Може да е за всякакви цели. Специално тук, той беше си поръчал правоъгълен гардероб с падаща дъска и ти влизаш в него (образно казано) и си изглаждаш дрехата. Прокарано е осветление, има си шкафче даже за ютията...
Въпрос на хрумване. Ако искаш там можеш да си държиш и резервните гуми за колата...
Харесва ми, защото спалните са отдалечени от хола и няма преходи (освен за трапезарията). Така си по-далече от шума, не пречиш на никого. Санитарните помещения са в центъра на жилището, като са едно до друго. Двете стаи са близки, като ако едната е спалня, а другата стане детска стая - ще си близко и ще можеш да реагираш, . Оставени са целенасочено ниши за големи гардероби (нещо супер необходимо за семейство), които не отнемат място в някоя стая. Кухнята е в стратегическа позиция, което позволява наблюдение оттам на почти цялото жилище при отворена врата за реакция при плач, на детето...
Гумите си ги държа в мазето, а специално място за гладене ще имам, когато се преместя в жилище над 200 м2. Жена ми засега иска само стая за обувки
Холът е далеч от спалнята - ОК, това е важно, особено когато има малки деца. Предпочитам да имам едно преходно помещение, отколкото толкова голям коридор. Това е пространство, което за нищо не се използва, освен ако не си запален по миниголф... Първо го купуваш, после го поддържаш, плащаш му данъци, а не го ползваш. По-добре още 5 квадрата в някоя стая, отколкото в коридора. Имало ниши за гардероби казваш - за какво ми е гардероб в антрето? В коридора ли ще си обувам гащите? Достатъчно е да има гардероб/закачалка за връхни дрехи и шкаф за обувки. Всичко друго, което повечето хора държат по разни шкафчета по коридорите е, не защото там му е мястото, а защото само там са му намерили такова, т.е. не е необходимо непременно в антрето да има 4-метрови гардероби...
Последните тенденции са, че когато има две бани/тоалетни едната задължително е до спалня (обикновено врата срещу врата), ако има две спални една до друга, тоалетната обикновено се намира помежду им. Има и апартаменти, при които единият санитарен възел е вързан с родителската спалня. Другата тоалетна обикновено е някъде по-близо до дневната - тя е за гости. Това двете спални да са една до друга е нож с две остриета - сега ще реагираш, а като стане на 15 ще му повтаряш непрекъснато НАМАЛИ МУЗИКАТА
, но това не е от особено значение, варианти всякакви според нуждата и вкуса.
За мен е непонятно, защо в дадената от теб схема има три помещения - кухня, хол и трапезария, аз ако бях моментално правя едното на спалня, стая за гости, библиотека/стая за учене или игра... Привърженик съм на варианта кухненски бокс и дневна. Много хора имат носталгия по кухните, но реално погледнато нашите баби прекарваха там повече от половината си свободно време, нашите майки започнаха да пропускат по някой ден, а нашите половинки не съм особено сигурен знаят ли как се прави туршия/компот, как се точи тесто и т.н., пък и напоследък измислиха микровълновата фурна и аспиратора, та за мен кухнята в дневната не е проблем.
Хубавото на новото строителство е, че повечето строители са склонни да правят разни реорганизации по идея на клиента, в т.ч. дори да ти дадат стая от съседния апартамент или да разширят банята на 9 м2, стига да не се пипа конструкцията, която за разлика от панелните кутийки дава много по-голяма свобода на индивидуалните решения. Всъщност, колко квадрата е този апартамент от скицата? Да потърся в нета нещо по практично със същата квадратура.