Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780726 times)

Offline alpha_adversativum

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #720 on: 20.02.2013, 22:46:00 »
Всички сгради от сериите на софийските ДК са оборудвани със сметоотводи. В сериите на ДК1 (Бс-VІІІ-Сф, Бс-69-Сф, предполагам и в Бс-2-63 - об.) достъпът до сметоотвода е от междинните стълбищни площадки (през една - там, където са помещенията с мивки за почистване на стълбището). В сериите на ДК2 (Бс-2-64, Бс-2-69) мисля, че също е така.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #721 on: 20.02.2013, 22:54:08 »
Не само крайната секция е много рядка, тука интересни са и други работи. Например, холът на 3-стайния апартамент има още един прозорец, който гледа към балкона на кухните, и оттам също може да се излиза на балкона, това май никъде другаде го няма при тази секция, а също много интересна е и съседната секция, която също е много рядко срещана в София, повече подобни има в Перник.

И още нещо интересно има, съседните 2 секции, 2-та входа дето не се виждат са на 9-етажа, а е строено някъде през 79-та, демек това трябва да е от най-първите 9-етажни панелни сгради.

Има и още едно интересно много рядко срещано нещо, пробвайте да го намерите :D
« Last Edit: 20.02.2013, 22:56:11 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline nikkin

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #722 on: 21.02.2013, 00:15:24 »
Такава крайна секция като от снимките на колегата е доста рядка - виждал съм я на 2-3 блока. А този сметовод с каква тръба е и какъв е "входът" й?
На конкретния блок няма вход към сметоотвода, ще разгледам пак подробно. Възможно е никога да не са били отваряни тези входове, ако е било решено че няма да се ползват. (сега видях че сте писали че са през етаж, значи съм гледал на грешната площадка) :) Обаче на блока на родителите ми в Овча Купел, зад асансьорната шахта при сервизното помещение между етажите (никога не съм влизал там), следва да я има същата шахта (панела е от 91ва, предполагам от последните модификаций на Бс-69-Сф). Ще погледна там как е.
« Last Edit: 21.02.2013, 00:18:19 by nikkin »

Offline flow

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #723 on: 21.02.2013, 00:41:03 »
Ха, де добър въпрос. Без да съм сигурен, това нещо трябва да е тръба, за изхвърляне на боклук, като някъде долу да има кофа в която да се събира. Виждал съм такива изпълнения в провинцията. Жалко че не функционират.

И поради една много явна прична - най-лесно е през терасата...

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #724 on: 21.02.2013, 11:56:25 »
Ето как изглежда един модел панелни блокове, от град Лом. Въпреки че градът е беден, градските пространства са оформени доста добре, както се вижда на снимката,пейки пред входовете, окосена трева, посадени дървета, добри тротоари и тн. Винаги съм харесвал такъв тип блокове, в които ъгловите стаи имат по 2 прозореца. Това е голяма рядкост, а хората ги зазиждат както се вижда на снимката. Жалко че такива приятни места да живеене загиват и всички са принудени да се набутват в София. А пък и какви хубави апартаменти са им строяли навремето.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline flow

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #725 on: 21.02.2013, 14:23:59 »
Тук вдясно се вижда блокът ми в Шумен - той какъв тип е? http://shmoko.bg/view350.php?im=menu/2/800_alkti14rb5hmfg.jpg

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #726 on: 21.02.2013, 14:42:29 »
Ето как изглеждат капаците на отворите за достъп до сметоотводните шахти. Конкретният пример е от Бс-69-Сф. Вижда се и вратата на сервизното помещение. Капаците са стандартни и в другите номенклатури трябва да са същите.
Тук вдясно се вижда блокът ми в Шумен - той какъв тип е? http://shmoko.bg/view350.php?im=menu/2/800_alkti14rb5hmfg.jpg
Това според мен е БП-79-Гл-А или някоя нейна модификация.

Offline flow

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #727 on: 21.02.2013, 14:47:58 »
Това според мен е БП-79-Гл-А или някоя нейна модификация.
[/quote]

Строен е 87-88 година

----

разкази от епк-то
http://www.shmoko.bg/index.php?mid=2&news=2569
« Last Edit: 21.02.2013, 18:28:17 by flow »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #728 on: 26.02.2013, 13:52:04 »
И една новина, свързана със санирането на панелни блокове:

Първият от около двеста

Но, според мен, доста трудно ще е това да се превърне в масово явление, не всеки може да извади 5000 лева за съфинансиране на подобен проект :/

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #729 on: 26.02.2013, 14:49:29 »
Но, според мен, доста трудно ще е това да се превърне в масово явление, не всеки може да извади 5000 лева за съфинансиране на подобен проект :/
Би трябвало санирането да приключи със сертификация на енергиен клас А. Това те освобождава за 10 години от данък сгради, който е към 150 лв/година (таксата смет не се брои). Отделно ако се подменят топлофикационните инсталации, това ти спестява 80-100 лв месечно от сметка, т.е. към 500 лв/година. Общо за 7 години се покрива инвестицията. Да не говорим за повишената цена на жилището и за икономиите от охлаждане с климатици през лятото. Разбира се, трябва да се мисли и върху кредитна линия при преференциални условия.

Offline flow

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #730 on: 01.03.2013, 02:43:57 »
И една новина, свързана със санирането на панелни блокове:

Първият от около двеста

Защо, не са ли 5000 лева към 100 закуски?  В каква държава живеем, ако 5000 лева е някаква значима сума?!!!

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #731 on: 01.03.2013, 10:53:46 »
Ми, на средна заплата 560 лева, ли колко се водеше по статистика,и по 200-300 разходи за сметки, 5 000 не са малко.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #732 on: 01.03.2013, 14:06:23 »
Ако едно саниране на апартамент е 5 000 лв., то 4 000 се крадат. И едва ли някога ще регистрирам нещо с комшиите си, за да осъществя саниране по "Европейска програма",- при все че 99 % са свестни комшии, и хора.
Спрете си просташките мнения !

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #733 on: 02.03.2013, 15:30:12 »
Моя блок искаха да го санират, за което искат по 7 000лв. на апартамент... И като трима не искат да платят, става 10 000, пък после да сме си се разправяли помежду си.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #734 on: 03.03.2013, 22:00:53 »
Ето по този повод, как изглеждат изцяло санирани панелни блокове, модел общежитие в Кремиковци.

Освен в Кремиковци, в Ботунец също има един пак от този модел изцяло саниран. В Младост 3 до поликлиниката има една челна секция, която я санираха изцяло, от мъзетата до покрива още преди 7-8 години.

Снимка от Кремиковци

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #735 on: 05.03.2013, 11:48:00 »
Ето повече яснота за санирането. Ще се прави както трябва: не само външните стени, а и инсталациите. И най-вече - хоризонтално развитие на топлопреносната инсталация. Съветвам всички да агитират съседите си и да се включат в програмата. В момента за 115 кв.м. апартамент със съвременна инсталация плащам по-малки суми на Топлофикация, отколкото за 65 кв.м.панелка  (вътрешно разположена, построена към 1985, с пластмасова дограма) на родителите ми в Стрелбище.

Иначе е ясно, че баните ще се правят наново. Пластмасовите тръби за радиаторите могат да вървят ниско по стените, така че не е необходимо да се рушкат другите стаи в жилищата.

http://sofia.dir.bg/news.php?id=13271954
-------------------------------------------------------------------------------------------------
31 входа в София готови за саниране
07:40  |  5 март 2013 | | / Таня Тодорова /

31 входа в София са одобрени да бъдат санирани, а 8 са пред подписване. Толкова са одобрените проекти по програмата за обновяване на големи жилищни сгради, съобщи заместник-кметът по строителството в Столична община Ирина Савина.
Савина  уточни, че са подадени 41 заявления, като само 2 са отхвърлени, защото не отговаряли на изискванията. Останалите се оценяват в момента, предаде sofiautre.bg.

"120 000 лв. са отпуснати за обновяване на сграда в "Изгрев". Отделно гражданите трябва да осигурят още 100 000 лв.", обясни Савина. Противно на масовите очаквания, няма да се санират само панелки.
По-голямата част от проектите, които са одобрени, са от централните райони "Оборище", "Средец", "Възраждане", "Триадица" и "Лозенец", а там сградите са тухлени.

При енергийното обновяване ще се подменят дограми, ще се слага изолация на стените, на покрива, ще се сменят щранговете за водата, а в някои случаи и за парното. Тръбите за парно в старите сгради са вертикални и минават през етажите. При санирането те ще бъдат монтирани хоризонтално – по пода или по стените. По време на ремонта обаче хората няма да могат да живеят в домовете си, коментираха архитекти.
След монтирането на хоризонталните щрангове за парно абонатите ще могат да сключват индивидуални договори с "Топлофикация - София".
Освен това ще имат един топломер на входа на жилището а не по радиаторите. Така сметките за парно ще са много по-точни.
« Last Edit: 05.03.2013, 11:54:33 by blagun »

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #736 on: 09.03.2013, 12:27:47 »
Прочее, наличието на Google Street view в България разкрива огромни възможности за изучаването на различните серии едропанелни сгради, както и на разликите в практиката на различните домостроителни комбинати при производството на една и съща серия.

Offline putnik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #737 on: 12.03.2013, 09:14:56 »
Разрешете ми да ви представя един от най-добрите квартали в бившите соц държави, изградени по времето на соца - Нови Београд. Почти идеална инфраструктура, перфектна планировка, добра транспортна връзка с центъра и е близо. Хем е делови квартал, хем става за

Потърсете други снимки - в Google Maps, Panoramio, Flickr и т.н.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #738 on: 12.03.2013, 21:15:55 »
Е, дали е близо до центъра при липса на метро и убийствени задръствания по мостовете на Сава е дискусионно. Но наистина изглежда доста спретнато. Добри нови многоетажни квартали с много зеленина има и в Загреб.

Offline putnik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #739 on: 12.03.2013, 22:08:52 »
Е, няма как да ползват еврофондовете... Третият мост на Сава е необходим, но нямат пари, непрекъснато търсят заеми... Също така още един мост на Дунав би решил много проблеми но това вече е една друга тема...
Нови Загреб ми харесва по-малко отколкото Нови Београд.