Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780830 times)

Offline EvtiDJ

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #1720 on: 11.06.2017, 15:56:35 »
С тези фуги и в двете основни направления (които са и замазвани през годините), не ми изглежда, като да е ЕПК.
ЕПК, ако ползват панели, то това е само за фасадните стени с прозоречните отвори надлъжно на сградата. Всички напречни стени при ЕПК са изливани на място, и ако има нещо като видима фуга, то тя е само хоризонтална - между етажите. Тук се виждат ясно откроими фуги между елементи, които имат формата и размера на панели.

Offline Ivanko

• Напредващ
  • Меценат на женската красота.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1721 on: 12.06.2017, 21:57:42 »
Такива блокове съм виждал някъде в провинцията, но по-високи (т.е. над 10-12 етажа) Братовчедка ми живее в подобен с баща си, който ми е казвал, че блокът е построен доста рано (1969) и май е пълзящ кофраж. За това тук обаче не съм сигурен. Вътре има гарсониера, двустаен, тристаен до колкото знам, а и три боксониери. Не съм много сигурен обаче, защото ЕПК-тата са проекти, не номенклатури, нямат секции т.е. всеки може да си е сам за себе си, вътрешно уникален. Блокът на братовчедка ми се намира в кв. Сухата река, но не съм сигурен за номера.

Между другото, как различавате секциите на БС-69-СФ (конкретно питам за междинни 312, 222 и 1121 + огледални варианти)?

Малък едит: питах познат архитект за тези неща, той ми обясни, че не е пълзящ, а си е ЕПК, при които, ако виждаш панели, то те са лъжливи и са окачени по фасадата, не са изобщо носещи. Реално, даже и при панелките, фасадният панел не е носещ, а тежестта се поема от метална греда, инсталирана над прозореца в самия панел, а това при ЕПК-тата с фасадни панели мисля, че го няма. (ако нещо съм сбъркал, моля някой да ме поправи)
« Last Edit: 14.06.2017, 10:31:23 by Ivanko »
Ако някой забележи грешка в това, което съм публикувал тук, винаги ще е от огромна полза за мен да бъда поправен.

Благодаря,
Иванко

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1722 on: 14.06.2017, 15:25:26 »
Мда, точно така на ЕПК-тата външните стени са окачени панели, а вътрешните са панели от гипс, а конструкцията мисля че е пердимно с носещи колони само. Това е същото като модерните небостъргачи, само че при модерните такива сгради външните стени се затварят със стъклени панели, а вътрешните с панели от гипсокартон.

Дори при ЕПК-тата външните панели още от 70-те са с топлоизолация фабрично, прилича малко на сандвич-панел, и цялата сграда е топлоизолирана. Навремето обаче вероятно не е имало добри измервателни уреди и част от тези панели и вътрешни преградни стени са монтирани накриво, под наклон, оттам и вътрешните врати не се затварят хубаво, дограмите зеят леко, а пък фугите между окачените панели са затворени с всякакви боклуци. Просто не е имало технология иматериали навремето, иначе конструкцията е модерна и много надеждна.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1723 on: 14.06.2017, 20:59:59 »
Четох назад в темата за тебе Иво. Прати на гугъл мап къде ти е блока. Да видя, щото до колкото знам малко след като съм се родил сме се изнесли оттам (ок. декември месец 2004) и блока е бил в тоя район. Дали не е бил същият. :P
Ако някой забележи грешка в това, което съм публикувал тук, винаги ще е от огромна полза за мен да бъда поправен.

Благодаря,
Иванко

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1724 on: 16.06.2017, 19:49:34 »
Интересни БС-2-63 във Велико Търново, най-вече заради тази задна фасада. Предполагам, че средният апартамент е тристаен с бокс зад средната стая.
https://www.google.bg/maps/@43.078198,25.6118945,3a,75y,343.87h,111.05t/data=!3m6!1e1!3m4!1sMPLSig0Ybvfg5bon_qTTfQ!2e0!7i13312!8i6656

Задната фасада е нормална.

Интересен белег на 2-63-ките които ДК-Търново произвежда е също на задната фасада, където има непрекъснати балкони до края, които не влизат в междуосието - това означава, че вътре ще са същите, само че терасата на хола в крайните и на целия среден апартамент не е лоджия. (както се вижда, няма бетонени стени, които могат да се видят https://www.google.bg/maps/place/%D1%83%D0%BB.+%E2%80%9E%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%E2%80%9C,+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F/@42.7290719,23.3113576,3a,60y,233.31h,98.17t/data=!3m6!1e1!3m4!1sDvoJOHJTXXtFdp7eXsWirg!2e0!7i13312!8i6656!4m5!3m4!1s0x40aa901ef6b21379:0xa4eb1c34eb7eb8ff!8m2!3d42.7283442!4d23.3084881, а има само стъклени панели отстрани. Или пък изобщо никакви)

Благодаря,
Иванко

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1725 on: 16.06.2017, 22:10:38 »
Това по-скоро не е никакъв различен модел, ами някаква цигания, пристройка да станат по-широки кухните да могат да играят хоро вътре сигурно. Личи си че дограмите са различни, няма фуги на панели. Кой знае как са узаконили и поректирали тая цигания. Липса на градска култура е това, вуйчо си е свикнал на село да си пристроява бараки към къщата, и като дойде в града почне да прави същото и в блока. То си е проектирано красиво, с големи южни тераси, нототално са го окепазили.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1726 on: 16.06.2017, 22:18:05 »
Мислиш ли? В смисъл, поне така както го обясняваш, мисля, че щеше да изглежда все едно тая своеобразна цицина отзад на блока не е фабрична. Ала странно защо, не е така, де да знам. А и да питам аз, как ще се държи блокът все още, то ако това е добавяно по тоя начин, мисля, че ще хвърли топа  :D
Но пак мисля, че е тристайно с бокс.

Между другото, същото изпълнение го има малко по-надолу по същата улица и двете цицини, така да ги нарека, са огледални - напълно еднакви иначе. Не вярвам някой от тия селяни дето не могат да си режат храната с нож да се е постарал толкова тука. Де да знам обаче.

Ето https://www.google.bg/maps/@43.0777611,25.6119203,3a,75y,0.8h,111.99t/data=!3m6!1e1!3m4!1sbQP6HqAcpdFgk1FFcX3Mvw!2e0!7i13312!8i6656  :laugh:
На една пряка пък има един далечен предтеча на БС-69-СФ с тези балкони и прозорци, които явно не ги свърта на място, или пък са си сбъркали позициите, дявол знае.
https://www.google.bg/maps/@43.0781679,25.6133552,3a,75y,188.45h,105.29t/data=!3m6!1e1!3m4!1s75UWiozv0YGR0gW9xFhwQw!2e0!7i13312!8i6656
« Last Edit: 16.06.2017, 22:24:48 by Ivanko »

Благодаря,
Иванко

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1727 on: 16.06.2017, 23:04:26 »
То на блока не му пречи, предполагам е отделна железобетонна конструкция, просто долепена до блока. Може да пречи ако нещо са подкопали основите като са изливали тези за допълнителната конструкция. Но такъв модел няма, по-скоро залагам да е някаква селяния. Но проектантите са си преценили на човек колко жилищна площ му е необходима и без такива допълнителни изпълнения.

Остава малка вероятност например да е имало подпочвени води и блока да е тръгнал да се накланя. В посредствие да са идградили железобетонна конструкци която да го укрепи и хората да са си я усвоили.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1728 on: 16.06.2017, 23:29:48 »
Сигурно да. А на някои места има балкони пристроени към стаите... отврат.

Иво, ти преди беше разправял за варианти на БС-VIII-СФ без нищо на задната фасада и с непрекъснати балкони на същата.
Намерих вариант с непрекъснати балкони в София. Ето го и него:
Предна фасада https://www.google.bg/maps/@42.7011672,23.2864462,3a,60y,246.55h,117.7t/data=!3m6!1e1!3m4!1sFiwtALzZX3dM7EA690nIbg!2e0!7i13312!8i6656

Задна фасада https://www.google.bg/maps/@42.7009206,23.2861242,3a,60y,73.88h,104.32t/data=!3m6!1e1!3m4!1snsWvwEPvQvNyKpgS1bFljw!2e0!7i13312!8i6656

Благодаря,
Иванко

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1729 on: 17.06.2017, 00:08:11 »
То на блока не му пречи, предполагам е отделна железобетонна конструкция, просто долепена до блока. Може да пречи ако нещо са подкопали основите като са изливали тези за допълнителната конструкция. Но такъв модел няма, по-скоро залагам да е някаква селяния. Но проектантите са си преценили на човек колко жилищна площ му е необходима и без такива допълнителни изпълнения.

Остава малка вероятност например да е имало подпочвени води и блока да е тръгнал да се накланя. В посредствие да са идградили железобетонна конструкци която да го укрепи и хората да са си я усвоили.
Пак говориш свободни съчинения, Иво... Не виждаш ли, че цялата редица блокове имат такава секция? Голямо "усвояване" ще да е било.
« Last Edit: 17.06.2017, 00:10:22 by bagercho »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1730 on: 17.06.2017, 00:34:38 »
Да се беше поинтересувал от различинте модели блокове преди да пишеш простотии! Тогава ще осъзнаеш каква глупост си написъл, но какво да обяснявам, то трябва човек да е малко технически грамотен поне да направи разлика между панелна конструкция, пристройка, усвояване, различна от оригиналния проект.
« Last Edit: 17.06.2017, 01:24:15 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1731 on: 17.06.2017, 10:11:13 »
Вие тука ся ш пукнете да спорите пък VIII-СФ-то дето го пуснах никой не го видя  :D

Е може и да е вариант на 2-63, кой ли знае... alpha_adversativum не пише в темата, да ни каже...
« Last Edit: 17.06.2017, 10:30:53 by Ivanko »

Благодаря,
Иванко

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1732 on: 17.06.2017, 16:14:40 »
Позагледах се из панелното ЖК във Велико Търново и на други места намерих такива секции вече с оригиналните дървени дограми. Така че багерчо може и да е прав... де да зная.

Благодаря,
Иванко

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1733 on: 17.06.2017, 21:13:05 »
Да се беше поинтересувал от различинте модели блокове преди да пишеш простотии! Тогава ще осъзнаеш каква глупост си написъл, но какво да обяснявам, то трябва човек да е малко технически грамотен поне да направи разлика между панелна конструкция, пристройка, усвояване, различна от оригиналния проект.

Очевидно ти си този, който не може да направи такава разлика   :rolleyes:

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1734 on: 17.06.2017, 21:40:40 »
Който ми намери такъв проект и такъв модел с това издаденото ще го черпя една бира тогава щом толкова занете  :D Имам ги проектите на всички модели и секции панелни блокове, част от тях, ако не и всичи ги имаше и в темата, имаше и сканирани учебници итн. За бирата сериозно казвам, вие избирате заведение, парк, градинка, бар каквото ще да е.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1735 on: 17.06.2017, 21:47:33 »
Това са някакви експериментални единици сгради, такива експерименти са правени със всички номенклатури. Така например на блока нагоре по улицата на същата "издутина" има и балкони, като някои собственици са си направили врати от стаята в цицината към балкона, други не.
« Last Edit: 17.06.2017, 21:51:41 by bagercho »

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1736 on: 17.06.2017, 23:17:07 »
Еми, ок. Само дето съм роден 2004. (лол, да, и жалко че не мога да пия. Иначе бих избрал "Чановете" в Свобода)  :D :D :D

Благодаря,
Иванко

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1737 on: 17.06.2017, 23:26:09 »
Абе това да е проблема, ще се уреди работата нали ще си с нас, ще те покрием  :D А пък аз ще ви покажа тогава събирани и авторски мои снимки на Младост от 90-те, на хартиен носител са ми, от преди ерата на бизнеспарка и многото офиссгради.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1738 on: 18.06.2017, 10:28:48 »
Аз исках да та питам друго. Имаш ли за 312 на БС-69-СФ ? Рисувам им скица в нас, но не ми излиза сметката, ако гарсониерата е средния апартамент. Защото на задната фасада са: Балкон-голям пр.-нормален пр.-голям пр.-балкон и отзад напред и отпред назад. :) Та, ако гарсониерата е среден, тя ще заема подчертаното... (в обратен ред при секция 213 естествено) или поне така мисля де. А апартамент без балкон, особено за нашите панелки, ще да си е равностойно на терористичен акт спрямо живущите.  :D

P.S. Някой от вас чувал ли е/играл ли е Minecraft? Аз правя реплики на блокове там. Ей така за fun, а им слагам и нови детайли... и. т. н. Може по-нататък да качвам снимки. А, а може и там да направя някои разпределения ако не ги правя добре на хартия в нас. А и ще ми е по-лесно защото нямам и мразя смартфони. :)
« Last Edit: 18.06.2017, 10:31:29 by Ivanko »

Благодаря,
Иванко

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1739 on: 18.06.2017, 12:45:03 »
Точно така, при по-стария вариант гарсониерата е без балкон. Големия прозорец е на хол-спалнята, малкия на кухнята. Правилно си го сметнал. Гарсониерата си е средния апартамент, хола е огромен, около 6 метра дължина, кухнята също не е малка като отделна стая е, зад кухнята е банята, коридора също е огромен и има вграден гардероб вътре. Всъщност това се води гарсониера но си е все едно двустаен апартамент. Някои си правят кухненски бокс в коридора, скухнята на спалня и става много хубав двустаен апартамент.

На чертежа коридора трябва да ти се получи Г образен все едно обикаля банята от двете й страни.

Фен на автобусите ЧАВДАР