Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780716 times)

Offline brenius

• Напредващ
    • View Profile
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #300 on: 26.02.2011, 11:03:25 »
Трябва да се въведат някакви ограничения относно боядисването след саниране на жилищата, защото в "Хаджи Димитър" примерно панелките вече са нашарени в най-различни цветове.
То самото частично изолиране не е законно ... ама пусто още не са подпукали някой- а проблема не е само в Хаджи Димитър- вече грозните кръпки се срещат и на най-централни места. Никой няма право да си изолира апартамента отвън без съгласието на всичките си съседи.
 Впрочем то топлоизолирането да беше ...
 Тия дни открих куриозно нагъл случай в Борово- собственик на гарсониера с двоен външен балкон на първи етаж не просто е присъединил балкона, ами е отлял още метър и половина плоча на колони и е присъединил близо 10 квадратни метра от тревната площ ...

Offline brenius

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #301 on: 27.02.2011, 15:50:06 »
 Някой има ли представа вътрешното разпределение на Бс-2-63 аналогично ли е на Бс-VIII-Сф?

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #302 on: 27.02.2011, 23:07:27 »
Трябва да се въведат някакви ограничения относно боядисването след саниране на жилищата, защото в "Хаджи Димитър" примерно панелките вече са нашарени в най-различни цветове. Ето вижте в Пилзен, Чехия как хубаво са боядисали тези блокове - единият е панелен, а другия най-вероятно ЕПК:
В петъчния Труд има статия от нашия любимец арх.Диков по този и подобни въпроси.
Нещата са в омагьосан кръг. От една страна не е резонно да се спъват хората в стремежа им към енергийна ефективност. Защото все пак разумното използване на ресурсите на планетата е с приоритет пред естетиката.
От друга страна, за да стане синхронно топлинно изолиране ЗЕС допуска само при пълен консенсус на живущите, който за блок от повече от 100 апартамента е практически непостижим. Няма механизми, по които етажната собственост да работи като ООД. Това предполага и ефективни начини на вземания от съкооператори-длъжници - все неща, обременени с десетки години сбъркано третиране. Така че не се надявам някой пармалент да се набърка в етажните истори...
« Last Edit: 27.02.2011, 23:11:16 by blagun »

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #303 on: 27.02.2011, 23:32:08 »
Според мен проблема не е, в това че хората не искат да си сменят дограмата, да правят цялостна топлоизолация на блока, основни ремонти и тн(че то кой не би искал да се направят такива ремонти?) ами проблема е в липсата на пари при някои хора. Все пак в един блок могат да живеят и хора, разполагащи с хиляди левове на месец, както и такива, които едва успяват да си покрият разходите, ама това не означава че не искат да си го направят хубаво нали? А да не говорим за пенсионерите, те как да си позволят такова нещо?
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Unicode

• Маниак
  • Фен на Софийското метро
    • View Profile
« Reply #304 on: 19.03.2011, 22:05:12 »
Искам да питам каква разновидност са блокове 463 и 465 в ж.к. Младост-4? Тези блокове приличат на серия Бс-2-64, но единият им край откъм ул. 406 изглежда по-различно и е с прозорци на калкановата страна, които са по-големи от нормалните за този вид блокове.
« Last Edit: 21.03.2011, 12:38:56 by Unicode »

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #305 on: 19.03.2011, 22:16:19 »
Трябва да се въведат някакви ограничения относно боядисването след саниране на жилищата, защото в "Хаджи Димитър" примерно панелките вече са нашарени в най-различни цветове. Ето вижте в Пилзен, Чехия как хубаво са боядисали тези блокове - единият е панелен, а другия най-вероятно ЕПК:
В петъчния Труд има статия от нашия любимец арх.Диков по този и подобни въпроси.
Нещата са в омагьосан кръг. От една страна не е резонно да се спъват хората в стремежа им към енергийна ефективност. Защото все пак разумното използване на ресурсите на планетата е с приоритет пред естетиката.
От друга страна, за да стане синхронно топлинно изолиране ЗЕС допуска само при пълен консенсус на живущите, който за блок от повече от 100 апартамента е практически непостижим. Няма механизми, по които етажната собственост да работи като ООД. Това предполага и ефективни начини на вземания от съкооператори-длъжници - все неща, обременени с десетки години сбъркано третиране. Така че не се надявам някой пармалент да се набърка в етажните истори...

Ako СО и ДНСК си бяха на мястото още при първите мацаници това нямаше да се случи - поне цветово можеха да ги задължат да са еднакви и нямаше да се стига до този колорит

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #306 on: 19.03.2011, 22:48:38 »
Искам да питам каква разновидност са блокове 463 и 465 в ж.к. Младост-4? Тези блокове приличат на серия Бс-2-64, но единият им край откъм ул. 406 е с прозорци на калкановата страна, които са по-големи от нормалните за този вид блокове.
Мисля, че са си панелни, на мен много ми приличат на БС-69-СФ, само че двата блока са номера 460 и 464. Една пирятелка гледаше в едни сайт за имоти апартаменти там за наемане или за покупка, вътре мисля че са само едностайни и маломерни двустайни, като малкото прозорче, което се вижда на калкана е кухненският бокс, обаче не знам дали го взе. В сайта пишеше, че е панел. Иначе на външен вид са красиви сгради, и хубаво са го измислили само с гарсониери-идеално за сам човек или с приятелка ако си. А такива същите блокове има и в Дианабад.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #307 on: 20.03.2011, 00:00:44 »
Сетих се за още нещо-никъде не сме споменали, че от серия БС-2-69 също има челни секции, подобно на тези при Бс-69-Сф. Такива челни секции например има в блокове 463, 465, 466, 467, 469-за тези се сещам сега в Младост 4, по ул.406.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline alpha_adversativum

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #308 on: 20.03.2011, 14:22:27 »
Сетих се за още нещо-никъде не сме споменали, че от серия БС-2-69 също има челни секции, подобно на тези при Бс-69-Сф. Такива челни секции например има в блокове 463, 465, 466, 467, 469-за тези се сещам сега в Младост 4, по ул.406.
Да, според мен Unicode говореше точно за тях. При поглед отгоре се вижда, че имат по-различна форма. Предполагам, че са от времето преди самия край на производството на Бс-2-69 (около 1980 г.) и са връстници на ексепименталния жилищен район в Лозенец. Иво, можеш ли някой път да снимаш една от тях от трите страни, за да се опитам да направя разпределението?

Искам да питам каква разновидност са блокове 463 и 465 в ж.к. Младост-4? Тези блокове приличат на серия Бс-2-64, но единият им край откъм ул. 406 е с прозорци на калкановата страна, които са по-големи от нормалните за този вид блокове.
Мисля, че са си панелни, на мен много ми приличат на БС-69-СФ, само че двата блока са номера 460 и 464. Една пирятелка гледаше в едни сайт за имоти апартаменти там за наемане или за покупка, вътре мисля че са само едностайни и маломерни двустайни, като малкото прозорче, което се вижда на калкана е кухненският бокс, обаче не знам дали го взе. В сайта пишеше, че е панел. Иначе на външен вид са красиви сгради, и хубаво са го измислили само с гарсониери-идеално за сам човек или с приятелка ако си. А такива същите блокове има и в Дианабад.
Да, това е една от секциите от серия Бс-69-Сф-УД-83, влезли в производство след 1983 г. Все още нямам вътрешното разпределение и затова не знам как е означен този типов проект. Такива блокове има и в Люлин (236, 237, 333, 333А, 333Б, 333В).
Както ви обещах, като намеря необходимата информация, ще направя преглед на производството на Бс-69-Сф от 1983 до 1994 г., включително и на този конкретен проект.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #309 on: 21.03.2011, 19:31:40 »
Да, според мен Unicode говореше точно за тях. При поглед отгоре се вижда, че имат по-различна форма. Предполагам, че са от времето преди самия край на производството на Бс-2-69 (около 1980 г.) и са връстници на ексепименталния жилищен район в Лозенец. Иво, можеш ли някой път да снимаш една от тях от трите страни, за да се опитам да направя разпределението?

Да, ето направих снимки и на челните секции на 2 от тези блокове, и на другият тип панелни блокове, за които стана въпрос(на последната снимка). С тези секции изглежда красиво, жалко че са малко разпространени. Особено хубаво е както в случая в Младост 4, където 3 от стаите гледат на изток а пред тях няма нищо, само поле и сигурно имат много хубава гледка. Доколкото знам са построени някъде през 1979-та-1981-ва година, ще питам едни познати, които живеят в такъв.
« Last Edit: 21.03.2011, 19:41:22 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Chato

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #310 on: 01.04.2011, 02:09:14 »
Блок 116 в Хаджи Димитър има един по-особен вход някъде по средата. Май балконите на кухните от двете му страни са с външни балкони, до колкото видях. Нека някой, който го познава по-добре да потвърди или отрече.

Offline gaz_maniak

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #311 on: 02.04.2011, 21:22:41 »
Някой може ли да ми каже каква е височината на фасаден панел от серията Бс-69-Сф,дължината я видях 3600мм.Също ме интересува и размерите на прозорците на вход от същия тип,както и височината на фасадния панел при междупокривното пространство

Попаднах на една интересна снимка на строяща се панелка.Мисля че е от серията БС-69-Сф,поправете ме ако греша.

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #312 on: 02.04.2011, 21:59:54 »
Височината на фасадните, както и на носещите стенни панели, е 2,80 м, но заради връзките с другите панели се "губят" 15 см, така че реалната височина на помещенията е 2,65 см. Корнизните панели под покрива мисля, че са високи 1,50 м.

Попаднах на една интересна снимка на строяща се панелка.Мисля че е от серията БС-69-Сф,поправете ме ако греша.
Нека да позная. Снимката е от Енциклопедия България. Ако не ме лъже паметта, там пишеше, че е от Пловдив. Да, наистина е Бс-69-Сф.

Да, ето направих снимки и на челните секции на 2 от тези блокове, и на другият тип панелни блокове, за които стана въпрос(на последната снимка). С тези секции изглежда красиво, жалко че са малко разпространени. Особено хубаво е както в случая в Младост 4, където 3 от стаите гледат на изток а пред тях няма нищо, само поле и сигурно имат много хубава гледка. Доколкото знам са построени някъде през 1979-та-1981-ва година, ще питам едни познати, които живеят в такъв.
Иво, много ти благодаря за снимките, но още не съм направил разпределението и затова не съм писал. Срещам някои трудности - например не знам дали има два, или три апартамента на етаж. Като гледам фасадата и изолациите, които са напляскали, по-скоро ще да са три, но на сателитните снимки не мога да видя комина на третата кухня. Ако знаеш нещо по въпроса, помагай. :)

Offline gaz_maniak

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #313 on: 02.04.2011, 22:12:12 »
Иво, много ти благодаря за снимките, но още не съм направил разпределението и затова не съм писал. Срещам някои трудности - например не знам дали има два, или три апартамента на етаж. Като гледам фасадата и изолациите, които са напляскали, по-скоро ще да са три, но на сателитните снимки не мога да видя комина на третата кухня. Ако знаеш нещо по въпроса, помагай. :)

Първо мерси за информацията.

Тези блокове в младост 4,поне във втория вход знам ,че са по 3 апартамента.Като входовете са  двустранни,а апартаментите отдясно са тристайни.Мога да нарисувам схема на тристайния
« Last Edit: 02.04.2011, 22:49:25 by gaz_maniak »

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #314 on: 02.04.2011, 23:55:33 »
Ами и аз знам че са 3 апартамента на етаж-3-станен, гарсониера и двустаен, но и аз не съм на 100% сигурен. Входа, в който са моите познати е в стандартна такава секция и са така, като тука разликата може би е, че три от помещенията на 3-стайния гледат в една посока.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline voxa

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #315 on: 26.04.2011, 14:18:43 »
Много добра е темата пусната от alpha_adversativum ! Браво на него! Толкова много хора живеят в такъв тип жилища , нормално е да се ограмотим за техните предимства и недостатъци :) Прочетох целия форум, но за съжаление не открих модела на търсеното от мен разпределение. Ще се радвам ако някой сподели нещо за него. :) Въпростният блок се намира в Дружба-2 , строен е след 80-та година. Най-вероятно - 84-та е завършен. Номера 316-317-318 - образуващи буквата П. Известен навремето като блока на военните.Основните разлики със заобикалящите го панелни блокове са :1.Всеки вход е с един изход 2. В част от кухненското пространство е вмъкната мини тераска.Ще прикрепя и снимки в следващия пост.А иначе всеки етаж е с по три апартамента - гарсониера в средата , тристаен към асансьорната клетка и двустаен от другат страна на стълбището. Асансьорната клетка е на нивото на входните врати .Друга разлика е че вратата (към килера ) на междуетажната площадка е перпендикулярна на прозореца на стълбището.
« Last Edit: 26.04.2011, 15:54:13 by voxa »

Offline voxa

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #316 on: 26.04.2011, 15:57:51 »
На снимка 2,3,4,5,6,7 е показан въпросният блок. На първата снимка , той се пада в ляво , а иначе заобикалящите го блокове са като този на снимка 1 в централната си част.На последната снимка се вижда модификация на блока, оглозган от една добре позната ни група хора .
« Last Edit: 28.04.2011, 11:06:05 by voxa »

Offline Unicode

• Маниак
  • Фен на Софийското метро
    • View Profile
« Reply #317 on: 26.04.2011, 18:20:29 »
Мисля, че в ж.к. Дружба-2 такива като показаните са няколко от панелките с номера 3хх, както и при 4хх в района на 150-то ОУ "Цар Симеон I", като те май се срещат само в тази част на София. Също така в същия квартал (Дружба-2) сред блоковете 4хх в района на Билла има и панелки от някакъв друг рядък вид, като при всички тях стълбищната клетка има няколко особености: прозорците на площадките между етажите са с по три тесни крила, лицевите панели са с тухлена облицовка и плюс това тя има и тавански етаж. Повечето от въпросните блокове, построени в Дружба-2 май са 7-етажни. От същия вид панелни блокове с външната тухлена облицовка на стълбищната клетка и прозорците с три крила има също и в ж.к. Овча Купел, като повечето от тях там са по 9 етажа. За жалост изглежда в темата наистина все още няма нищо относно тези два вида панелни блокове. :(

Ако @alpha_adversativum може да ти помогне, защото гледам, че той доста разбира от видовете панелно строителство. :) Трябва обаче да знаеш, че той не влиза често, така че следи форума. :angel:
« Last Edit: 03.05.2011, 00:45:05 by Unicode »

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #318 on: 08.05.2011, 16:21:17 »
Въпростният блок се намира в Дружба-2 , строен е след 80-та година. Най-вероятно - 84-та е завършен.
Това е някоя от номенклатурите на Главпроект, най-вероятно БП-79-Гл-А ("А" ще рече "актуализирана"), която може би е произвеждана в ДК-Столник.

Offline s_rajkova

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #319 on: 15.05.2011, 13:43:41 »
Здравейте, много ми допадна темата. Научих доста интересни неща. Браво! Искрено се надявам, че ще можете да ми помогнете. Интересувам се от типовите разпределения на блокове 158, 159 в ж.к. Люлин. Предполагам, че са от по късен етап на панелното строителство, тъй като са с висока етажност и по 6, 7 апартамента на етаж в секция. Благодаря предварително