Author Topic: Правила за качване на снимки в галерията  (Read 11679 times)

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
1. В галерията се публикуват само авторски снимки. Изключения се допускат само при исторически кадри, като авторът и източникът се упоменава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в полето "Описание";
2. Задължително е снимките да бъдат в JPG формат;
3. Размер по дългата страна - не по-малко от 800 и не повече от 1024 пиксела;
4. Снимките не трябва да са преекспонирани (прекалено светли) или недоекспонирани (прекалено тъмни);
5. Не трябва да е налице неоправдана загуба на фокус;
6. Не трябва да са прекомпресирани или пикселирани (наличие на шум, без да се търси ефект от това);
7. Не трябва да са с неоправдано нисък/висок контраст;
8. Да не са в прекалено далечен план (изключения правят панорамните и пейзажни фотографии);
9. Да не са изкривени силно (изкривен хоризонт), без да се търси ефект, лошо кадрирани или присъстват неподходящи обекти в кадъра;
10. Да не са контражурни (не снимайте срещу източника на светлина напр. слънце или при облачно време прекалено осветено небе)

Използвайте специализиран софтуер за обработка и прекадриране на снимките преди да ги качите в сайта, ако по този начин можете да оправите някой от посочените горе недостатъци.

Ако се съмнявате в качеството на снимката си преди да публикувате снимка на определено возило, използвайте търсачката на галерията и разгледайте останалите кадри на въпросното.

Снимки, които не отговарят на тези критерии ще бъдат изтривани, а при рецидив на авторите им ще бъдат отнети правата за качване на снимки в галерията.

Помощна литература - как да правим по-добри снимки:
http://www.railwaymodeling.com/forum/viewtopic.php?f=68&t=811 (Автор Fantomass)
http://photo-forum.net/ebook/start.htm
http://photo-forum.net/ebook/page4.htm
http://markishky.hit.bg/
« Last Edit: 07.02.2010, 14:42:43 by difian »
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
Използвайте специализиран софтуер за обработка и прекадриране на снимките преди да ги качите в сайта
Всичко е ок, само това не разбирам как да го тълкувам. Нека не превръщаме галерията в конкурс за фотошоп, а да се качват натурални снимки така, както са заснети. Ако има нужда да се оправя композицията на кадъра тогава само, но иначе няма смисъл да се отваря програма за редакция на добре произведена снимка, освен при изключителни спучаи :)

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
Редактирах малко тази част, за да е по-ясно какво се има предвид.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
Има се предвид ако снимката е качествена, но возилото е леко встрани от центъра или пък е изкривен хоризонта да се кропне, ресайзне, ротейтне и т.н.

Offline vasko456

• Нямам спирка
    • View Profile
Тази снимка на 1806 може ли да я кача в галерията:

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
Предвид че 1806 го няма син - да.

Offline tiristor

• Нямам спирка
  • За пускане на БГ-1300 по линии 4 и 11!
    • View Profile
    • Email
Сетих се за още нещо: ако имаме снимка на дадено возило по необичайна за него линия (но не примерно 1408 по 11, а нещо от рода на бял МАН по 280, бежов МАН по 310 и пр...), тя да се качва независимо от количеството снимки на въпросното возило в галерията. Така ще го видим в необичайна и изненадваща светлина. Разбира се, снимката трябва да отговаря на фотографско-композиционните правила, упоменати в първия пост.

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
Разбира се. Всяка снимка която отговаря на горните изисквания има място в галерията, независимо возилото какъв цвят е и по каква линия е.

Offline Nicky

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
Само не разбирам само защо въпросното превозно средство трябва да е в центъра на снимката (ако разбирам правилно де). Понякога, ако е в единия край се получава динамика или се отваря възможност за изглед на пейзажа, който се се намира зад него.

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
Препоръчително е. Има случаи в които се цели панорама или друг обект също да бъде хванат в кадъра, така че се допуска когато идеята на автора е налице. Все пак предлагам да не задълбаваме толкова в тези подробности.

Online martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
От няколко дни си мисля да напиша това. Хубаво е, че се направи чистка и галерията се освободи от некачествени снимки. Но не ми хареса това, че перфектни снимки на някои возила бяха изтрити само защото има други, качени преди това.
Бяха премахнати и снимки на tokssi, които бяха чудесни, а някои от тях бяха и единствени за возилата. Не виждам смисъл след като авторът е предоставил пълните права и след като е упоменат в описанието, снимката да бъде изтрита. Все пак галерията губи, а и всички посетители. Мои снимки също бяха изтрити. За част от тях приемам, но за фотоси като тези двете нямам обяснение защо са били премахнати.

Offline tokssi

• Приятел на ГТ
    • View Profile
Аз сам съгласен с Мартинчо!Ако непозволите да се качват без да е регистриран някой в галерия!Тогава давам палните пража на Мартинчо да качи мойте снимки от неговата регистрация!И да пише че са негови!

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Я се осъзнайте малко! Никой никого не кара на сила да прави, каквото и да е. Мартинчо, снимките композиционно са зле, как е залепен отзад автобуса лично на мен веднага ми се набива, при рязания проблема е сходен. Снимки на всички возила в София има не само тук, ами и в други галерии. Затова е време да се спре да се гледа на количеството, а и на още по-голямото качество. А дори и с перфектно качество в темата с трамвайте се качват все нови и нови снимки, които си приличат толкова много и не показват нищо ново, че става досадно.

Offline Nicky

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
От твоето мнение стигам до извода, че темата за снимки на трамваи е станала излишна, досадна и еднообразна. Т.е. вече качването на снимки на трамваи е ненужно, натоварващо и скучно. Ако е така аз съм готов повече снимки да не качвам. За жалост си мислех, че различните ъгли, перспективи и местоположения на трамвая в града създават уникални и неповторими снимки, които биха се харесали на някого, явно съм грешил. Сигурно сезонът е без значение само инвентарният номер е важният.

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Ти преекспонираш думите ми, а и да не съм аз най-важният, че ще се съобразяваш с мен. Това е лично мое мнение, че сме презадоволени с всякакви кадри и вече всичко омръзва, след като всеки ден имаме по 10-20 от все познати места. Има една група от хора, които правите отлични като качество и композиция снимки и друга, която снимат, без да са си настроили функциите и просто качват. И накрая имат нахалството да изявяват претенции, без да осъзнават, за какво става дума, и да имат и грам самокритичност.

Offline Nicky

• Ограничени права
  • Маниак
    • View Profile
Quote from: difian
Ти преекспонираш думите ми
Преекспонирането на думи не знаех, че е възможно, виж за преувеличаване бях чувал

а и да не съм аз най-важният, че ще се съобразяваш с мен.
Това не го разбрах

Това е лично мое мнение, че сме презадоволени с всякакви кадри и вече всичко омръзва, след като всеки ден имаме по 10-20 от все познати места.

Кадри предполагам говориш за снимки, а не за хора. Иначе аз не качвам по 10-20 (същото се отнася и за другите хора, които пускат снимки на трамваи). Да не забравяме, че и снимките на трамваи спрямо тези на автобусите са почти два пъти по-малко в галерията, по темите разликата става по-голяма. Освен това, за жалост, трамваите минават засега все още по познати места и по селата те просто липсват.

Има една група от хора, които правите отлични като качество и композиция снимки и друга, която снимат, без да са си настроили функциите и просто качват. И накрая имат нахалството да изявяват претенции, без да осъзнават, за какво става дума, и да имат и грам самокритичност.

Това се надявам да не се отнася за мен - от известно време си снимам на М или S, те ако не си настроя апарата, в най-добрия случай ще видите едно голямо бяло преекспонирано нещо. Също не мисля, че проявявам нахалство, не мисля, че само при трамваите нещата са такива каквито ги описваш, но просто при този вид превозни средства има най-голямо ниво на неприязън от всички видове публичен транспорт. Освен това самокритиката си я оставям за себе си, не е необходимо да я споделям с когото и да е било.

ПС: И това мнение не е заяждане, просто е форма на устояване на личните ми разбирания
« Last Edit: 07.02.2010, 18:03:24 by Nicky »

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
Nicky - мисля, че Дифиан не говореше за теб.
А за всички като цяло ще кажа: Ако не ви харесват тези правила - просто не качвайте снимки.. Защото ако не ви харесват явно не сте дорасли да правите прилични кадри. Това са основните правила във фотографията като цяло които трябва да се спазват за да може една снимка да се нарече снимка.. Иначе са просто някакви механично заснети изображения.. Та - момчета давайте да гониме качество, а не количество. А ако мислите, че това са завишени правила - пробвайте да качите снимки на трамваи в www.railpictures.net или друг подобен сайт.
НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Аз, както казах, изразявам личното си мнение. И Кракомобилът правилно ме е разбрал. И, за да няма повече обърквания, направо да кажа имена в прав текст. Визирах Снайпера, които беше качил отвратителни снимки и видиш ли го домързяло първо да си настрои новият апарат. За мен това е несериозна постъпка. Има и редица други, снимащи редовно с телефони или качват отвратителни кадри, това говори за грам грамотност и уважение. Дано със съветите и правилата от тази тема, по-рядко сме свидетели на подобни неща.
« Last Edit: 10.02.2010, 22:38:18 by difian »

Offline KRAKOMOBILA

• Нямам спирка
    • View Profile
Аз предлагам да има и някакви правила за снимките пускани във темите на форума.. Всички снимки приличащи на лайна да се считат за спам и потребителите да се санкционират...  :angry:
НЕ НА КИЧА ПО ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА В ГТ!!!

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Чак наказания не, просто ако сн имките не носят някава ценна информация да се изтриват.

Между другото от галерията все пак е изтрита една много важна снимка на Васко - автобус 2525 точно след завръщането му от Омуртаг със счупено предно стъкло. Това си е ценна снимка.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/