Author Topic: Панелни и ЕПК сгради и комплекси  (Read 780763 times)

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
Re: Панелни и ЕПК сгради и комплекси
« Reply #640 on: 12.12.2012, 02:12:39 »
Връбница 1 също доста блокове са строени/довършени в началото на 90-те.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #641 on: 12.12.2012, 09:40:34 »
Жалко, че някои от тези квартали не можаха да се облагородят и да станат хубави, като Гоце Делчев, Борово и тн, останаха си само полета с бурени, и новички панелни блокове. А в този най-новият модел има и 4-стайни апартаменти, в тях има още много живот, щеше да е много хубаво ако паралелно с построяването им бяха направили като в старите квартали градинки, да засадят дървета, до сега щяха да са пораснали и да стане красиво и зелено ама.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #642 on: 12.12.2012, 12:50:12 »
Ако живущите държат на такава атмосфера, са имали 20 години, за да го направят. Не да чакат общината да им засади 20 фиданки..
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #643 on: 12.12.2012, 15:28:36 »
По Възкресение също май довършваха чак с пуска на стандартното междурелсие до Красна и ремонта на булеварда. Т1000 ли живееше в тези блокове, може да ме коригира или потвърди! ;)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #644 on: 12.12.2012, 16:06:03 »
Хмммм, там е Красна Поляна 2, доколкото знам е от най-старите, също не изглежда зле и има доста зеленина, обаче пък гетото е наблизо. Поне съм виждал там, че има от 6-етажният модел от 65-та година някъде. Другите са ЕПК-та пак, високите дето ги завършваха началото на 90-те.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #645 on: 12.12.2012, 21:57:59 »
По Възкресение също май довършваха чак с пуска на стандартното междурелсие до Красна и ремонта на булеварда. Т1000 ли живееше в тези блокове, може да ме коригира или потвърди! ;)
Да, но този блок мисля, че е ЕПК. Има още една секция, която чака по-добри дни, за да бъде завършена.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #646 on: 16.12.2012, 13:31:05 »
Като стана въпрос преди време, в България в кои градове какви модели панелни блокове има, оказа се, че освен панелните и ЕПК-тата са повтаряни и по провинцията.

Бах в град Радомир и изненадаааа, точно на центъра на града имаше абсолютно същият като моя блок  :D Само че отрязан с няколко етажа, не на 22, ами някъде на 17-19. Значи освен панелните и ЕПК-тата са повтаряни в други градове. Много готино измислено, навсякъсе където отидеш, все едно си си у дома, как хубаво се е планирало навремето само. Освен това ж.к.тата в града са от блокове модел БС-69-СФ точно все едно си в Младост.

Представете си, отиваш на гости на някой в провинцията и гледаш абсолютно същия блок като твоя, същият апартамент, същото обзавеждане и техника(те навремето не са били толкова различни видове) все едно си си вкъщи навсякъде :D

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #647 on: 16.12.2012, 15:35:22 »
То именно това е един от големите недостатъци на това строителство - един проект за сграда да се възпроизвежда многократно в различни квартали и градове. Еднообразието е доста потискащо :/

Даже имаше един руски филм "Ирония на съдбата", където главният герой отива погрешка в Ленинград и казва на таксиджията московския си адрес, и се оказва, че и блокът, и апартаментът, и ключът са абсолютно същите...

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #648 on: 16.12.2012, 17:27:13 »
В Младост освен БС-69-СФ и ЕПК други блокове има ли?  :)

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #649 on: 16.12.2012, 18:02:04 »
Има от почти всички серии панелни блокове, ако беше отворил първата страница на темата, щеше да видиш някои от тях  ;)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #650 on: 03.01.2013, 23:36:48 »
http://p4.focus.de/img/gen/k/U/HBkUmhQk_Pxgen_r_1100xA.JPG
http://p4.focus.de/img/gen/u/U/HBuUmCzI_Pxgen_r_Ax541.jpg
блок 114 някъде в Германия, първият в Света панелен блок, построен през 20-те години, преди около 90 години. Много ми е интересно само, как за такъв дълъг период няма нито една остъклена тераса, нито пък една топлоизолация направена някъде :neznam:

Противно на схващанията, всичко това с панелните квартали тръгва от запада, от Германия, Холандия и Австрия още през 20-те и 30-те години, дори сравнително късно стига до комунистическите страни, чак през 50-те.
« Last Edit: 03.01.2013, 23:41:15 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #651 on: 03.01.2013, 23:42:45 »
И изглежда изумително... Интересно, като че ли няма топлоизолация или фугата е декоративна?

ЕД: Като се загледах внимателно - мисля, че има топлоизолация. Вижда се, че цокълът под кота +0,00 е доста прибран, а стените нагоре са изнесени навън, това идва точно от дебелината на изолацията. Тези фуги са декоративни, за да запазят оригиналната фасада.
« Last Edit: 03.01.2013, 23:47:13 by giorev »
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #652 on: 04.01.2013, 00:16:28 »
Може да са се събрали съседите и всички да са си направили изолация наистина. Честно казано и аз винаги съм си мислел, че панелните комплески са измислени от комунистите, нямах идея, че всъщност запада е измислил панелните комплекси.
http://www.flickr.com/photos/h-e-n-r-y/5843357417/sizes/l/in/photostream/ тук намерих една снимка, едно от първите еднотипни панелни ж.к.та от средата на 20-те години отново в Германия, още си живеят хора там.

Доказателство, че панелните блокове наистина имат много дълъг живот.
« Last Edit: 04.01.2013, 00:19:21 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #653 on: 04.01.2013, 00:28:55 »
Тези блокове най-вероятно са общински (или на някаква друга институция), сега не ми се занимава да търся информация, но съм убеден в това.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #654 on: 04.01.2013, 00:36:12 »
Може, на мен ми приличат и на общежития малко. От другата страна имат красиви дворове обаче, някъде из нета бях намерил снимки и от другата страна. Иначе какво те кара да мислиш че са общински, това че не са се топоизолирали всеки поотделно , че дограмите са сменени еднакво и няма остъклени тераси? Да това наистина предполага общ собсвеник.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #655 on: 04.01.2013, 14:58:40 »
http://www.panoramio.com/photo_explorer#view=photo&position=29&with_photo_id=38136549&order=date_desc&user=531969 А ето тук намерих още една интересна снимка, по-новите панелни блокове в Норильск. Може би и те имат фабрично топлоизолация, защото при минус 60 градуса надали са оставени така само на панел и никой да не си направи. 1-вите етажи са повдигнати доста високо, на около 3 метра за да не ги затрупва снега през зимата, а застрояването е на квадрати, за да спират ураганните ветрове през зимата. На снимката не си личи но и дограмите са някакви двойни.

ЕДИТ: Опа, без да искам вчера вместо да едитна мнението съм го изтрил.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #656 on: 04.01.2013, 16:35:19 »
Ивооо, типовите работнически сгради и последващото индустриализирано производство на такива започва още през индустриалната революция в Англия в края на 18 век, урбанизацията, нуждата от жилища за работниците...

А ето нещо, от което ще получиш петорен душевен оргазъм- план на Льо Корбюзие за центъра на Париж до сами Лувъра, остров Сите с Нотр Дам на него...  :crazy: Иво, ако му е толкова интресно, може да прочете за теченията в убанизма, архитектурата и изкуствата като цяло от началото на 20 век! ;)

« Last Edit: 04.01.2013, 16:40:57 by difian »

Offline AROS

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #657 on: 05.01.2013, 14:19:57 »
Ето ЕПК в Зона Б5 от онези години близо до мола на Стамболийски. По онова време имаше стандартни ЕПК, където можеха да се видят по много жк в София - Люлин, Зона Б5, Суха Река, Белите Брези, Младост и тн

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #658 on: 05.01.2013, 19:23:35 »
Мда, например белите 16-етажни ЕПК блокове покрай Малинов ги има и в Красна Поляна до депото, има ги и в Плевен, в Разград и още кой знае къде.

Обаче вътре може да има различия в разпределението. Например като моя в Младост 2 са 5 еднакви блока, обаче при мен са двустайни по около 65 квадрата и боксониери по 28-30 квадрата на етажа, а в съседният, който е абсолютно същият вътре са по-малко апартаменти, но са само двустайни и тристайни.

Също като високите блокове около Деница има и в Люлин 5, и в Хиподрума, и в Младост 1 и на други места мисля че съм виждал.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline AROS

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #659 on: 05.01.2013, 20:00:13 »
Има една много известна серия ЕПК има ги от страната на 310 4 блока в Люлин 4 и един зелен  в страни зад 96 СОУ, в Люлин 5 пак има 4 по протежението на Добринова Скала, в Люлин 3 има успоредни, а не перпендикулярни също от тази серия по Царица Йоанна, бл.301 и високия до Пощата, в Сухата Река ги има срещу стадион Герена 2 и по Тодорини Кукли 6 или 7 успоредни, по ул.Кюстендил в Белите Брези също има такива, има и в Младост. Значи като БС-69  ги има в различни варианти и нюанси, има ги дори като 8 и 6 етажно блокове.
« Last Edit: 05.01.2013, 20:11:00 by AROS »