Author Topic: Първото ми пътуване с метро  (Read 20188 times)

Offline popov.dinko

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
    Колеги, да отворим нова глава - за първите впечатления и интерес, които предизвика първото пътуване с метро.
Ще бъде интересно всеки да разкаже за първото си пътуване с метро, било то у нас или в чужбина и как се отрази то на съзнанието му и интереса, който завладява все повече метромеломани. Тази година смятам, че ще е по-малко интересна тъй като не се очакват откриването на нови станции и поне да се отдадем на малко спомени. Виждам, че напоследък във форума има чести и дълги паузи на мълчание.
    Да влеем малко свежест и разнообразие и така ще разберем как всеки от нас възприе в съзнанието си този наистина сложен и внушителен подземен обект.
      И така: Кой ще бъде първи - да разкрие интереса и възхищението си от първото пътуване в метро...

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Първото ми пътуване с метро
« Reply #1 on: 04.03.2010, 23:34:09 »
Първото ми пътуване с метро беше през 1981 в социалистически Букурещ. Правеше впечатление огромната разлика между модерните вагончета и метростанции на фона на очукания и ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МРЪСЕН надземен МГТ.
За следващите пътувания през 1983 в московското метро бях подготвен от многобройните филмчета и картинки в учебниците по руски, както и от веселата серия на "Ну, погоди" за борбата на вълка с монетните автомати и турникетите. И тогава, че и сега, там (както и в Санкт Петербург) са най-помпозните станции в стил началото на 20-ти век. Жалко, че нашите имитатори на всичко съветско (нали знаете - българският слон е по-малък брат на съветския) не привнесоха в София челния московски опит.  :(

Offline Крюшо

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #2 on: 05.03.2010, 00:43:02 »
Аз се возих за първи път точно на софийското метро не повече от година след пускането му - мой приятел живееше в Люлин 9 и когато се разбирахме за по бира у тях, схемата А74+метро беше уникално бърза. Освен че го намерих за ново, хубаво (дори лъскаво), удобно, зверски бързо и вълнуващо, станциите миришеха на онази невероятно надрусваща миризма на масло, така типична и за жп гарите от ваканциите ми като ученик... И цялата тази комбинация направи нашето метро зверски специално за мен. Сега даже го намирам за още по-хубаво оттогава, а от края на 90-те насам се возих на метрата в Букурещ, Будапеща, Париж и Барселона, видях атинското (без да се качвам на него), както и се возих на по-лекия вариант в Есен, Кьолн, Дортмунд и Дюселдорф. Немските спомени са ми доста пресни - от ноември '09 - и дори като се върнах, исках да напиша няколко реда за тях, но по една или друга причина не успях. А може би трябва, защото ми се струва, че точно това готвят на нашия МД3.
От тези метра е ясно, че парижкото и барселонското са страхотни, но лично аз обожавам парижкото и най-вече линия 1, въпреки че 14-та линия е най-впечатляващата! В интерес на истината Париж е най- специалният град в света за мен, дори смятам, че в него се влюбих още по-силно в съпругата си, на която дължа изцяло посещенията си там.

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #3 on: 05.03.2010, 01:07:20 »
Първият ден на софийското метро. Бях на урок по пиано в читалище Факел до спирката на трамвай осем на станция Вардар и след това в метрото. Невероятна блъсканица беше. После се возих в София 70 по 8 и си мислех за метровлаковете, докато гледах прашния под на ивици и зейващите процепи на съчленението...  :)

Иначе другите ми возения на железници от подобен род са от Лозана. Возил съм се на леката железница М1 и на М2, все още като зъбчата железница и преди да го превърнат в автоматизирано метро.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4 on: 05.03.2010, 01:12:02 »
Моето първо пътуване беше със Софийското метро. Беше февруари 1998 г., успях да навия майка ми да отидем да се повозим. Беше много яко, оттогава съм фен на метрото и все си мечтаех как някой ден ще стигне до Младост 1. Даже си пазя някъде билета от първото ми возене. Тогава той важеше за 1 час и можехме да излизаме отгоре и да разглеждаме станциите.

Offline boleroto

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #5 on: 05.03.2010, 09:27:20 »
Първото ми возене на метрото беше на 22.07.2001 - два дена след като се върнах да живея в София :D
Завлачих майка си и сестра си на Сердика и висях със залепен на стъклото нос до Сливница.
Няколко дена по-късно вече бях вандализирал всички карти на София, които можах да намеря в нас...

Имах една карта на София на КАРТОГРАФИЯ ЕООД от 1998. Изхвърлих я едва, когато от нея можеше да се изцеди мастилото от фулмастери и маркери...
« Last Edit: 05.03.2010, 09:29:01 by boleroto »

Offline naster1

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #6 on: 05.03.2010, 09:47:30 »
Моето първо пътуване с метро беше в Прага - началото на Септември 1989, броени дни преди да започнат да падат соц. режимите из Европа :) Всичко ми приличаше на декор от филма "Седморката на Блейк" ...едни обли светли тунели и дълги ескалатори. Малко след това се возих и в метрото на Източен Берлин, но то не ме впечатли толкова, колкото Пражкото. Изглеждаше старо и захабено.
« Last Edit: 05.03.2010, 09:53:20 by naster1 »

Offline CKD

• --=БМ-РК=--
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #7 on: 05.03.2010, 10:07:02 »
Първото ми возене на метро беше на 28.01.1998 демек в деня на откриването му. С някаква бангия по 8 се дислоцирах на станция Западен парк, където между другото за сефте видях 3771 и 3772 при все че по онова време следях тези автобуси. Имаше голяма навалица на входовете на всички метростанции в очакване официалната част да приключи и да бъдат допуснати простосмъртните. След едно кръгче по цялото трасе в лъскавото метро, лунният пейзаж при 5-та метростанция ми подейства отрезвяващо, а последващото прибиране с тм 459 по 3 беше вече отчайващо. Сигурно в този момент с Дифиан сме си мислели за едно и също...
Най-ценният ресурс на капитализма са тъпанарите

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: 05.03.2010, 11:09:43 »
И аз на 28.1. Учех наблизо и помолихме учителката по Испански да ни пусне за да ходим към метрото и тогава се повозихме в единственият му натоварен ден за 98-ма година.

Offline ivan krastev

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #9 on: 05.03.2010, 11:12:35 »
Интересна тема :)
Първото ми качване в метро бе през далечната 1990 в Прага и тогава съм бил на 5 годинки. Спомням си много добре, че се качихме на някоя от възловите станции в центъра, спуснахме се по един дълъг ескалаторен тунел и ми беше студено през цялото време (от вълнение). Влакчетата бяха като наще сега, само че сиви и с червени врати. Бях много развълнуван и впечатлен :)
Следващото ми возене бе в нащо метро през 1999 г., лятото преди метрото да стигне до Опълченска. Бях с майка ми и сестра ми. Качих се от Сливница и слязохме на всяка една станция да я разгледаме, а майка ми каза, че това не е метро, защото Московското било много по-хубаво. След това доста често се возих, особенно след пускането му до Сердика, че ходих на уроци в центъра, а живеех в Овча купел. Сега всеки ден си го ползвам.
Следващото ми возене бе през 2001 г. в Парижкото метро. За първи път виждах толкова мащабно съоръжение! Особенно много не бях впечатлен, защото първото ми качване бе на линия 1 от Лувъра, но след като се качих на 14-та линия сякаш бях пленен от него :) Сега съм влюбен в него, има някаква магия в това метро, особенно във входовете му :) Същата година се качих и на метрото във Виена. Доста лесно метро за ориентиране ми се видя, чисто и удобно. Возил съм се по линия 1 от Стефан платц до Пратера.
През 2008, на 31.12 се качих и на Истанбулското метро. По-скоро на лекото им метро от Летището до Аксарай. Линията основно бе над земята и бе доста хубаво да видя крайните кватрали на Истанбул чрез метрото им. Следващата година - на 02.01.2009 г. :) се качих и на баш метрото им - от Таксим до Левент. впечетли ме дълбочината му - огромни ескалатори тунели, траволатори, чистотата му, хубавите влакове. Всяка спирка бе различна и се отличаваше цветово. Най ми хареса като слязохме в Левент - излизаш от метрото и небостъргачи :) Невероятно изживяване!
Пак същата година, само че през септември пак се качих на метрото във Виена. Возих се по линия 3 - от Карлплатц до Шонбрун - в голяма част бе надземята. После пак минах съшият маршрут и прекачване на линия 1 до Пратера. Имаха някакви нови влакове, които бяха невероятни :) След няколко дни отново бях в Париж, съответно и на метрото се возих :) Качих се на линия 7 от Операта - хаус и лудница, кръвното ми падна чесно казано. Много лабиринти, много хора, не знаех на къде да вървя, но се оправих де :) След това се прекачихме на линия 9 и от там до Трокадеро. След като разгледахме забележителностите в района се качих на линия 10 от Charles Michels и на станция  La Motte-Picquet — Grenelle на линия 6. Това ми бе първото прекачване от подземна на надземна линия на метро :) Тръгнахме към Триумфалната арка и най-невероятното изживяване бе като михахме над Сена с метрото и видях Айфеловата кула! Беше уникално изживяване! На последната спирка от линия 6 на Триумфалната бяха едни коридори, лабиринти, абе като в едно голямо метро :)
След няколко дни се качих и на метрото в Мюнхен. Много красиво, модерно и чисто метро. Возих се за няколко спирки в центъра, като имаше 1-2 бая дълбоки :)
Та за момента това е моето скитане по метрата по света :)

Offline NiGhtPiSH

• Sofia Hardcore
    • View Profile
« Reply #10 on: 05.03.2010, 11:42:19 »
Първото ми пътуване в метро беше U3/4 във Виена към Hietzing през декември 1996 г. и да миришеше си на любимата ми миризма на креозотно масло. Като цяло любовта ми към U4 и досега се е запазила, както и към U6 :)

Иначе на Софийското чак след като пуснаха Опълченска се повозих до Сливница с дядо ми. Беше истинско изживяване.
"Бирата е най-великото изобретение. Колелото също не е зле, но не върви с пържени картофки."

Offline Muslon

• Маниак
    • View Profile
« Reply #11 on: 05.03.2010, 12:15:41 »
Първото ми возене на метро в съзнателна възраст: 1991 Мюнхен, U3 ако не се лъжа. Трябва да е било до Олимпиапарк, не си спомням да съм се впечатлил особено (ама то на тая възраст...). Години по-късно още много съм търкал седалките по него...

Софийското: 1998-ма лятото карах курсове по кормуване някъде в Люлин и първото ми возене беше от К. Величков до последната (тогава) в Люлин. Закъснях 50 мин ;) Пътувах винаги по такова време, че нямаше жива душа. Сравнявах го с Мюнхенското и си мислех: всичко добре, ама ескалатори защо не сложиха.

Избрани други:
Някъде 2001 Берлин: доста запуснато ми се видя сравнение с Мюнхенското.
Малко по-късно Рим: интересно "древно" метро, сравнително малко. Естествено да излезеш от спирката и пред да е Колизея си има чар ;)
Валенсия и Мадрид. Първото много модерно и приятно, второто доста по-старо и объркано.
Лондон: няколко вида метра, смес от стари и нови станции, влакове и т.н. Старите части и влакове ме впечатлиха най-много! Все едно бях в мина.
Виена: достатъчно дълъг стаж. Типичната смрад на Щефансплатц, иначе много приятни нови спирки. Новите влакове не са лоши, но предпочитам Мюнхенските все пак.
Ню Йорк: много объркано на пръв поглед, доста шумно, много западнали станции тук-там, огромно!
Вашингтон: страшно впечатляващ дизайн на станциите, но много мрачни, много чисто, много чисти влакове!

Offline Jorr

• Маниак
    • View Profile
« Reply #12 on: 05.03.2010, 17:23:52 »
Много яка тема :)

Аз за пръв път се возих на метро в Прага трябва да е било към 95та есента. Много страхотно впечатление ми направи (както и цяла Чехия ми изглеждаше доста далеч пред нас, а и Прага все пак е много красива). И досега го смятам за едно от най-хубавите метра, въпреки че по една от линиите въображението за декори на станциите им се беше изчерпило и всички бяха с едни полусфери в различни цветове  :D Помня също и някакво невероятно дълго слизане до Б линията, там където се пресичаха линиите - музеум ли, мустек ли, не помня вече.

На софийското не помня кога се качих за първи път  :blush: но беше само с цел да го тествам. Никога не съм имал никаква работа към Люлин и просто ми беше интересно. Някъде откакто започнах да зяпам този форум, придобих по-специален интерес към него, въпреки че винаги съм харесвал метрата по принцип.

Впечатления от други градове:

Виена - много добре организирано и стига навсякъде, поне където ми трябваше ;р но в него влизат влакове, трамваи и като цяло станциите са напълно никакви, само чернотия и тръби, ужасно.

Барселона - страхотно добро покритие, но си признавам, че от Барселона помня главно невероятните им трамваи и метрото малко бледнее ;р Помня и ужасния Пасейж де Грасиа , на който винаги се прехвърлях по някаква странна причина, както и говоренето на каталонски по станциите.

Лондон - безкрайно мръсно, само това ми направи впечатление. На картата схемата изглеждаше яко. Возех се и на разни влакчета към предградията, те бяха по-добре.

Токио - страхотно е по всички показатели, макар че станциите са доста стари. Някои имат предпазни пластмаси около тунелите, което доста ме учуди тогава. Свободно оперират в всякакви влакове (трамваи няма там). И имат толкова много линии и толкова сложно таксване, и две отделни фирми го поддържат (плюс още десетина за влаковете), че жална ти майка :)

Киото - бях само в няколко станции, една мязаше на Викторианска Англия, много беше готина ;Р иначе модерно, ново, не много впечатляващо като цяло, пак имаше от пластмасовите пргради и говорят повече английски отколкото в Токио (и Прага, Барселона и София ;р)

Осака - ами като Токио в общи линии, но по-малкообхватно

Offline abs111

• View Profile
« Reply #13 on: 05.03.2010, 21:49:46 »
Темата допада и на мен  :) .За първи път пътувах с метро през 1990г.в Москва,спомените са ми от техните по-стари станции строени през 50-те г. на миналия век и вагоните тип Е и Еж.За втори път ползвах метро отново в Москва през 1997г. имено тогава се возих в същите вагони като нашите (произведени през 1990г.) Помня и първи ден на софийското,беше голяма навалица  :)

kashone

• Guest
« Reply #14 on: 05.03.2010, 21:56:08 »
първите дни след откриването на софийското метро - бащата една сутрин ни вика "аре да ходиме на метро"  :D на него му беше най- интересно, понеже 20 години беше слушал за тва метро и чак не вярваше че вече е факт  :D
« Last Edit: 05.03.2010, 21:58:26 by kashone »

Offline Balkanton

• View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
« Reply #15 on: 05.03.2010, 22:55:26 »
Моето първо метро беше парижкото през 1992 г. Помня специфичната миризма на протрита гума, тъй като там имаше една особена система от гумени колела (дори май обгръщаха релсите хоризонтално), с които вагоните се движеха върху релсите. Впечатление ми правеха и графитите, нещо, което тук още не беше така популярно по това време. На по-старите модели влакове вратите май се отваряха ръчно...
Иначе на софийското се качих на откриването - от Константин Величков. Имаше огромна опашка от хора, която стигаше на десетки метри от подлеза с входа. Бях с баща ми и трябваше да минат няколко влака, докато се вредим и ние да влезем. После слизахме на всяка станция, за да ги разгледаме...
« Last Edit: 05.03.2010, 23:17:52 by Balkanton »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #16 on: 06.03.2010, 13:02:37 »
Дали някой от вас няма снимки от откриването на метрото на 28.01.1998г.?

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #17 on: 06.03.2010, 13:05:29 »
попринцип има, виждал съм, Софиянски и Лужков и огромна тълпа покрай тях :)

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #18 on: 06.03.2010, 13:13:17 »
попринцип има, виждал съм, Софиянски и Лужков и огромна тълпа покрай тях :)
И аз съм виждал, по тогавашните вестници имаше, но, за съжаление, не ги пазя.

Offline popov.dinko

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #19 on: 06.03.2010, 19:06:11 »
     Радвам се, че на колегите им хареса тази тема и веднага откликнаха с първите си впечатления. Надявам се и в бъдеще, когато си спомнят още нещо да продължат да пишат за някоя и друга случка станала в пътуване с метро.
    А сега и аз да опиша първата си среща с метрото.
В далечната 1981 г. като ученик с група екскурзианти бяхме в Киев. Случихме близо до входа на метростанция "Крещатик". Дотогава бях чувал само думичката "метро", но нищо повече не знаех за нея. И ето дойде моментът, който ми даде да разбера за какво става дума. И се мушнахме групата във входа и с напътствието на хубава украинка контрольорка с доста пищни форми  :rolleyes: си набавихме монети от 5 копейки. Пъхнахме ги в турникетите и минахме без да имаме представа какво ни очаква после. Един от групата обаче, като пусна монетата мина от другата страна и бариерата защрака яко, че почти му затисна топките  :D . Падна як смях и хубавата контрольорка го спаси. След това всички стъпихме на ескалатора и какво беше възхищението ни, няма да ви разказвам от дългия тунел надолу. Края му не се виждаше и с наближаването на спирката се чуваше грохота на преминаващите влакове. За нас, които не са виждали  метро си беше страховито и то на такава дълбочина. Гледката от метромоста над Днепър беше невероятна. Оттогава съм върл метрофен. След две години вече бях и в Москва и Санкт Петербург. Часове прекарах в метрото на Москва - от станция на станция, от преходите от линия на линия. Бях много доволен, но затова пък си отнесох хубава хрема в България :D. Знаете как духат номерните. Пътувах и в метрото на Букурещ, Будапеща, Бурса, Измир и Атина. Разбира се и в софийското. Всъщност там стъпих на станция "Вардар" 2 месеца преди откриването през 1998 г.