Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780746 times)

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #440 on: 01.06.2012, 09:54:35 »
Вероятно, защото в такива блокове има доста общински жилища и наематели в тях плащащи смешен наем.
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Online viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #441 on: 01.06.2012, 21:34:56 »
За мен това е най-доброто разпределение, което съм срещал някога. Това е апартамент в един от последните блокове, строени от държавата/общината - един от високите блокове на сп. Владимир Вазов - срещу Шел.
Не знам размери. Схемата е ориентировъчна.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #442 on: 01.06.2012, 22:22:58 »
Няма що, Г-образното хале наречено антре за какви точно цели е, гладене?
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Online viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #443 on: 01.06.2012, 22:49:11 »
Може да е за всякакви цели. Специално тук, той беше си поръчал правоъгълен гардероб с падаща дъска и ти влизаш в него (образно казано) и си изглаждаш дрехата. Прокарано е осветление, има си шкафче даже за ютията...
Въпрос на хрумване. Ако искаш там можеш да си държиш и резервните гуми за колата...  :/
Харесва ми, защото спалните са отдалечени от хола и няма преходи (освен за трапезарията). Така си по-далече от шума, не пречиш на никого. Санитарните помещения са в центъра на жилището, като са едно до друго. Двете стаи са близки, като ако едната е спалня, а другата стане детска стая - ще си близко и ще можеш да реагираш, . Оставени са целенасочено ниши за големи гардероби (нещо супер необходимо за семейство), които не отнемат място в някоя стая. Кухнята е в стратегическа позиция, което позволява наблюдение оттам на почти цялото жилище при отворена врата за реакция при плач, на детето...

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #444 on: 02.06.2012, 02:15:30 »
Може да е за всякакви цели. Специално тук, той беше си поръчал правоъгълен гардероб с падаща дъска и ти влизаш в него (образно казано) и си изглаждаш дрехата. Прокарано е осветление, има си шкафче даже за ютията...
Въпрос на хрумване. Ако искаш там можеш да си държиш и резервните гуми за колата...  :/
Харесва ми, защото спалните са отдалечени от хола и няма преходи (освен за трапезарията). Така си по-далече от шума, не пречиш на никого. Санитарните помещения са в центъра на жилището, като са едно до друго. Двете стаи са близки, като ако едната е спалня, а другата стане детска стая - ще си близко и ще можеш да реагираш, . Оставени са целенасочено ниши за големи гардероби (нещо супер необходимо за семейство), които не отнемат място в някоя стая. Кухнята е в стратегическа позиция, което позволява наблюдение оттам на почти цялото жилище при отворена врата за реакция при плач, на детето...
Гумите си ги държа в мазето, а специално място за гладене ще имам, когато се преместя в жилище над 200 м2. Жена ми засега иска само стая за обувки  ;)
Холът е далеч от спалнята - ОК, това е важно, особено когато има малки деца. Предпочитам да имам едно преходно помещение, отколкото толкова голям коридор. Това е пространство, което за нищо не се използва, освен ако не си запален по миниголф... Първо го купуваш, после го поддържаш, плащаш му данъци, а не го ползваш. По-добре още 5 квадрата в някоя стая, отколкото в коридора. Имало ниши за гардероби казваш - за какво ми е гардероб в антрето? В коридора ли ще си обувам гащите? Достатъчно е да има гардероб/закачалка за връхни дрехи и шкаф за обувки. Всичко друго, което повечето хора държат по разни шкафчета по коридорите е, не защото там му е мястото, а защото само там са му намерили такова, т.е. не е необходимо непременно в антрето да има 4-метрови гардероби...
Последните тенденции са, че когато има две бани/тоалетни едната задължително е до спалня (обикновено врата срещу врата), ако има две спални една до друга, тоалетната обикновено се намира помежду им.  Има и апартаменти, при които единият санитарен възел е вързан с родителската спалня. Другата тоалетна обикновено е някъде по-близо до дневната - тя е за гости. Това двете спални да са една до друга е нож с две остриета - сега ще реагираш, а като стане на 15 ще му повтаряш непрекъснато НАМАЛИ МУЗИКАТА  ;), но това не е от особено значение, варианти всякакви според нуждата и вкуса.
За мен е непонятно, защо в дадената от теб схема има три помещения - кухня, хол и трапезария, аз ако бях моментално правя едното на спалня, стая за гости, библиотека/стая за учене или игра... Привърженик съм на варианта кухненски бокс и дневна. Много хора имат носталгия по кухните, но реално погледнато нашите баби прекарваха там повече от половината си свободно време, нашите майки започнаха да пропускат по някой ден, а нашите половинки не съм особено сигурен знаят ли как се прави туршия/компот, как се точи тесто и т.н., пък и напоследък измислиха микровълновата фурна и аспиратора, та за мен кухнята в дневната не е проблем.
Хубавото на новото строителство е, че повечето строители са склонни да правят разни реорганизации по идея на клиента, в т.ч. дори да ти дадат стая от съседния апартамент или да разширят банята на 9 м2, стига да не се пипа конструкцията, която за разлика от панелните кутийки дава много по-голяма свобода на индивидуалните решения. Всъщност, колко квадрата е този апартамент от скицата?  Да потърся в нета нещо по практично със същата квадратура.
« Last Edit: 02.06.2012, 02:21:01 by giorev »

Online viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #445 on: 02.06.2012, 11:21:35 »
Схемата е ориентировъчна! Не знам размери. Идеята ми беше да коментираме по-скоро разпределението. Всъщност сега като се замисля стената между мокрото помещение и кухнята е по-навътре, защото така от схемата излиза, че мокрото е горе-долу колкото една спалня. Иначе си прав, трапезарията е възможно да се престрои в стая. Холът си беше стандартен 3,60 х 6,20, но не си спомням какви бяха размерите на спалните, което биб било по-интересно. Кухнята не беше малка. Може би 3,60 х 3,60. Имаше и маса със шест стола. Ще проуча въпроса и ще пиша пак. Ако трапезарията се преустрои в родителска спалня, то автоматично другите две спални стават детски стаи...

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #446 on: 04.06.2012, 19:50:07 »
Снимки отпреди месец, трябваше по-рано да ви ги постна... Та ходих до панелното чудо(вище) в Братислава- Петржалка от професионален интерес, но наред с всичко, ще ви е интересно да видите, надявам се, как биха изглеждали Младостите, ако плавателният канал беше реализиран. Гледайте от тази снимка надясно, иначе може и целият албум да видите... От превозните средства май ви качих само Капаситито, за останалите модели автобуси, трамваи и тролейбуси не ми се занимаваше...

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3907711541572&set=a.3907691181063.158477.1542837907&type=3&theater

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #447 on: 04.06.2012, 20:21:30 »
...как биха изглеждали Младостите, ако плавателният канал беше реализиран...
Хубав град е Братислава! При горната хипотеза си мисля, че вместо рибари и бели лебеди по канала в Младост щяха да се срещат орляци комари, гуми и разноцветни пликчета...
Един страничен въпрос - това стадионът на Артмедия ли е?

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #448 on: 04.06.2012, 20:43:16 »
Изоставеният, иначе и при него правя аналогиите с нашите и реконструкциите, които им се правят или може да се направят. Дано в Ловеч да не заприлича на този...  :(

Offline celebrity

• Напредващ
  • програмист
    • View Profile
« Reply #449 on: 04.06.2012, 21:11:36 »
Чехите и Словаците и да искаме няма как да ги стигнем. Всичко си е до манталитет.

Offline alpha_adversativum

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #450 on: 07.06.2012, 23:17:30 »
Сетих се, че в архива си имам малко стари снимки от Люлин. Реших, че е по-добре да ги пусна тук, отколкото в “Стара София”, но ако модераторите преценят, нека преместят поста там. Може би съм публикувал малка част от тях по-рано, но тези тук са с по-добро качество.

1. Бл. 318, сниман откъм бъдещия булевард “Захарий Стоянов” (1974 г.). Отзад се виждат вече построените бл. 322, 323 и 331.

2. Бл. 322 и 323 (1974 г.).

3. Бл. 331 (1974 г.).

4. Бл. 319 и 320 (1974 г.).

5. Бл. 322 (1974 г.)

6. Същият блок от друг ъгъл, същата година.

7. Бл. 215, зад него бл. 218 и строителен кран (1974 г.). Снимката е направена от мястото на бъдещото 90 ЕСПУ.

8. Бл. 214 (?) (1974 г.).

9. Макет на реконструирания бул. “Баба Парашкева” и представителното застрояване около него от Орион в западна посока (и двете нереализирани). Снимката е от втората половина на 70-те години.

10. Бл. 424 в строеж, зад него бл. 423 (вероятно 1976 г.). Снимката е правена от бл. 426.

11. Същото място, пет години по-късно. Снимката е направена от покрива на бл. 432.

12. Недовършена инфраструктура пред бл. 429 (1977 г.).

13. Овце на фона на бл. 407 (?) (1977 г.).

14. Люлин 5 в строеж – бл. 515, 516 и 520 и бъдещия бул. “Райко Даскалов” (1977 или 1978 г.). Бл. 519 още го няма, както и ЕПК-тата в Люлин 4, от чието място е правена снимката.

15. Бул. “Захарий Стоянов” със спирката на Кооперативния пазар и строящата се сграда на общината (1980 или 1981 г.). Тролейбусното трасе още го няма. Вижда се автобус, готвещ се да спре на спирката (вероятно А108 или А112).

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #451 on: 08.06.2012, 15:59:40 »
Малко е офф, обаче не смятате ли, че е редно да започнат да се строят жилищни сгради с апартаменти без или с остъклени "фабрично" балкони?...
В тази връзка, блок 7 от този затворен комплекс на бул. Рожен е точно с "фабрично" остъклени балкони. Този блок е доста интересен и с това, че го построиха "на фуга" със стара панелна жилищна сграда - има лице към булеварда и вероятно много от вас са го виждали, но не са се заглеждали в балконите. За съжаление не намерих снимка в нета.

Offline putnik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #452 on: 11.06.2012, 18:57:26 »
В тази връзка, блок 7 от този затворен комплекс на бул. Рожен е точно с "фабрично" остъклени балкони. Този блок е доста интересен и с това, че го построиха "на фуга" със стара панелна жилищна сграда - има лице към булеварда и вероятно много от вас са го виждали, но не са се заглеждали в балконите. За съжаление не намерих снимка в нета.

Малеее, и на Рожен ли вече строят "елитни комплекси"? Как са обозначили метростанциите на отклонението за Илиянци, които още дори не са почнали да ги строят и не се очертава в близките 2 години! А те вече са ги обозначили все едно са действащи :D :laugh: :P

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #453 on: 11.06.2012, 22:13:03 »
Хубави снимки от Люлин.

Смених панела с ЕПК иначе, на 21-вия етаж е страхотно невероятни гледки. Блока изглежда е доста поддържан, за сега нямам изолация, нито ПВЦ дограма, но това ми изглежда да дава добра изолация, като почукаш по стените все едно са кухи. Държи приятно прохладно вътре. Най-накрай вече имам и интернет. Противно на мненията че високите блокове са лошо поддържани при мен даже входа е с алуминиева дограма и с чип карти, и като цяло се поддържа много добре, и противно на мненията че високите етажи са проблемни, за сега няма проблем нито с асансьорите, нито с водата, тече си силна струя като на долните етажи. Даже се чудя дали дограмата да не си остане дървената, че иначе се появява мухъл, но като откарам зимата да видя как е ще му мисля.

Дали мога да имам някакви проблеми заради 21-вия етаж и какви например, за сега всичко е на 6.
« Last Edit: 11.06.2012, 22:17:32 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #454 on: 11.06.2012, 22:29:50 »
Етажът последен ли е - проблем с покрива? Явно, че домсъвета и домоуправителя си вършат добре работата, така че малко вероятно да ти тече, ама нали питаш...
Това за дограмата са митове - прочети литература по въпроса - ако няма никаква дограма със сигурност няма да има конденз :D ама дали ще може да се живее?
Честито и дано да ти спира по-рядко тока!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #455 on: 11.06.2012, 22:46:51 »
Има над мен 22-ри тавански етаж-високите блокове в Младост 2 до Хит-а, там има мисля че има още 3 апартамента, със леко скосени тавани, ама съм отскоро там и още не съм го разучил, виждам че една баба слиза отгоре, то даже асансьора не отива до 22-рия етаж, а само до 21-вия, покрива бил ремонтиран, скосената част е с ламарина.

Дограмата си е стандартната дървена, понеже на старото място беше ПВЦ и постоянно имаше конденз и мухъл, а тука няма такива признаци, а съм чувал че ако няма изолация и ПВЦ дограма сградата"диша" и няма такива проблеми. Чудя се дали това нещо дава добра изолация, има една външна стена само, изглежда да е дебела стената, ама като почукаш по нея много странно все едно е куха.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #456 on: 11.06.2012, 22:56:29 »
Конденз и мухъл се получават ако не проветряваш достатъчно или имаш голям източник на влага в стаята (печка без абсорбатор) или пък слаби фуги и ъгли между панелите (зимата замръзват или са ледено студени). Проветрявай всяка сутрин за 10 - 15 минути и след всяко вкарване на източник на влага в стаята (мокра кърпа, след баня, много растения, пушеща тенджера...) и няма да имаш проблем. Дограмата е тази, която изолира стаята от външната атмосфера (жега и студ) и не й е в качествата да "диша". Ако моята дограма "диша", то при първа възможност ще я сменя!
Иначе честито!

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #457 on: 11.06.2012, 23:43:11 »
Това, че сграда, която не е топлоизолирана "диша" го е измислил някой пълен неграмотник и жалко, че толкова много хора го повтарят като папагали...
Условията при които се образува конденз са променливи и зависят от три величини - относителната влажност на въздуха, температурата на въздуха и температура на повърхностите. Зависимостта е следната, колкото е по-топъл въздухът, толкова повече водни пари може да поеме в единица обем (стига да има източник). Тези водни пари кондензират, когато въздухът започне да се охлажда.  Така при постоянен източник на влага (напр. мокро пране), колкото и да увеличаваме температурата в стаята, толкова по-голяма част от водата се премества от прането върху по-студените повърхности, т.е. по-топлият въздух около прането се насища с влага и достигайки някаква по-студена повърхност (напр. прозорец) се охлажда и се разтоварва от влагата, която вече не може да "носи".
После следва въпросът - "защо след като топлоизолирах жилището ми се появи мухъл"? Отговорът е комплексен - на първо място, старите дограми са всичко друго, но не и херметични, те осигуряват непрекъснато "проветрение" и по този начин регулират влажността в помещението. Второ, повечето хора, живели в едни условия и свикнали да не проветряват често жилището, пестейки по този начин топлина, продължават да следват този стереотип, но вентилация от калпавата дограма вече я няма, което повишава относителната влажност в помещението. Дотук извод - проветрявайте достатъчно помещенията и се старайте, да няма постоянни източници на влага в помещенията + вентилатор в банята, аспиратор в кухнята, прането навън и т.н. На трето място - некачествена изолация. При предходните два случая и когато изолацията е с добър краен резултат обикновено конденз се получава по стъклопакета (освен ако под него няма радиатор 25 ребра работещ на макс) - това би трябвало да е най-студената повърхност във всяко помещение с външна стена! Ако има влага и по други повърхности - обикновено ъгли, това говори за некачествена изолация - неподходящ или недостатъчен топлоизолационен материал, лошо монтиран такъв, в т.ч. наличие на термомостове при монтажа, фуги и т.н. десетки вероятности. Спирам, че може и да дотегна!
 А стената - сигурно имаш гипсокартон там, където кънти на кухо.
« Last Edit: 11.06.2012, 23:45:16 by giorev »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #458 on: 12.06.2012, 00:19:56 »
Няма гипскартон, точно това е странното, може би е окачен панел просто знам ли. Само тапети има от едновремешните. Балкона май ще си го оставя така отворен, да има къде да се простира и излиза на въздух и заради уникалната гледка, ама за дограмата се колебая дали да си остане стандартната дървена или нова ПВЦ ама като откарам зимата да видя как е тогава ще го мисля.

За сега май едиствения проблем който има е вятър :D нависоко духа много силно, днеска нали имаше буря по едно време и много духа а пък блока е почти първи напред има само поля. Притеснява ме ако е нова ПВЦ дограма дали няма да се изметне.
« Last Edit: 12.06.2012, 00:23:14 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #459 on: 12.06.2012, 00:34:31 »
Некачествена и твърде евтина PVC дограма може да се изметне от тежестта си, от вятър едва ли. Това обаче е частен случай, не виждам проблем. Важен е и стъклопакета, задължително нискоемисийно стъкло, ако има пари нека е троен. Старата чамова (по подразбиране) дограма е къде по-податлива на всякакви деформации, а ако не е в добро състояние е по-вероятно да се счупи стъклото на нея.
Аз не си представям как панел може да бие на кухо - ти с чук ли го тества?