Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780774 times)

Offline alpha_adversativum

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Тъй като панелните блокове и панелните жилищни комплекси са неразделна част от облика на почти всеки български град и най-вече на София, според мен не е лошо да имаме отделна тема и за тях. Тук можем да коментираме качеството, плюсовете и минусите в планировката на самите сгради и на комплексите, инфраструктурата в тях и т.н.
Като въведение аз ще направя кратък обзор на панелното строителство в София, като изложа това, което знам за него. Ще използвам и снимки, които съм качвал в Уикипедия.

Всички знаем, че след края на Втората световна война България навлиза в период на ускорена индустриализация. Това неминуемо довежда до огромен прилив на население в градовете, което от своя страна води до задълбочаваща се жилищна криза. Поради тази причина държавните органи и научните звена, занимаващи се с изследвания в областта на строителството, започват за търсят начин за бързо и сравнително евтино задоволяване на жилищните нужди. Най-перспективни за тази цел се оказват едропанелните сгради. Първите експерименти със строителство на едропанелни жилищни сгради в България са проведени в периода 1959-1961 г. от Института за типизация и индустриализация на строителството (НипроИТИС) под ръководството на инж. Георги Бранков. Това са добре познатите ни блокове в ж.к. Толстой (експериментални номенклатури “Толстой”, “Толстой 2” и “Толстой 3”), няколко блока на ул. Траен мир, в които са използвани готови обемни елементи, един блок на ул. Найчо Цанов в днешния ж.к. Илинден и няколко блока в Красна поляна (експериментална серия “Красна поляна – 4 етажа”). (За съжаление в момента нямам снимки на тези типове сгради.)

След приключването на експерименталния стадий започва етапът на масово производство на номенклатури от елементи (иначе казано, серии или типове жилищни сгради). Ето кратък хронологически преглед на сериите, произвеждани в София.

Серия Бс-2-63 (обединена). Това е първата номенклатура, предвидена за индустриално производство. Разработена е съвместно от ИПП “Софпроект”, НипроИТИС и Районната проектантска организация в Русе през 1963 г. Сградите изглеждат така:

Производството започва в края на 1963 или началото на 1964 г. в новосъздадения тогава Домостроителен комбинат (ДК) №1 (Военна рампа – Илиянци), чийто капацитет е 6000 апартамента годишно. Сградите са с от 4 до 6 етажа при надлъжно междуосие (ширина на помещенията) 3,6 м и напречно (дълбочина на сградата) 2х5,1 м. Блокове от тази серия са строени в редица изграждани по онова време жилищни комплекси – Свобода, Сухата река, Дружба 1 и др. През 1968 г., след като е предадена първата част на ж.к. Дружба 1, Бс-2-63(обединена) е снета от производство.

Серия Бс-2-64. В края на 1964 г. започва работа Домостроителен комбинат № 2 (Земляне) с инсталация, внесена от СССР, която има капацитет 6000 жилища годишно. За нуждите на този домостроителен комбинат от НипроИТИС е разработена номенклатурата Бс-2-64 за сгради от 6 до 8 етажа. Главната външна отличителна черта на тези сгради е издадената напред стълбищна клетка, в която е поместен асансьорът, който спира на площадките между етажите.
Ето две снимки на бл. 45 в Младост 1, който е от тази серия:

Ндлъжното междуосие тук е по-малко (3,2 м), а напречното е 2х5,76 м. Сгради от тази серия могат да се видят в Младост 1, Мусагеница, Хаджи Димитър и др.

Серия Бс-VІІІ-Сф. През 1964 г. ИПП “Софпроект” започва разработката на нова серия жилищни сгради, базирана на Бс-2-63 (обединена), за нуждите на ДК1. Това е номенклатурата Бс-VІІІ-Сф. Нейното производство започва през 1966 г.
Снимки на блокове от тази серия:

Бс-VІІІ-Сф притежава същите характерни особености като предходната серия, но етажността е увеличена (до 8 етажа), от фасадите са премахнати лоджиите, а фасадните панели са с характерно мозаично покритие. Подобрена е и вътрешната планировка на сградите. До 1968 г. Бс-2-63 (об.) и Бс-VІІІ-Сф се произвеждат паралелно. Серията Бс-VІІІ-Сф е снета от производство в ДК1 през 1972 г. Такива блокове има в Младост 1, Света Троица, Дружба 1, Илинден, Красна поляна и др.

Серия Бс-2-69. По време на производството на сгради от Бс-2-64 е отчетено, че вътрешната планировка не е оптимална и че често пъти ширината на помещенията (3,2 м) не е достатъчна. Затова през 1969 г. от НипроИТИС е извършена преработка, резултат от която е серията Бс-2-69. Външният вид на сградите от тази серия почти не се различава от този на предходната Бс-2-64. Единственият нов елемент е междуосието 3,6 м, което се появява наред със старото 3,2 м и така някои помещения стават по-широки.
Снимки:

Серията е внедрена в производство в ДК2 около 1971 г. Такива сгради има в много райони на София (разширенията на Младост от 70-те, най-вече Младост 2, всички микрорайони на Люлин без 4 и др.). Производството е прекратено през 1980 г.

Серия Ос-68-Гл. В края на 60-те години в ДК1 е организирана линия за производство на едропанелни общежития и жилищни сгради от оборотния фонд за новобрачни семейства. Във връзка с това от КНИПИАТ “Главпроект” е разработена серията Ос-68-Гл, по която са изградени много общежития в Студентски град и другаде.
Снимка на общежитие от тази серия:

Снимка на жилищна сграда за новобрачни семейства:

Тази серия е снета от производство в края на 70-те години (най-вероятно през 1978 или 1979 г.).

Серия Бс-69-Сф. През 1969 г. ИПП “Софпроект” завършва разработката на поредната номенклатура, предназначена за ДК1, която трябва да замени Бс-VІІІ-Сф. Бс-69-Сф е внедрена в производство през 1972 г. Тази серия (заедно с модификациите си) е най-дълго и най-масово произвежданата в историята на българското панелно строителство. След внедряването й в ДК1 по нея започва работа и новообразуваният през 1975 г. ДК3 (Гара Искър), а през 1980 г. – и ДК2, като по този начин постепенно заменя всички предишни серии, произвеждани в София. На практика няма софийски жилищен район, в който да няма сгради от тази серия. С течение на времето тя е усвоена и в много други градове на страната (Пловдив, Добрич, Кюстендил и др.).
Ето една “класическа” снимка от 1974 г. (бл. 331 в Люлин 3):

През 1977 г. ИПП “Софпроект” започва разработката на нова серия жилищни сгради, основана на отворената типизация, която дава възможност за много по-голямо разнообразие в облика на сградите. По различни причини тази серия така и не е внедрена в производство. В резултат на това Бс-69-Сф (в различни модификации – Бс-69-Сф-Уд-83/85, Бс-69-Сф-Уд-БП-87 и др.) не слиза от поточната линия в продължение на 20 години (до началото на 90-те).
« Last Edit: 05.03.2014, 20:00:58 by alpha_adversativum »

Offline Balkanton

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #1 on: 05.01.2010, 22:29:42 »
Много интересна тема! Моят блок вероятно е от серия Серия Бс-VІІІ-Сф. Доколкото знам е завършен  през 1969 г. Панелите са със глазура от малки камъчета. Ето рисунки на оригиналния му вид. Задната фасада не е довършена.

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2 on: 05.01.2010, 22:39:40 »
Хубава тема, браво!
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3 on: 05.01.2010, 22:54:38 »
Поздрав за хубават и интересна тема!

Да допълня някои неща, които се сещам-от първият тип блокове, серия Бс-2-63, такива ги има много в ж.к.Гоце Делчев.

Сещам се за още разлики между Бс-2-64 и Бс-2-69. Например при първите няма подпокривно пространтво, асансьора спира през етаж(на 1-ви, 3-ти, 5-ти, 7-ми и 8ми), кръга на парното се затваря в самите жилищни помещения на последният етаж(не знам точно как да го кажа сигурно се сещате за какво става въпрос). Имаше и някаква друга особеност за парното, но не мога да се сетя точно каква беше и дали при всички е така, поради която е невъзможно да се монтират топломери. Всъщност при първият тип май апартаментите са предимно тристайни и четиристрайни и само по 2 на етаж.

За мен панелното строителство е едно от най-добрите и удобните. Кварталите изглеждат някак си добре планирани, чисти и подредени(сега естествено измежду тях са изникнали някакви нови грозни сгради). Панелните сгради дават комфорт и научават на хигиенни навици милиони. Милиони за пръв път почувстват благодарение на панелните сгради какво е да имаш топъл душ всяка вечер, ток, вода, вътрешна тоалетна, просторна стая с балкон и др.

Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4 on: 05.01.2010, 22:56:33 »
Oчаквах това включване!

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #5 on: 05.01.2010, 22:56:54 »
За мен панелното строителство е едно от най-добрите и удобните. Кварталите изглеждат някак си добре планирани, чисти и подредени(сега естествено измежду тях са изникнали някакви нови грозни сгради). Панелните сгради дават комфорт и научават на хигиенни навици милиони. Милиони за пръв път почувстват благодарение на панелните сгради какво е да имаш топъл душ всяка вечер, ток, вода, вътрешна тоалетна, просторна стая с балкон и др.
Иво достави днешната порция смях  :D :D :D

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6 on: 05.01.2010, 23:00:35 »
Ще го пратим да експедира хигиената, душовете и вътрешните тоалетни в панелните блокОве в Сеславци и Ботунец-2.

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #7 on: 05.01.2010, 23:00:54 »
Поздрав за хубават и интересна тема!

Да допълня някои неща, които се сещам-от първият тип блокове, серия Бс-2-63, такива ги има много в ж.к.Гоце Делчев.

Сещам се за още разлики между Бс-2-64 и Бс-2-69. Например при първите няма подпокривно пространтво, асансьора спира през етаж(на 1-ви, 3-ти, 5-ти, 7-ми и 8ми), кръга на парното се затваря в самите жилищни помещения на последният етаж(не знам точно как да го кажа сигурно се сещате за какво става въпрос). Имаше и някаква друга особеност за парното, но не мога да се сетя точно каква беше и дали при всички е така, поради която е невъзможно да се монтират топломери. Всъщност при първият тип май апартаментите са предимно тристайни и четиристрайни и само по 2 на етаж.

Ти в блок ли живееш ?  Мазохист такъв.

Аз само се чудя как да се разкарам от тази гадна панелка.  И все пак мерси за хубавата тема отдавна съм се чудел какъв тип е моят блок и вече знам.  :fan:
НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: 05.01.2010, 23:04:57 »
Мда, в панелен блок живея. А това нещо за блоковете си е вярно, защото наистина в буквалният смисъл в държавите, където започват да сторят панелни сгради милиони за пръв път имат топла вода, баня, вътрешна тоалетна, парно отоплени е др.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline vasko456

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #9 on: 05.01.2010, 23:07:23 »
Не виждам снимки от типа на моя блок.

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #10 on: 05.01.2010, 23:07:59 »
Това че се развиваме 50 години след маймуните не прави панелното строителство прогресивно.

Offline vasko456

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #11 on: 05.01.2010, 23:12:58 »
Червеното кръгче:
Стара снимка на Хаджията.

Offline Balkanton

• View Profile
« Reply #12 on: 05.01.2010, 23:15:07 »
Това за тока, водата, тоалетната, парното е до голяма степен вярно. До Втората световна война 80% от населението е живеело в селата и се е занимавало със селско стопанство, обитавали са къщи без водопровод и канализация, рядко електрифицирани и т. н. С индустриализацията започва на практика преход към модернизация "от горе", от държавата. Престижно става да живееш и работиш в града, да работиш в учреждение или завод, да ползваш всички тези придобивки, които днес имаме за банални и за даденост. Разбира се, манталитетът се променя много трудно дори и от "народната  власт". Липсата на усет към градския живот си казва думата - остъклени балкони, селски градинки с асми пред блока, огнище за варене на консерви. Краят на какъвто и да е контрол и организация (приемана като бреме от живущите) като съботници, домсъвет и т. н. след промените лъсна особено покрай зазиждането на балконите и "санирането" на парче, окончателното занемаряване на околните пространства...

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #13 on: 05.01.2010, 23:17:48 »
Е този оградения трябва да е Бс-69-Сф.
НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #14 on: 05.01.2010, 23:19:28 »
Сетих се и за още нещо интересно-от последният тип сгради Бс-69-сф има и вариант на 4 етажа, но се среща много рядко. Такива има в Овча Купел, и доколкото знам също са с по 2 апартамента на етаж, с 4-стайни и тристайни и май са най-новите панелни сгради. Може и да са единствените такива 4-етажни. В град Банкя има и 3-етажни от този тип, като само покривната част е различна. Иначе най-новият панелен квартал е Овча Купел, нали? Там някои блокове за завършени дори след 90-та година. За съжаление обаче и там зелените зони вече се застрояват.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #15 on: 05.01.2010, 23:24:26 »
Обеля, Металург (Левски), Дружба-2-5 и Младост-1А също са от последните.
А какво знаем за блоковете-къщички в Младост-4?

Offline Balkanton

• View Profile
« Reply #16 on: 05.01.2010, 23:29:21 »
А какво знаем за блоковете-къщички в Младост-4?
Вероятно са били експериментални проекти. Имало е такива на много места. Ето няколко статии за такива експериментални сгради: http://whata.org/blog/?c=kakva

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #17 on: 06.01.2010, 00:52:04 »
Аз живея в блок от серия Бс-VІІІ-Сф, той е един от първите в Младост 1. Мога да кажа, че има какво да се желае от планировката - банята и тоалетната са отделни, но са ужасно малки, а е тристаен апартамент. От източната страна, която е по-слънчева, няма балкони. Освен това стените са тънки - чуват се съседите как примерно си говорят.
Иначе преди живях в Овча купел, старата част, в един от последните панелни блокове, като се нанесохме там през 1991г., а едната секция на блока я завършиха чак през 1996г. Блокът е на 8 етажа, но е друг модел, не е Бс-69-Сф. Интересното е, че там таванът беше с около 15-20 см. по-нисък, балконите също бяха доста по-тесни, явно накрая са гледали да икономисват :D
Иначе на мен ми е интересно какви са модификациите на високите блокове, над 12 етажа, както и блоковете в Зоната. Дали всички са панелни или има с пълзящ кофраж?

Иначе в Дианабад съм виждал блокове от типа Бс-2-64, във входовете, които са с 3 апартамента на етаж, като отвориш входната врата на гарсониерата и влизаш в кухнята, срещу теб се пада чешмата :D Доста абсурдно.
Голям недостатък на панелките е, че не са удобни за инвалиди и трудноподвижни хора, при всяко положение има да се катерят стъпала.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #18 on: 06.01.2010, 02:30:03 »
Много интересна тема, поздравления за комшията  :fan:

Ще е интересно ако ни извади информация и за ЕПК строителството.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #19 on: 06.01.2010, 08:35:13 »
Готина тема, наистина. Ето една интересна информация от мен свързана със старите четириетажни блокчета:
Става въпрос за Сухата Река около 60-та година. Тогава бл.15 (сегашен бл.66 на ул.К.Фотинов) е първият експериментален блок от този вид (не знам дали за района или за цяла София) и при построяването му се срутва, след което го строят наново. Нататък, след "успешния" експеримент, тези блокчета се пръкват навсякъде.