Аз казвам как трябва да е чисто теоретично, а как е изпълнено е съвсем друга бира. Не съм чул до сега да има срутил се панелен блок някъде в България или такъв с конструктивни проблеми, докато от всички други видове сгради имаме случаи, било то при земетресение, заради конструктивни проблеми и тн. Само не давайте пример с плословутият 208-ми блок в Толстой, защото там проблема е в меката земя под него. Мои познати в Пловдив се нанесаха в нов блок, но радостта им беше кратка, още на 2-рата година всичко се напука и блокът се наклони, после доплащаха още сума пари да се сложат някакви трегери и колони.
Някъде се мотаеше снимка, от голямото земетресение във Вранча, където единствените оцелели сгради са панелните, и то на при степен над 7.
За това казвам НА ТЕОРИЯ поне тази конструкция при силен трус няма как да се разпадне, заради начина на сглобяване и захапване на панелите един в друг, вече друг е въпроса как е изпълнена. Най-добре от всички поема сеизмичните вълни, точно защото не е монолитна конструкция, и като поема вълната вместо да се пука бетона, отделните панели имат известна гъвкавост помежду си. Сериозно, не знам някъде да има срутил се панелен блок от земетресение в историята, докато други сгради колкото искаш. Ако всичко е направено както трябва и се поддържа панелен блок може да надживее всяка друга сграда и да поеме трус дори от 8-ма степен без щети.