Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780898 times)

Offline Ivanko

• Напредващ
  • Меценат на женската красота.
    • Skype Me™!
    • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #1760 on: 30.06.2017, 22:30:44 »
А тогава какво ще има на мястото на асансьора? Някакво санитарно помещение? Килер? А може и все пак да има някакъв асансьор. Де да ги знаеш странните ни соц проектанти и инженери.  :P
Ако някой забележи грешка в това, което съм публикувал тук, винаги ще е от огромна полза за мен да бъда поправен.

Благодаря,
Иванко

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1761 on: 01.07.2017, 07:42:40 »
Повечето от 4-етажните тухлени кооперации, строени през соца и по-рано, нямат асансьори. Но в панелната сграда асансьорната шахта е част от носещата конструкция. Така че, според мен, е по-вероятно панелните "бебета" да са оборудвани с асансьори.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1762 on: 01.07.2017, 12:23:58 »
Ако се погледнат 3 и 4-етажни БС-69-СФ от сателит, отгоре не се забелязват тези "кутийки" над всеки вход, където е машинното помещение на асансьора и излазът към покрива.

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1763 on: 01.07.2017, 19:44:15 »
Абе аз съм виждал един с кутийки ама карай. То и на най-старите 69-СФ-ки го няма това с машинното горе, корниза е непрекъснат по цялата секция. Или от него пък не се виждат...
Ако някой забележи грешка в това, което съм публикувал тук, винаги ще е от огромна полза за мен да бъда поправен.

Благодаря,
Иванко

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1764 on: 02.07.2017, 16:58:06 »
Днес бях в Стара Загора у едни приятели на гости в техния блок вариант на БС-VIII-СФ, който май не е панелен, а само има окачени фасадни панели, а ядрото му вероятно е кофраж. Как разбрах, че това е модификация БС-VIII-СФ!? Погледнете корниза.

Предна фасада: https://www.google.bg/maps/@42.4207958,25.6196896,3a,60y,169.02h,109.52t/data=!3m6!1e1!3m4!1sICx8BUjiJ77taNpMRKExQw!2e0!7i13312!8i6656
Задната фасада е на съседният блок, но той е абсолютно същият.
https://www.google.bg/maps/@42.4207958,25.6196896,3a,60y,350.64h,93.67t/data=!3m6!1e1!3m4!1sICx8BUjiJ77taNpMRKExQw!2e0!7i13312!8i6656
Най-интересното е, че тук или има тристайни, или холът на крайните апартаменти във входа има доста нехарактерния за себе си малък прозорец. Но дори и да има гарсониера, за да се получи тристаен от един краен, другият краен остава двустаен и за холът му пак ще има малък прозорец.

Благодаря,
Иванко

Offline hrupka

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1765 on: 03.07.2017, 18:11:29 »
Защо си мислиш, че този блок не е панелен?

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1766 on: 03.07.2017, 20:53:39 »
Панелен блок си е това, такива много подобни има и във Варна, Каварна, Ген.Тошево, Балчик, като цяло Добруджанския район. Напълно възможно е хола да е с по-малък прозорец, има го и при други серии и варианти. В случая обаче хола е по-скоро това с балкона.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1767 on: 03.07.2017, 21:21:01 »
Иво, имаш ли да те питам разпределение на 312 за БС-VIII-СФ? Търсих в софия агк ама там в графа 2-63 и VIII-СФ са едни неща там блокове 1-9, няма номенклатура - секция - архитектура - типов етаж, както е при другите...

Благодаря,
Иванко

Offline hrupka

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1768 on: 03.07.2017, 21:31:19 »
Ето някои снимки които направих на изоставен строеж на панела сграда. Сградата не е жилищна, но ясно може да се види над прозоречната греда или трегер. Фасадният панел на терасата(който много хора бутат) таке и не е монтиран. Игнорирайте тухлите ИТОНГ, те са слагани по-късно от нов собственик. Интересно ми е тези трегери заварени ли са за арматурата на стенните панели или просто лежат отгоре?

http://imgur.com/a/QfjiK
« Last Edit: 03.07.2017, 21:59:19 by hrupka »

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1769 on: 03.07.2017, 23:30:54 »
Не знам. Мисля, че все пак са закрепени с нещо.

Ето някои снимки които направих на изоставен строеж на панела сграда. Сградата не е жилищна, но ясно може да се види над прозоречната греда или трегер. Фасадният панел на терасата(който много хора бутат) таке и не е монтиран. Игнорирайте тухлите ИТОНГ, те са слагани по-късно от нов собственик. Интересно ми е тези трегери заварени ли са за арматурата на стенните панели или просто лежат отгоре?

Те него реално не го бутат. В смисъл, балконската врата има и прозорец към нея (или два, а и повече) които лежат върху стеничка долу до пода. Тази стеничка не е носеща и може да се бутне. Така ще се увеличи стаята. Ако бутнеш целия панел, това на г-н Блок никак няма да му хареса и ще си отмъсти жестоко и отвратително като падне и ти направи апартамента на пух и прах (а ако те завари там, да те направи на пихтия, с извинение)

« Last Edit: 04.07.2017, 09:29:17 by Ivanko »

Благодаря,
Иванко

Offline eng.vassilev

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #1770 on: 05.07.2017, 21:39:57 »
Не знам. Мисля, че все пак са закрепени с нещо.
Разбира се, че за закрепени.

Тази стеничка не е носеща и може да се бутне. Така ще се увеличи стаята.

Това абсолютно не е вярно!

Offline hrupka

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1771 on: 05.07.2017, 22:07:33 »

Те него реално не го бутат.

Много хора го бутат. Не само часта под прозореца, но целият панел като оставят само трегера отгоре който си е отделен елемент. Тази стена по-принцип не е носеща, но някои хора твърдят, че играела роля при земетресения като пространствено укрепване. Аз си мисля, че е голяма простотия да бутнеш такава дебела стена с нейзвестна конструктивна функция, но все пак живеем в България.  Ето тук дори има клипче на двама "братя" как е бутат.

« Last Edit: 05.07.2017, 22:12:09 by hrupka »

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1772 on: 06.07.2017, 08:31:25 »

Това абсолютно не е вярно![/size]

Абе не е, ама е. Нали знаеш, че в прозореца-балконска врата, под частта с прозореца има стеничка, която е част от панела. Тя може да се махне. Та те реално бутат тази стеничка. Ако виждаш две като колони отстрани, то това е останките от панела. И да, би трябвало при земетресение поне да забави рухването. Ама какво ти рухване? То с такива блокове като нашите... за рухване не може изобщо да се мисли, а камо ли да се говори. Това държи здраво и тежко. И не пада. Единствените панелки бутнати в България са бл. 20 в Ямбол, който дотолкова е бил изглозган от едно известно на всички нас племе, че се е наложило да го бутат. Другият е бл. 208 някъде в кв. Надежда, бутнат заради слягане на почвата под него, което предизвиква пропадане, но срещу споменатото не е застрахована нито една сграда.
« Last Edit: 06.07.2017, 14:15:38 by blagun »

Благодаря,
Иванко

Offline kGitsov

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #1773 on: 06.07.2017, 14:27:08 »
Здравейте,
Може ли пак помощ за типа на тази сграда

https://www.google.bg/maps/@42.6398927,23.3718722,3a,55.1y,297.86h,97.07t/data=!3m6!1e1!3m4!1sIgeFm4RdbcdWi-kN9uf0Vw!2e0!7i13312!8i6656

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1774 on: 06.07.2017, 14:54:54 »
БС-69-СФ е това, строен около 1975 година.

Offline eng.vassilev

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #1775 on: 06.07.2017, 20:56:11 »

Това абсолютно не е вярно![/size]

Абе не е, ама е. Нали знаеш, че в прозореца-балконска врата, под частта с прозореца има стеничка, която е част от панела. Тя може да се махне. Та те реално бутат тази стеничка. Ако виждаш две като колони отстрани, то това е останките от панела. И да, би трябвало при земетресение поне да забави рухването. Ама какво ти рухване? То с такива блокове като нашите... за рухване не може изобщо да се мисли, а камо ли да се говори. Това държи здраво и тежко. И не пада. Единствените панелки бутнати в България са бл. 20 в Ямбол, който дотолкова е бил изглозган от едно известно на всички нас племе, че се е наложило да го бутат. Другият е бл. 208 някъде в кв. Надежда, бутнат заради слягане на почвата под него, което предизвиква пропадане, но срещу споменатото не е застрахована нито една сграда.

Ами не си прав... но не искам да влизам в излишни спорове. Учи, стани строителен инженер, натрупай опит като проектант-конструктор и пак ще го коментираме! :)

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1776 on: 07.07.2017, 11:52:45 »
Едно просто нещо е абсолютно вярно: Тези блокове са проектирани от специалисти и са строени за да бъдат такива каквито са. За съжаление българина си мисли, че като усвои терасата и от 60 кв. м. ще му стане 100 кв. м. жилището, но всъщност това е абсурд. Не случайно всички тези бутания, преграждания, местене на кухни и пр. се правят само след разрешение за строеж, което обаче нашенеца смята за излишна бумащина и прави каквото си иска. Тези хора с право си заслужават глобите и други наказания като връщане в предишно състояние.
Иначе резултатът - значително вложение на пари, незначително разширяване на квадратурата за сметка на загубата на балкон и увеличаване на риска от щети при възникнали аварии.

За пример - един мой съсед живее в гарсониера и са си усвоили терасата. Поради тази причина той решава, че ще пуши на стълбите във входа, защото няма балкон, а си е пуснал климатика. И понеже е тарикат не иска вкъщи да му мирише на цигари, но не му пука, че на съседите ще им мирише всеки път като минават. :help:

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #1777 on: 07.07.2017, 12:25:17 »
Рядко срещани блокове на ул.Княжевска. Мястото изглежда тихо и уютно. Дали в реалния живот е така?
« Last Edit: 10.07.2017, 10:18:04 by difian »
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1778 on: 07.07.2017, 12:50:21 »
Ж.К.Карпузица мисля че се казва. Приятно изглежда, но доста неудобно за живеене. Няма магазин наоколо, заведение нещо, единствения транспорт е 107, може и влак от гара Горна Баня но е неудобно за ходене до там.

Иначе и аз мисля че това с усвояването на терасите е глупост. Не мога да разбера идеята да спечелиш няма и 1 метър удължаване на стаята за сметка на толкова къртене, нарушаване на конструкцията, загуба на терасата. Като стане едно силно земетресение и всичко над тия събаряни стени се пропука и почнат да се налагат укрепвания тогава ще им дойде акъла. Какво им пречи да си направят някакво леко остъкление, както правеха допреди години-от тънки метални профили и стъкла например, нито загрозява фасадата, нито се правят зидарии, нито се набива на очи. И балкона става чудна зимна градина, без всякакви усвоявания, бутания, зидарии. В момента дори се предлага модерен вариант на тези винкели, които едно че са лесни за монтаж без каквито и да е зидарии, второ че модерните са така направени че седят в 2 релси монтирани на парапета на терасата и на тавана. Лятото например се събират като хармоника в единия край и пак си става открита тераса, зимата се затварят и може да се отваря само едно крило за проветрение. Много хитро измислено. Отделно, че са леки, и съм гледал клипове, устойчиви са и на ураганни ветрове без никакви проблеми.

Още повече, че панелните апартаменти са големи, с добри разпределения. Дори и гарсониерите са огромни, по почти 50 квадрата, спокойно може да се направи двустаен апартамент в тях ако се наложи да живеят 2 поколения в гарсониера, без каквито и да е зидарии и събаряния на стени, като в пералното помещение или коридора се направи кухненски бокс.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1779 on: 07.07.2017, 19:51:29 »
Иво, как можа толкова глупости да избълваш?
"тънък метален профил"? - стомана и стъклото хванато с маджун. Много тънко и леко наистина!
"зимна градина"? - ей, Богу, при топлинното уплътнение на обожествявания от теб профил през зимата можеш да отглеждаш единствено студенолюбиви растения - лишеи, мъхове и подобни.
"големи панелни апартаменти"? - 50, 65, 75 кв.м., по изключение 95. Двете, а и трите поколения живеят в това, не защото ги кефи, а защото не могат и да искат да си купят апартаменти.

Понякога присъединените балкони са корекция на куцо проектиране. Някаква мода имаше кухните да имат малки балкончета. Тъй като обикновено те бяха на неслънчева страна, не ставаха за нищо, освен за присъединяване. Допълнителна екстра на присъединяването: в кухнята се поставя кушетка, на която спи някоя баба, призована през зимата да гледа внуче. Мисля, че над 95% от кухненските балкончета по панелките са остъклени.
Иначе е трудно обяснимо остъкляване на слънчев балкон. За присъединяването всеки си решава според вкусовете и нуждите си, не можем да съдим всички. Предният ми апартамент в Дървеница имаше 3 тераси на трите си стаи, но всяка от тях плитка - под 1 метър. Присъединявайки едната към стаята, получих значително по-светла стая, по-голяма с повече от метър заради дебелината на облицовката - тухла четворка. И си останах "само" с 2 балкона.