Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780900 times)

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #580 on: 27.10.2012, 09:48:11 »
Възможно е. Старнно е обаче, защото стоманобетона, панелните и ЕПК сградите имат в пъти по-висока плътност на материала.
Плътността е за да носи на натиск. Стоманобетона е камък, носи много, но за топлоизолационни качества не може да става въпрос.
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #581 on: 27.10.2012, 10:54:15 »
Мисля, че в Павликени съм виждал такъв блок върху колони.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #582 on: 27.10.2012, 12:21:56 »
Това е породено отново от постоянната замръзналост на почвата и трудната работа по фундиране. Предполагам, заради поевтиняване на изкопните работи, вместо цялостно изкопаване на котлован, са прибегнали до пилотно фундиране. Топлоизолацията обаче при такива сгради е действително плачевна. В Павликени, ако наистина има такъв блок, причината е я някое свлачище, я нестабилен льос или пък рожба на обмяна на опит с воркутските строители :D .
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #583 on: 28.10.2012, 12:59:40 »
Може въпросните панели да имат фабрично някаква ткоплоизолация. Все пак са предвидени за места, където става до минус 60 градуса, надали не е помислено. На снимките си личи, че даже и дограмите са двойни. Ако в целият блок има силно парно може би вътре температурите са нормални за живеене.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #584 on: 28.10.2012, 13:07:34 »
Фабричната топлоизолация в панела по принцип е почти никаква. Дори и нашите панелни блокове имат предвидена фабрична топлоизолация, която представлява просто заместването на баластрата с керамзит в неносещите външни панели с прозорци. Така се олекотява и самата конструкция на блока.

Offline Tony

• Защо пиша толкова много?
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Форум за градски Транспорт Варна
« Reply #585 on: 28.10.2012, 14:17:05 »
Възможно е. Старнно е обаче, защото стоманобетона, панелните и ЕПК сградите имат в пъти по-висока плътност на материала.
Офф:
Няма нищо странно. В повечето случаи ниската плътност означава добри топлоизолационни свойства. Фибранът и стиропорът са доста леки, тъй като над 95% от обемът е въздух.

RIP 8155 (1992-2019), 8157 (1990-2019)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #586 on: 07.11.2012, 21:24:55 »
Сега се замислих нещо, във високите блокове, обикновено на 8-мия и на 9-тия етаж има мъзета, защото там се обръщат двата кръга на парното, но в някои от тях там са си апартаменти. Та ми е интересно, всичките тези тръби и инсталации дали минават през самите апартаменти? Така де то няма как иначе. Който живее там явно доста ще намаже, защото няма нужда въобще да ползва парно, като минават толкова тръби, затваря се долния кръг на парното и започва горният. Демек трябва да обикалят по 2 дебели тръби навсякъде.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #587 on: 07.11.2012, 21:29:58 »
Сега се замислих нещо, във високите блокове, обикновено на 8-мия и на 9-тия етаж има мазета, защото там се обръщат двата кръга на парното, но в някои от тях там са си апартаменти. Та ми е интересно, всичките тези тръби и инсталации дали минават през самите апартаменти? Така де то няма как иначе. Който живее там явно доста ще намаже, защото няма нужда въобще да ползва парно, като минават толкова тръби, затваря се долния кръг на парното и започва горният. Демек трябва да обикалят по 2 дебели тръби навсякъде.

Е че те тези помещения имат ли прозорци? Аз в повечето блокове гледам някакви решетести процепи за вентилацията на някой от средините етажи, където са.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #588 on: 07.11.2012, 22:01:07 »
На моя има и прозорци и тераси, нарочно направени за да не се разваля фасадата, но зад тях има стена и мАзета, те са само имитация. Там   мАзета и по тавана от обикалят няколко дебели тръби, и таме  много топло. Та мисълта ми беше, че в блоковете, където там има апартаменти сигурно им е много топло, без да плащат нищо и са намазали.
« Last Edit: 09.11.2012, 02:30:13 by difian »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #589 on: 07.11.2012, 23:32:20 »
А я ти понеже си в час - как стои въпросът с налягането на водата по високите етажи? Има ли съществена разлика и впрочем с хидрофори ли се компенсира голямата височина?

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #590 on: 08.11.2012, 00:38:23 »
Ами доста по-добре, отколкото в блок на 8-9 етажа без хидрофор. При мен е доста по-силно налягането, отколкото беше преди на 8-мия етаж в предишния ми блок, а тука 12 етажа по-нагоре и топлата вода не се чака, ами потича веднага топла. Ниска зона в блока имат повече проблеми с водата от висока зона, и там вече 3 пъти от 7 месеца насам слагат съобщения, ще спират за 2-3 часа водата в ниска зона, за някакви ремонти, докато при нас до сега не е имало никакви проблеми. Ниска зона са от 1-ви до 8-ми етаж, а висока от 10-ти до 22-ри, като на 9-тия е прехода, мъзетата и там е пълно с търболяци :D Даже на едно събрание на блока, дето аз изпуснах половината искаха нещо да сменят по ниска зона, и на 7-ми и 8-ми етаж имали проблеми понякога с водата, но за съжаление изпуснах точно за какво става въпрос.

Интересно обаче, че когато преди няколко години живях замалко с едно девойче в ЕПК отново в Младост 3 военните блокове дето им викат, в секция на 8 етажа, и там също беше с хидрофор, на два кръга, а вместо по 2 имаше по 4 тръби за парното :blink: Там и парното беше адски силно, пареше като котлон и можеше и кафе да си стоплиш на него. Въобще до сега където съм живял ЕПК-то май е най-добро във всички отношения, не че съм живял в друго някога освен в панелен и ЕПК блок.

А междудругото, сега при мен едната тръба влиза в радиатора, и нагоре към тавана продължава само една тръба, на която точно под тавана, преди да мине през плочата да влезе в таванския етаж има кранче с маркуч. Това нещо за какво е, трябва ли да се обезвъздушава нещо оттам, като пуснат тия дни парното? Ето набързо направих една схема за какво става въпрос, до сега на предишните места нямаше такива кранчета и маркучи, и имаше 2 тръби а не една.
« Last Edit: 08.11.2012, 00:48:13 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #591 on: 08.11.2012, 01:02:41 »
Тази тръба е за циркулацията. Кранчето трябва да е отворено на един оборот преди края. Ако е старо - то те съветвам да не го пипаш, защото при завъртането има сериозен шанс то да протече и ще трябва да се сменя за твоя сметка.
Маркучът е вързан за пробката на кранчето, която се отваря чрез едно малко перчато кранче на самият кран - леко се отвива един оборот и така се обезвъздушава допълнително. Отново - не го пипай ако кранът е стар и боядисан, например - може да започне да капе и да трябва да го сменяш. В моят вход съм "умъртвил", така да се каже, тези кранове - отворил съм ги до отказ и съм ги оставил да клеясат един сезон. В резултат на това, дори и някой да пипа - няма да може да го завърти, без да го счупи.
Затвориш ли тези кранове - системата не може да се обезвъздуши. Тази тръба, която отива във тавана, се събира с всички останали от другите стаи и апартаменти и слиза в абонатната станция, където става обезвъздушаването.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #592 on: 08.11.2012, 01:27:34 »
Аха, ясно, боядисано е с блажна боя и то май няколко слоя, няма да го пипам, то толкова е боядисвано , че май физически е невъзможно да се завърти :D

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #593 on: 08.11.2012, 14:56:29 »
Това явление за мен и до ден днешен е непонятно. По 99% от старите сгради боядисванията са правени направо върху брави, дръжки, тръби, кранове и пр. Типично доказателство за мърлящината на българина.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #594 on: 09.11.2012, 22:45:22 »
Е това е защото в старите сгради се сменят много наематели и собственици през годините, и всеки си го прави както му го харесва, и който се настани заварва това, което е оставил предишният.

По-интересно, че когато живях в другото ЕПК в Младост 3, хем беше почти чисто нов блок, от най-новите ЕПК-та от 90-та година, някой беше боядисвал не само върху тапетите, но и самите ключове на лампите, и въпреки новата хубава дървена дограма, тогава нямаше и 20 години блока, на кухненския бокс някой беше сложил алуминиева дограма, която за разлика от дървената във хола постоянно даваше конденз и бяха запотени прозорците, докато при дървената си беше екстра.

Аз за това за сега тука оставам на дървената, и тук е сравнително нова, на 25-26 години, даже я уплътних хубаво с изолационна лента и почти не се усеща да духа вътре.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #595 on: 10.11.2012, 20:18:06 »
Последното мнение може и да се премести директно в "Бисери" - кога ще разбереш защо се получава конденз  :help: Поне 5 пъти е писано из темите, в които участваш...
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #596 on: 10.11.2012, 20:27:28 »
Разбрах, просто ми беше странно, за нова сграда на 20 години, че са сменяли и дограма вече.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #597 on: 10.11.2012, 20:30:53 »
Дали е нова сграда на 20 години не знам, но е сигурно, че "фабричната" чамова дограма не струва (нищо ново) и е прилично изметната, щом като след старателното ти облепяне "почти не се усеща да духа"  :D

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #598 on: 10.11.2012, 20:39:46 »
Алуминиевата дограма дава конденз, когато под прозореца няма парно, което да суши. Затова хората предпочитат ПВЦ-то, когато нямат парно. У нас моята стая е с два джама, като единият е с парно под него, а другият - не. Този без се запотява леко понякога. Не знам научно колко са издържани тези твърдения, но практиката го показва.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #599 on: 10.11.2012, 20:45:21 »
Когато в стаята има повече влага от необходимото - то прозорците се запотяват. Дограмата не оказва значение.
Единствено обикновената соц чамова дограма не кондензира просто щото винаги някъде от нея духа и става проветрение на влагата.