Author Topic: Щитът за прокопаване на двупътните тунели на МД2 "Herrenknecht"  (Read 72301 times)

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Именно - тепърва има да се леят плочите на пероните, вероятно и касовите зали и подлезите тепърва ще бъдат оформяни, има да се подготвят шлицовете за изливане на стените. Да не забравяме, че по трасето на къртицата няма да има междинни изходи за конвейера - докато не излезе на НДК, къртицата ще транспортира изкопаното до Триъгълника, така че интериора и на Централна гара и на Лъвов мост и на Сердика ще се изпълнява при лентата в коловозната ниша.

Offline Danchoti

• Запален по ГТ
    • View Profile
Лентата (според това, което видях на къртицата на четвърти диаметър в Будапеща) няма да я удължават до началото на тунела! Има си мини локомотиви с товарни вагони, които се движат по временния релсов път, по който се движи и ТПМ. Ако има лента в центъра на тунела, тя би блокирала свободното движение вътре в него. Ако пък и запазят височината, то би се оскъпило и усложнило извозването. Унгарците покриваха вагоните с платнища и си се работеше по станциите, като процеса по извозване не пречеше и не замърсяваша.
« Last Edit: 24.11.2010, 11:10:56 by Danchoti »

Offline popov.dinko

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
Говореше се около Коледа къртицата да стъпи вече в станцията до централна гара. Не е ясно дали са подготвили станцията с посрещането на къртицата - бетониран под, положени специални релси за да се плъзне до другия край и от там да продължи към Лъвов мост. А към февруари вече да влезе и там...
Дано да не проточат и тук като японците..., че в България думата предвидливост не вирее...
Все се проточват нещата.

Offline bobby_1989

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
В края на декември или началото на януари тунелопробивната машина ще влезе в метрото при Централна гара и ще работи до Лъвов мост, където ще се появи през март 2011 г. През юни 2011 г. ще стигне до станция „Сердика“, а през септември 2011 г. ще е при „Патриарх Евтимий“ и „Витоша“.   

Цитатът е от вестник "Строителство градът"
« Last Edit: 20.12.2010, 01:29:16 by difian »

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
В края на декември или началото на януари тунелопробивната машина ще влезе в метрото при Централна гара и ще работи до Лъвов мост, където ще се появи през март 2011 г. През юни 2011 г. ще стигне до станция „Сердика“, а през септември 2011 г. ще е при „Патриарх Евтимий“ и „Витоша“.   

Цитатът е от вестник "Строителство градът"

Леко отместване с месец на сроковете, обявени преди 2 месеца:
Quote from: в-к Труд1 16.10.2010
Нека документираме анонсираните срокове, за да ги сравняваме с реализацията:
- Къртицата вече е прокопала 450 м от близо 3 км тунел от надлез “Надежда” до бул. “Патриарх Евтимий”.
 - До Коледа къртицата щяла да излезе на станцията при Централна гара.
 - През февруари 2011 г. ще се покаже отново на Лъвов мост,
 - през април ще е на ЦУМ.
 - По график през август ще стигне бул. “П. Евтимий”, където ще бъде демонтирана и изпратена на друг обект.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Няшата къртица няма релси с влакчета и лентата не блокира нищо, нито пречи на изграждането на станциите.

Offline bobby_1989

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
Проблемът е,че къртицата напредва много бавно.По първоначални планове вече трябваше да е на Орлов мост(в последствие казаха март),но няма начин да стигне до там през март,щом е още на Централна гара,което означава забавянето на пусковия срок,защото без тунел няма метро :)

Offline aliaska

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Проблемът е,че къртицата напредва много бавно.По първоначални планове вече трябваше да е на Орлов мост(в последствие казаха март),но няма начин да стигне до там през март,щом е още на Централна гара,което означава забавянето на пусковия срок,защото без тунел няма метро :)
Mоже би имаш предвид Лъвов мост......ще има забавяне, нали къртицата се беше развалила, но не мисля, че ще бъде повече от 10 дни, според мен ще се справят......

Offline bobby_1989

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
Да наистина имах предвид Лъвов мост  :D и дано да си прав за тези десет дни,но аз силно се съмнявам,все пак има половин километър тунел да копае до Лъвов мост,няма как да се навакса това за 10 дни.

Offline aliaska

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Да наистина имах предвид Лъвов мост  :D и дано да си прав за тези десет дни,но аз силно се съмнявам,все пак има половин километър тунел да копае до Лъвов мост,няма как да се навакса това за 10 дни.
Не помня,но мисля, че копаеше по 9м на ден, което е около 40-45 дни горе-долу, но може и ти да си прав и да се забави с повече.

Offline 4a4i

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
Не помня,но мисля, че копаеше по 9м на ден, което е около 40-45 дни горе-долу, но може и ти да си прав и да се забави с повече.

В предишната отсечка между Банишора и ЦГ стигна скорост 20 м./денонощие, така че ако дадат газ може и да смогнат за 1 месец.
"velbujd" in the other forum

Offline gogo

• Запален по ГТ
    • View Profile
Абе то май не е много хубаво да му дават зор на къртичето. Може да се претовари и да се повреди, което ще значи, че трябва време за ремонт.

Offline 4a4i

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
За 1,5 км. два пъти се разваля тая къртица. Май трябваше да купим съветска техника.  :D

Offline Vladislav

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
Днес минах край Лъвов мост и станцията в момента наистина представлява величествена гледка. Съжалявам, че снимките не са особено качествени.

Offline Vladislav

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
Ето и две увеличени изрезки от една от снимките. На първата ясно се вижда шнекът, с който придърпват назад изкопания от главата материал.

Offline eko

• Запален по ГТ
    • View Profile
Супер! Страхотни снимки!!!  :fan:

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Браво, аз имам време утре сутрин и се канех да ти повторя упражнението... Тази вечер към 20 и нещо погледнах, струва ми се, че къртицата беше издърпана съвсем до края ная покрития с таван участък. Сега ще ги забави този бетон, според вас колко време ще го оставят да втвърди?

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Чудесни снимки! Предполагам нямате против, че ги преместих в "къртичата" тема

Offline Vladislav

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
Ами всъщност тука им е мястото. Аз не съобразих, че е налице и "къртича" тема  :D

Offline 4a4i

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
Едно бързо питане. За какво служат висящите синджири от тавана на станцията?