопосочна визия на сградите. Целта е топлоизолирането да уеднакви фасадния облик на блоковете, като им придаде обща визия. Вече санираните апартаменти от един блок няма да се топлоизолират отново, а ще се впишат в проекта за цялата сграда.

Освен това, за да се санира едно здание, ще трябва да се направи обследване, което да покаже дали извършените преустройства застрашават сигурността на конструкцията. Ако се окаже, че някои от остъклените балкони са опасни, те ще трябва да се премахнат.

Подобно конструктивно обследване се предвижда и при паспортизацията на сградите, която трябва да се извърши до 2016 г. Едната от целите на кампанията е да се прецени конструктивната устойчивост на земетръс на съществуващия фонд. Ако експертите установят, че фасадата на даден блок трябва да се реконструира, собствениците задължително ще предприемат съответните мерки. Ако не го направят, общината ще има правото да го извърши принудително от името и за сметка на собствениците.

Кметството планира да въведе ред и в подредбата на климатиците по фасадите на зданията в София, тъй като в този вид те не са естетични. Металните кутии ще бъдат подредени в редица от първия до последния етаж и ще бъдат скрити зад декоративни решетки, обясни наскоро главният архитект Петър Диков. По думите му те ще бъдат премахнати от фасадите на сградите, които имат специфична архитектура и са паметници на културата.
http://www.stroitelstvoimoti.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=15813:%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0&Itemid=412

Offline monte carlo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #379 on: 08.03.2012, 16:41:55 »
Тоест заради глупостите на Диков, да се добавят още 2-3-5-10метра към проводите на климатиците, въпреки че повечето са ефективни само до 2-3метра дължина на проводите между двете тела... евала, голямо енергоспестяване ще падне...  :bag:
Ние знаем, че те лъжат.
Те си знаят, че лъжат.
Те знаят, че ние знаем, че лъжат.
Ние знаем, че те знаят, че ние знаем, че те лъжат.
И все пак те продължават да лъжат.