Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780893 times)

Offline Ivanko

• Напредващ
  • Меценат на женската красота.
    • Skype Me™!
    • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #1780 on: 09.07.2017, 16:23:12 »
Иво, как можа толкова глупости да избълваш?
"тънък метален профил"? - стомана и стъклото хванато с маджун. Много тънко и леко наистина!
"зимна градина"? - ей, Богу, при топлинното уплътнение на обожествявания от теб профил през зимата можеш да отглеждаш единствено студенолюбиви растения - лишеи, мъхове и подобни.
"големи панелни апартаменти"? - 50, 65, 75 кв.м., по изключение 95. Двете, а и трите поколения живеят в това, не защото ги кефи, а защото не могат и да искат да си купят апартаменти.

Понякога присъединените балкони са корекция на куцо проектиране. Някаква мода имаше кухните да имат малки балкончета. Тъй като обикновено те бяха на неслънчева страна, не ставаха за нищо, освен за присъединяване. Допълнителна екстра на присъединяването: в кухнята се поставя кушетка, на която спи някоя баба, призована през зимата да гледа внуче. Мисля, че над 95% от кухненските балкончета по панелките са остъклени.
Иначе е трудно обяснимо остъкляване на слънчев балкон. За присъединяването всеки си решава според вкусовете и нуждите си, не можем да съдим всички. Предният ми апартамент в Дървеница имаше 3 тераси на трите си стаи, но всяка от тях плитка - под 1 метър. Присъединявайки едната към стаята, получих значително по-светла стая, по-голяма с повече от метър заради дебелината на облицовката - тухла четворка. И си останах "само" с 2 балкона.

Underlined-а: Прав си. При мен в панелка по тип БС-2-63, се е наложило да усвояват, защото кухнята не е в състояние да побере маса иначе, и трябва да ядеш, или да готвиш - навън с палто, шапка, шал и кубинки на температури под -10 градуса Целзий. Този дефект е поправено, както знаем, при БС-69-СФ, където напречното междуосието става 6,3 м. а старото на 2-63 и VIII-СФ е 5,1 м. Но можем и да намерим извинение... Въпреки, че си има серии Толстой 1, 2 и 3, въпреки придобития опит, 2-63 пак е била частично експериментална. Но наследникът и VIII-СФ не е. Значи изниква въпроса защо въпреки "подобреното разпределение" не е бил решен проблемът с малката кухня. Добре, до тука добре. Ама не разбирам защо дори и хола си усвояват хората, ако е с балкон, след като при всички панелни серии до една, вкл. тези на ДК-2 и експерименталните, имат огромни дневни. А да, точно защото българинът е алчен. Иска, иска, иска. Интересно ми е какво ще стане когато и усвояването им се види малко. Като изключим тези на първия етаж, които са , защото един човек беше показал по-назад в темата ето това:

С тия керемидки. Ой разкош!  :D
Bold-a: Не им харесва и не искат. Interesting.

P.S. Тези в Карпузица не са ли монолитни или тухла?
Ако някой забележи грешка в това, което съм публикувал тук, винаги ще е от огромна полза за мен да бъда поправен.

Благодаря,
Иванко

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1781 on: 09.07.2017, 17:12:17 »
А да, точно защото българинът е алчен. Иска, иска, иска. Интересно ми е какво ще стане когато и усвояването им се види малко.

Какво ли? Ами виж този комшия в стария ми блок: https://www.google.bg/maps/@42.6515359,23.3561069,3a,16y,144.98h,107.13t/data=!3m6!1e1!3m4!1sbjvi7v-inGoW5A6sbGSDCQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=bg
Виж внимателно трите апартамента един над друг в края на по-високото тяло! Нееее - не са три, а е един апартамент - тризонет, построен от собственика на крайния апартамент от първия от етажите на по-високото тяло. То се вижда, че не е в стила на блока с гофрираната ламарина пред прозорците. Екстра - тераса-градина върху общия покрив на ниското тяло. Допълнителна "екстра" за съседите му отдолу - теч поради нарушената хидроизолация и напояването на градината.
Та такива ми ти работи!

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1782 on: 09.07.2017, 21:05:32 »
Абе можеше и повече!  :D Да му сложи едни стенописи, релефи, едни икони там, които да разказват за алчността ни. Ама... проблем. Българинът и от красота не разбира. Не искам и не мога да пиша повече по този въпрос....

Помеждудругото, Благуне, харесва ми иначе как изглежда този блок. Още по-помеждудругото, ти беше писал по-назад в темата, че тоз твой любим тарикат, женоподобен и изнежен, запушил отдушника на вентилацията - смърдяло му! На мене ми е интересно как този иначе красив блок не е гръмнал отвътре вече от миризма на веяна скумрия и развален салам... ;]
Ако някой забележи грешка в това, което съм публикувал тук, винаги ще е от огромна полза за мен да бъда поправен.

Благодаря,
Иванко

Offline benz

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #1783 on: 09.07.2017, 22:29:51 »

Това абсолютно не е вярно!
Защо да не е? най-добре се вижда при БС-69-СФ от варианта с търговски площо на партера - разгледайте внимателно сградите от този тип, все по някоя на партерно ниво има нещо, което не е модифицирано. Ясно се вижда, че фасадни панели там няма, а натоварването се поема от трегера. Ето от Младост 1А, ясно се вижда трегера, въпреки тухления зид.
https://www.google.bg/maps/@42.6489968,23.3804624,3a,49.6y,252.84h,95.24t/data=!3m6!1e1!3m4!1sWuTuzaPnQWkkkBQQ2tM66Q!2e0!7i13312!8i6656?hl=bg
Правил съм основен ремонт на апартамент в сграда тип Бс-2-63. Фасадния панел на кухнята,който се явява като окачен, държи се на заварки, изобщо не беше изцяло "стъпил" върху подовия.  Фугите ги бяха елиминирали с полагането на мозайката на балкона и в самата кухня. Ето и още информация по въпроса от тук
3. Балкони при кухни по северната фасада на сградите
Тези балкони се приобщават към кухните и стават част от тях. Това означава, че те трябва
да са топлоизолирани. Освен това по проект пред тях се прави и вентилируема фасадна
стена. По късата страна на балкона се предвижда да се окачи външно тяло на климатика.
Конструктивните проблеми в случая са свързани с възможността на тези балкони да
понасят натоварванията върху тях от допълнителните газобетонни стени, окачената
вентилируема фасадна система и климатика, и начина на тяхното предаване на
натоварването.
В Приложение 1 е показано в план балкона с новите елементи върху и до него, а в
Приложение 2- окачването на климатиците към балкона.
Съгласно /5/, полезният товар за балконите е 300 кг/м2, а за жилищните помещения- 150
кг/м2- нормативен товар. При газобетон с обемно тегло 500кг/м2, стена с дебелина 15см
има тегло 75кг/м2-нормативно.
При неостъклени балкони пред кухните с масивен парапет пред балкона и метален встрани,
натоварването върху балкона само от полезен товар и парапети е 1652 кг. нормативно.
След преустройството (Приложение 1) натоварването от полезен товар, стени от газобетон
и климатик е 1520 кг. нормативно, при приемането, че окачената фасада е с тегло 20кг/м2,
а климатикът е 30 кг.
Сравнението за натоварване с напречна сила в края на балкона и за отрицателния огъващ
момент показва, че той не се претоварва и проектираното затваряне и приобщаване към
кухнята може да се реализира.
Окачването на външното тяло на климатика към съществуващия балкон може да стане
както е показано в Пиложение 2 по една от двете къси фасади на оградения балкон.
Ако на някой му е интересно може да се разрови из сайта, има и други интересно неща като конструктивни становища, идеи за надстройка, не е само за разпределенията.
Иначе усвояването се прави от нужда, нали не мислите, че някой има желание да минава през цялото къртене, прахоляк, куп разходи, само и само за да има 1 метър повече. Една типична кухня в панелките е около 2,50 м (в бс-2-63 е 2,10м :D) на 3,50 м. Просто в този размер няма как да се поберат хладилник, печка, миялна, шкафове, маса, 3 стола и пералня (мокро помещение имат само 3 стайните май) и да му е комфортно на човек. За сметка на това от другата страна имаш дневна 6 метра.  :laugh: А тя винаги ще изглежда огромна, освен ако не си оставиш старата соц секция, която е по цялата дължина и до тавана.  :laugh:
Иначе хубавото на гарсониерите и средните двустайни е, че преустройството е сварнително лесно. Но въпреки това, кухнята, която ще става спалня пак е доста малка. За детска стая става, но до един момент....  :laugh:

« Last Edit: 09.07.2017, 22:40:31 by benz »

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1784 on: 10.07.2017, 16:21:49 »
А при БС-VIII-СФ същото ли е разпределението като при БС-2-63? Говоря за 222. За 312 е ясно, че една врата е преместена - вместо вляво от входа на средният апартамент вдясно от входа на левия краен - превръщайки последният в тристаен.

Благодаря,
Иванко

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1785 on: 11.07.2017, 10:01:01 »
Интересно защо в Перник са решили да направят един блок от три напълно различни серии: Двойни балкони на предната фасада като при БС-3-61, парапетите са като при БС-69-СФ, а самият блок е БС-VIII-СФ, чиито корниз и заема, а прозорците на стълбищната клетка, макар и метални, като форма са подобни на БС-69-СФ. Интересно!

Предна фасада: https://www.google.bg/maps/@42.6052637,23.0499956,3a,60y,97.29h,117.99t/data=!3m6!1e1!3m4!1sPGk6vY1hvCwP65XpNoa8zw!2e0!7i13312!8i6656

Задна фасада:  https://www.google.bg/maps/@42.6049855,23.0509568,3a,60y,287.15h,95.79t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2JxFFvk-VnLFTjZoBRjldQ!2e0!7i13312!8i6656

До него пък има друг БС-VIII-СФ, чиято задна фасада представлява интерес, ето я и нея:
https://www.google.bg/maps/@42.6049855,23.0509568,3a,60y,0.84h,93.56t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2JxFFvk-VnLFTjZoBRjldQ!2e0!7i13312!8i6656

Благодаря,
Иванко

Offline Balkanton

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
« Reply #1786 on: 11.07.2017, 22:45:09 »
Във връзка с темата за панелното строителство интерес представлява неголямата галерия на потребителя Gergana Staneva във Flickr, в която са публикувани множество оригинални скици и чертежи на проекти на панелни сгради, включително първите номенклатури от Толстой и Хиподрума, разпределения, фасади, отделни детайли, норми, разработени, но неосъществени проекти и др., а също и няколко добре сканирани карти на София от различни години: https://www.flickr.com/photos/69293032@N02/

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1787 on: 11.07.2017, 23:37:50 »
Тази галерия ми казва, че явно във Варна има хрушчовки.  :D

Благодаря,
Иванко

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #1788 on: 14.07.2017, 22:19:51 »
Ами, да направят реновиране на българските хрущовки :laugh:

Сега един сериозен въпрос: до Академик има едни 6-етажни блокове. Добре се поддържат, поне външно. Обикновени ли са или с по-специално предназначение? Не са общежития, нали?
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1789 on: 14.07.2017, 23:59:41 »
Дай линк на гугъл мапс, и ако си имам на идея, ще ти кажа.  :D

Благодаря,
Иванко

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1791 on: 15.07.2017, 12:47:06 »
Да. БС-69-СФ, модификация УД '83-'85. Море май е и БП '87, защото с нея идват малките стълбищни прозорци, а и по-големият брой на решетките по долната им част - в старите 69-СФ са три на брой, тук са по осем в някои случаи. Та това е общежитие.  :D

Някой може ли да ми каже това нещо какъв модел е?(

https://www.google.bg/maps/@42.7017952,23.2859257,3a,60y,114.91h,118.37t/data=!3m6!1e1!3m4!1sDnr2c-2ExN9ZTFec3XyvQw!2e0!7i13312!8i6656
« Last Edit: 15.07.2017, 12:53:22 by Ivanko »

Благодаря,
Иванко

Offline eng.vassilev

• Писател
  • **
    • View Profile

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1793 on: 15.07.2017, 23:25:43 »
Не, то явно е ЕПК, ама какъв модел. В смисъл кога са строени такива, има ли вариации, къде има много и намират ли се в други градове. Аз поне съм виждал доста подобни из Пловдив.

Благодаря,
Иванко

Offline skmitev

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1794 on: 19.07.2017, 10:02:50 »
Здравейте, какво ли е това интересно блокче в Балчик?
https://goo.gl/maps/V9tFp1JBaN82
« Last Edit: 19.07.2017, 10:06:03 by skmitev »

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #1795 on: 19.07.2017, 12:52:13 »
Да. БС-69-СФ, модификация УД '83-'85. Море май е и БП '87, защото с нея идват малките стълбищни прозорци, а и по-големият брой на решетките по долната им част - в старите 69-СФ са три на брой, тук са по осем в някои случаи. Та това е общежитие.  :D

За сестра ми питам. Тя си търси ново жилище до Академик. Тези блокове изглеждат доста атрактивни. Но най-вероятно са построени за нуждите на Фестивална и Академик.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1796 on: 22.07.2017, 19:55:57 »
Здравейте, какво ли е това интересно блокче в Балчик?
https://goo.gl/maps/V9tFp1JBaN82

Панел е, мисля, че е експериментален на голямо междуосие. Не знам серия.

Поправям се малко. Вгледах се по-добре в конструкцията, и явно тухлите, които има не са поставени върху панела като фасадна декорация, а са си истински.
Фасадата на стълбището обаче е панел и то си личи. Но и дизайнът на блока като цяло е правено от панелка - има черти на доста модифицирана БС-IV-VIII-72-ГЛ, а най-ясната модификация е огромното междуосие, което има. Това, което е непосредствено отляво или отдясно от стълбищата е една огромна стая с балкон и прозорец, и междуосие от порядъка на 5,5м (тук може и да бъркам  :neznam:). 
« Last Edit: 23.07.2017, 09:22:23 by Ivanko »

Благодаря,
Иванко

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1797 on: 23.07.2017, 18:27:27 »

За сестра ми питам. Тя си търси ново жилище до Академик. Тези блокове изглеждат доста атрактивни. Но най-вероятно са построени за нуждите на Фестивална и Академик.
Мисля, че ЕПК блокове като този, за който ще дам линк в края на отговора си са по-разумен избор. В подобен на този имам приятел, и той казва че са по шест на етаж апартаментите и един е тристаен, гарсониери също има, с огромни стаи и тераси, даже и тавански имат ако и се наложи нещо. Този е и близко до мястото на онзи блок, чиито линк ми даде.

Друга добра опция според мен е и близката до този ЕПК блок панелка. Като влезнеш в линка, се обърни директно назад и ще я видиш. Тя е БС-69-СФ-УД '83 с търговски обекти на партера, което е доста добро решение според мене, тъй като там долу съществува вероятност да има поне един супермаркет, което значи със сигурност, че даже и сестра ти да не е в същия вход с него, пак ще и е лекота, като се наложи да се пазарува. А и последният пирон в ковчега на цялото нещо с общежитието е, че повечето от тези блокове са правени с цел там да живеят хора, които не са българи, и се очаква, че нямат маниерите и поведението, за да живеят с нормалните граждани (пример, виетнамците гастарбайтери). А пребиваването им там си оставя следи, които трудно ще се забележат отвън. Обичайно вътре цари мизерия и смрадта зависи от менюто на живущите... Въпреки това, ако си търси евтина квартира, общежитието остава добро решение въпреки проблемите. Но като ми дойде времето, аз бих си търсил скъпа квартира, по-добре би ми било да давам луди пари, ама да живея в прости човешки условия. Така че аз бих предпочел или панелката, или ЕПК блокът.

Виж, вие ще си дадете тежката дума и финалното решение. И да пишеш после какво сте избрали.

Линк за споменатите блокове: https://www.google.bg/maps/@42.6822086,23.3714069,3a,60y,129.43h,90t/data=!3m6!1e1!3m4!1sqrrOEBVTtlLqVwG4KF2mgQ!2e0!7i13312!8i6656

Като за край, имам малко въпросче. Например, защо панелките от преди 1980-те изглеждат по-сиви отколкото тези след 1987 с малките стълбищни прозорци!?? Не е защото са по-стари, тъй като си личи, че не са били боядисани.
« Last Edit: 23.07.2017, 18:48:49 by Ivanko »

Благодаря,
Иванко

Offline speedemon

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1798 on: 25.07.2017, 14:07:54 »
БС-2-63 с 33-323-33 не видях. В смисъл, че само при БС-69-СФ може да се разграничи дали секцията е двойна или тройна, даже ще дам информация и как, последователно за 33-322 и 33-323-33 на БС-69-СФ. При 33-322, входът с двустайните има външни балкони на предната фасада, а средният такъв е леко "издут" откъм задната фасада, т.е. помещенията вероятно са по-големи. При секцията с тристайните, предната фасада изглежда съвсем нормално, като при стандартен блок от този тип, само откъм задната се редуват балкон-голям прозорец-балкон-голям прозорец-балкон. На първия етаж откъм секцията с двустайните има четиристаен и тристаен заради преходния вход; оставащите две стаи от средния двустаен там се разделят поравно на двата ляв и десен апартаменти. При 33-323-33 е същото, като още една секция 33 се добавя, съставяйки нов тристаен в средната. Там на първия етаж са два четиристайни.

@speedemon, по това което дадох отгоре, явно няма БС-2-63 с тристайни, освен ако не им липсва една ос някъде. Ако съм с грешка, да ме поправите.

Освен това, провинциалните ДК-та са по-напред с материала от софийските, и създават странни и чудати неща, характерни само за там, например секции с ъгли - 40 или 45 градуса, с олекотен 10-ти етаж, и др. Ако изключим предположението ми, че те са се стараели тогава да изкарат някакви панелки, които да са горе-долу добри, и тогава да се занимават с експерименти, нищо чудно да има такива секции. До тук добре. Сега следващото, къде си прочел, че блокът е построен през 1978. Снимай го това нещо, ако е възможно. По номенклатура тези блокове се строят до 1968, и много малко в началото на 1969-та - именно моят блок е от най-последните такива. Също си помисли, дали ти не си погледнал някъде другаде за 1978, и да не си прочел както трябва нещо.

Единственият останал вариант е ако някъде някое ДК е продължило да изгражда стари номенклатури до по-късно, а за такива не знам. Ама все пак нищо чудно, защото стъклени парапети в София въвеждат доста късно, към края на производството на БС-VIII-СФ, а почти всички БС-2-63 от ДК-Търново са такива. А и твоя е такъв. Не знам. Пусни снимки от документацията, ако е възможно.

Не зная и аз, явно ще е "местно чудо" на комбината, за номенклатурата и аз знам, че е почти невъзможно да е от тези години, а за самото изпълнение, дали за лошо, дали за добро и доколко е имало смисъл, не знам,  но пак казвам, че са си го строили за тях, директора на комбината дори е живял тук. Вече за конструктивните особености ако има такива не съм наясно, а и едва ли могат да се съдят по линковете от street view, но факт, че сме по - малко хора и е по - добре с по два тристайни апартамента на етаж, по уредено, добра жилищна площ и всичките били някакви си на времето. За осите не съм наясно, това лошо ли е, дали липсва такава. По документи наистина пише за година на построяване 78-а.  в техническият паспорт, не знам дали е така.
Ето го и него, има годината, има и други данни за строежа, разгъната площ, стиропор между панелите пише 6 см, бетон и т.н. - спецификациите , ако на някой му се занимава ето линк с паспорта:

http://www.g-oryahovica.org/images/Docs/Profil_na_kopuvacha/2016/%D0%98%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B3_-__%D0%9F.%D0%A0.%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B2_19/%D0%A2%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82_%D0%9F%D0%A0%D0%A1_19.pdf

Честно казано изобщо не ме топло, но просто любопитството човъркаше и за това реших да питам ейтака, тъй като тук има доста по запознати хора, които споделят мнение! Благодаря!
« Last Edit: 25.07.2017, 14:20:08 by speedemon »

Offline Ivanko

• Напредващ
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1799 on: 25.07.2017, 14:15:13 »
Оправи го линка, нищичко не ми отваря като натисна на него.

Благодаря,
Иванко