Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780758 times)

Offline brenius

• Напредващ
    • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #260 on: 08.02.2011, 13:34:42 »
Това без дела от общите части ли е? И не помня, килери и други такива дали се брояха към квадратурата...
Общите части са вписани отделно като %, в случая за тристаен 0.7. И пак няма логика за двустаен да са повече.
 Въобще имам чувството, че у нас цари някаква неяснота как трябва да се смятат квадратури- добре щеше да е да има наредба, която ясно да посочва  как да се пресмята, независимо от година на строежа (въпреки, че е ясно, че при панелките и ЕПК квадратурата реално си е най-близо до светлата площ).
 Килери и други такива през 70-те би трябвало да са влизали, щом са в чертите на жилището. Как стоят нещата с мазетата не знам.

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #261 on: 08.02.2011, 14:13:11 »
   ...........
 Пък и ако се вземат предвид външните фасади и след оста става 5.2 а не 5.1, което е малко.
Струва ми се, че става повече от 5.2. Оста не е по средата на външната стена като цяло, а по средата на вътрешния панел. Външните стени са с по два панела.

Offline Chato

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #262 on: 08.02.2011, 14:28:06 »
Много хубава тема и едно голямо браво за alpha_adversativum!  :fan:
Още по-интересен ще е постът му за сериите от 80-те.
Тук ще отбележа, че мазилката на тези от 80-те и началото на 90-те се лющи прекалено много, не знам каква е причината. А от по-старите серии има много блокове със запазена мазилка.
Друго което винаги ми е правило впечатление е как малките тухлени блокчета от 3-4 етажа от 60-те доста приличат на панелните от първите серии с външните балкони.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #263 on: 08.02.2011, 23:13:33 »
Оказа се че от серия БС-VІІІ-Сф има и вариант на 3 етажа, за какъвто не сме споменавали до сега. Ето една снимка, но на нея не си личи много ясно, защото е снимана в движение от влак, зад него също има още една такава секция с 2 или 3 входа на 3 етажа от същата серия. Всъщност като се замисля това може и да е БС-2-63
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Chato

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #264 on: 11.02.2011, 00:07:41 »
Интересен панелен блок е 140А в "Хаджи Димитър". Има червени балкони и покритие от плочки под прозорците. Друг подобен блок има до детската градина ОДЗ 69 в квартала, както и в Младост 4. Такива блокове обаче за София като че ли са по-скоро рядкост. Мисля, че в други градове може и да се срещат по-често. Предлагам да разширим темата с интересни серии и от други градове. Аз в момента живея (временно) в Правец и тук панелките се различават от тези в София, но имам чувството че са варианти на софийските серии.

Тук вляво се вижда част от панелка в Правец:

Както виждате отстрани прилича на софийските, обаче по средата има едни тесни балкончета и прозорци, които липсват в софийските. Май и в други градове в провинцията има такива серии с тесни балкони.

Детската градина в Правец също е панелна:

Offline brenius

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #265 on: 11.02.2011, 08:57:09 »
Както виждате отстрани прилича на софийските, обаче по средата има едни тесни балкончета и прозорци, които липсват в софийските. Май и в други градове в провинцията има такива серии с тесни балкони.
Доста такива блокове с подобни по размер балкончета видях в Плевен (в София не съм виждал- може и да не съм гледал внимателно). Може да са от домостроителния комбинат на гара Ясен, който строеше панелите за Плевен и региона.

Offline bobsunbobsun

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #266 on: 11.02.2011, 13:53:23 »
Здравейте! Някой има ли възможност да сподели нещо за построяването на Зона Б-5, кога е започнало застрояването и кога е приключило, какво е имало преди на това място? Ако някой разполага със снимков материал от времето преди построяването на комплекса и по време на строителството му още по-добре  :). В интернет намерих само статията в уикипедия, която казва, че комплексът е изграден през 80-те и, че повечето блокове са ЕПК.

Аз лично се "запознах" с комплекса през 1992/3г., когато ходех на предучилищна в детската градина на пресечката на ул. Позитано и ул. Одрин. Тогава всичко изглеждаше ново и в приличен вид, бул. Скобелев още беше мост и под него беше гара Сердика (дано не бъркам името), вдясно от него стоеше скелетът на висока сграда, която беше завършена едва преди няколко години, мястото, където сега е молът беше заградено с ламаринени плоскости.

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #267 on: 11.02.2011, 15:00:55 »
Молът където е сега,мисля че беше училище за талантливи деца в духа на политиката провеждана от Людмила Живкова.

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #268 on: 11.02.2011, 15:12:02 »
На мястото на мола имаше недовършена сграда, която не знам какво е трябвало да бъде

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #269 on: 11.02.2011, 16:16:56 »
Да де,строеж предвиден да бъде,не се изразих правилно,съжалявам.

Offline Balkanton

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
« Reply #270 on: 11.02.2011, 17:13:39 »
Дали не беше предвидено за РУМ? Ако е така, значи се е реализирало първоначалното предназначение почти напълно. Разказваха, че докато го строели, се оказало, че в основата имало пляващи пясъци или подземно езеро (?) и строежът бил изоставен...

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #271 on: 11.02.2011, 18:45:50 »
Дали не беше предвидено за РУМ? Ако е така, значи се е реализирало първоначалното предназначение почти напълно. Разказваха, че докато го строели, се оказало, че в основата имало пляващи пясъци или подземно езеро (?) и строежът бил изоставен...
Да, то и по време на строежа на мола имаше наводнения, не съм сигурен дали трайно са решили проблема. Иначе и аз знам, че е трябвало да бъде РУМ.

На мен ми е интересно какво е трябвало да има до бл. 377 и 380 в Младост-3.

Offline bobsunbobsun

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #272 on: 11.02.2011, 19:24:19 »
А някой да се сеща дали преди на мястото на блоковете е имало стари къщи/кооперации или мястото е било ливада? Защо толкова централно място е застроено толкова късно (80-те), имайки предвид че западно от него далеч преди това е било застроено? Това ме кара да мисля, че там е имало други постройки - никой ли няма спомен?

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #273 on: 12.02.2011, 01:04:00 »
Според мен са били къщи, каквито е имало и на мястото на кварталите Илинден, Света Троица, Гевгелийски, Разсадника. Там са живяли преселници след Първата Световна, затова и улиците носят предимно имена на войводи или градове от Западна България (Вардар, Зайчар, Царибродска, Гьорче Петров и т.н.). Подобен е случаят и с Кичука в Пловдив.

Offline alpha_adversativum

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #274 on: 12.02.2011, 11:18:19 »
Сетих се да спомена, че от блоковете от модела БС-VІІІ-СФ, има модификации, които от страната от която НЕ са входовете и стълбищата, има вариант изцяло с балкони по дължина открай до край, както и вариант без нито един балкон от тази страна. При нас в София не съм виждал от тази модификация,без балкони или изцяло с балкони, но в Перник има със сигурност. За другаде не се сещам в момента.
Да, наистина има такива в Перник, в квартал Изток. Не съм съвсем сигурен, но мисля, че наличието или отсъствието на балкони не се отразява на вътрешното разпределение, т.е. това са си класически 213, 222 и 312.
Оказа се че от серия БС-VІІІ-Сф има и вариант на 3 етажа, за какъвто не сме споменавали до сега. Ето една снимка, но на нея не си личи много ясно, защото е снимана в движение от влак, зад него също има още една такава секция с 2 или 3 входа на 3 етажа от същата серия. Всъщност като се замисля това може и да е БС-2-63
Откъде е снимката? И аз не мога да кажа дали е Бс-VІІІ-Сф или Бс-2-63, но, доколкото виждам, има мозайка по фасадните панели, а това говори, че е блокът е строен след 1966 г.
Предлагам да разширим темата с интересни серии и от други градове. Аз в момента живея (временно) в Правец и тук панелките се различават от тези в София, но имам чувството че са варианти на софийските серии.

Тук вляво се вижда част от панелка в Правец:

Детската градина в Правец също е панелна:

Това е серията на ДК-Столник - Бс-ІV-VІІІ-72-Гл. Тя и нейните модификации са разпространени и в други градове.
« Last Edit: 12.02.2011, 11:42:24 by alpha_adversativum »

Offline Balkanton

• View Profile
« Reply #275 on: 12.02.2011, 11:37:13 »
Според мен са били къщи, каквито е имало и на мястото на кварталите Илинден, Света Троица, Гевгелийски, Разсадника. Там са живяли преселници след Първата Световна, затова и улиците носят предимно имена на войводи или градове от Западна България (Вардар, Зайчар, Царибродска, Гьорче Петров и т.н.). Подобен е случаят и с Кичука в Пловдив.
Не съм сигурен дали на мястото на Зона Б-5 не е било нещо като еврейски квартал. Такъв е със сигурност бил кварталът по на север от Стамболийски, където е и 134 СОУ, което и сега си е еврейско. Дори улица "Емил Шекерджийски", сега "Овче поле", е посветена на евреин комунист. Така че вероятно кварталът е бил подобен като районът около Пиротска.

Offline bobsunbobsun

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #276 on: 12.02.2011, 17:22:16 »
От картите от този сайт http://www.pbase.com/ngruev/mapsofsofia открих, че през 1946-та на мястото, където до скоро бяха рампите е била пожарната команда. На картата от 1972-ра пък стои някакъв символ, който наподобява бензинова колонка - т.е. имало е бензиностанция там (ако правилно разпознавам символа). За съжаление на никоя от картите няма име на квартала. Това място се явява периферно за Зона Б-5, но все пак е нещо. На мястото на самата Зона май наситина са били само къщи, тъй като няма други обозначения по картите.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #277 on: 12.02.2011, 18:50:23 »
Откъде е снимката? И аз не мога да кажа дали е Бс-VІІІ-Сф или Бс-2-63, но, доколкото виждам, има мозайка по фасадните панели, а това говори, че е блокът е строен след 1966 г.

Хммм, а сега де? Някъде тука на излизане от София посока Мездра го снимах, почти 100% сигурно беше някъде около гара Илиенци.
« Last Edit: 12.02.2011, 21:44:56 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #278 on: 13.02.2011, 17:59:05 »
От картите от този сайт http://www.pbase.com/ngruev/mapsofsofia открих, че през 1946-та на мястото, където до скоро бяха рампите е била пожарната команда. На картата от 1972-ра пък стои някакъв символ, който наподобява бензинова колонка - т.е. имало е бензиностанция там (ако правилно разпознавам символа). За съжаление на никоя от картите няма име на квартала. Това място се явява периферно за Зона Б-5, но все пак е нещо. На мястото на самата Зона май наситина са били само къщи, тъй като няма други обозначения по картите.
Преди да застроят местността комплексно, се вижда че е имало малки кварталчета. За символите, това за бензинколонка и ключ, съответно за бензиностанция и автосервиз. Този терен и до днес май си е празен, на скоро не съм минавал, но преди 4-5 години някъде тук коментирахме, дали дори не е бил база на автортранспорта.

Offline Balkanton

• View Profile
« Reply #279 on: 13.02.2011, 18:46:41 »
Преди да застроят местността комплексно, се вижда че е имало малки кварталчета. За символите, това за бензинколонка и ключ, съответно за бензиностанция и автосервиз. Този терен и до днес май си е празен, на скоро не съм минавал, но преди 4-5 години някъде тук коментирахме, дали дори не е бил база на автортранспорта.
Допреди десетина години там имаше стари сгради на ВиК, после, като ги събориха се видя, че зад тях (погледнато от тротоара на детската градина на Зоната) има някакъв двор, на чиято порта пишеше "СКГТ-Авторемонт". Сега вече няма такъв надпис, а на мястото на съборените сгради на ВиК направиха временен паркинг.