Не беше миналата година. Май вече минаха 3-4 години оттогава.
Много интересна тема! Моят блок вероятно е от серия Серия Бс-VІІІ-Сф. Доколкото знам е завършен през 1969 г. Панелите са със глазура от малки камъчета. Ето рисунки на оригиналния му вид. Задната фасада не е довършена.
Да, точно от тази серия е. Именно тези малки камъчета съставляват мозайката. Със същото покритие са и фасадните панели на Бс-69-Сф до 1977 г., когато мозайката е премахната. Сградите, построени след 1977 г., са само на мазилка, като местата на фугите се очертават с тъмна боя.
Сещам се за още разлики между Бс-2-64 и Бс-2-69. Например при първите няма подпокривно пространтво, асансьора спира през етаж(на 1-ви, 3-ти, 5-ти, 7-ми и 8ми), кръга на парното се затваря в самите жилищни помещения на последният етаж(не знам точно как да го кажа сигурно се сещате за какво става въпрос).
Да, първоначално блоковете от серията Бс-2-64 са с ниско подпокривно пространство. Малко преди замяната с Бс-2-69 се преминава към високо (най-вероятно през 1969-70 г.). Блокове Бс-2-64 с високо подпокривно пространство има например в Мусагеница. А парното в първите такива блокове май наистина е с горно подаване.
За мен панелното строителство е едно от най-добрите и удобните. Кварталите изглеждат някак си добре планирани, чисти и подредени(сега естествено измежду тях са изникнали някакви нови грозни сгради). Панелните сгради дават комфорт и научават на хигиенни навици милиони. Милиони за пръв път почувстват благодарение на панелните сгради какво е да имаш топъл душ всяка вечер, ток, вода, вътрешна тоалетна, просторна стая с балкон и др.
От качеството на самото строителство определено има какво да се желае. Има редица неща, които са свършени не така, както би трябвало - икономисване на материали, недобра обработка на заварките срещу корозия и т.н. Ако се извърши ремонт, в който тези недостатъци се отстранят, една панелна сграда може да просъществува не по-малко от от една сграда, изградена по традиционен способ. "Саморазрушаването" на онзи блок в Надежда, което медиите раздухаха, не се дължи на дефекти в конструкцията, а на слягане на почвата под основите, срещу което не е застрахована нито една сграда, ако ще и по космическа технология да е строена. Що се отнася до облика на кварталите - естествено, че ще изглеждат добре планирани. Колкото по-голям терен е обхванат от единна градоустройствена концепция (дали тя сама по себе си е добра или лоша, това е друг въпрос), толкова по-добре.
Червеното кръгче:
Стара снимка на Хаджията.
Това е Бс-69-Сф от около 1980 г. - крайна секция, южно ориентирана, най-вероятно тип 213-Ю (двустаен-едностаен-тристаен-юг).
Сетих се и за още нещо интересно-от последният тип сгради Бс-69-сф има и вариант на 4 етажа, но се среща много рядко. Такива има в Овча Купел, и доколкото знам също са с по 2 апартамента на етаж, с 4-стайни и тристайни и май са най-новите панелни сгради. Може и да са единствените такива 4-етажни. В град Банкя има и 3-етажни от този тип, като само покривната част е различна. Иначе най-новият панелен квартал е Овча Купел, нали? Там някои блокове за завършени дори след 90-та година. За съжаление обаче и там зелените зони вече се застрояват.
Такива триетажни има и в Обеля. Мисля, че те са от последната модификация Бс-69-Сф-Уд-БП-87.
Овча Купел наистина е един от най-новите. Най-новият може би е безвъзвратно пропадналата идея за цивилизоване на територията на Модерно предградие северно от Сливница. Така и не можах да намеря цялостния проект за този квартал. Много исках да видя как е трябвало да изглежда. От края на 80-те докъм 1994 г. там успяха да изринат малка част от копторите и да построят десетина блока. След това закриха ДК и строителството спря.
Аз живея в блок от серия Бс-VІІІ-Сф, той е един от първите в Младост 1. Мога да кажа, че има какво да се желае от планировката - банята и тоалетната са отделни, но са ужасно малки, а е тристаен апартамент. От източната страна, която е по-слънчева, няма балкони.
Когато разработват Бс-69-Сф през 1969 г., взимат точно това предвид. Оказва се, че при дълбочина на сградата 2х5,1 м вътрешната планировка има сериозни недостатъци. Затова при Бс-69-Сф тя е увеличена до 2х6,6 м, което води до драстично подобрение във вътрешното разпределение на жилищата.
Иначе преди живях в Овча купел, старата част, в един от последните панелни блокове, като се нанесохме там през 1991г., а едната секция на блока я завършиха чак през 1996г. Блокът е на 8 етажа, но е друг модел, не е Бс-69-Сф. Интересното е, че там таванът беше с около 15-20 см. по-нисък, балконите също бяха доста по-тесни, явно накрая са гледали да икономисват
В Овча купел е строено само по Бс-69-Сф (тогава нищо друго не е произвеждано). Мисля, че конкретната модификация е Бс-69-Сф-Уд-85 (тук може и да бъркам
). Сигурен ли си, че блокът е панелен? Да не е някакво ЕПК?
Иначе на мен ми е интересно какви са модификациите на високите блокове, над 12 етажа, както и блоковете в Зоната. Дали всички са панелни или има с пълзящ кофраж?
В България няма панелно строителство с етажност над 9. Всичко над 9 етажа е кофраж - едроплощен (ЕПК), пълзящ (ПК), тунел-кофраж (ТК) и др.
Много интересна тема, поздравления за комшията
Ще е интересно ако ни извади информация и за ЕПК строителството.
ЕПК блоковете нямат типове. Сградите се правят по отделни проекти. Сграда по един проект може да бъде повторена няколко пъти (напр. ЕПК блоковете в Люлин 4 и 5), а може и да не бъде.