Не може да не си ги виждал-с такива и подобни на тях са построени много панелни квартали у нас.
...
Ето снимката, на която се вижда такъв блок.
Мисля, че успях да разгадая мистерията. Бях прав - наистина излезе нещо интересно. Най-вероятно това е серия Бс-ІV-VІІІ-72-Гл, разработена от "Главпроект" през 1972 г. Тя е произвеждана на няколко места в страната, сред които е и започналият работа през 1974/75 г. домостроителен комбинат в с. Столник, Софийско. ДК-Столник е създаден, за да задоволява нуждите от жилища на Софийски окръг, тъй като трите домостроителни комбината в София (ДК1, 2 и 3) работят само за окръг София-град. Явно в средата на 70-те години поради многото обекти трите софийски ДК не са могли да поемат някои от поръчките и те са били препращани към ДК-Столник, който е бил по-слабо натоварен.
Както установи моята проверка, такива блокове има в селищата от Софийска област - Сливница, Костинброд и др. Блоковете в Овча купел не ги бях виждал. И в Люлин има един такъв блок - 918. Досега не знаех от коя серия е и какво прави там.
Доколкото се вижда от снимката, тези сгради имат две надлъжни междуосия - едно по-голямо (най-вероятно 3,6 м) и едно по-малко (3,2 или 3 м) - стълбищната клетка е по-тясна в сравнение с останалите помещения. Ози, как е разположен асансьорът вътре?
Друго интересно, че там има и блок тип Бс-69-сф, който е отчасти тухлен. Ясно се виждат тухлените стени, защото не са измазани а са оставени така направо. Освен ако не са само някакви декоративни тухли.
Май има един такъв експеримент със сгради Бс-69-Сф, при които фасадните панели не са монтирани, а вместо тях е направен тухлен зид. Има два-три такива блока в Люлин 1. Това е възможно от инженерна гледна точка, защото във всичките серии, които ДК1 произвежда (Бс-2-63 (об.), Бс-VІІІ-Сф, Бс-69-Сф) фасадните панели не са носещи, а са само окачени. Натоварването се поема не от тях, а от т. нар. фасадна греда, която се намира над прозореца от вътрешната страна на фасадния панел и при монтажа се поставя преди него. При "тухлените" Бс-69-Сф се монтира само фасадната греда и тя отвън се вижда като широка бяла ивица точно над прозореца.
Значи излиза, че блокове тип БС-69-Сф има варианти от 3 до 9 етажа. Интересно дали при тези на 3 етажа има асансьор, и ако ли не какво има на негово място?
Не знам, в триетажни не съм влизал. По принцип, доколкото знам, асансьор се полага при сгради с 4 етажа и нагоре.
alpha_adversativum, искам да питам числата 2хх след имената на схемите на номенклатурите какво означават2 Максималният брой апартаменти?
А от кого възприемаме панелното строителство? Аз съм чувал, че първите ни панелни сгради са с руски панели.
За типа секция ли питаш? Той се обозначава с число, което показва броя апартаменти на етаж и броя стаи във всеки апартамент (без кухнята). Броят цифри означава броя на апартаментите на етаж, а стойността им - броя на стаите. Най-често числото е трицифрено, защото най-разпространените типове секции са с по 3 апартамента на етаж. Така например секция 312 е с три апартамента на всеки етаж, като единият (от лявата страна при поглед към стълбището) е тристаен, средният е едностаен, а третият е двустаен.
Колкото до панелното строителство - при експериментите от края на 50-те - началото на 60-те години се отчита опитът на различни страни - СССР, Франция, ФРГ и др.