Author Topic: Витоша  (Read 461422 times)

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
Re: Витоша
« Reply #640 on: 14.02.2017, 22:55:18 »
Постоянно плюеш против частниците като "народни иззедници". Ти работиш при частник. Защо не работиш в държавната администрация, "без да пълниш гушите на частника, а за благото на народа"? Няма връзка с лифта, просто си задавам този въпрос от любопитство.....

Или от частник до "частник" има разлика?

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #641 on: 14.02.2017, 23:04:19 »
Много ясно че от частник до частник има разлика.

По тази логика и Банско, и Боровец, и Пампорово трябваше отдавна да са останали с по една-две писти и с по един полу-работещ лифт, а както всеки може сам да се увери, положението е точно обратното...

Нали знаеш, че всички изброени курорти принадлежат на един и същ обръч от офшорки и знаеш кой седи зад тях? Каква щеше да е съдбата на изброените курорти, ако имаше нормално работеща ски-зона в непосредствена близост до София с милионното си население всеки сам може да си представи. Ти виждал ли си частник, който може цяла година да затвори всичките си обекти и да продължи да плаща заплати под претекст, че някой му пречи и да не фалира? Откъде идваха парите цяла година като Витоша ски се опитваше да изнудва цяла София и не работеше?
« Last Edit: 14.02.2017, 23:14:27 by fafan »

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #642 on: 15.02.2017, 00:03:19 »
Абе вие не разсъждавате ли или само дай да си плюем по държавното? А ето къде е и ключа от бараката, между частник и частник разликата е като от земята до небето но...по-добре да се занимават в ай-ти сферата, хотелиерството и тн. и да оставят стратегическите работи като ж.п. транспорт, въжени линии и тн. на държавата, в краен случай на частник, но при строго наложени разписания, тип подвижен състав и условия от държавата. Защото както може да давате пример с Карат, аз мога да дам пример да сравните частния транспорт в Русе с общинския в Плевен, или пък Ивкони с БДЖ ПП. Най-развитите ж.п. администрации в Швейцария, Австрия, Германия да не би да са частни? Да има частни влакове но основното е държавно.

И хората и мен като ползватели, нормално да си искаме пак държавното, защото хората не забравят какво беше докато стопанин на лифтовете и съораженията беше общината/държавата. Първо че картата ми за всички линии веднъж месечно важеше и за лифтовете, второ че когато не важеше цените бяха съвсем нормални-при 50 стотинки билет да ГТ за лифта беше нещо от рода на 2 лева, и 3 лева двупосочен, всички съоражения си работеха, влековете на стената, на Черни връх, двете лалета, имаше довозващ транспорт до лифтовете на 10-15 мин. със съчленени автобуси, синхронизиран с работното време на лифтовете, пътищата бяха абсолютно забранени за частни коли в планината, освен всичко това имаше добра организация и много повече автобуси до Алеко.

Какво стана после като дойде частника-ммм, нямаше ли дори цял сезон без да работи нито едно съоражение  :D нещо немислимо, когато държавата беше стопанин, не западна ли поддръжката, до такава степен че изцяло да спрат лифта Романски, Заека, Черни връх идр? Не скочиха ли веднага цените с 3, 4 пъти, без реално да се предложи нищо повече, а дори по-малко? И с какво оправдание? Не намаляха ли значителн хората каращи ски на Витоша? Не се ли увеличи драстично трафика и замърсяването в планината? Айде децата и разбирачите да ми посочат едно положително нещо, откакто дойде частника? И мен въобще не ме интересува, че тоя или оня не наложил нещо си и пак да се оправдаваме с държавата че най-лесно, мен ме интересува и виждам ФАКТИТЕ, как беше и как е сега. Едва ли в условията е било посочено да се занемари поддръжката и да не работят съораженията нали? Или пък да се увеличат с няколко пъти цените?

И Веско, всеки си гледаличния интерес, ако ми е удобно, наблизо и мога да ги излъжа да ми дават хубави пари и във Витоша ски ще работя, което не означава че ще ми пхаресва повече това положение и че ще ги уважавам заради тия неща. Но ако мога да се възползвам да взимам хубави пари и да ми е удобно за работа защо пък не? Къде пък съм казал, че частника не дава хубави пари или чее лош работодател? За това не можах да схвана какво общо има работата при частник с положенвието на Витоша  :eek: То и частника сигурно си искарва хубави пари от тия цени, но това означава ли че положението е добре и че от всичко работещо преди сега работи само това дето му е най-угодно, защото може би няма капацитет да се оправи с останалото знам ли.
« Last Edit: 15.02.2017, 00:10:02 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #643 on: 15.02.2017, 11:34:17 »
Иво, приказката за лошия "частник" може да е вървяла по соц време и в началото на 90-те, но сега живеем в пазарна икономика  :)
Главните виновници съоръженията и транспортът на Витоша да са занемарени, са именно държавата и общината. Общината сключи тази безумна концесия, без да има План за управление на Витоша, изготвен от екологичното министерство, и реално в момента не може да се построи нито едно ново съоръжение, дори и да е в съществуващата просека. Държавата е тази, която има съответните контролни органи, които да следят дали дадена концесия се изпълнява, дали съоръженията се експлоатират и предлагат безопасни условия на ползване. Има и прокуратура, тоже държавен орган, който може да се самосезира при наличие на нарушение.
Преди да дадат "Въжени линии" на концесия, дружеството беше към СКГТ и поддържаха по-евтини билети и карти, защото получаваха субсидии от общината. Безплатен обяд няма  :) Сега, когато няма финансиране от общината и лифтовете и влековете са на самоиздръжка, е нормално и цените да са други.
За мен лично е престъпление безхаберието на Столична община, а и на държавата в последните години, преминали основно под властта на ББ, спрямо Витоша. Трябва да се намери скоро решение за обновяване на съоръженията, а защо не и построяването на нови. Еколозите пък изпадат в другата крайност, като не искат нито едно дърво да се отсече, така обаче спъват модернизацията им. По-добре да се инвестира в лифтове, влекове, ако ще и фуникуляр, но да се ограничи достъпът на автомобили. Витоша едва ли ще е конкурент на Банско или Боровец, но за кратък пешеходен туризъм, за ски училища,за еднодневно каране си е идеална, защото е близо до София.

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #644 on: 15.02.2017, 12:23:19 »
Иво, приказката за лошия "частник" може да е вървяла по соц време и в началото на 90-те, но сега живеем в пазарна икономика  :)
Главните виновници съоръженията и транспортът на Витоша да са занемарени, са именно държавата и общината. Общината сключи тази безумна концесия, без да има План за управление на Витоша, изготвен от екологичното министерство, и реално в момента не може да се построи нито едно ново съоръжение, дори и да е в съществуващата просека. Държавата е тази, която има съответните контролни органи, които да следят дали дадена концесия се изпълнява, дали съоръженията се експлоатират и предлагат безопасни условия на ползване. Има и прокуратура, тоже държавен орган, който може да се самосезира при наличие на нарушение.
Преди да дадат "Въжени линии" на концесия, дружеството беше към СКГТ и поддържаха по-евтини билети и карти, защото получаваха субсидии от общината. Безплатен обяд няма  :) Сега, когато няма финансиране от общината и лифтовете и влековете са на самоиздръжка, е нормално и цените да са други.
За мен лично е престъпление безхаберието на Столична община, а и на държавата в последните години, преминали основно под властта на ББ, спрямо Витоша. Трябва да се намери скоро решение за обновяване на съоръженията, а защо не и построяването на нови. Еколозите пък изпадат в другата крайност, като не искат нито едно дърво да се отсече, така обаче спъват модернизацията им. По-добре да се инвестира в лифтове, влекове, ако ще и фуникуляр, но да се ограничи достъпът на автомобили. Витоша едва ли ще е конкурент на Банско или Боровец, но за кратък пешеходен туризъм, за ски училища,за еднодневно каране си е идеална, защото е близо до София.

Доста неточности, да не кажа лъжи има в този пост. Първата и най-важната е, че горе концесия няма. Никой не е давал никаква концесия на частника, нито частника е кандидатствал за такава, нито е обявявана такава концесия. Витоша ски е купил активите на една общинска фирма, нищо повече. Ако имаше концесия, то трябваше да плаща концесионна такса, а такава не се плаща. Нито за водата, която фирмата точи от Янчовска река се плаща в момента, нито за замърсяването на реката с фекалии надолу от ски зоната, нито се плащат наеми за палатките които опъват и другите временни обекти. Това ако е "хубав" частник здраве му кажи.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #645 on: 15.02.2017, 14:13:45 »
Прав си, че са приватизирани съоръженията, а не концесионирани (което вероятно щеше и да е по-добрият вариант), но това не оправдава бездействията на община и държава. В договора изобщо не е и споменато какви точно трябва да са инвестициите всяка година, което дава голяма свобода на "частника" (аз лично тая дума хич не я харесвам).

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #646 on: 15.02.2017, 15:42:57 »
Аз бездействие на държавата не виждам. Веднага, след като Витоша ски нерегламентирано започнаха с трактор и камион да разорават морените и да си оформят писта без да имат никакво разрешение за това, бяха глобени и машините бяха изведени. Адекватна и бърза реакция на държавната администрация тогава. Следващият случай просто използваха машина без опознавателни знаци, което говори за методите на този инвеститор.
На ниво общинска администрация не виждам също за какво бездействие може да става дума, паркът е национален и под юрисдикцията на Министерството на околната среда. Но и на министерството не може да се отправи обвинение че бездействат, има си действащ план за управление на парка, сега се задейства нов, вътре много ясно е описано какво може и какво не може да извършва собственик на лифтови съоръжения. Подмяната и поддръжката на съоръжения е разрешена. Сега друг въпрос е как офшорка с 10000 лева капитал може да извади парите и да купи нов лифт. То парите не стигат да се плати обещетение ако някоя кабинка се откачи и претрепе някой.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #647 on: 15.02.2017, 17:33:40 »
вътре много ясно е описано какво може и какво не може да извършва собственик на лифтови съоръжения. Подмяната и поддръжката на съоръжения е разрешена.
И какво може? Лифт - двойка Драгалевци-Бай Кръстю ли? Там си трябва кабинка, всичко друго е лицемерие. Трябва да се обмисли възможността просеката да се модифицира смислено. Не е въпрос до печалбата на "Витоша ски", а до адекватно транспортно обслужване. Не може 2017 г. да я мерим с аршина на 60-те, когато е строен Бай Кръстю.
Другата просека - отникъде (над Княжево) доникъде (Копитото) също е дискусионно, непроменена ли трябва да остане.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #648 on: 15.02.2017, 18:10:18 »
Нищо не пречи лалетата в сегашния им вид да бъдат подменени с модерни 4/6-седалкови лифтове с откачащи се седалки. На мястото на "Заека" може да мине лифт, без да бъде отсечено и едно дърво, който ще замести "Романски", може и до Черни връх да стигне. Доугите съоръжения можеха още дълги години да работят а сегашния си вид.

А "Заека" е точен пример за държавно безхаберие, защото той не е на "Витоша ски". Бях писал до Спортното министерство за него и оттам ми обясниха, че нямат пари да го поддържат. Или не им се иска да пречат на нечий бизнес.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #649 on: 15.02.2017, 20:32:05 »
И какво може? Лифт - двойка Драгалевци-Бай Кръстю ли? Там си трябва кабинка, всичко друго е лицемерие.

Няма ограничение какъв е видът на лифта. На мястото на Драгалевци-Бай Кръстьо е възможно поставянето и на кабинков лифт според сегашната нормативна база. Личното ми мнение е, че кабинков лифт не е подходящ там, защото така се отрязва възможността да се превозват велосипеди изцяло. По-подходящ е комбиниран вариант като този:

Нищо не пречи лалетата в сегашния им вид да бъдат подменени с модерни 4/6-седалкови лифтове с откачащи се седалки. На мястото на "Заека" може да мине лифт, без да бъде отсечено и едно дърво, който ще замести "Романски", може и до Черни връх да стигне. Доугите съоръжения можеха още дълги години да работят а сегашния си вид.

А "Заека" е точен пример за държавно безхаберие, защото той не е на "Витоша ски". Бях писал до Спортното министерство за него и оттам ми обясниха, че нямат пари да го поддържат. Или не им се иска да пречат на нечий бизнес.

Историята със Заека е за прокурор. Нямат пари да го поддържат, но имаха пари (петцифрена сума по някои данни) да ремонтират изцяло долната станция. Имаме перфектно ремонтирана долна станция на неработещ влек, дадена под наем за жълти стотинки на Витоша ски и никой в Министерстовото на спорта не си мърда пръста договорите да се разтрогнат.
« Last Edit: 15.02.2017, 20:34:45 by fafan »

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #650 on: 16.02.2017, 12:33:20 »
Няма ограничение какъв е видът на лифта. На мястото на Драгалевци-Бай Кръстьо е възможно поставянето и на кабинков лифт според сегашната нормативна база.
Не съм сигурен, че ще се събере в сегашната просека. Но разширяването и се сблъсква с екоекстремизъм, подобен на този за трамвайното трасе в шубраците зад гара Пионер.

Кабинковият лифт е по-подходящ за семейства с малки деца.
« Last Edit: 16.02.2017, 12:38:26 by blagun »

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #651 on: 16.02.2017, 14:37:01 »
Сечта не е забранена на територията на парка, само на територията на резерватите. Така че окастрянето на дърветата покрай сегашната просека не е забранено по сегашния план за управление.
И защо сегашната просека да е лоша? Не виждам с какво може да се подобри, върви точно по билото до най-високата точка.
Кабинките са  добри за семейства, за инвалиди и за бордисти, но са зле за скиори и велосипедисти. Затова най-добре 50 % кабинки, 50 % седалки.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #652 on: 16.02.2017, 15:47:53 »
1. И защо сегашната просека да е лоша? Не виждам с какво може да се подобри, върви точно по билото до най-високата точка.
2. Кабинките са  добри за семейства, за инвалиди и за бордисти, но са зле за скиори и велосипедисти. Затова най-добре 50 % кабинки, 50 % седалки.
1. Трябва да се разшири.
2. За скиори са идеални, тъй като няма как да слязат на ски до долна станция на Симеоновски лифт и много малко вероятно е да го направят до Воденицата над Драгалевци. Единствено под самите писти няма кабинки, тъй като това означава сваляне на ските след всяко спускане (не че не се прави на Банско след спускане по ски пътя).
Поначало Драгалевски лифт е неудобен за скиорите поради нищожния паркинг (малко са вече ентусиастите, които ще бъхтят със ски и обувки по автобусите. Нормално е да си пристигнат до долна лифтова станция с колата и оттам - да забравят за изкачване с автомобили нагоре. На тези условия отговаря Симеоновски лифт, който и влиза в дневната ски карта. Опашките на него, въпреки сериозните цени, са именно от семейства с деца, тръгнали на разходка пеша. Две кабинки ще дадат приемливо обслужване и на едните, и на другите. Не знам, възможно ли е оборудване с LED осветление с акумулатори или с динамо от движещите се колелета на кабинките на Симеоновски, така че да може да се използва и за нощното каране.
Освен това кабинковият лифт ще изисква значително по-голяма площ за станции, т.е. няма как да се мине без строителство в Парк Витоша при Воденицата, Бай Кръстю и Голи връх.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #653 on: 16.02.2017, 16:02:24 »
По принцип може да се разшири само долната станция, а горните да бъдат само обръщателни, каквито са на седалковите лифтове с откачащи се седалки, но би било хубаво отсечките да "се слеят", за да не се налага прекачване.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #654 on: 16.02.2017, 17:48:59 »
Ако сте обръщали внимание на модерните изпълнения на лифтове напоследък, изобщо няма масивни постройки по станциите, всичко което е на терена са два или три фундамента, всичко друго е върху тях. Разширяване на просеки не е забранено в парка, това е една легенда, която Витоша ски разпространява, за да се изкара че някой и пречи. Малко на изток от сегашната просека на лифта има трасе на ЧЕЗ с 20 киловолтов далекопровод, просеката е по-широка от тази на лифта и всяка година се чисти и сече по нея. Така че Витоша ски не знам какво им пречи освен тяхната собствена некадърност.

По въпроса с осветлението на кабинките - да, възможно е, возил съм се на такива осветени кабинки в Италия. Зареждането става по същия начин като зареждането на отоплението на седалките при модерни седалкови лифтове, с контакти при въжето по станциите.

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #655 on: 14.03.2017, 14:56:07 »
Това пускано ли е тук вече? Не знам дали е за тази тема или за ретро-темата...

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #656 on: 14.03.2017, 15:24:17 »
Това пускано ли е тук вече? Не знам дали е за тази тема или за ретро-темата...
Това - или към фентъзи-тема, или за надгробна плоча на Батето - Иван Славков. Въпреки че той беше пообиколил света и алпийските курорти, кой знае откъде си намисли олимпиада на два декара писти. На схемата се виждат 3 влека в лавинарниците между Резньовете и Бистришко бранище (то и съществуващото Горно лале функционира от дъжд на вятър по тези причини. После - освен наличното по Стената над Алеко - още писти по лавинарника под Комините, отделно по платото през торфения резерват И някакви постройки - явно ледени стадиони за бобслей и шейнички в горите около Копитото. Не съм екоекстремист, но това си е жив апокалипсис. Да беше оферирал Боровец - по-реално би изглеждало, само трябваше да се направи скоростен път до София или поне до Камбаните и Малинова долина, където трябваше да е олимпийското село.
Примерът със Сочи показа, че не винаги една зимна олимпиада оказва положително въздействие на домакина в дългосрочен и даже средносрочен аспект.
« Last Edit: 14.03.2017, 15:36:09 by blagun »

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #657 on: 14.03.2017, 22:13:00 »
Какво имаш предвид с "примера със Сочи"? Иначе да, можем само да се благодарим че дойде 10. ноември и това безумие не видя бял свят.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #658 on: 15.03.2017, 01:30:05 »
Какво имаш предвид с "примера със Сочи"?
Ами това, че доста от построените апартаменти пустеят: https://www.obozrevatel.com/abroad/95308-postolimpijskoe-sochi-v-seti-pokazali-novyij-gorod-prizrak-v-rossii--fotoreportazh.htm. Напиши в Гугъла  "Постолимпийский Сочи" и излизат различни материали. Далеч не всичко е черно, но далеч не всичко се използва пълноценно.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #659 on: 15.03.2017, 07:45:06 »
Личното ми мнение е, че кабинков лифт не е подходящ там, защото така се отрязва възможността да се превозват велосипеди изцяло.
Няма проблеми с велосипедите и кабинките. Просто се поставят куки на подходящо място отвън на кабинките, както се прави и отстрани на седалките. Дори на местно ниво, в Боровец, има такива куки на кабинките.