Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780751 times)

Offline lybrator

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #2000 on: 14.12.2020, 23:15:31 »
Здравейте. Страхотна тема! Изчетох я цялата в рамките на няколко дни по няколко часа :)

Имам няколко въпроса от любопитство отностно няколко блока в Малинова Долина.

Първият е огромния П-образен бл23, който мисля е прословутия без Акт 16.

Снимка от северната страна:
https://www.google.com/maps/@42.637908,23.3417807,3a,38.2y,245.99h,103.35t/data=!3m6!1e1!3m4!1sAyWp3yjhAIUVcfb7WObbdg!2e0!7i13312!8i6656
Снимка от Южната страна:
https://www.google.com/maps/@42.6374639,23.3401772,3a,75y,66.21h,99.53t/data=!3m6!1e1!3m4!1s3qJ92hKnEzrKT_n2cqQM9g!2e0!7i13312!8i6656

Видях наскоро обява (изтекла) за огромен апартамент там, пишеше че вече са присъединени ток и вода, работи се по АКТ16. Някой има ли повече детайли какво точно е станало с този блок. Той част от пирамидата Анжел ли? Някой от форума живее/има ли апартамент там?

Нещо относно останалите вече не толкова нови блокове наоколо знае ли се 21 и 22? Те имали ли са драми с Акт 16 или нещо подобно?
Ето го единият:
https://www.google.com/maps/@42.6374639,23.3401772,3a,75y,162.9h,108.43t/data=!3m6!1e1!3m4!1s3qJ92hKnEzrKT_n2cqQM9g!2e0!7i13312!8i6656

Ето го и другият:
https://www.google.com/maps/@42.6373436,23.3400698,3a,75y,287.75h,105.3t/data=!3m6!1e1!3m4!1sNTPLz2ZYBKmpycU8Oupy7A!2e0!7i13312!8i6656

Ето още един пак не от най-новото строителство номер 26:
https://www.google.com/maps/@42.6379087,23.337275,3a,75y,87.15h,104.08t/data=!3m6!1e1!3m4!1sUsEJFdPORSlieTy-Qd1-6A!2e0!7i16384!8i8192

Ето и бл. 29, който не мога да разбера..част от него е нова или целият е стар ама някаква част е санирана:
https://www.google.com/maps/@42.6379925,23.3351375,3a,63.2y,67.74h,97t/data=!3m6!1e1!3m4!1sBq1ACWgmHPDvG3EVhOQmwA!2e0!7i13312!8i6656

Прави ми впечатление, че освен в бл23 и в другите по-малки блокове има пустеещи както и населени апартаменти и изобщо не схващам какво се случва там.

П.С. Блокът на баретите, 27ми каква му е историята? Той гледам е панелка Бс-69-СФ. Защо е сам, имало ли е идея за повече панелки там? Наистина ли са само барети там?

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2001 on: 15.12.2020, 11:02:54 »
Първият е огромния П-образен бл23, който мисля е прословутия без Акт 16.Видях наскоро обява (изтекла) за огромен апартамент там, пишеше че вече са присъединени ток и вода, работи се по АКТ16. Някой има ли повече детайли какво точно е станало с този блок. Той част от пирамидата Анжел ли? Някой от форума живее/има ли апартамент там?
Това е т.нар. блок на научните работници.
През 1990 след години на обещания и протакане Министерството на образованието реши да направи нещо за жилищния проблем на доста асистенти (а някои - вече доценти), н.с. и ст.н.с, започнали като аспиранти (докторанти) в Студентски град, останали на работа в софийски ВУЗове и с десетки удължавания на сроковете им за пребиваване в общежитията. На първите в класацията бяха отпуснати панелки (готови и строящи се) в Овча купел-2 и Левски, следващи в класацията бяха с включване в кооперация в Малинова долина. По онова време намеренията бяха в Малинова долина да се строи олимпийско село за зимната олимпиада през 1992/1994, а после - да започне строеж на ж.к. Двете кандидатури обаче бяха загубени, после изграждането на ж.к-та замря след последните блокове в Овча купел-2, Обеля и Левски. В Малинова долина останаха 3 строежа - блок 1 непосредствено до блок 59 на Студентски град, блокът на баретите и блокът на научните работници.

Относно блока на научните работници. Строителят не беше Анжел. След като не всички научни работници, класирани за кооперацията, се включиха с парични вноски, останалите взеха решение да не попълват с включване от резерви в списъка, а строителят да продаде строящите се апартаменти на свободния пазар. По този начин се обособиха два отбора - на научните работници - с входове с по-завършени апартаменти, и включените после - с по-незавършени. В този момент шефът на строителната фирма почина, самата фирма фалира и нещата замряха. По някакъв начин двата отбора се обособиха на две различни етажни собствености и така едните се настаниха да живеят, а другите - да си довършат апартаментите. Сега си живеят хората там, как стои въпросът с Акт 16, не съм наясно. Ние също бяхме от отбора на научните работници в Студентски град, бяхме резерви за тази кооперация. Както посочих - не ни предложиха включване, но всяко зло - за добро. Там живеят някои от съседите ни в блок 58 на Студентски град, а ние се включихме в друга кооперация през 1996 г., която беше благополучно построена до 1999 г.

Катастрофална беше и инфраструктурата. Общината десетки години абдикира от строежи на улици и електрозахранване. Блок 1 е сравнително близо до улиците на Студентски град, на баретите - до Симеоновско шосе, но на научните работници е твърде далеч. Години наред вървеше няколкостотинметров захранващ кабел от последния траф в Студентски град. Първата асфалтова улица откъм Симеоновско шосе достигна някъде през 2008-9, когато започнаха и други строежи. Новата улица - Крикор Азарян - продължение на Акад.Стефан Младенов е съвсем отскоро - няма я нито на Гугъл Карти, нито на BgMaps. Ття като че ли е първата връзка на чисто нов квартал, направена както трябва - с осветление и тротоари. Такава няма в Манастирски ливади и Кръстова вада.
« Last Edit: 15.12.2020, 11:37:13 by blagun »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2002 on: 21.12.2020, 12:58:26 »
Един приятел живее в този блок 23. Неговите родители са се включили в началото на 90те, тъй като са от Варна. Това, което знам, е, че входове А и Б са се отделили и са успели да си изкарат акт 16, те са и по-населени. Останалите входове не могат да изкарат акт 16, защото от северната страна има дупка - недовършени гаражи. Имаше планове да ги довършат, но последно са се отказали и ще ги засипят и ще облагородят пространството. Постепенно се населва и облагородява, но драмата с акт 16 и скъпия промишлен ток не се знае колко още ще продължи.

Наоколо никнат като гъби още нови блокове и мисля, че е съвсем основателно да се помисли за удължаване на 294 по новия булевард дотам. Иначе там без кола си обречен, улиците са кални от строежите, има кална и тъмна пътека към Студенски град, кучета и цигански катуни.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2003 on: 21.12.2020, 21:25:06 »
Откога не си минавал натам? Слез на спирката при арката на НСА и тръгна по булеварда на юг! Няма  такива неща като тъмнина и кал. Трудно може да се таксуване като пътека 4-лентов булевард с тротоари и осветление.
« Last Edit: 21.12.2020, 21:26:48 by blagun »

Offline megasky

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #2004 on: 21.12.2020, 23:25:00 »
Доста интересна тема! Някъде по- назад прочетох че има 10 етажни Бс-69-Сф. Може ли да кажете къде се намират защото никога не съм виждал панелка повече от 9 етажа.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2005 on: 21.12.2020, 23:33:39 »
Има и още един интересен блок в Студентски град на 12 етажа, който е някаква комбинация между панел и ЕПК. Има някаква носеща бетонна конструкция със асансьорните шахти и стълбите, не е типичното безскелетно панелно строителство. В него също са апартаменти, вероятно на научни работници. https://www.google.com/maps/@42.653258,23.3395003,3a,75y,123.47h,102.79t/data=!3m6!1e1!3m4!1sQ04KyhHzWoeLgr0ldfKsSA!2e0!7i16384!8i8192

Само на мен ли ми се струва ненормална тая работа, края на 80-те и началото на 90-те при много повече млади хора и население в БГ имотите да са били между 4 и 6 пъти по-евтини спрямо СРЗ в София от днес?  Хубави времена са били. Доценти и асистенти със собствени 2-стайни и 3-стайни апартаменти, с по 1-2 деца, а сега една боксониера не може да купят в района с техните заплати и на никой не му дреме като тогава чак блок да им строи.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2006 on: 21.12.2020, 23:35:05 »
Доста интересна тема! Някъде по- назад прочетох че има 10 етажни Бс-69-Сф. Може ли да кажете къде се намират защото никога не съм виждал панелка повече от 9 етажа.

В Дупница и Кюстендил има колкото искаш 10-етажни.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline mitakaailqka

• Маниак
  • Мразя чолаков! Мразя хебросбус! Мразя петко!
    • View Profile
« Reply #2007 on: 22.12.2020, 10:44:39 »

Само на мен ли ми се струва ненормална тая работа, края на 80-те и началото на 90-те при много повече млади хора и население в БГ имотите да са били между 4 и 6 пъти по-евтини спрямо СРЗ в София от днес?  Хубави времена са били. Доценти и асистенти със собствени 2-стайни и 3-стайни апартаменти, с по 1-2 деца, а сега една боксониера не може да купят в района с техните заплати и на никой не му дреме като тогава чак блок да им строи.

Няма нищо странно. На фона на намаляващата България, София расте стремглаво и вече няма нужда от гражданство, за да живееш там.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2008 on: 22.12.2020, 12:06:39 »
Откога не си минавал натам? Слез на спирката при арката на НСА и тръгна по булеварда на юг! Няма  такива неща като тъмнина и кал. Трудно може да се таксуване като пътека 4-лентов булевард с тротоари и осветление.
Говоря за улиците Георги Русев и Едуард Генов откъм Симеоновско, разкаляха ги с тия строежи, също така има една пътека, която излиза към ул. акад. Борис Стефанов и тя допреди година беше единственият подход към Студентски град. Сега с този булевард се подобриха нещата, няма спор.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2009 on: 22.12.2020, 12:37:56 »

Няма нищо странно. На фона на намаляващата България, София расте стремглаво и вече няма нужда от гражданство, за да живееш там.

Съмнявам се. и София расте с много по-бавни темпове от преди, когато за сравнително кратко време нараства с над половин милион. Дори последните години и София застарява то вече и по селата не останаха хора които да идват тук, някои дори предричат че при бъдещото преброяване няма да има особена разлика спрямо 2011-та но ще сме застарели. Рано или късно и София ще започне да намалява, неизбежно ще ни повлече и нас ако не започнат да се връщат хората сега покрай пандемията.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2010 on: 22.12.2020, 21:01:16 »

Очевидно много нещаза онова време не са ти ясни ! Цената на апартаментите тогава бе административно определена, но нереална ! Колко струва нещо, което реално не можеш да си купиш , освен, ако не сключиш дългосрочен договор за работа в Кремиковци, градския транспорт или нямаш благоволението и помощта на висшата номенклатура ? За останалите трябваше да живеят 2-3 семейства в един апартамент за да се класират като крайно нуждаещи се за да имат минимален шанс да се доредят !

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2011 on: 03.01.2021, 13:02:08 »

Очевидно много нещаза онова време не са ти ясни ! Цената на апартаментите тогава бе административно определена, но нереална ! Колко струва нещо, което реално не можеш да си купиш , освен, ако не сключиш дългосрочен договор за работа в Кремиковци, градския транспорт или нямаш благоволението и помощта на висшата номенклатура ? За останалите трябваше да живеят 2-3 семейства в един апартамент за да се класират като крайно нуждаещи се за да имат минимален шанс да се доредят !

И парадоксанлото е че въпреки това ставаме на първо място в Европа по дял на частните жилища точно в този париод. И странно как някак точно когато вече няма нужда от благоволението и помощта на висшата номенклатура да ти разреши делът на частните жилища взе да намалява и дори има държави в Европа които вече ни водят, като Унгария, Полша, Словакия, Румъния и др. и така от първенци за около 15 години ставаме чак на 7-мо място през 2019-та и  тенденцията е да продължаваме стремоглаво надолу в това отношение. Как така? Аз ли нещо не схващам логиката къде е или едното противоречи на другото, или истината е някъде посредата.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2012 on: 03.01.2021, 18:49:48 »
И парадоксанлото е че въпреки това ставаме на първо място в Европа по дял на частните жилища точно в този париод.
Правиш ли разлика между дял и брой жилища? Ако жилищата са само 10 и всичките са частни, делът е максимален - 100%.
Освен това от миграцията в посока село-град, малък град-областен град, провинция-София остават огромен брой жилища, които не се обитават. Сума селски къщи, пустеещи и разрушаващи се, се водят като бройки и в същото време в София има определен недостиг още от края на 60-те.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2013 on: 03.01.2021, 19:35:29 »
И парадоксанлото е че въпреки това ставаме на първо място в Европа по дял на частните жилища точно в този париод.

Въпрос на манталитет и обществени нагласи. В западна Европа повече хора живеят под наем, което им дава по-голяма мобилност , и когато им се наложи да сменят местоживеенето си заради по добра работа им е по-лесно! Понеже в друга тема стана въпрос за Швеция то там само богаташите имат собствени жилища, а голяма част живеят под наем като ролята на държавата е много голяма! Част от българите вече също предпочитат да живеят под наем вместо да закупуват собствено жилище, но тук просто манталитета ни е жилището да е собствено! Колега, който наскоро се задоми до сега живееше под наем, но сега си взе жилище на кредит като за сравнение плащаше наем 300 лева, а вноската за апартамента му е 430 лева.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2014 on: 04.01.2021, 12:48:08 »
Въпрос на манталитет и обществени нагласи.
И доходи! Повечето хора у нас имат наследствени жилища, получени по разни държавни линии от едно време и нямат финансова възможност за плащане на ежемесечен наем.
С моята чешка заплата, когато бях там, можех да си позволя да плащам наем, ток и вода и пак да ми остават значително повече пари при същите цени, отколкото с българската заплата.
Познавам и хора в България, работещи в IT сектора, чиито доходи им позволяват да живеят под наем.

Offline megasky

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #2015 on: 12.01.2021, 16:12:38 »
В СССР през 1969 е била построена панелна сграда с 3 входа на 25 етажа с колони, на които им викат "пилешки крака". Балконите са шахматно подредени. Във всеки вход има едно стълбище и 3 асансьора.

https://www.google.com/maps/@55.8267032,37.6498287,3a,83.2y,14.37h,117.45t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipNw7eI_kpDJZE7KNKigzDbBBopM9bKzcUEpoqlP!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipNw7eI_kpDJZE7KNKigzDbBBopM9bKzcUEpoqlP%3Dw203-h100-k-no-pi0-ya237.21765-ro-0-fo100!7i10240!8i5120

Offline mitakaailqka

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2016 on: 12.01.2021, 23:30:32 »
Това е най-грозната сграда която някога съм виждал. Струва ми се нелепо как Русия, държавата с най-много земя на света и една от най-ниските гъстоти на населението строи толкова много грозни 20+ етажни блокове.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #2017 on: 14.01.2021, 10:37:48 »
Сега ще дойде някой от дежурните защитници на високото соцстроителство, за да ти каже как това е супер практично, супер модерно за времето си е няма аналого в света.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2018 on: 14.01.2021, 14:27:15 »
Сега ще дойде някой от дежурните защитници на високото соцстроителство, за да ти каже как това е супер практично, супер модерно за времето си е няма аналого в света.

И понеже такива очевидно липсват реши да се нагърбиш с тази задача ли?  ;)

Offline mitakaailqka

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2019 on: 14.01.2021, 16:47:28 »

Аз по принцип харесвам високото строителство, но нека има някакъв вид, не просто грозни паралелепипедни панелки по 25 етажа.