Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780875 times)

Offline Unicode

• Маниак
  • Фен на Софийското метро
    • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #220 on: 05.01.2011, 14:07:42 »
Кварталът с панелки, в който живея - Дружба-1, също може да се преизчисли към добрите. В него няма презастрояване, до него е 28-ма поликлиника, пазарът му е доста голям.

Също така Дружба-1 има и директен градски транспорт до доста части на София и големи търговски обекти: трамвай 20 до ЖП гара Искър, ж.к. Гео Милев, Скай Сити Мол, бул. Ситняково, Сердика Център, ЖП Гара Подуяне, голяма част от центъра, Театър София, Халите, Женския Пазар; тролейбус 11 до Орлов Мост, СУ и Сточна Гара; бързата автобусна линия 604 за ЖП Гара Искър, The Mall на Цариградско шосе, Окръжна Болница, Хотел Плиска, Орлов Мост и метростанция "СУ Св. Климент Охридски", ул. Граф Игнатиев, НДК, болниците Свети Иван Рилски, Александровка, Военномедицинска Академия, Спешния институт "Пирогов"; автобус 88, правещ връзка с ж.к. Дружба-2, ж.к. Младост-1, ж.к. Дървеница, ж.к. Дианабад, кв. Хладилника, Софийския Зоопарк, както и с две метростанции – Младост-1 и Г. М. Димитров.

Недостатъците на Дружба-1 са, че до квартала има ромско гето и също така няма магазини на повечето евтини вериги с изключение на двата магазина "Европа". Има два магазина на веригата "Фантастико", която обаче като цяло не е евтина. "Кауфланд" реално обслужва само най-югоизточната част около ул. Илия Бешков, а филиалите на евтините "Билла" и "Лидл" са само за Дружба-2.
« Last Edit: 15.01.2011, 13:24:46 by Unicode »

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #221 on: 05.01.2011, 14:40:14 »
Също така има и уникална атракция-езерото с чудовището Неси,а и хората са изключително дружелюбни.Тецът създава неповторим микроклимат,също така може да се вземе участие и в гонките по Цветан Лазаров.

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #222 on: 05.01.2011, 19:59:26 »
Кога ги правят, аз бия път чак до Владимир Вазов, за да гледам?

Offline dobrin

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Клуб на привържениците на Фолксваген в България
« Reply #223 on: 15.01.2011, 22:50:44 »
Уникална тема. Браво на авторите и на човека, който я пълни с най-много информация.
Имам един въпрос - някой знае ли блок 56 в Илинден от коя номенклатура е? Според мен е Бс-VIII-Сф, но не съм сигурен. Стълбищната клетка е с два входа от двете страни на блока, специално аз гледам един тристаен апартамент с площ от около 75 кв.м. с хол, две спални, отделна кухня, баня в дъното на коридора, отделно тоалетна с вход от малкото коридорче към кухнята, мокро помещение точно зад входната врата, два външни балкона - един на кухнята и един на спалнята. Изложение на апартамента изток (кухня и спалня без балкон) и запад (хол и спалня с балкон). Секцията ми прилича на 213 (с тази разлика, че тристайният е с два балкона както написах), става въпрос за вътрешен вход. Всякаква информация би ми била полезна, защото обмислям покупка.
« Last Edit: 15.01.2011, 22:56:12 by dobrin »

Offline brenius

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #224 on: 15.01.2011, 23:53:20 »
Уникална тема. Браво на авторите и на човека, който я пълни с най-много информация.
Имам един въпрос - някой знае ли блок 56 в Илинден от коя номенклатура е? Според мен е Бс-VIII-Сф, но не съм сигурен. Стълбищната клетка е с два входа от двете страни на блока, специално аз гледам един тристаен апартамент с площ от около 75 кв.м. с хол, две спални, отделна кухня, баня в дъното на коридора, отделно тоалетна с вход от малкото коридорче към кухнята, мокро помещение точно зад входната врата, два външни балкона - един на кухнята и един на спалнята. Изложение на апартамента изток (кухня и спалня без балкон) и запад (хол и спалня с балкон). Секцията ми прилича на 213 (с тази разлика, че тристайният е с два балкона както написах), става въпрос за вътрешен вход. Всякаква информация би ми била полезна, защото обмислям покупка.
Аз живея в точно същият по описание тристаен апартамент в Борово и блока ми е точно Бс-VIII-СФ- това звучи същото- фасадните панели при този тип са с вид на мозайка- с малки камъчета.
 Кусура на апартамента е, че хола е малък- само 4.95 дълъг. От друга страна спалнята до него е колкото него. Спалнята до кухнята е малка и трудна за обзавеждане (поне според мен). Банята става стига да не искаш нещо повече от душ- малка е дори много малка. Кухнята обаче според мен е комфортно голяма и удобна. Моят по нотариален акт е точно 75 квадратни метра.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #225 on: 16.01.2011, 02:29:08 »
Имам един въпрос - някой знае ли блок 56 в Илинден от коя номенклатура е? Според мен е Бс-VIII-Сф, но не съм сигурен.
Eдва ли, моят блок е Бс-VIII-Сф и е с един вход. Макар че не се знае, може да има различни модификации. Например разпределението на 3-стайния апартамент, дадено на схумата тук по-назад, се различава леко от това, което е при нас.

Offline dobrin

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #226 on: 16.01.2011, 19:26:03 »
Аз живея в точно същият по описание тристаен апартамент в Борово и блока ми е точно Бс-VIII-СФ- това звучи същото- фасадните панели при този тип са с вид на мозайка- с малки камъчета.
Кусура на апартамента е, че хола е малък- само 4.95 дълъг. От друга страна спалнята до него е колкото него. Спалнята до кухнята е малка и трудна за обзавеждане (поне според мен). Банята става стига да не искаш нещо повече от душ- малка е дори много малка. Кухнята обаче според мен е комфортно голяма и удобна. Моят по нотариален акт е точно 75 квадратни метра.
Да, наистина фасадните панели са от този тип.
Eдва ли, моят блок е Бс-VIII-Сф и е с един вход. Макар че не се знае, може да има различни модификации. Например разпределението на 3-стайния апартамент, дадено на схумата тук по-назад, се различава леко от това, което е при нас.
Именно, тази разлика с двата входа ме кара да се съмнявам, че е някаква УД или кой знае какво. А и днес говорих с тъст ми, който е роден 60-та година на 100 метра от това място, и по негови спомени блокът е построен края на 70-те или началото на 80-те години. А Бс-VIII-Сф е излязла от приложение доста преди това.
Бих помолил всеки, които живее в такъв блок, да сподели впечатленията си както относно функционалност, така и относно качеството на строителството. Естествено има нюанси, но ...
Интересува ме много и здравината на балконите, защото имам идеи за усвояването им с итонг и дограма за разширяване на кухнята. Тъй като са външни, не знам до колко са устойчиви на такива мероприятия, въпреки, че в същият блок има доста направени такива.
« Last Edit: 16.01.2011, 19:30:21 by dobrin »

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #227 on: 16.01.2011, 21:18:43 »
Ти остави останалото, но всякакви такива усвоявания на тераси са незаконни в повечето случаи, тъй като от балкон, правиш еркер. Чакам денят, в които това законово разпореждане ще почне да се санкционира. Няма да коментираме, доколко наистина се променя или не натоварването на конструкцията...

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #228 on: 16.01.2011, 21:54:33 »
Интересува ме много и здравината на балконите, защото имам идеи за усвояването им с итонг и дограма за разширяване на кухнята. Тъй като са външни, не знам до колко са устойчиви на такива мероприятия, въпреки, че в същият блок има доста направени такива.
Каквото и да пише в документацията, добре е да се презастраховаш все пак:
- направи допълнителни стоманени връзки между външния панел на балкона и основния лицев панел. Нищо не ти пречат, после Итонгът ще ги покрие.
- избери алуминиева, а не пластмасова дограма - значително по-лека е: вътре в пластмасовата има дебели железни винкели, носещи теглото на стъклопакета
- не прави големи отварящи се прозорци - при затръшкването им (особено при вятър) се товари конструкцията

Offline dobrin

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #229 on: 16.01.2011, 22:55:36 »
Относно законността на едно такова мероприятие съм напълно наясно.
Освен това обаче основното за мен е сигурността. Що се отнася до тези тераси, те нямат панели, а само метални парапети, ако не ме лъже паметта.

Offline brenius

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #230 on: 17.01.2011, 09:49:08 »
Аз не бих усвоил балконите си- външни са и не ми се експериментира със здравината на балкона- купих апартамента с остъкления с винкел- то и това едва ли е леко, ама ако някой над мен тръгне да усвоява с тухли, предполагам, че ще подам оплакване. Кухните на тези тристайни са 2.70 широки, което си е съвсем достатъчно.

Offline alpha_adversativum

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #231 on: 17.01.2011, 11:48:17 »
Имам един въпрос - някой знае ли блок 56 в Илинден от коя номенклатура е? Според мен е Бс-VIII-Сф, но не съм сигурен.
Именно, тази разлика с двата входа ме кара да се съмнявам, че е някаква УД или кой знае какво.
Да, наистина този блок е Бс-VІІІ-Сф. Наличието на два входа за тази серия е съвсем обичайно. По-късно то ще бъде наследено и от Бс-69-Сф. Бс-VІІІ-Сф няма версия УД (даже въобще няма преработки).
А и днес говорих с тъст ми, който е роден 60-та година на 100 метра от това място, и по негови спомени блокът е построен края на 70-те или началото на 80-те години. А Бс-VIII-Сф е излязла от приложение доста преди това.
Не е възможно блокът да е построен тогава. Определено е преди 1972 г.
Секцията ми прилича на 213 (с тази разлика, че тристайният е с два балкона както написах), става въпрос за вътрешен вход.
Да, това е класическата 213 (312) от серия Бс-VІІІ-Сф (по-късно това разпределение ще стане основа за секция 213/312 на Бс-69-Сф - вижте на предната страница). Има вариант втората спалня да е без балкон (както на схемата) и с балкон (както е на снимката; този вариант се среща по-често).

Ози, можеш ли да опишеш точно разпределението на своя апартамент? Колко и какви апартаменти на етаж има вашата секция? Мисля, че се сещам за кои блокове става въпрос, но нямам схема на разпределението.
« Last Edit: 17.01.2011, 11:53:59 by alpha_adversativum »

Offline dobrin

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #232 on: 17.01.2011, 17:27:46 »
Секцията със сигурност е 312 с два балкона, защото тристайният е в ляво от стълбищната клетка. Построена е 1970 или 1971 година, защото заповедта, с която определят правото на собствениците да закупят това жилище е от 1971.
Това, което ме притеснява повече е, че си личат фугите между покриващите панели на таваните. Освен това, видимо балконите са се отделили в горната си част от фасадните панели, т.е. има провисване.
« Last Edit: 17.01.2011, 17:32:16 by dobrin »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #233 on: 18.01.2011, 01:11:18 »
В нашата секция са 213, ние сме в тристаен. По-долу прилагам една схема на апартамента (извинявам се за леко некадърната рисунка, която направих набързо).
Иначе в блока има и една крайна секция от 2 входа, където, доколкото знам, са по 2 четиристайни на етаж.

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #234 on: 18.01.2011, 13:01:45 »
......Иначе в блока има и една крайна секция от 2 входа, където, доколкото знам, са по 2 четиристайни на етаж.
Съмнявам се, че въобще има четиристайни в бл.31. Лесно може да се разбере, дори само обикаляйки блока. Четиристайният апартамент трябва да има 5 прозореца.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #235 on: 18.01.2011, 14:13:30 »
Добре, може би съм се объркал...аз изхождам от това, че са 2 на етаж и липсващата гарсониера е разделена поравно между двата апартамента, т.е. единият трябва да е 3-стаен, а другият - 4-стаен.

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #236 on: 18.01.2011, 19:33:52 »
Добре, може би съм се объркал...аз изхождам от това, че са 2 на етаж и липсващата гарсониера е разделена поравно между двата апартамента, т.е. единият трябва да е 3-стаен, а другият - 4-стаен.
Не съм разглеждал 231 бл., но има случаи на четиристайни на първия етаж, където апартаментите са два, а на горните етажи са по три.

Offline dobrin

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #237 on: 18.01.2011, 21:32:54 »
Отказах се от Бс-VIII-Сф. Тези балкони съвсем ме отказаха.
Сега си харесах нещо друго. Ето снимки:

Позволих си да направя огледално изображение на показаната от колегата по-горе в темата схема. Предполагам се касае за крайна 223 от номенклатура Бс-69-Сф, но не съм сигурен, защото в тази кооперация асансьорната клетка е до тристайния. Блокът е седеметажен.

Някакво мнение за такива крайни апартаменти, особено като отопление зимата?
« Last Edit: 19.01.2011, 00:04:29 by dobrin »

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #238 on: 19.01.2011, 13:42:17 »
...........Някакво мнение за такива крайни апартаменти, особено като отопление зимата?
Естествено, че апартаменти (крайни) с повече външни стени са по-студени. Зависи разбира се и от изложинието. Плюс на краен тристаен апартамент са възможните три изложения. Разбирам, че се спираш на панелен тристаен с лоджии. Добре е да е вход само с два апартамента на етаж (по-добре по-малко съкооператори), но не съм сигурен дали въобще има секции на блоковете с лоджии с по два апартамента на етаж (освен на първия), за разлика от панелните с външни балкони, където има често по два тристайни на етаж.
Но след като сте избрали с лоджии огледайте цялото състояние на входа, респективно блока.
Много е важна каква е подръжката на входа, демек какви са обитателите. Има ли видими течове около стълбищната клетка на последния етаж, скоро правен ли е ремонт на покрива, сменени ли са вертикалните водопроводни щрангове, респективно хоризонталните в апартамента. Какво е електрическото табло в апартамента и т.н. Вероятно на всичко това брокерите обръщат внимание. Може дори да се огледа около блока в какво състояние са плочите, да не би да има неподходящ наклон, допускащ задържане на вода до стените, която би се просмукала към основите и мазетата. Водата си е опасна!
Както бяха казали по-горе за панелното строителство е много важно как е изпълнено, т.е. зависи от конкретните строители. Вярно е, че винаги е имало качествен контрол (или поне вярваме, че така е било), но може би точно в годините след 4-ти март 1977 г. (земетресението)контролът е бил по-сериозен.
Всъщност много панелни с лоджии са строени точно в края на 70-те. Тук при тристайните има и друг бонус - доколкото си спомням 2 тоалетни - една самостоятелна и една в банята.
Вярно, че нямат дрешник и перално помещение (както при тристайни с външни балкони), но пък стаите са малко по-големи.

Offline dobrin

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #239 on: 19.01.2011, 21:01:32 »
В този случай са по три апартамента на етаж, завършен е, по думи на собствениците, 1986г. Апартаментът си има всичко, включително и мокро помещение точно до входната врата. Стаите наистина са просторни. Естествено е за тотален ремонт - ел. и ВИК инсталации, дограми, изолация, подови настилки, бани, кухня - всичко.