Доколкото съм слушал и чел, навремето в кв. "Априлски" не са попадали случайни хора. Кварталът е бил отреден за представители на т. нар. "художествено-творческа интелигенция" - художници, певци, спортисти. В района наистина и днес могат да се засекат Боян Иванов, Аня Пенчева, Илка Зафирова, Маргарита Хранова и т. н., макар че със сигурност голямата част от живущите са дошли на това място след 90-та и профилът на живущите се е променил. Мисля, че самият Живков е бил "народен представител" от този район - бях попаднал на статия за облагородяване на незастроените площи на гара Сердика във вестник от края на 80-те, за което "имало дискусии с жителите на квартала" в присъствието на техния представител. Помня и едни архивни кадри за избори за НС от края на 80-те, в които Живков пристига от Стамболийски по ул. Одрин с Мерцедес и отива да гласува в детската градина срещу блок 14 ("Китайската стена"). След като излезе от сградата, се заформи хоро.
Иначе тогава май редица блокове са били ведомствени - собственост на отделни предприятия и служби. Като че ли непанелните блокове, които не са по типов строеж в голямата си част са именно ведомствени/или за военни - като около 20-етажните блокове в Лагера до завод "Балкантон" или високият блок със сините балкони до моста за летището (на "Балкан") и много други... Може би е имало и на други места неофициални специализации на отделни квартали за определени прослойки.