Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780868 times)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #620 on: 20.11.2012, 22:38:12 »
Ето нещо също с хубава архитектура, пак го снимах от влака :D 19 или 20 етажа са, много ми харесва архитектурата с тези дървени облицовки, като на някоя хижа, и много добре се връзва на фона на балкана и скалите отзад, както и на това, че около тях всичко са само къщи. По големите прозорци си личи, че сигурно стаите вътре са огромни, малко са обрушени най-горе от времето и силните ветрове, макар и на снимката да не си личи много. Ехх, само как красиво и уютно са ги проектирали тогава, за разлика от сегашните строежи. От другата страна пък си личи, че са огромни, дълбоки тераси, направени като чардаци, също с дървени облицовки като в стара къща или хижа. Доста оригинално решение.  Вижте колко-по приятно и уютно изглежда за живеене, отколкото в къщите наоколо, и така в целия район в близост да има само два блока.
« Last Edit: 20.11.2012, 22:41:39 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #621 on: 20.11.2012, 22:43:23 »
Каква дървена облицовка :neznam: Нищо уютно не виждам в тази гледка, виж практично може.
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #622 on: 20.11.2012, 22:48:35 »
То на снимките не си личи много, но под дългите прозорци има дървена облицовка, най-горе се вижда как се е обрушила от ветровете, и на терасите има също от другата страна.

За практично много ясно, че така е много по-добре, на площта която взема една къща с двор, където може да живее и само един човек, тука могат да живеят и 400.

Защо пък да не е уютно? Излизаш си лятото на голямата тераса, пред теб гледаш само скали, планини, терасата ти е облицована в дърво, все едно си на верандата на някоя хижа. А тези долу в къщите си гледат само двора и къщата на съседите :D докато тези горе си гледат всичко отвисоко.
« Last Edit: 20.11.2012, 22:51:34 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #623 on: 20.11.2012, 22:56:47 »
Не ми се вярва това тъмно кафявото да е дърво. По вероятно е изключително вредната за здравето на човека азбестова фасадна облицовка, с която са облечени половината обществени сгради от времето на соца.

ЕДИТ: Скали и гори можеш да видиш и от 2 метра височина, не е задължително да ти трябват 20, освен ако нямаш подобен бетонен кич в близост. А дали не е 1000% по-приятно да си опънеш софрата под асмата, да си откъснеш два домата от градината или да покажеш на децата си на живо някоя животинка из двора? Дали не е по-безопасно да имаш затворен двор, в който да си играят или басейн в който да се къпеш и т.н. и т.н.... говорим за различни измерения  ;)
« Last Edit: 20.11.2012, 23:03:02 by giorev »
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline alpha_adversativum

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #624 on: 28.11.2012, 19:20:23 »
Продължавам по темата с малко снимки (има няколко с лош фокус, за което моля за извинение).

Първата едропанелна сграда в България, намираща се в София на ул. "Найчо Цанов" 192 (НИСИ, 1959 г.):

Експериментална серия "Толстой" - първи тип:

Серия "Толстой" - втори тип:

Експериментална серия "Траен мир" на големи междуосия (6 м):

Серия Бс-3-61:

Бонус - няколко снимки на прословутия бл. 208 в Надежда, който също е от тази серия. Ясно се вижда, че дефектите по него не са конструктивни, а се дължат на слягане на почвата под основите. Почвата поддава под три от надлъжните оси на сградата и те са започнали да се накланят и да се отделят от конструкцията:

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #625 on: 28.11.2012, 19:29:42 »
Ееееее, златен си! Аз тоя бл.208 го търсих един ден в Надежда, но понеже нямах представа къде е, щото инцидентно минавах, не го намерих и ме беше много яд. Какво всъщност се случва с него? Гледам, разграбен е стабилно, та предполагам че хората са си намерили решение и надали някой би се върнал тука.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #626 on: 28.11.2012, 20:39:10 »
Искам да попитам нещо относно блоковете 1 и 2 в Люлин 10. Намират се между улица Майски ден и булевард Сливница до кръстовището на Орион, срещу пожарната. Някой знае и откога датират? За в бъдеще ще ги и заснема.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #627 on: 28.11.2012, 21:39:19 »
Първите модели панелни блокове изглеждат доста уютни за живеене, също и като архитектура са хубави.
От такива, подобни на втората експериментална серия Толстой са построени в Пловдив няколко ж.к.та, като Христо Смирненски, част от Кючук Париж, част от Коматево, част от Прослав, има ги и на сума ти места там, в Карлово мисля че също има такива. Кварталите, построени с такива блокове са характерни и с изключително многото зеленина, все едно си в гората, и с големите градини между блоковете.
Според мен този модел е много успешен, хола е нещо огромно, около 5 метра широк, пред него има и 5-метрова тераса, баните пък са като стая и си имат прозорец, отвътре стаите оригинално са с истински дървен паркет, с ламперии в коридорите, и с чугунени радиатори. Ето една снимка на такъв от Пловдив, където са много разпространени, вижда се, и че баните са като стаи и си имат прозорец, строени са през 60-те години. Интересно ми е защо в София не са получили разпространение през 60-те, според мен са доста добре като разпределение, и с тези огромни стаи.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #628 on: 29.11.2012, 01:34:36 »
Повечето от тези или пропадат или се цепят или се наклонени.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #629 on: 29.11.2012, 10:54:49 »
Кои, тези в Пловдив или в София имаш впредвид? Мен по-скоро ми е интересно защо са се отказали от този модел, и са строили ж.к. с такива само в Пловдив най-вече,струва ми се, че е по-добре банята да е с прозорец, и хола да заема такова междуосие да е от рода на 5 на 5 метра. Всъщност е широк колкото кухнята и банята заедно. Може би недостатък  на този модел е, че са само по 2 апартамента на етаж, като са толкова малко апартаменти върви събери пари ако трябва да се прави някакъв ремонт, ще стане твърде голяма сума, отколкото ако са по 8-9 на етаж, като в ЕПК-тата. Също друг недостатък е ниската етажност, само на 4 и на 5 етажа са, но пък кварталите плнирани с тях са строени на "квадрати" и между един такъв квадрат от 4 блока има много зеленина ,градинки и тн.

Иначе само 2 има наклонени, и то не заради панелната конструкция, ами заради пропадане на земята отдолу, 201-ви и 208-ми блок.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #630 on: 29.11.2012, 12:33:56 »
Почти си уловил идеята- прекалено малко хора са наблъскани на огромна площ, което си е чисто разхищение.... ;)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #631 on: 29.11.2012, 13:03:17 »
Най-логично е да, ако София беше построена от такъв модел блокове и такъв тип квартали, щеше да се разпростре от Сливница до Елини-Пелин, и от Ботунец до Банкя сигурно.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #632 on: 29.11.2012, 16:01:01 »
То и Хаджи Димитър има такива - мисля, са около бл.14, 4 блока плю сего. Интересното е, че имат нещо като мазе откъм калкана, заходът към което обаче обичайно е задръстен с боклуци.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #633 on: 11.12.2012, 18:42:56 »
Тука има кадри от строежите из Младост, сградите на Минпроект и др...

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #634 on: 11.12.2012, 19:21:07 »
Много хубаво клипче, само че това не е Младост, ами това е Гоце Делчев, който се е строял някъде в периода 1965-на-1968-ма година. Виждат се 6-етажните блокчта, които са някъде от 65-та и са вече построени, както и високите 16-етажни, също някъде от 64-та 65-та, вече построени, а се строят 8-етажните.

Според мен края на 60-те и началото на 70-те са били върхов момент в градоустройството, тогава най-хубаво се е строяло. И до днес Гоце Делчев е един от най-хубавите квартали в София, заедно с Борово. В този период са строени също Свобода и Дружба 1, като Свобода пък сега е може би най-зеленият квартал, заедно с Гоце Делчев.

Знаете ли кой е най-новият панелен квартал? Последните са Овча Купел 2, Левски Г, Ботунец 2, Обеля, Младост 1А и 4 също са от последните, но кой е последният?

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline putnik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #635 on: 11.12.2012, 20:28:52 »
Много хубаво клипче, само че това не е Младост, ами това е Гоце Делчев, който се е строял някъде в периода 1965-на-1968-ма година. Виждат се 6-етажните блокчта, които са някъде от 65-та и са вече построени, както и високите 16-етажни, също някъде от 64-та 65-та, вече построени, а се строят 8-етажните.

Според мен края на 60-те и началото на 70-те са били върхов момент в градоустройството, тогава най-хубаво се е строяло. И до днес Гоце Делчев е един от най-хубавите квартали в София, заедно с Борово. В този период са строени също Свобода и Дружба 1, като Свобода пък сега е може би най-зеленият квартал, заедно с Гоце Делчев.

Знаете ли кой е най-новият панелен квартал? Последните са Овча Купел 2, Левски Г, Ботунец 2, Обеля, Младост 1А и 4 също са от последните, но кой е последният?

Сред най-озеленените е и Хиподрума. Когато за първи път бях в този квартал, направи ми впечатление, толкова зелен квартал не съм виждал.
Относно това кой е най-последният панелен квартал от соц тип, не съм компетентен да отговоря, но ще се опитам. Може би е Младост 6. Той си остана непостроен, а единствените два блока са пуснати в експлоатация през втората половина на 90-те.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #636 on: 11.12.2012, 20:34:27 »
Те са ЕПК обаче, тези срещу бизнеспарка и май целият квартал е трябвало да бъде с подобни.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #637 on: 11.12.2012, 21:37:17 »
Едва ли има само един отговор, но в Модерно предградие има няколко карета панелки, който се строяха в периода 1988-90 год. Точна година на въвеждане в експлоатация не мога да кажа, но това е добър кандидат за приза "Най-нов....", тъй като иде реч за 10-ина блока завършени почти едновременно и то в началото на 90-те.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #638 on: 11.12.2012, 23:53:57 »
Мда, него го бях забравил. Иначе Овча Купел 2 и Ботунец 2 също някои блокове са завършени чак през 91-ва.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #639 on: 12.12.2012, 00:48:53 »
След 1990 бяха построени последните карета в югоизточната част на Дървеница - до Ляпчев. В Студентски град през 1990 влязоха в експлоатация бл. 55, 56, 57 и 58. Най-южните - 59, 60 и 61 също бяха готови, но бяха обзаведени и пуснати с година по-късно. "На зелено" бяха раздадени жилища в Овча купел -1 и 2, Левски В и Г, сигурно и другаде. Спомням си, че май през 1993 ходихме на оглед в току-що завършени блокове в Левски-В.