Панелните имат много добри разпределения, реална квадратура която плащаш без общи части, на 90% са в много добре планирани и уредени квартали, всред много зеленина. Като цяло е мислено за всичко. За здравината не съм компетентен, факт че до сега няма нито един блок от тези който да се е срутил. Дизайна също им е добър, европейски, без разни ориенталски кули, изчанчени форми и 3-4 мансардни етажа и прочее извращения.
Проблема на тези блокове са отвратителните обитатели, които нямат никакво чувство за европейски градски начин на живот, визия и каквото и да е. Зидат балкони, бутат стени избиват врати, паркират в градинките, и какви ли не простотии. Като погледнеш един блок един балкон зазидан, следващия с винкели или леко безпрофилно остъкление, следващия както си е оригинално, след това пак зидария и цикламена изолация. Като катун. Хората едно време са го направили да ти е удобно, да имаш транспорт, градинки ама бай ганьо си знае кочината в калта, капсулованата тераса да не избяга смрадта и това е. Не знаеш кой къде какво е избивал което не ги прави днес особено надеждни.
И лично на мен ЕПК-тата повече ми харесват. Имат по-интересна архитектура, по-хубави гледки, апартаментите са по-модерни с кухненски бокс в хола, фабрично повечето са с топлоизолационни сандвич панели някои с тухлени стени. Не че няма сходни преустройства като в панелните и простотии но като че ли са по-малко и не са така опасни заради структурата на сградите. Навремето цветните ЕПК сгради с декоративни фасади и тухли изглеждаха много по-добре от сивотата на панелните сгради.
И последно едни съседи от блока наскоро се преместиха в чисто нов блок близо до стария ЕПК. Ами казват че са доста доволни, хората са предимно млади и много по-културни. Никой не си зида терасите, разбрали са се единствено за леко безпрофилно остъкление и всички да си го направят еднакво от страната която не се вижда в тон с фасадата, Събират си боклука разделно, фирма им коси и поддържа градинката. Разбира се като чисто ново има някои дребни дефекти но строителя ги дооправя.