Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780737 times)

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #40 on: 11.01.2010, 19:37:38 »
В университета ни учат, че 8 е оптимумът за жилищни блокове като цяло. Всичко нагоре е неефективно.

Това отчитайки местната психология ли, или по-принцип?

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #41 on: 11.01.2010, 19:46:19 »
Всички фактори, включително поддържането на канализация, асансьори и т.н. А и като живеят 300 човека в блока, хванете се разберете за поддръжката на общите части и отговорността. Това е може би най-големият недостатък на колективното жителство- размиването на отговорностите. Защо моята пет етеажна кооперация или кокетните блокове из Лозенец, Изгрев и т.н. са по-поддържани от големите блокове!? Отделно в човека е заложено желанието да живее в къща. Затова и си правим вили, и не знам си какво.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #42 on: 11.01.2010, 20:00:36 »
Както четох някъде тези дни - то човек не може да свикне с апартамента идвайки от село и се мъчи да си доукраси апартамента, и околоблоковото пространство - казани за варене на зимнина, асми, барбекю на балкона и прочие  :D

Иначе изключения има - в доста от високите (14+ етажа) има портиер - има и поддържани високи блокове, всичко зависи и от домсъвет/домоуправител.
В моя 14 етажен блок беше като обор, но преди 2 години стана касиерка една пенсионирана счетоводителка и лека-полека нещата се оправят - входана врата, която не се бе затваряла от построяването на блока получи патрон, възстановиха се домофони, пребоядиса се входната част, направи се частичен ремонт на тавана, дори и най-заклетите неплащачи (май с 1-2 изключения) започнаха да си плащат и прочие.

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #43 on: 11.01.2010, 20:06:38 »
То изключения има, при определени условия и цена. В Бурж Дубай сигурно няма да дерат стените с пирони и да драскат графити в асансьорите... Аз ти казвам, какво ни учат по урбанистична социология и съм съгласен с нещата!  ;)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #44 on: 11.01.2010, 23:18:24 »
В университета ни учат, че 8 е оптимумът за жилищни блокове като цяло. Всичко нагоре е неефективно.
От ВиК гледна точка 9 етажа са неефективни, тъй като за студена и гореща вода трябва да се правят двуконтурни системи с хидрофор.

Offline LG_

• Строител
  • Модератор
  • Нямам спирка
  • for a better infrastructure
    • ICQ Messenger - 354966774
    • View Profile
    • Email
« Reply #45 on: 11.01.2010, 23:23:17 »

Всъщност осеметажният панелен блок е с идеалната височина и от земетръсна гледна точка. Така ни обясняваха в университета. Над нея се появявали повече земетръсни състояния (не се сещам как точно беше термина).
И наистина в места където няма земетръсна опасност (Източна Германия) панелките са повечето с по 10 етажа
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.(Марк Твен)

Quote from: geogregor
Underground trains already resemble more of the cattle transports than transportation system for humans.
Actually cattle could never be transported in such awful conditions due to animal welfare regulations. But no one gives a damn about how Londoners travel!

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #46 on: 13.01.2010, 02:59:05 »
От ВиК гледна точка 9 етажа са неефективни, тъй като за студена и гореща вода трябва да се правят двуконтурни системи с хидрофор.

Че в София има сгради по-високи от 8 етажа без хидрофор.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #47 on: 13.01.2010, 09:58:56 »
Зависи от водопроводната мрежа. Някъде може, някъде не.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #48 on: 13.01.2010, 11:50:09 »
Между другото, вчера видях за първи път блокове от типа Бс-69-Сф на 5 етажа :) Намират се в жк. Лагера.

Offline Muslon

• Маниак
    • View Profile
« Reply #49 on: 13.01.2010, 16:03:54 »
Бс-2-69 на около 5-6 етажа има и в Борово, ако не ме лъже паметта.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #50 on: 14.01.2010, 00:49:35 »
Блокът е панелен, намира се на ул. Народно хоро - бл.40. Не намирам в момента негова снимка, ако Иво ходи към НБУ, може да мине да го снима ;)
Наистина дайте снимки да го видим. Може да излезе нещо интересно. :)

Не може да не си ги виждал-с такива и подобни на тях са построени много панелни квартали у нас. А вчера като бях на гости в Овча Купел, после се поразходих малко из квартала да видя какво ново там, и установих, че всъщност от този тип блокове има още из Овча Купел. Например няколко номера 50Х близо до бул.Монтевидео, точно до Кауфланд и на др.места. Друго интересно, че там има и блок тип Бс-69-сф, който е отчасти тухлен. Ясно се виждат тухлените стени, защото не са измазани а са оставени така направо. Освен ако не са само някакви декоративни тухли.
Значи излиза, че блокове тип БС-69-Сф има варианти от 3 до 9 етажа. Интересно дали при тези на 3 етажа има асансьор, и ако ли не какво има на негово място?

Е най-после намерих една снимка, на която се вижда подобен тип блокове, за които ставаше въпрос. Обаче снимката е отпреди 5 години някъде, от панорамата на НБУ. Сега вече там почти всичко е застроено и не е така зелено и просторно. Ето снимката, на която се вижда такъв блок.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #51 on: 14.01.2010, 00:54:22 »
Да, това е блокът, в който живеех! Има още една секция, която се пада вдясно, извън снимката.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #52 on: 14.01.2010, 01:02:40 »
Ако се загледате, точно пад този блок, но в далечината се виждат три високи еднакви блока-това се пада някъде в Красно Село или в Борово. Доколкото знам, това са били първите такива високи блокове в София, заедно с още няколко такива в Гоце Делчев. Мисля, че са строени през 60-те години.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Maxtor fan

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #53 on: 14.01.2010, 15:53:25 »
   alpha_adversativum, искам да питам числата 2хх след имената на схемите на номенклатурите какво означават2 Максималният брой апартаменти? :rolleyes:
   А от кого възприемаме панелното строителство? Аз съм чувал, че първите ни панелни сгради са с руски панели.

Offline alpha_adversativum

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #54 on: 16.01.2010, 19:30:51 »
Не може да не си ги виждал-с такива и подобни на тях са построени много панелни квартали у нас.
...
Ето снимката, на която се вижда такъв блок.
Мисля, че успях да разгадая мистерията. Бях прав - наистина излезе нещо интересно. Най-вероятно това е серия Бс-ІV-VІІІ-72-Гл, разработена от "Главпроект" през 1972 г. Тя е произвеждана на няколко места в страната, сред които е и започналият работа през 1974/75 г. домостроителен комбинат в с. Столник, Софийско. ДК-Столник е създаден, за да задоволява нуждите от жилища на Софийски окръг, тъй като трите домостроителни комбината в София (ДК1, 2 и 3) работят само за окръг София-град. Явно в средата на 70-те години поради многото обекти трите софийски ДК не са могли да поемат някои от поръчките и те са били препращани към ДК-Столник, който е бил по-слабо натоварен.
Както установи моята проверка, такива блокове има в селищата от Софийска област - Сливница, Костинброд и др. Блоковете в Овча купел не ги бях виждал. И в Люлин има един такъв блок - 918. Досега не знаех от коя серия е и какво прави там.  :) Доколкото се вижда от снимката, тези сгради имат две надлъжни междуосия - едно по-голямо (най-вероятно 3,6 м) и едно по-малко (3,2 или 3 м) - стълбищната клетка е по-тясна в сравнение с останалите помещения. Ози, как е разположен асансьорът вътре?

Друго интересно, че там има и блок тип Бс-69-сф, който е отчасти тухлен. Ясно се виждат тухлените стени, защото не са измазани а са оставени така направо. Освен ако не са само някакви декоративни тухли.
Май има един такъв експеримент със сгради Бс-69-Сф, при които фасадните панели не са монтирани, а вместо тях е направен тухлен зид. Има два-три такива блока в Люлин 1. Това е възможно от инженерна гледна точка, защото във всичките серии, които ДК1 произвежда (Бс-2-63 (об.), Бс-VІІІ-Сф, Бс-69-Сф) фасадните панели не са носещи, а са само окачени. Натоварването се поема не от тях, а от т. нар. фасадна греда, която се намира над прозореца от вътрешната страна на фасадния панел и при монтажа се поставя преди него. При "тухлените" Бс-69-Сф се монтира само фасадната греда и тя отвън се вижда като широка бяла ивица точно над прозореца.

Значи излиза, че блокове тип БС-69-Сф има варианти от 3 до 9 етажа. Интересно дали при тези на 3 етажа има асансьор, и ако ли не какво има на негово място?
Не знам, в триетажни не съм влизал. По принцип, доколкото знам, асансьор се полага при сгради с 4 етажа и нагоре.

alpha_adversativum, искам да питам числата 2хх след имената на схемите на номенклатурите какво означават2 Максималният брой апартаменти? :rolleyes:
   А от кого възприемаме панелното строителство? Аз съм чувал, че първите ни панелни сгради са с руски панели.
За типа секция ли питаш? Той се обозначава с число, което показва броя апартаменти на етаж и броя стаи във всеки апартамент (без кухнята). Броят цифри означава броя на апартаментите на етаж, а стойността им - броя на стаите. Най-често числото е трицифрено, защото най-разпространените типове секции са с по 3 апартамента на етаж. Така например секция 312 е с три апартамента на всеки етаж, като единият (от лявата страна при поглед към стълбището) е тристаен, средният е едностаен, а третият е двустаен.
Колкото до панелното строителство - при експериментите от края на 50-те - началото на 60-те години се отчита опитът на различни страни - СССР, Франция, ФРГ и др.
« Last Edit: 16.01.2010, 20:28:06 by alpha_adversativum »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #55 on: 16.01.2010, 20:40:43 »
Ози, как е разположен асансьорът вътре?
Както при Бс-69-Сф. Иначе знам как е разположението вътре едниствено в гарсониерата.
Иначе защо блокът е построен от друг ДК, който строи само за София-окръг? Според мен блокът беше построен за служители в управлението на Софийски окръг - дядо ми работеше там като инвеститор и оттам му дадоха апартамента. Доколкото си спомням, съседите, които живееха, бяха също служители там. Вероятно и другите подобни блокове са били такива.

Offline NiGhtPiSH

• Защо пиша толкова много?
  • Sofia Hardcore
    • View Profile
« Reply #56 on: 16.01.2010, 21:20:33 »
Всички фактори, включително поддържането на канализация, асансьори и т.н. А и като живеят 300 човека в блока, хванете се разберете за поддръжката на общите части и отговорността. Това е може би най-големият недостатък на колективното жителство- размиването на отговорностите. Защо моята пет етеажна кооперация или кокетните блокове из Лозенец, Изгрев и т.н. са по-поддържани от големите блокове!? Отделно в човека е заложено желанието да живее в къща. Затова и си правим вили, и не знам си какво.

Ако закона за етажната собственост е направен както трябва няма проблеми. Тук щом живееш в съжителство - в зависимост броя апартаменти плащаш освен комуналните услуги задължителни такси, които да покриват поддръжката на кооперацията - чистота, ФАСАДА и прочие, които варират от 50 до 200 евро и поврярвайте ми има ли проблем се решава моментално.
"Бирата е най-великото изобретение. Колелото също не е зле, но не върви с пържени картофки."

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #57 on: 16.01.2010, 21:31:09 »
При нас властва неформалното, а не формалното. Има твърди писани правила (не казвам, че са идеалните, но съществуват), но те не се спазват. Всеки се опитва да заобикаля, да действа в своя угода. Затова е тази шарения по фасадите- остъклявания, различни цветове на изолацията... А в някой страни се стига до крайности, при които и пердетата трябва да са еднакви и чак зад тях можеш сам да изразяваш индивидуалността си, нямаш право да простираш въобще навън.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #58 on: 16.01.2010, 22:36:15 »
нямаш право да простираш въобще навън.
  Това последното не е съобразено с нашите климатични особености. Да, в Германия и Англия не простират, а сушат - там просто е толкова влажно, че сушенето на слънце е безсмислено. Но в Италия, Гърция е съвсем друга работата.

Не е въпросът в Закона или правилника за етажната собственост. Въпросът е в прилагането му - в момента няма бърз и ефективен механизъм за събиране на задълженията към касата на етажната собственост. И 5 домсъвета да има, след като някои хора с години не си плащат, как да се поддържа един вход?
Колкото до разноцветните топлинни изолации - е, не е красиво, но пък се поразнообразява сивия панелен пейзаж и всеки блок, вход, апартамент има своя индивидуалност. Почти както при Гауди  :D

Offline alpha_adversativum

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #59 on: 17.01.2010, 09:13:33 »
Колеги, държавите, които споменавате (Австрия, Великобритания, Германия) са нормални държави. Затова фасадите на тамошните сгради изглеждат добре. Ако България беше нормална държава, по въпроса с изолацията и облика на дограмата щеше да се въведе изискване "или целият вход, или никой, и то само по изготвен проект от архитект" и да се организира строг контрол по спазването му, обвързан със съответните адекватни административни наказания (да кажем, глоби, съизмерими с пазарната цена на жилището). Тъй като обаче България към този момент не е нормална държава, такова изискване не беше въведено и няма скоро да бъде.