Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780772 times)

Offline AROS

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #280 on: 14.02.2011, 22:38:46 »
Някой има ли схеми на тези апартаменти дето са под ъгъл от най разпространената серия блокове в София Бс-VІІІ-Сф. Има ги в Обеля, Левски, Дружба  и др. Май са 234. Строени са в края на 80-те и до 2000г. някой последни. В Люлин 9,10 има и по стари такива блокове от началото на 80-те. Характерното е че в кухнята на апартамента до асансьорната клетка има характерния прозорец и един страничен прозорец гледащ от стената която се пада под ъгъл с прозорците на стълбището. Отзад пък има една чупка на блока и обикновенно до него е залепен другия блок, макар че във Връбница 2 до последната спирка на 85 има 2 такива блока дето нямат залепени други блокове под ъгъл.
« Last Edit: 14.02.2011, 22:52:16 by AROS »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #281 on: 14.02.2011, 22:46:28 »
Според мен са били къщи, каквито е имало и на мястото на кварталите Илинден, Света Троица, Гевгелийски, Разсадника. Там са живяли преселници след Първата Световна, затова и улиците носят предимно имена на войводи или градове от Западна България (Вардар, Зайчар, Царибродска, Гьорче Петров и т.н.). Подобен е случаят и с Кичука в Пловдив.
Напротив-и блокове си е имало още от края на 40-те и началото на 50-те години. Естествено, не тези високите, които са на по над 20 етажа(за тях си личи че са архитектура от 70-те и 80-те години) Имам една книга по География на България от 1955-та година, в която има снимки от цяла България от началото на 50-те. Та там, като отворя на раздела за София има снимки от различни райони на града, а също и няколко снимки на въпросният квартал, и ясно се виждат блоковете около сегашният МОЛ,а също така и дългите 4-5 етажни блокове по-нагоре по Стамболийски и др. Трамваят също си го има.Обаче вътрешността на квартала повечето са били къщи. Добре че са ги махнали и са построили красивите 22-етажни блокове, които са много по-красиви отколкото ако е с къщи. Лошото е, че са останали тесните улички и тук-там още къщи и това придава лош облик, а като сложим и махалата на Константин Величков...
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline AROS

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #282 on: 14.02.2011, 23:10:08 »
ето още две снимки на тези входове под ъгъл. На едната се виждат страничните прозорци на кухнята. Това е също някакъв характерен вариант и доста често срещан в последните версии на БС VIII Сф.

Offline LG_

• Строител
  • Модератор
  • Нямам спирка
  • for a better infrastructure
    • ICQ Messenger - 354966774
    • View Profile
    • Email
« Reply #283 on: 15.02.2011, 10:05:46 »
От картите от този сайт http://www.pbase.com/ngruev/mapsofsofia открих, че през 1946-та на мястото, където до скоро бяха рампите е била пожарната команда. На картата от 1972-ра пък стои някакъв символ, който наподобява бензинова колонка - т.е. имало е бензиностанция там (ако правилно разпознавам символа). За съжаление на никоя от картите няма име на квартала. Това място се явява периферно за Зона Б-5, но все пак е нещо. На мястото на самата Зона май наситина са били само къщи, тъй като няма други обозначения по картите.

Не знам защо този квартал няма име, но на това място ще е новия парк Възраждане! Бяха обявили, че това ще е първият новопостроен парк в последните десетилетия! Дори мисля че обявиха че транспортното министерство ще дари на Общината негов терен от другата страна на Опълченска за тази цел!
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.(Марк Твен)

Quote from: geogregor
Underground trains already resemble more of the cattle transports than transportation system for humans.
Actually cattle could never be transported in such awful conditions due to animal welfare regulations. But no one gives a damn about how Londoners travel!

Offline bobsunbobsun

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #284 on: 15.02.2011, 12:32:04 »
Според мен са били къщи, каквито е имало и на мястото на кварталите Илинден, Света Троица, Гевгелийски, Разсадника. Там са живяли преселници след Първата Световна, затова и улиците носят предимно имена на войводи или градове от Западна България (Вардар, Зайчар, Царибродска, Гьорче Петров и т.н.). Подобен е случаят и с Кичука в Пловдив.
Напротив-и блокове си е имало още от края на 40-те и началото на 50-те години. Естествено, не тези високите, които са на по над 20 етажа(за тях си личи че са архитектура от 70-те и 80-те години) Имам една книга по География на България от 1955-та година, в която има снимки от цяла България от началото на 50-те. Та там, като отворя на раздела за София има снимки от различни райони на града, а също и няколко снимки на въпросният квартал, и ясно се виждат блоковете около сегашният МОЛ,а също така и дългите 4-5 етажни блокове по-нагоре по Стамболийски и др. Трамваят също си го има.Обаче вътрешността на квартала повечето са били къщи. Добре че са ги махнали и са построили красивите 22-етажни блокове, които са много по-красиви отколкото ако е с къщи. Лошото е, че са останали тесните улички и тук-там още къщи и това придава лош облик, а като сложим и махалата на Константин Величков...

Чак пък толкова красиви не бих казал, че са тия блокове - мен лично по-скоро ме впечатляват с височината си. Нещо, което е различно при този комплекс и прави добро впечатление е, че за разлика от другите, където междублоковите пространства са кал и бурени, в зоната са изградени алеи, детски игрушки и някакви елементарни декоративни елементи. Но следствието от това в една сграда да живеят хиляда души е налице - стълбите и асансьорите на тези блокове, в които аз съм влизал са в окаяно състояние. За това, че са премахнали къщите мога да се съглася само ако са били от онези схлупени къщурки, които по-скоро приличат на временна постройка и са многократно достроявани. Ако са били хубави истински къщи не бих казал, че промяната е положителна. Още повече, че зоната граничи с идеален център, където никой не е казал, че трябва да присъства панелното строителство.

Offline bobsunbobsun

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #285 on: 15.02.2011, 12:39:38 »

Не знам защо този квартал няма име, но на това място ще е новия парк Възраждане! Бяха обявили, че това ще е първият новопостроен парк в последните десетилетия! Дори мисля че обявиха че транспортното министерство ще дари на Общината негов терен от другата страна на Опълченска за тази цел!

Искрено се надявам това да се случи в най-скоро време. Кварталът има нужда от парк защото в близост няма никакъв, ако се абстрахираме от градинката на гърба на Министерство на земеделието, в която преди няколко години изникна бензиностанция. Освен това по този начин ще се облагороди мястото. Вчера минавах по Скобелев надолу и гледам отляво буреняци, трънаци и кал, отдясно някакви сервизи и паркинги. Доста неугледен вид а това е център все пак и не върви да изглежда по тоя начин.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #286 on: 15.02.2011, 13:04:11 »
Не знам защо този квартал няма име...
За няколко години официалното му име беше жк Априлски, но не придоби популярност. Говореше се, че е резервирано да стане Тодор Живков...

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #287 on: 15.02.2011, 17:17:29 »
При църквата на Опълченска и Пиротска си има прилична градина, при нашите между Раковска и Лъвов мост е къде къде по-зле...

Сградите не са панелни...!!!!

Offline Balkanton

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
« Reply #288 on: 15.02.2011, 20:05:21 »
Доколкото съм слушал и чел, навремето в кв. "Априлски" не са попадали случайни хора. Кварталът е бил отреден за представители на т. нар. "художествено-творческа интелигенция" - художници, певци, спортисти. В района наистина и днес могат да се засекат Боян Иванов, Аня Пенчева, Илка Зафирова, Маргарита Хранова и т. н., макар че със сигурност голямата част от живущите са дошли на това място след 90-та и профилът на живущите се е променил. Мисля, че самият Живков е бил "народен представител" от този район - бях попаднал на статия за облагородяване на незастроените площи на гара Сердика във вестник от края на 80-те, за което "имало дискусии с жителите на квартала" в присъствието на техния представител. Помня и едни архивни кадри за избори за НС от края на 80-те, в които Живков пристига от Стамболийски по ул. Одрин с Мерцедес и отива да гласува в детската градина срещу блок 14 ("Китайската стена"). След като излезе от сградата, се заформи хоро.
Иначе тогава май редица блокове са били ведомствени - собственост на отделни предприятия и служби. Като че ли непанелните блокове, които не са по типов строеж в голямата си част са именно ведомствени/или за военни - като около 20-етажните блокове в Лагера до завод "Балкантон" или високият блок със сините балкони до моста за летището (на "Балкан") и много други... Може би е имало и на други места неофициални специализации на отделни квартали за определени прослойки.
« Last Edit: 15.02.2011, 20:09:32 by Balkanton »

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #289 on: 15.02.2011, 20:16:27 »
Мен целият квартал ми прилича на експериментален с допълнително приложените благоустройствени дейности. 30 училище също ми е интересно, улицата отдясно на него, както и поредицата от сгради в западна посока...

Offline alpha_adversativum

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #290 on: 20.02.2011, 17:56:24 »
Мен целият квартал ми прилича на експериментален с допълнително приложените благоустройствени дейности.
Не само ти прилича на експериментален, а наистина е. Още от втората половина на 60-те години започва да се говори за цялостна реконструкция на западната част на централното градско ядро. Няколко пъти са обявявани конкурси, вкл. международни, но реконструкцията все е отлагана по най-различни причини (най-вече финансови). Най-накрая през втората половина на 70-те е решено да се започне експериментално със зона Б-5 и се строят познатите ни огромни ЕПК-сгради, които по мое мнение изобщо не се вписват в обкръжението си и в традиционното схващане за облика на центъра на София (не знам защо е била необходима такава етажност точно там). Въпреки това тези сгради са определени като "еталон за реконструкция на централната градска част" и през 80-те е продължено по същия начин със зона Б-18, но икономическата стагнация от този период и идването на десети ноември слагат край на реконструкцията.
Някой има ли схеми на тези апартаменти дето са под ъгъл от най разпространената серия блокове в София Бс-VІІІ-Сф. Има ги в Обеля, Левски, Дружба  и др. Май са 234.
ето още две снимки на тези входове под ъгъл. На едната се виждат страничните прозорци на кухнята. Това е също някакъв характерен вариант и доста често срещан в последните версии на БС VIII Сф.
Не е Бс-VІІІ-Сф, а Бс-69-Сф, по-точно Бс-69-Сф-УД-83. Това е секция 432, ъглова, на 90 градуса. Схемата е в прикачения файл. Четиристайният апартамент е нанесен по предположение, но по друг начин сметката не излиза. Кажете дали е така.

Offline brenius

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #291 on: 20.02.2011, 19:55:53 »
Четиристайният апартамент е нанесен по предположение, но по друг начин сметката не излиза. Кажете дали е така.
В четиристаен в Дружба 2 разпределението му беше подобно но с една корекция- апартамента беше непреходен- на чертежа под хола има коридор за трите спални (тази до кухнята е съвсем малка) и банята.

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #292 on: 20.02.2011, 20:13:45 »
Значи все пак има коридор... Бях отхвърлил тази възможност, защото обикновено проектантите са гледали да не разхищават наличното пространство, правейки такива дълги коридори. Ето поправената версия:

Offline brenius

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #293 on: 20.02.2011, 20:39:27 »
Значи все пак има коридор... Бях отхвърлил тази възможност, защото обикновено проектантите са гледали да не разхищават наличното пространство, правейки такива дълги коридори. Ето поправената версия:
Мързеше ме да чертая и намерих схема в имот.бг

(eдно време бях на оглед на такъв в Дружба 2, но се отказах да го купя- предпочетох тристаен в БС-VIII-Сф в Борово за същите пари)
« Last Edit: 20.02.2011, 20:43:27 by brenius »

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #294 on: 20.02.2011, 20:54:54 »
Сиреч холът е на 6,60, но въпреки всичко има коридор. Това значи, че стаята срещу него е дълбока не повече от 3 м, което определено ме изненадва.

Offline brenius

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #295 on: 20.02.2011, 20:57:43 »
Сиреч холът е на 6,60, но въпреки всичко има коридор. Това значи, че стаята срещу него е дълбока не повече от 3 м, което определено ме изненадва.
Вече не помня колко е, но като нищо може и да беше 2.80- много гадно малко стайче.

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #296 on: 20.02.2011, 21:02:34 »
Наистина странно. Така, както го бях предположил в началото, щеше да е доста по-практично (плюс това такова разпределение може да се направи от абсолютно същите елементи).

Offline brenius

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #297 on: 20.02.2011, 21:07:26 »
Наистина странно. Така, както го бях предположил в началото, щеше да е доста по-практично (плюс това такова разпределение може да се направи от абсолютно същите елементи).
Зависи- много хора не понасят преходни апартаменти- аз лично също веднага игнорирах всички оферти за преходни. Психология- какво да правиш- не че ако имам четири стаи ще ме бърка едната да е преходна, ама се хвърлях на непреходните решения.

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #298 on: 20.02.2011, 21:21:57 »
Психологическият фактор ми е ясен. Под "практично" имах предвид максимално оползотворяване на наличната площ и осигуряване на оптимален размер на помещенията. Преходността е страничен ефект.

Offline Chato

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #299 on: 26.02.2011, 03:14:27 »
Трябва да се въведат някакви ограничения относно боядисването след саниране на жилищата, защото в "Хаджи Димитър" примерно панелките вече са нашарени в най-различни цветове. Ето вижте в Пилзен, Чехия как хубаво са боядисали тези блокове - единият е панелен, а другия най-вероятно ЕПК: